ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
Σελ. /28
Τρόμαξέ τους αντί να τρομάζεις

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Ούτε λίγο - ούτε πολύ, αυτό που λένε στον κόσμο είναι πως κάθε ένας πρέπει να νιώθει σα να είναι ένας «εν υπνώσει» πυρήνας της «Αλ Κάιντα»...

...και κατά συνέπεια, αφού θεωρείται ύποπτος, είναι υποχρεωμένος και να δεχτεί κάθε αυθαιρεσία, κάθε έκφραση της κρατικής τρομοκρατίας, όπου και όπως αυτή εκφράζεται.

Αυτό προκύπτει από τη νέα ένεση τρομοϋστερίας, όπως αυτή εκφράστηκε χτες στο Λονδίνο και βρήκε την άμεση αντανάκλασή της στα μέσα ενημέρωσης κάθε χώρας.

Αν μία φορά, μετά την 11 Σεπτέμβρη του 2001, πολλοί πίστευαν την προπαγάνδα περί «τρομοκρατίας» σήμερα όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν οτι αυτά είναι τα χτυπήματα που καταλήγουν να είναι βούτυρο στο ψωμί του ιμπεριαλισμού. Ενώ μετά και το Λονδίνο δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η επικίνδυνη προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού για την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας, δείχνει και το πόσο επικίνδυνος είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός.

Κάθε μέρα που περνά, οι ιμπεριαλιστές κάνουν καθαρό ότι, κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να ανακαλύψουν την τρομοκρατία, γιατί τη χρειάζονται για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, τις όποιες ελευθερίες έχουν κατακτηθεί, για να επιταχύνουν την επιβολή της σύγχρονης Σιδερένιας Φτέρνας που τόσο έχουν ανάγκη, για να υποτάσουν τους λαους των χωρών τους στην πολιτική των πολεμικών επεμβάσεων για την υποταγή άλλων λαών.

Τα χτεσινά τηλεοπτικά δελτία ήταν προάγγελος των σημερινών εξάστηλων: «Αν δεν έχεις τρομάξει ακόμα, είναι καιρός να το πάθεις τώρα. Ετσι κι αλλιώς, εμείς θα σε πατήσουμε», είναι το μήνυμα.

Κατά τ' άλλα, η υποκρισία για τις αξιώσεις των βιομηχάνων πάει σύννεφο. Σα να μην είναι ενιαία και αδιαίρετη όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική που υπηρετεί μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να πλασαριστεί σαν σωτηρία ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο». Παλιά δοκιμασμένη συνταγή για εκμετάλλευση με «κοινωνικό πρόσωπο».

Προς το παρόν, αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Στο χέρι της εργατικής τάξης είναι αυτό να αλλάξει. Και μπορεί να αλλάξει. Οχι με στρακαστρούκες, αλλά έτσι που, πράγματι, πονά το κεφάλαιο και τις πολιτικές του εκφράσεις.


ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΙ

ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ: «Οι μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι είναι σε θέσεις μάχης, τα μαχαίρια έχουν τραβηχτεί από τη ζώνη και με έπαθλο την πίτα των 10 δισ. ευρώ που πρόκειται να μοιραστεί στο προσεχές διάστημα, Γερμανοί, Γάλλοι και οι εγχώριοι εταίροι τους επιχειρούν να καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος» (από το πρώτο θέμα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: «Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες βιομηχανίες υπήρξαν δασμοβίωτες και όταν ήρθε η στιγμή της αλήθειας, ο διεθνής ανταγωνισμός γονάτισε πολλές από αυτές. Η ισχύς της ελληνικής βιομηχανίας στηρίχθηκε εν μέρει στις οικονομίες του λαού, που μετετρέποντο σε "παγωμένα δάνεια"» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ; «Ως υπερασπιστής των εργαζομένων επιχειρεί να εμφανιστεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μια ακόμα ηχηρή παρέμβασή του. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο με την ιδιότητα του ...ευρωσυνδικαλιστή, τάσσεται κατά της καταστρατήγησης του ωραρίου, τονίζει τον κίνδυνο της ανεργίας και της φοβίας και ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εργασιακά» (η είδηση στη «ΝΙΚΗ»).

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: «Κακά τα ψέματα, για μια μέση ελληνική οικογένεια και με τις σύγχρονες απαιτήσεις για εκπαίδευση ή για στήριξη (όπως συνηθίζουμε) μέχρι τα τριάντα έτη, ακόμη κι ένα δεύτερο παιδί είναι τεράστιο οικονομικό βάρος. Πόσο μάλλον ένα τρίτο. Οσο κι αν κάποιοι αγαπούν τα παιδιά, πολύ δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να γίνουν πολύτεκνοι. Εστω ασυναίσθητα κάνουν τους οικονομικούς λογαριασμούς και διαπιστώνουν ότι δε βγαίνουν. Η επιδοματική πολιτική που ακολουθούν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις απαλύνουν κάπως τις οικονομικές ανάγκες κάποιων οικογενειών, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ το αντεργατικό τερατούργημα

ΤΑ ΝΕΑ: Και τα... ρέστα θέλουν τώρα οι βιομήχανοι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι βιομήχανοι απειλούν

ΑΠΟΦΑΣΗ: Απειλούν οι βιομήχανοι

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΗΜΙΜΕΤΡΑ» οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Η ΑΥΓΗ: Ενωτικοί αγώνες για να μην περάσει το 10ωρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ μια φορά κι έναν καιρό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φάρμα των ζώων το ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ στα καταπατημένα του Δημοσίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικά δώρα σε παρανόμους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ οι δαπάνες στην Υγεία

Η ΝΙΚΗ: Να ακυρωθεί η αγορά

ΕΘΝΟΣ: ΘΕΡΙΝΟ ΡΕΣΑΛΤΟ από τους κερδοσκόπους

Η ΧΩΡΑ: Πράσινο φως για 9.000 προσλήψεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΑΛΕΠΟΥ, το κοράκι και η στρουθοκάμηλος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο έλεος της Εφορίας με 32 δικαιολογητικά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αυτοί στα κιλά τους είναι «Τώρα που η κυβέρνηση τους άνοιξε την όρεξη τα θέλουν όλα: και μικρότερη φορολογία - μόλις 15%- και ευελιξία στην αγορά εργασίας, δηλαδή ελεύθερες απολύσεις και πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, αφού αυτά που νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση τα βρίσκουν ημίμετρα (...) είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα στηρίζονται στην κρατική αρωγή - με τα γνωστά θαλασσοδάνεια - στις επιδοτήσεις, στις κρατικές προμήθειες. Είναι οι ίδιοι που τώρα θέλουν και τα... ρέστα. Υπάρχει κάποιος να τους πει "ως εδώ;"» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

Κι αυτός που παριστάνει τον Μεσσία «Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι "εργάζεται ήδη και μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, για την επίτευξη κοινωνικής συμφωνίας, η οποία θα πάει τη χώρα μπροστά, με όλους συμμέτοχους και με θετικά αποτελέσματα για κάθε πολίτη"» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αυτονόητα «Καλύτερους μισθούς που θα τους επιτρέψουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους αναζητούν επτά στους δέκα Ελληνες που αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους, ενώ τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο απασχόλησης όχι μόνο δεν τους αφήνουν περιθώρια επαγγελματικής σταδιοδρομίας αλλά βλάπτουν σοβαρά και την υγεία τους» (τα αποτελέσματα έρευνας στο «ΕΘΝΟΣ»).

Δε φτάνει να ελπίζεις «Αδεια τα ταμεία για το λαό, γεμάτα για τη Λόκχιντ. Φίλοι οι Αμερικανοί στις φωτογραφίες, επιδιαιτητές στις ελληνοτουρκικές ιστορίες. Ακριβώς στην επέτειο του Αττίλα αμείβουμε πλουσιοπάροχα τους νταβατζήδες της κυπριακής τραγωδίας υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Ελπίζω κάποτε ο ιστορικός να συνοψίσει όλη αυτή τη δουλοπρέπεια τοποθετώντας κάτω από τη φωτογραφία την εξής λεζάντα: Και κερατάδες και δαρμένοι!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ