ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ρεύμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας

Το πρόγραμμά της παρουσίασε χτες η παράταξη ενόψει των εκλογών του ΙΣΑ

Σε θερμό κλίμα, λόγω των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, διεξάγονται οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), στις 26-27 Μάη. Χτες, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης και τις προτάσεις της για την επίλυση των καυτών προβλημάτων των γιατρών, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος υγείας.

Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,υποψήφια για το ΔΣ του ΙΣΑ και το συνέδριο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), διαπίστωσε ότι το προεκλογικό κλίμα στους χώρους υγείας είναι υποτονικό. Για την κατάσταση αυτή επέρριψε ευθύνες στο απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου, που με τη στάση του απομάκρυνε και απογοήτευσε τους γιατρούς, αφού "έμεινε μακριά από τα προβλήματά τους". Την υποτονικότητα του κλίματος, σημείωσε, επιδίωξαν και παρατάξεις όπως η ΔΗΚΙ - η οποία την τελευταία τριετία είχε "το πάνω χέρι" στις εκλογές - η ΠΑΣΚ και άλλες μικρότερες - που συνεπικούρησαν το έργο τους την περασμένη τριετία - διότι "δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν ούτε από έργο, αλλά πολύ περισσότερο από θέσεις και στόχους".

Αιτία της επίθεσης εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις, που διαμορφώνεται και επιβάλλεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από απεμπόληση των ευθυνών του κράτους για την υγεία των πολιτών και τη μείωση των δαπανών για την υγεία. Εχει ως συνέπεια την είσοδο του ιδιωτικού - επιχειρηματικού - τομέα στο χώρο της υγείας και παράλληλα την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Επικρατεί πλέον ο νόμος της αγοράς και του ανταγωνισμού σαν ρυθμιστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας, η ανισότητα και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους, η εξαθλίωση στις συνθήκες εργασίας των γιατρών. "Ολες οι άλλες παρατάξεις - συνέχισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή - ισχυρίζονται ότι το κύριο πρόβλημα στο χώρο της υγείας είναι η διαχείριση των χρημάτων, ότι γίνονται πολλές σπατάλες. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί, χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα διαχείρισης, το κύριο πρόβλημα είναι οι μειωμένες δαπάνες για την υγεία και χωρίς αύξηση των δαπανών καμία βελτίωση στο σύστημα υγείας και στα προβλήματα των γιατρών δε θα υπάρξει".

Ακόμη, οι άλλες παρατάξεις έχουν στο πρόγραμμά τους το θέμα της υπερπαραγωγής γιατρών και προτείνουν κατασταλτικά μέτρα, τα οποία θα θίξουν τους νεότερους γιατρούς, ενώ το κατεστημένο θα μείνει στο απυρόβλητο. Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών δε βάζει θέμα υπερπαραγωγής, αλλά κύρια το θέμα της έλλειψης γιατρών σε βασικές ειδικότητες, όπως ο γιατρός εργασίας, ο οικογενειακός γιατρός, και θέμα ανισοκατανομής στον ελλαδικό χώρο.

Στο φορολογικό θέμα, η παράταξη είναι αντίθετη με τα αντικειμενικά κριτήρια, που "χτύπησαν" τους μικρούς και μικρομεσαίους γιατρούς, ενώ εξυπηρέτησαν γιατρούς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. "Ολοι οι άλλοι - συνέχισε - έριξαν νερό στο κρασί τους και προσπάθησαν να κάνουν καλύτερα αντικειμενικά κριτήρια". Αναφερόμενη στους γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, είπε πως υφίστανται μεγαλύτερη εκμετάλλευση από τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.

Αλλο θέμα που επισημαίνει η παράταξη είναι η εκπαίδευση, η οποία δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη του δημοσίου τομέα, της έρευνας και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Εκφράστηκε η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που σήμερα χρηματοδοτούνται και κατά συνέπεια καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό κυρίως από φαρμακευτικές εταιρίες.

Οσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πρέπει να διαφυλαχτεί ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να επεκταθεί στους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς γιατρούς, να διπλασιαστούν οι τακτικές αποδοχές τους, να υπάρξει μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και να γίνει προκήρυξη των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Ταμεία (3.500 πανελλαδικά).

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καλεί τους γιατρούς στη δημιουργία ενός ρεύματος στα νοσοκομεία, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου, κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας. Θέσεις στις οποίες μόνο η ΔΗΠΑΚ έμεινε σταθερή και συνεχίζει να καλεί τους γιατρούς "σε στάση αντίστασης και αγώνα, απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα που είχε παρασύρει όλες τις άλλες παρατάξεις να αναιρέσουν παλαιότερες θέσεις τους".

Η ΔΗΠΑΚ ζητεί την ψήφο των γιατρών, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις της παράταξης, με στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον ΙΣΑ. "Πιστεύουμε - κατέληξε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή - ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της υγείας".

Συνδικαλισμός της οσφυοκαμψίας

Ε, δεν είμαστε καλά. Μιλάμε για την εκτίμηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ, όσον αφορά τα δυο προσχέδια του υπουργείου Υγείας.

Αφού τα μελέτησε δεόντως - 19 μέρες το περί δημόσιας υγείας και πέντε μέρες για το ΕΣΥ - η μόνη αρνητική ρύθμιση που βρίσκει είναι η δυνατότητα μετατροπής σε ΝΠΙΔ των ΚΕΔΥ και την ίδρυση του ΕΚΕΕΠΥΥ σαν ΝΠΙΔ...

Ολες τις άλλες διατάξεις τις βρίσκει θετικές (!) στο όνομα των 10.000.000 Ελλήνων, τους οποίους κάκιστα αντιπαραθέτει με τους 70.000 υγειονομικούς και 10.000 γιατρούς του συστήματος υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει σαν μην άκουσε τίποτε για το δανεισμό των νοσοκομείων. Λες και δε γνωρίζει ότι 15 νοσοκομεία θα πληρώνουν δόσεις μέχρι το 2001, για τα δάνεια που πήραν πριν το 1981. Δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε για τη διατίμηση του νοσήλιου - ξεχωριστό ημερήσιο κόστος για κάθε κατηγορία υπηρεσιών στον άρρωστο - και δεν κατάλαβε τι μπορεί να επιφέρει αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ηγέτες της ΠΟΕΔΗΝ έκλεισαν τ' αυτιά τους ακόμα και στους ομοϊδεάτες συντρόφους τους, διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, που οδύρονται και λένε ότι αυτή η ρύθμιση θα τινάξει τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα και θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές.

Πριν βγάλουν τη χτεσινή ανακοίνωση οι ηγέτες της ΠΟΕΔΗΝ, θα έπρεπε να διαβάσουν την ανακοίνωση, που έβγαλε η Ομοσπονδία στις 23.4.1992. ΗτανΜεγάλη Πέμπτη, που η ΝΔ υπερδιπλασίασε για πρώτη φορά - γιατί ακολούθησε και άλλη - τα νοσήλια. (Από 2.840 η Γ θέση έγινε 8.000 και η Α από 6.040 έγινε 13.800). Και η ΠΟΕΔΗΝ - αυθημερόν τότε - έβγαλε ανακοίνωση, που έλεγε ότι η αύξηση των νοσηλίων είναι μια άλλη ενέργεια έμμεσης πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα και ότι η αύξηση του νοσήλιου θα οδηγήσει τα ταμεία υγείας, ακόμη κι αυτά που είναι πλεονασματικά, σε χρεοκοπία ή σε αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων τους. Και "έπεσε" διπλά μέσα η τότε ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Τον Οκτώβρη του 1992 η ΠΟΕΔΗΝ αποκάλυπτε ότι ο μέχρι τότε πλεονασματικός κλάδος υγείας του ΙΚΑ έγινε για πρώτη φορά ελλειμματικός, ενώ ακολούθησε ο νόμος 2084/92 που αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων. Και επιπλέον την πλήρωσαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι - οι ίδιοι δηλαδή - με τη θέσπιση εισφορών για πρώτη φορά.

Ακόμα και τη θεσμοθέτηση του σχολιάτρου - όπως διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - τη βρίσκει "απόλυτα θετική". Τι κι αν, για τη θεσμοθέτηση του σχολιάτρου καθιερώνεται κεφαλικός φόρος χιλίων δραχμών για το γονιό και άλλες τόσες για το ασφαλιστικό ταμείο του γονιού, κι αν είναι ανασφάλιστο το παιδί θα πληρώνει και τις δυο χιλιάδες ο γονιός. Κάποτε - το 1991 - όταν η ΝΔ καθιέρωσε τις 1.000 δραχμές εισιτήριο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ορισμένοι απ' τους σημερινούς ηγέτες της ΠΟΕΔΗΝ έριχναν - και σωστά - το σύνθημα: "Αυτή η πολιτική δεν είναι της υγείας, είναι του χιλιάρικου και της κοροϊδίας". Και τώρα - που μάλιστα κάνουν εκτιμήσεις στο όνομα των 10.000.000 Ελλήνων - δεν ακούν ούτε καν την ηχώ των συνθημάτων τους και καταπίνουν τα χιλιάρικα του Πεπονή... Για τον κοσμάκη, πάντως, είτε ο Σούρλας είτε ο Πεπονής βάζει το χιλιάρικο δεν έχει διαφορά.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ δεν άκουσε τίποτα για την άρση της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν αντιλήφθηκε, δηλαδή, ότι χτυπά η καμπάνα και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και των δημοσίων υπαλλήλων γενικά;

Και για να μη θεωρητικολογούμε: Οταν τέθηκε το θέμα της μονιμότητας στη χτεσινοβραδινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, ο Αν. Πεπονής - με τη σειρά του - έθεσε ευθέως το ερώτημα: "Να βάλω δημοψήφισμα για τη μονιμότητα;".

Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει κατά νου πιο "προωθημένα" σχέδια.

Αλλά, δυστυχώς, ο χείριστος κυβερνητικός συνδικαλισμός της οσφυοκαμψίας και η υποταγή των πάντων στις επιδιώξεις και τους στόχους μιας προκλητικής αντικοινωνικής πολιτικής οδηγεί ορισμένους συνδικαλιστές στη δική τους αυτοκαταστροφή και - το πιο επαχθές - στην ανοιχτή απεμπόληση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των πολιτών, που καταχτήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετιών.

Γ. Μ.

Πανελλαδικές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Αύριο συλλαλητήρια σε 12 πόλεις

Με πανελλαδικές κινητοποιήσεις απαντούν αύριο οι συνταξιούχοι στις προτάσεις ελεημοσύνης, για κάποιους συνταξιούχους, με ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και στα γενικότερα σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις συγκεντρώσεις οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Δημοσίου και Τραπεζών.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 9.30 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία. Την ίδια ώρα θα γίνουν συγκεντρώσεις των συνταξιούχων στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πύργοκαι Μυτιλήνη.

Η ΣΕΑ διεκδικεί την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων στο ΤΕΒΕ, στο ΝΑΤ και στο ΤΣΑ στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη διαμόρφωση των συντάξεων των άλλων ταμείων στο 80% των εν ενεργεία εργαζομένων. Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επιμένουν στην κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Προσκλητήριο από Πειραιά

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με χτεσινή ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - πορεία της ΣΕΑ στην πλατεία Κάνιγγος.

"Το ΕΚΠ, τονίζει στην ανακοίνωσή του, συνεχίζει να παλεύει μαζί με τους συνταξιούχους για συντάξεις ανθρώπινες και όχι για "βοηθήματα". Θα στηρίξουμε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, που ως στόχο έχει την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη".

"Δεν μπορούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, να δεχτούμε το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που μιλάει για βοήθημα και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι οι συνταξιούχοι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας".

Η ανακοίνωση καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τον εμπαιγμό των συνταξιούχων και να προχωρήσει στην άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους".

"Σύγκλιση" θέλει το υπουργείο...

... Αλλά η πραγματικότητα οδηγεί στη ρήξη με τα προσχέδια νόμων

Σύγκλιση των απόψεων του υπουργείου Υγείας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών όσον αφορά τα προσχέδια για την υγεία, διαπιστώνει το υπουργείο, σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, και πληροφορεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί το "σχέδιο νόμου που θα τεθεί υπόψη όλων των εκπροσώπων του τομέα Υγείας".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με αφορμή την προχτεσινοβραδινή πολύωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου (Αν. Πεπονής, Φρ. Παπαδέλης, Ιω. Πανοπούλου) με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)και της ΕΙΝΑΠ. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και την αποκάλυψε χτες ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης - ήταν παρών στη συνάντηση - στη συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. "Ο υπουργός, είπε, δε δεσμεύτηκε για τίποτα όσον αφορά το νομοσχέδιο. Μάλιστα για τις οικονομικές διεκδικήσεις παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι δεν κάνει οικονομικό νομοσχέδιο και δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Σε σχέση με τη μονιμότητα είπε ότι δεν αίρεται και κακώς κατανοήσαμε το προσχέδιο, χωρίς όμως να προτίθεται και να αλλάξει τα επίμαχα σημεία (θητείες). Σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε: "Θέλετε να βάλω τη μονιμότητα σε δημοψήφισμα"".

Αναφερόμενος στην πλειοψηφία της Διοίκησης της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ ο Χ. Ζαχαρόγιαννης επισήμανε ότι στη συνάντηση παίχτηκε ένα θέατρο του παραλόγου."Οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚ, σημείωσε, συχνά μπέρδευαν τους ρόλους του συνδικαλιστή και του συμβούλου του υπουργού στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να εκτονώσουν το συνεχώς διογκούμενο κύμα αγανάκτησης για τα νομοσχέδια που την προκάλεσε το νομοσχέδιο Πεπονή". Ετσι λοιπόν, υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, ενώ η πραγματικότητα ήταν η πλήρης ρήξη με τις απόψεις του υπουργείου, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ - που είχαν την ευθύνη των χειρισμών της Ομοσπονδίας και της ΕΙΝΑΠ, προσπάθησαν αγωνιωδώς να εκτονώσουν την κατάσταση υπηρετώντας τη λογική των επιμέρους τροποποιήσεων και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου που είναι η μεταφορά των περισσότερων βαρών στην πλάτη των ασφαλιστικών ταμείων και η πριμοδότηση των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου της υγείας. Εξάλλου, συνέχισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, τα ζητήματα περιορισμού της δημοκρατίας στα νοσοκομεία με την κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών, των Διοικητικών Συμβουλίων, δε βρήκαν την υπεράσπιση που θα έπρεπε από τις ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Αν. Πεπονής αναρωτήθηκε: Αν δεν πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ποιος θα πληρώσει;

Πάντως απ' την ανακοίνωση του υπουργείου διαφαίνεται ότι τον "τελικό λόγο" στα νομοσχέδια θα τον έχουν οι αντιδράσεις "απ' τα κάτω". Γι' αυτό και στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αφήνει τα περιθώρια ότι το σχέδιο της Τρίτης θα "τεθεί υπόψη όλων των εκπροσώπων του τομέα Υγείας".

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΗΕΑ
Να κατοχυρωθεί τώρα το αγγελιόσημο

Την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σχετικά με το αγγελιόσημο, με τις καλύτερες δυνατές διασφαλίσεις, απαίτησαν χτες οι δημοσιογράφοι στη χρονιάτικη γενική συνέλευσή τους, καταγγέλλοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που κωλυσιεργεί να φέρει τη σχετική τροπολογία και εμπαίζει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και τα ασφαλιστικά ταμεία απειλούνται με κατάρρευση, καθώς η κυβέρνηση εδώ και μήνες αρνείται να φέρει την τροπολογία που να κατοχυρώνει το αγγελιόσημο και να εξασφαλίζει την άμεση απόδοσή του στα Ταμεία. Την ίδια ώρα, καταγγέλθηκε η ΝΔ που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Ανοιξη - με τιμητική εξαίρεση το ΚΚΕ, που τον καταδίκασε - ψήφισαν το νόμο Βενιζέλου, ενώ τώρα ...απειλεί την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει τροπολογία για το αγγελιόσημο! Κι αυτό, ενώ οι μεγαλοεργολάβοι - ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αρνούνται να πληρώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και τα βεβαιωμένα ποσά, πλέον των 20 δισ. δραχμών, που εισέπραξαν από το αγγελιόσημο και παρακρατούν παράνομα.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που έχει οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο αφού δεν εισπράττουν, ενώ οι μεγαλοϊδιοκτήτες αρνούνται προκλητικά να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξασφάλιση του αγγελιόσημου, ο δημοσιογραφικός κόσμος και οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ οφείλουν ΕΝΩΤΙΚΑ να απαιτήσουν να ψηφιστεί σχετική τροπολογία ΤΩΡΑ, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. "Το αγγελιόσημο μας συνδέει. Κι αυτό το μήνυμα της ενότητας πρέπει να στείλουμε σήμερα σε κάθε κατεύθυνση απαιτώντας άμεσα λύση", υπογράμμισε χαρακτηριστικά το μέλος του προεδρείου της Ενωσης Ν. Καραντηνός.

Στη χτεσινή συνέλευση, έντονη συζήτηση έγινε για την απαράδεκτη στάση της ΕΡΤ απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς αρνείται να υπογράψει συμπληρωματική συλλογική σύμβαση για αυξήσεις στους εργαζόμενους... Τέλος, από τον Νίκο Καραντηνό, ταμία της ΕΣΗΕΑ, παρουσιάστηκαν ο απολογισμός και ο προϋπολογισμός, που συγκέντρωσαν τα ευμενή σχόλια των συναδέλφων για τη "νοικοκυρεμένη" και διαφανή διαχείριση των οικονομικών της Ενωσης. Στις 6 Ιούνη, αποφασίστηκε να γίνει ψηφοφορία, τόσο για τον απολογισμό, όσο και για την εξουσιοδότηση του ΔΣ να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις και να κηρύσσει απεργία, αλλά και για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τα επόμενα δύο χρόνια. Μέχρι την Τρίτη, 28 Μάη, θα γίνονται δεκτές οι υποψηφιότητες για εκλογή στην Εφορευτική.

Διπλάσιες ψήφοι και έδρες

Προμήνυμα καλών αποτελεσμάτων για τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" και στους άλλους ιατρικούς συλλόγους ήταν τα αποτελέσματα στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, που έγιναν στις 19 και 20 Μάη 1996.

Η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών", που υποστηρίχτηκε από τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς γιατρούς, διπλασίασε τις ψήφους και τις έδρες της. Μεγάλη μείωση ποσοστού ψήφων σημείωσε η ΠΑΣΚΟ που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απώλεια μιας έδρας, καθώς και η ΔΑΚΟΑ που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ.

Ειδικότερα, σε σύνολο 4.076 μελών, ψήφισαν 2.315 (48% αποχή). Η παράταξη "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών" πήρε 227 ψήφους (ποσοστό 10,8%) και δύο έδρες. Η ΔΑΚΟΑ έλαβε 1.137 ψήφους (ποσοστό 54,1%) και εφτά έδρες, η ΠΑΣΚΟ έλαβε 386 ψήφους (ποσοστό 18,3%) και δύο έδρες και η "Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση" έλαβε 354 ψήφους (ποσοστό 16,8%) και δύο έδρες.

Απαγορεύεται ο συνδικαλισμός!

Στη χτεσινή συνέντευξη της ΔΗΠΑΚ έγιναν δυο αξιοσημείωτες καταγγελίες που δείχνουν ότι αυτονόητες μέχρι σήμερα κατακτήσεις τίθενται εν αμφιβόλω.Την πρώτη έκανε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή.Μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο ζήτησε από γιατρό - που είναι και μέτοχος στο μαιευτήριο - να κάνει δήλωση ότι δε θα συνδικαλιστεί για να προσληφθεί στο μαιευτήριο (Σκέψου δηλαδή να μην ήταν και μέτοχος τι θα του ζητούσαν).

Η άλλη καταγγελία έγινε απ' τον παιδίατρο Αλ. Τομαρά.Πρόσφατα, είπε, οργανώθηκε εκδήλωση μιας ιατρικής εταιρίας που χρηματοδοτήθηκε από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία. Μέλος της ΔΗΠΑΚ - που είχε προσκληθεί στην εκδήλωση - θέλησε να μοιράσει τη διακήρυξη της παράταξης ενόψει των εκλογών. Δέχτηκε όμως τη δριμύτατη παρατήρηση του εκπροσώπου της φαρμακευτικής εταιρίας που του ζήτησε να απομακρυνθεί από το χώρο με το επιχείρημα ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός και τον πληρώνει η εταιρία.

Στον παρά, δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση. Βέβαια ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ δεν υπέκυψε και μοίρασε το προεκλογικό υλικό της παράταξης. Αλλά κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα και η ιδιωτική επιχείρηση πολιορκεί το δημόσιο σύστημα και τις μονάδες του, όπως διαπιστώνει ακόμα και ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής. Και οι γιατροί - οι επιστήμονες με τις πολυετείς σπουδές - όχι μόνο χειραγωγούνται αλλά - φευ - δε θα έχουν ούτε το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι...

Λεζάντες σελ. 27

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΗΠΑΚ

Αμετακίνητοι οι συνταξιούχοι στην επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ