ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ας σταματήσουν επιτέλους το δούλεμα

Ο δήμαρχος Αθηναίων παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο", όταν η συζήτηση γίνεται για το πού θα πάνε τα σκουπίδια της πόλης του. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί με το δήμαρχο ότι "η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι"

Ως Πόντιος Πιλάτος συνεχίζει να συμπεριφέρεται ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη χωροθέτηση των χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, απέφυγε να ταχθεί καθαρά υπέρ του επιστημονικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση δύο χώρων διαχείρισης στην Ανατολική και Βόρεια Αττική, κάτι με το οποίο συμφώνησε ουσιαστικά και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, παράταξη.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, απέφυγε να πάρει καθαρή θέση για να μην αντιπαρατεθεί με τους ομοϊδεάτες συναδέλφους του δημάρχους που αντιδρούν στη χωροθέτηση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή τους, αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του και με τη φράση "η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι και δεν πρέπει να αναμειχΘούμε",έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση, ώστε να κρατήσει ατσαλάκωτο - έτσι νομίζει - το πολιτικό του προφίλ.

Παράλληλα, ενώ αρχικά αντιμετώπισε, για την ανευθυνότητά του αυτή, επιθέσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατάφερε τελικά να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης στο να μην εμπλακεί ο δήμος στη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ, όταν όλοι γνωρίζουν πως όλη η φασαρία ουσιαστικά γίνεται γιατί ο Δήμος της Αθήνας, κατά κύριο λόγο, δε διαθέτει κανένα χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Δυστυχώς σ' αυτή τη στάση ο δήμαρχος βρήκε σύμμαχο ακόμα και αυτόν τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημοτικό σύμβουλο, αλλά και επικεφαλής του ιδρύματος που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των προτεινόμενων χώρων για τη χωροθέτηση ΟΕΔΑ. Ο Ν. Μαρκάτος,σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι όντως η "υπόθεση βρωμά μπαρούτι" και "δεν πρέπει να ανακατευτούμε"!

Ετσι, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις αποφάσισαν μεν ότι συμφωνούν με το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι δεν πρέπει να αποκλείονται για εξέταση στο μέλλον οι νέες μέθοδοι διαχείρισης, δηλαδή καύση και πυρόλυση, αλλά δεν πήραν θέση για το πού πρέπει να χωροθετηθούν οι ΟΕΔΑ. Να σημειωθεί ότι σχετικά με την καύση ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης, ενώ αληθές είναι ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο τις σχετικές μελέτες. Ο ίδιος υποστήριξε και ότι η πυρόλυση είναι η μέθοδος που προτείνουν οι προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο, αποκρύπτοντας ότι αυτή η μέθοδος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει τοποθετηθεί για το αν υποστηρίζει την υγειονομική ταφή ή την καύση, αν υποστηρίζει τη χωροθέτηση του ΕΣΔΚΝΑ, αν θα στηρίξει τα προγράμματα για τον περιορισμό παραγωγής κάποιων βλαβερών για το περιβάλλον υλικών και αν συμφωνεί με τον αποκλεισμό της Ριτσώνας από τους χώρους διάθεσης. Επισήμανε ότι η συζήτηση περί της πυρόλυσης αποτελεί υπεκφυγή από τα σημερινά ζητήματα και σημείωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπει να επικρατεί σύγχυση σχετικά με τη χωροθέτηση και να μαίνεται πόλεμος συμφερόντων, που έχουν να κάνουν με την αξία της γης και προμήθειες για την κατασκευή εργοστασίων καύσης και πυρόλυσης. Στη συνέχεια, διαμαρτυρόμενος επειδή ο δήμαρχος ήθελε να αποδείξει ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ουσιαστικά και διαφωνούν μόνο για αντιπολιτευόμενους λόγους, δήλωσε ότι δε μετέχει στη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του δήμου επιδίδεται σε αντιστροφή δεδομένων.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Θέλουν ευέλικτους τους ανέργους

Αποφάσεις που κινούνται εντός των πλαισίων της κυβερνητικής πολιτικής έλαβε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής στην τελευταία του συνεδρίαση στα θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το πρόβλημα με τη διακοπή της μεταφοράς μαθητών που κατοικούν μακριά από τις έδρες των σχολείων τους.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του ΝΣ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την ανεργία και την αποβιομηχάνιση στην περιοχή. Τα προγράμματα αυτά είναι το "Γιάθσταρτ", που αποτελείται από τα "Ρέιντζερς" και "Ιντρανέτ" και θα απασχολήσει συνολικά 25 νέους 16-20 ετών σε έργα διαχείρισης φυσικών πόρων και δικτύου εκπαίδευσης πληροφόρησης για το "Γιάθσταρτ". Το πρόγραμμα "Χόριζον" με τίτλο "Ορίζοντας - Δρόμος" για 18 παλιννοστούντες για έργα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και το "Αντάπτ" με τίτλο "Προσαρμογή του Εργατικού Δυναμικού στη βιομηχανική αλλαγή" για 15 γυναίκες για εργασία κατ' οίκον. Τα προγράμματα αυτά ήρθαν στο ΝΣ με πρωτοβουλία του νομάρχη Περικλή Παπαπέτρου και τεσσάρων ιδιωτικών γραφείων που ασχολούνται με τέτοια προγράμματα χωρίς καν να έχουν ενημερωθεί οι σύμβουλοι και χωρίς κάποια ανάλυση πρώτα για το πού κατευθύνονται.

Την έγκριση των τεσσάρων αυτών προγραμμάτων καταψήφισε ο επικεφαλής της "Νομαρχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης.Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα προγράμματα αυτά είναι ενταγμένα στη λογική της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

"Οι ίδιοι οι υποστηριχτές, συνέχισε, αυτών των προγραμμάτων ομολογούν ότι τα προγράμματα αυτά γίνονται για την αντιμετώπιση σε διεθνή επίπεδο της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής στη "Λευκή Βίβλο"". "Μάλιστα, συμπλήρωσε, λένε ότι τα προγράμματα γίνονται για την επιτάχυνση της προσαρμογής του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανική αλλαγή και εξασφάλιση μεγαλύτερης επαγγελματικής κινητικότητας μέσω καινοτόμων μέτρων στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης". "Η ΝΑΣ, κατέληξε, είναι αντίθετη με τέτοια προγράμματα και καλούμε έστω και τώρα το ΝΣ και το νομάρχη να αναλογιστούν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν στο να υποτάξουν τους εργαζόμενους στο μεγάλο κεφάλαιο".

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών ο νομάρχης πρότεινε στο ΝΣ, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων από τα χρήματα που δίνονται στους δήμους για έργα. Την πρόταση αυτή διατύπωσε πρώτος ο υπουργός Παιδείας...

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Δε δέχτηκαν το "πάγωμα"

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση του Κ. Ταμπακίδη που δεν αναιρεί την προοπτική της ιδιωτικοποίησης και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αίτημα να παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες στο δήμο

Συνεχίζουν και σήμερα τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να δημοπρατήσει την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων ανοίγοντας την πόρτα της υπηρεσίας καθαριότητας στους ιδιώτες.

Στο προχθεσινό ΔΣ που συζήτησε το θέμα μετά από πρόταση του επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" Γεράσιμου Θεοδωράτου, ο δήμαρχος κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων πρότεινε στους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις για να "ανακαλέσει" την απόφαση που έχει πάρει το ΔΣ.

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων όμως, χτες το πρωί αποφάσισε να μη δεχτεί την πρόταση που τους έκανε ο δήμαρχος Κ. Ταμπακίδης, για αναστολή των κινητοποιήσεων. Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι με το δήμαρχο, έκαναν ξεκάθαρο ότι γι' αυτούς η ανάκληση σημαίνει πάγωμα του θέματος, πράγμα το οποίο τους βρίσκει αντίθετους. Οι εργαζόμενοι προτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά μόνο από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και από κανένα άλλο ιδιώτη ή επιχείρηση, αλλιώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η "Δημοτική Αναγέννηση"

"Η δημοτική αρχή, και η πλειοψηφία του ΔΣ, εφαρμόζουν πολιτικές αποφάσεις και άνωθεν εντολές για την υπερφορολόγηση του δημότη, την ανταποδοτικότητα για κάθε έργο και υπηρεσία, την ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων, λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου". Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αναγέννηση" επισημαίνοντας παράλληλα ότι η η δημοτική αρχή πειραματίζεται προχωρώντας σε μια διαδικασία που θα στοιχίσει στους δημότες πάνω από 40 εκατομμύρια και θα οδηγήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας σε διάλυση.

"Η ενέργεια αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, όχι μόνο είναι αντίθετη με τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα έχει και πολύ άσχημα οικονομικά αποτελέσματα για τους δημότες. Θα αυξηθούν υπερβολικά τα τέλη καθαριότητας, αφού το κόστος της αποκομιδής από τον ιδιώτη επιχειρηματία είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στις δημοτικές υπηρεσίες".

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι "οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής είναι αντίθετες με το κοινό συμφέρον των δημοτών, των εργαζομένων. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους".

Ας το χωνέψει ο δήμαρχος

Λίγους μήνες πριν είχε καλέσει τους αντιπροσώπους όλων των πολιτικών νεολαιών να συνεργαστούν με το δήμο για το καλό της Αθήνας. Φρόντισε μάλιστα να εξασφαλίσει και την απαραίτητη πλατιά ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της πρωτοβουλίας του. Και πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις έδειξε για μια ακόμα φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Ενα φασίζον πρόσωπο, που αντέχει απέναντί του μόνο ό,τι του ευλογάει τα γένια. Σωστά καταλάβατε, πρόκειται για τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο. Ο οποίος απαγόρευσε στην ΚΝΕ και μάλιστα στην οργάνωσή της στους νυχτερινούς μαθητές, δηλαδή σε παιδιά που μοχθούν για το μεροκάματο και παράλληλα πασχίζουν να σταθούν όρθια, με αξιοπρέπεια και μορφωμένα στη ζωή, απαγόρευσε σ' αυτά τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό δημοτικό γηπεδάκι, το 31ο, ως χώρο για την πραγματοποίηση της προφεστιβαλικής τους εκδήλωσης. Τι είναι αυτό που ενοχλεί το δήμαρχο; Οτι οι Κνίτες μιλούν για την ανεργία, μιλούν ενάντια στον πόλεμο, μιλούν ενάντια στα ναρκωτικά. Μιλούν, δηλαδή και καλούν σε πάλη τους νέους της πόλης ενάντια σε όλα όσα πρεσβεύει το σύστημα, που τόσο πιστά υπηρετεί ο Δ. Αβραμόπουλος. Και το χειρότερο γι' αυτούς τους νεολαίους κομμουνιστές είναι ότι δεν υποτάσσουν τον αγώνα τους στις ανάγκες που έχει το μάρκετινγκ του Αβραμόπουλου. Γι' αυτό και η απαγόρευση. Οσο για τις αστείες δικαιολογίες που ψέλλισαν χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο οι άνθρωποι του δημάρχου, όταν έφερε το θέμα προς συζήτηση ο Λεων. Αυδής, ας τις κρατήσουν για να παραμυθιάζουν όσους έτοιμους από καιρό πιστεύουν πως τα γήπεδα υπάρχουν μόνο για να αναστενάζει σ' αυτά η νεολαία χουλιγκανίζοντας. Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ θα γίνουν κι ας το χωνέψει ο δήμαρχος, του αρέσει δεν του αρέσει.

Θ. Λ.

"Διατηρείτε την πόλη καθαρή, πετώντας τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα, αλλά, προσοχή, μη σας δει", διακηρύσσει ο δήμαρχος Αθηναίων με τη στάση του απέναντι στο πρόβλημα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ