Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ας σταματήσουν επιτέλους το δούλεμα

Ο δήμαρχος Αθηναίων παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο", όταν η συζήτηση γίνεται για το πού θα πάνε τα σκουπίδια της πόλης του. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί με το δήμαρχο ότι "η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι"

Ως Πόντιος Πιλάτος συνεχίζει να συμπεριφέρεται ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη χωροθέτηση των χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, απέφυγε να ταχθεί καθαρά υπέρ του επιστημονικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση δύο χώρων διαχείρισης στην Ανατολική και Βόρεια Αττική, κάτι με το οποίο συμφώνησε ουσιαστικά και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, παράταξη.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, απέφυγε να πάρει καθαρή θέση για να μην αντιπαρατεθεί με τους ομοϊδεάτες συναδέλφους του δημάρχους που αντιδρούν στη χωροθέτηση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην περιοχή τους, αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του και με τη φράση "η υπόθεση μυρίζει μπαρούτι και δεν πρέπει να αναμειχΘούμε",έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση, ώστε να κρατήσει ατσαλάκωτο - έτσι νομίζει - το πολιτικό του προφίλ.

Παράλληλα, ενώ αρχικά αντιμετώπισε, για την ανευθυνότητά του αυτή, επιθέσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατάφερε τελικά να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης στο να μην εμπλακεί ο δήμος στη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ, όταν όλοι γνωρίζουν πως όλη η φασαρία ουσιαστικά γίνεται γιατί ο Δήμος της Αθήνας, κατά κύριο λόγο, δε διαθέτει κανένα χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Δυστυχώς σ' αυτή τη στάση ο δήμαρχος βρήκε σύμμαχο ακόμα και αυτόν τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δημοτικό σύμβουλο, αλλά και επικεφαλής του ιδρύματος που έχει αναλάβει την αξιολόγηση των προτεινόμενων χώρων για τη χωροθέτηση ΟΕΔΑ. Ο Ν. Μαρκάτος,σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι όντως η "υπόθεση βρωμά μπαρούτι" και "δεν πρέπει να ανακατευτούμε"!

Ετσι, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις αποφάσισαν μεν ότι συμφωνούν με το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του νομού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ότι δεν πρέπει να αποκλείονται για εξέταση στο μέλλον οι νέες μέθοδοι διαχείρισης, δηλαδή καύση και πυρόλυση, αλλά δεν πήραν θέση για το πού πρέπει να χωροθετηθούν οι ΟΕΔΑ. Να σημειωθεί ότι σχετικά με την καύση ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης, ενώ αληθές είναι ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί μόνο τις σχετικές μελέτες. Ο ίδιος υποστήριξε και ότι η πυρόλυση είναι η μέθοδος που προτείνουν οι προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο, αποκρύπτοντας ότι αυτή η μέθοδος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει τοποθετηθεί για το αν υποστηρίζει την υγειονομική ταφή ή την καύση, αν υποστηρίζει τη χωροθέτηση του ΕΣΔΚΝΑ, αν θα στηρίξει τα προγράμματα για τον περιορισμό παραγωγής κάποιων βλαβερών για το περιβάλλον υλικών και αν συμφωνεί με τον αποκλεισμό της Ριτσώνας από τους χώρους διάθεσης. Επισήμανε ότι η συζήτηση περί της πυρόλυσης αποτελεί υπεκφυγή από τα σημερινά ζητήματα και σημείωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπει να επικρατεί σύγχυση σχετικά με τη χωροθέτηση και να μαίνεται πόλεμος συμφερόντων, που έχουν να κάνουν με την αξία της γης και προμήθειες για την κατασκευή εργοστασίων καύσης και πυρόλυσης. Στη συνέχεια, διαμαρτυρόμενος επειδή ο δήμαρχος ήθελε να αποδείξει ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ουσιαστικά και διαφωνούν μόνο για αντιπολιτευόμενους λόγους, δήλωσε ότι δε μετέχει στη συζήτηση και τη σχετική ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του δήμου επιδίδεται σε αντιστροφή δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ