ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Κλιμακώνουν τον πόλεμο με λιτότητα και «ανάπτυξη»

Επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα η ατζέντα της λυκοσυμμαχίας που συνεδριάζει αύριο

Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται: Λιτότητα και μέτρα ανάπτυξης είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που επιβάλλει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται: Λιτότητα και μέτρα ανάπτυξης είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος που επιβάλλει αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία
«Ακρογωνιαίος λίθος» της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η άγρια λιτότητα διαρκείας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην επιστολή που απέστειλε χτες προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι βάση της ανάπτυξης είναι η σφαγή των μισθών και των συντάξεων, η φτώχεια και εξαθλίωση των λαών.

Οπως σαφώς προκύπτει από την ίδια επιστολή, το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται από τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και αποσκοπούν στη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Οσο για το συμπληρωματικό πακέτο «αναπτυξιακών μέτρων», αυτό περιλαμβάνει αποκλειστικά νέα προνόμια και ενέσεις ρευστότητας στο κεφάλαιο.

Ευθύς εξαρχής, ο Χ. Βαν Ρομπάι σπεύδει να διευκρινίσει ότι στόχος της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ότι «πρέπει να μείνουμε στην πορεία που έχει ήδη αποφασιστεί», παραπέμποντας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στη βάση αυτή, προτείνει η αυριανή συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής να επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών, οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Σε αυτά ο Ρομπάι περιλαμβάνει την ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις μεταφορές).

Επισημαίνει ακόμα τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να κατευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών, ο Χ. Ρομπάι επιμένει στην ανάγκη να διεξαχθεί συζήτηση και για το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κυρίαρχο βέβαια ζήτημα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας, δηλαδή το τσάκισμα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Μέτρα στα πρότυπα του Σρέντερ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων προϋποθέτει την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» και τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας». «Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Ο. Ρεν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Οπως σημείωσε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση. Κληθείς να σχολιάσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο Αλταφάζ απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (σ.σ. μνημόνια).

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, είχε δηλώσει ότι στο πακέτο των προτάσεων για την ανάπτυξη περιλαμβάνονται και τα ευρωομόλογα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα είναι ο μόνος που θα τα προτείνει».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε τροποποίηση του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους, αλλά οι ενδιαφερόμενες χώρες θα μπορούσαν να προσθέσουν διατάξεις για την ανάπτυξη, δήλωσε χτες ο Γεργκ Ασμουσεν, το ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Οι διατάξεις αυτές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας της κοινής αγοράς, ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, και σε μέτρα για τη χρηματοδότηση μεγάλων προγραμμάτων, δήλωσε ο Ασμουσεν στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Βερολίνο.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο, που διαπραγματεύθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ και το οποίο δεσμεύει σε περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, «δεν πρέπει να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση ούτε να χαλαρώσει», τόνισε ο Ασμουσεν. Μπορεί «να συμπληρωθεί με ένα σύμφωνο ανάπτυξης», πρόσθεσε, αρνούμενος πάντως να αντιδιαστείλει τις δύο έννοιες. Η αντιδιαστολή ανάπτυξης και δημοσιονομικής ανόρθωσης είναι «μια ψευδής συζήτηση», εξήγησε, «κανένας στην Ευρώπη δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης».

Η τόνωση της ανάπτυξης θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Ασμουσεν, να εμπνέονται από τη γερμανική «Ατζέντα 2010», το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2005 από τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκ. Σρέντερ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ήδη έχουν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην ημιαπασχόληση 7 εκατομμυρίων εργαζομένων με μισθό 400 ευρώ και σύνταξη 150 ευρώ...

Σεβαστές οι δεσμεύσεις

Από την πλευρά του, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της και, όπως είχε υποσχεθεί, θα παρουσιάσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2017. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την προεκλογική εκστρατεία του όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά θα τηρηθούν», είπε ο Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι εντός του καλοκαιριού θα παρουσιάσει ένα νόμο περί προγραμματισμού των δημόσιων οικονομικών που θα χαράζει το «δρόμο» προς την «επιστροφή στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017. Οσον αφορά την υπόσχεση για μείωση των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013, "θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», διαβεβαίωσε, παρά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένει ότι η Γαλλία δε θα πετύχει το στόχο αυτό.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα «μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί μίλησαν για «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και τη «στήριξη στις επενδύσεις». Ο Μοσκοβισί επανέλαβε τις προτάσεις που έχει κάνει ο Ολάντ για ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καλύτερη κινητοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

33η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συναγερμός ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο συνέπεσε η φετινή ειρηνοδρομία, που έγινε την Κυριακή

Η Αλέκα Παπαρήγα με ειρηνοδρόμους στον Τύμβο του Μαραθώνα
Η Αλέκα Παπαρήγα με ειρηνοδρόμους στον Τύμβο του Μαραθώνα
Ανταπόκριση βρήκε και φέτος το κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για συμμετοχή στην 33η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που έγινε την Κυριακή, από τον Τύμβο του Μαραθώνα, μέχρι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Με πίστη και συνέπεια στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη - φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και 49 χρόνια από τη δολοφονία του - σε μία περίοδο που οξύνονται επικίνδυνα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σκληραίνει η αντιλαϊκή πολιτική της ισόβιας φτώχειας για τους εργαζόμενους, οι ειρηνοδρόμοι και άλλοι διαδηλωτές απαίτησαν να επιστρέψουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τα πολεμικά και κατοχικά μέτωπα, να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που βρίσκονται στα σκαριά, να κλείσει η βάση της Σούδας, του Ακτίου και όλες οι ξένες βάσεις, όπου υπάρχουν, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να πληρώσουν την κρίση οι ιμπεριαλιστές και όχι οι εργαζόμενοι.

Με μια λιτή εκδήλωση, λίγο μετά τις 8 το πρωί, δόθηκε η εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και γιος του Γρηγόρη, τόνισε την ανάγκη σήμερα ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του καθώς, όπως είπε, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα αξιοποιήσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος των λαών κι αυτό θα σημάνει την παραπέρα εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Με το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή, που έγραφε «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία ΝΑΤΟ - ΕΕ», οι ειρηνοδρόμοι κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών από τον Πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Σταύρο Τάσσο και τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο δήμαρχο Καισαριανής Παναγιώτης Μακρή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Οι ειρηνοδρόμοι, με συνθήματα και τραγούδια του αγώνα, ακολούθησαν την καθιερωμένη διαδρομή, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, στις οποίες χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής. Νωρίς το απόγευμα, η πορεία έφτασε στην Αγία Παρασκευή, όπου την υποδέχτηκαν κάτοικοι της πόλης και διαδηλωτές απ' όλη την Αττική. Χαιρετισμό απηύθυναν η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγίας Παρασκευής και ο Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος Αγ. Παρασκευής.

Στην τελική ευθεία, στο δρόμο προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο: «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία» και «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί». Στην εκδήλωση της υποδοχής, χαιρετισμό απεύθυνε ο Βασίλης Φάρκωνας, Ανθυποπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία.

Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία

Ο Σταύρος Τάσσος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή, καθώς σήμερα, ξεκινά στο Σικάγο, με τη συμμετοχή βέβαια της Ελληνικής Κυβέρνησης, η 25η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, της "σιδερένιας γροθιάς" του ιμπεριαλιστικού συστήματος κατά των λαών και ταυτόχρονα χώρος διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων που εντείνονται. Στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την επιθετικότητά του, βάζει σαν προτεραιότητα την επέκταση του ρόλου του "παγκοσμίου χωροφύλακα" της δικτατορίας των μονοπωλίων στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό, στον Περσικό Κόλπο, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, σ' όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσια του "νέου στρατηγικού δόγματος", των "ασύμμετρων απειλών", της λεγόμενης "αντιπυραυλικής άμυνας" και της λεγόμενης "έξυπνης άμυνας", που στην πραγματικότητα είναι "έξυπνη επίθεση", οικοδομεί ένα ολόκληρο σύστημα επιθετικών και κατασταλτικών μηχανισμών, με τη συμμετοχή στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο (...) Η στάση των κομμάτων απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι βασικό κριτήριο για να τα κρίνει ο λαός. Η θέση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που η μία είναι συμπλήρωμα της άλλης».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με αντιιμπεριαλιστική συναυλία στην οποία τραγούδησαν οι καλλιτέχνες Γιώργος Σαρρής και Μάριος Χριστόπουλος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να φύγει το στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας

Συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο

Από την πορεία προς το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη

Motion Team

Από την πορεία προς το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη
Με την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και την πορεία μέχρι το μνημείο του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, το πρωί του Σαββάτου, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης τίμησε το Γρηγόρη Λαμπράκη, το Νίκο Νικηφορίδη και τους χιλιάδες αγωνιστές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, που έπεσαν για την υπόθεση της Ειρήνης και τη συντριβή του ιμπεριαλισμού.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής, κεντρικός ομιλητής, κάλεσε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να δυναμώσει τώρα τον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία του λαού, τη μόνη που μπορεί να βάλει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα των πολέμων, της κρίσης, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου της συγκέντρωσης, θύμισε ότι το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, από την 1η του Γενάρη ανέλαβε τη Διοίκηση του Χερσαίου Τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Ως βασική αποστολή του έχει την εκπαίδευση και προετοιμασία ΝΑΤΟικών μονάδων για ανάληψη δράσης στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να τοποθετηθούν τα κόμματα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που συμμετείχε στην εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα, απ' όπου δόθηκε η εκκίνηση της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ:

«Κανένα από τα κόμματα που θέλουν να κυβερνήσουν ή να πάρουν μέρος στην κυβέρνηση, δεν τοποθετήθηκε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) στο Σικάγο, η οποία παίρνει αποφάσεις τρομακτικές για τους λαούς της Ευρώπης, για τους λαούς της περιοχής μας και ολόκληρου του κόσμου. Πάλι λευκές σελίδες στα κυβερνητικά προγράμματα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τις αποφάσεις που θα πάρει και που, ανάμεσα στα άλλα, εντάσσουν όλες τις στρατιωτικές δομές της Ευρώπης στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έχουν το δικαίωμα να εξαπολύσουν το πρώτο χτύπημα, προληπτικό, από την περιοχή της Ευρώπης και τη δική μας περιοχή, ενώ το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ακόμα περισσότερες δικαιοδοσίες να επεμβαίνει παντού στον πλανήτη - και στην περιοχή μας - όχι μόνο με τις συγκεκριμένες προφάσεις που πρόβαλλε αλλά ακόμα και για αλλαγές ή εξελίξεις στο εσωτερικό των χωρών. Δηλαδή, όταν ένας λαός θέλει να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μπροστά στις εκλογές όλα τα κόμματα - αυτό το κάνουμε εμείς - πρέπει να τοποθετηθούν για το ποια πρέπει να είναι η ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και πάνω απ' όλα για το πού αυτά τα κόμματα θα πουν όχι. Εμείς υποστηρίζουμε την απεμπλοκή, την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Το να λέει κανείς "ναι" στην ειρήνη και "όχι" στον πόλεμο είναι μια ευχή. Πρέπει να έχεις πρακτική δραστηριότητα κατά του πολέμου».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στεφάνια για τον Γρ. Λαμπράκη

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σήμερα Τρίτη 22 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, θα καταθέσουν στεφάνια προς τιμήν του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στο μνημείο του Λαμπράκη που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, (Ερμού με Βενιζέλου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ