Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ρεύμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας

Το πρόγραμμά της παρουσίασε χτες η παράταξη ενόψει των εκλογών του ΙΣΑ

Σε θερμό κλίμα, λόγω των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, διεξάγονται οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), στις 26-27 Μάη. Χτες, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης και τις προτάσεις της για την επίλυση των καυτών προβλημάτων των γιατρών, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος υγείας.

Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,υποψήφια για το ΔΣ του ΙΣΑ και το συνέδριο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), διαπίστωσε ότι το προεκλογικό κλίμα στους χώρους υγείας είναι υποτονικό. Για την κατάσταση αυτή επέρριψε ευθύνες στο απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου, που με τη στάση του απομάκρυνε και απογοήτευσε τους γιατρούς, αφού "έμεινε μακριά από τα προβλήματά τους". Την υποτονικότητα του κλίματος, σημείωσε, επιδίωξαν και παρατάξεις όπως η ΔΗΚΙ - η οποία την τελευταία τριετία είχε "το πάνω χέρι" στις εκλογές - η ΠΑΣΚ και άλλες μικρότερες - που συνεπικούρησαν το έργο τους την περασμένη τριετία - διότι "δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν ούτε από έργο, αλλά πολύ περισσότερο από θέσεις και στόχους".

Αιτία της επίθεσης εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις, που διαμορφώνεται και επιβάλλεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από απεμπόληση των ευθυνών του κράτους για την υγεία των πολιτών και τη μείωση των δαπανών για την υγεία. Εχει ως συνέπεια την είσοδο του ιδιωτικού - επιχειρηματικού - τομέα στο χώρο της υγείας και παράλληλα την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Επικρατεί πλέον ο νόμος της αγοράς και του ανταγωνισμού σαν ρυθμιστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας, η ανισότητα και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους, η εξαθλίωση στις συνθήκες εργασίας των γιατρών. "Ολες οι άλλες παρατάξεις - συνέχισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή - ισχυρίζονται ότι το κύριο πρόβλημα στο χώρο της υγείας είναι η διαχείριση των χρημάτων, ότι γίνονται πολλές σπατάλες. Εμείς είμαστε κατηγορηματικοί, χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα διαχείρισης, το κύριο πρόβλημα είναι οι μειωμένες δαπάνες για την υγεία και χωρίς αύξηση των δαπανών καμία βελτίωση στο σύστημα υγείας και στα προβλήματα των γιατρών δε θα υπάρξει".

Ακόμη, οι άλλες παρατάξεις έχουν στο πρόγραμμά τους το θέμα της υπερπαραγωγής γιατρών και προτείνουν κατασταλτικά μέτρα, τα οποία θα θίξουν τους νεότερους γιατρούς, ενώ το κατεστημένο θα μείνει στο απυρόβλητο. Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών δε βάζει θέμα υπερπαραγωγής, αλλά κύρια το θέμα της έλλειψης γιατρών σε βασικές ειδικότητες, όπως ο γιατρός εργασίας, ο οικογενειακός γιατρός, και θέμα ανισοκατανομής στον ελλαδικό χώρο.

Στο φορολογικό θέμα, η παράταξη είναι αντίθετη με τα αντικειμενικά κριτήρια, που "χτύπησαν" τους μικρούς και μικρομεσαίους γιατρούς, ενώ εξυπηρέτησαν γιατρούς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. "Ολοι οι άλλοι - συνέχισε - έριξαν νερό στο κρασί τους και προσπάθησαν να κάνουν καλύτερα αντικειμενικά κριτήρια". Αναφερόμενη στους γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, είπε πως υφίστανται μεγαλύτερη εκμετάλλευση από τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.

Αλλο θέμα που επισημαίνει η παράταξη είναι η εκπαίδευση, η οποία δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη του δημοσίου τομέα, της έρευνας και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Εκφράστηκε η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που σήμερα χρηματοδοτούνται και κατά συνέπεια καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό κυρίως από φαρμακευτικές εταιρίες.

Οσον αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, πρέπει να διαφυλαχτεί ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να επεκταθεί στους πανεπιστημιακούς και τους στρατιωτικούς γιατρούς, να διπλασιαστούν οι τακτικές αποδοχές τους, να υπάρξει μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και να γίνει προκήρυξη των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Ταμεία (3.500 πανελλαδικά).

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών καλεί τους γιατρούς στη δημιουργία ενός ρεύματος στα νοσοκομεία, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου, κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας. Θέσεις στις οποίες μόνο η ΔΗΠΑΚ έμεινε σταθερή και συνεχίζει να καλεί τους γιατρούς "σε στάση αντίστασης και αγώνα, απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα που είχε παρασύρει όλες τις άλλες παρατάξεις να αναιρέσουν παλαιότερες θέσεις τους".

Η ΔΗΠΑΚ ζητεί την ψήφο των γιατρών, για να ενισχυθούν οι δυνάμεις της παράταξης, με στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί στον ΙΣΑ. "Πιστεύουμε - κατέληξε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή - ότι η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων είναι βασική προϋπόθεση για να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της υγείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φάρμακο(2005-10-01 00:00:00.0)
Ολεθρος για το χώρο της υγείας η αγορά και ο ανταγωνισμός(2003-05-22 00:00:00.0)
Ψήφος ενίσχυσης της αγωνιστικής συσπείρωσης(2002-05-23 00:00:00.0)
Εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους(1999-05-22 00:00:00.0)
Σήμερα και αύριο οι εκλογές στον ΙΣΑ(1996-05-26 00:00:00.0)
Απαγορεύεται ο συνδικαλισμός!(1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ