Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σύγκλιση" θέλει το υπουργείο...

... Αλλά η πραγματικότητα οδηγεί στη ρήξη με τα προσχέδια νόμων

Σύγκλιση των απόψεων του υπουργείου Υγείας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών όσον αφορά τα προσχέδια για την υγεία, διαπιστώνει το υπουργείο, σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, και πληροφορεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί το "σχέδιο νόμου που θα τεθεί υπόψη όλων των εκπροσώπων του τομέα Υγείας".

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με αφορμή την προχτεσινοβραδινή πολύωρη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου (Αν. Πεπονής, Φρ. Παπαδέλης, Ιω. Πανοπούλου) με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ)και της ΕΙΝΑΠ. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και την αποκάλυψε χτες ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης - ήταν παρών στη συνάντηση - στη συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. "Ο υπουργός, είπε, δε δεσμεύτηκε για τίποτα όσον αφορά το νομοσχέδιο. Μάλιστα για τις οικονομικές διεκδικήσεις παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι δεν κάνει οικονομικό νομοσχέδιο και δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Σε σχέση με τη μονιμότητα είπε ότι δεν αίρεται και κακώς κατανοήσαμε το προσχέδιο, χωρίς όμως να προτίθεται και να αλλάξει τα επίμαχα σημεία (θητείες). Σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε: "Θέλετε να βάλω τη μονιμότητα σε δημοψήφισμα"".

Αναφερόμενος στην πλειοψηφία της Διοίκησης της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ ο Χ. Ζαχαρόγιαννης επισήμανε ότι στη συνάντηση παίχτηκε ένα θέατρο του παραλόγου."Οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚ, σημείωσε, συχνά μπέρδευαν τους ρόλους του συνδικαλιστή και του συμβούλου του υπουργού στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να εκτονώσουν το συνεχώς διογκούμενο κύμα αγανάκτησης για τα νομοσχέδια που την προκάλεσε το νομοσχέδιο Πεπονή". Ετσι λοιπόν, υπογράμμισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, ενώ η πραγματικότητα ήταν η πλήρης ρήξη με τις απόψεις του υπουργείου, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ - που είχαν την ευθύνη των χειρισμών της Ομοσπονδίας και της ΕΙΝΑΠ, προσπάθησαν αγωνιωδώς να εκτονώσουν την κατάσταση υπηρετώντας τη λογική των επιμέρους τροποποιήσεων και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου που είναι η μεταφορά των περισσότερων βαρών στην πλάτη των ασφαλιστικών ταμείων και η πριμοδότηση των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου της υγείας. Εξάλλου, συνέχισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, τα ζητήματα περιορισμού της δημοκρατίας στα νοσοκομεία με την κατάργηση των Επιστημονικών Επιτροπών, των Διοικητικών Συμβουλίων, δε βρήκαν την υπεράσπιση που θα έπρεπε από τις ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Αν. Πεπονής αναρωτήθηκε: Αν δεν πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ποιος θα πληρώσει;

Πάντως απ' την ανακοίνωση του υπουργείου διαφαίνεται ότι τον "τελικό λόγο" στα νομοσχέδια θα τον έχουν οι αντιδράσεις "απ' τα κάτω". Γι' αυτό και στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αφήνει τα περιθώρια ότι το σχέδιο της Τρίτης θα "τεθεί υπόψη όλων των εκπροσώπων του τομέα Υγείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γι' αυτά παλεύουμε(1997-07-18 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο(1997-06-13 00:00:00.0)
"Στοιχεία αγοράς" στην υγεία!(1997-02-20 00:00:00.0)
Μαχητική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ(1996-06-13 00:00:00.0)
Κατάληψη στον "Ευαγγελισμό"(1996-05-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια για τα νοσοκομεία(1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ