ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Δώστε συγκεκριμένες απαντήσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για την υποκρισία και συνενοχή της ΕΕ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία είναι η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στη συζήτηση της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αφοπλισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τους νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς του ΝΑΤΟ, παρουσία εκπροσώπου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με το γνωστό καυστικό του τρόπο, καλεί τη ΔΕΕ να πει τη θέση της και θέτει κρίσιμα ερωτήματα στον εκπρόσωπό της. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Στον ωκεανό των όσων επί 4/4 της ώρας μάς είπε ο εκπρόσωπος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, θεληματικά ή αθέλητα, πάνε να ναυαγήσουν το επίκαιρο του θέματος που ο ίδιος μνημόνευσε και το ουσιαστικό του περιεχόμενο.

Από αυτή ακριβώς την άποψη της επικαιρότητας, θέτω το ερώτημα: Η πολυπράγμων ΔΕΕ - είτε συγχωνευτεί με την ΕΕ είτε όχι, είτε διαμελιστεί αλά Γιουγκοσλαβία, στα πολιτικά θέματα με την πρώτη, στρατιωτικοαμυντικά με το ΝΑΤΟ - έχει, μπορεί να έχει θέση και ποια, για την πάνω από ένα μήνα συνεχιζόμενη δολοφονική, βομβαρδιστική επίθεση στο Κόσσοβο, στη Γιουγκοσλαβία, με σφαγή αμάχων, προσφύγων - που δήθεν θέλει να προστατεύσει- καταστροφές οικισμών, συγκοινωνιακών υποδομών και μεγάλων παραγωγικών μονάδων αγαθών για την επιβίωση του πληθυσμού; Είπε, θα πει όχι, τέρμα στο, κυριολεκτικά, έγκλημα πολέμου που διαπράττεται, με αυτουργούς τη διοίκηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και επόμενα και της ΔΕΕ, αφού αποτελούν ομοούσιο σύνολο;

Παρακαλώ να δώσετε συγκεκριμένη απάντηση. Δεν τη ζητάω μόνο προσωπικά, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι νύχτα - μέρα στο ποδάρι, ζητώντας τερματισμό του εγκλήματος. Αλλά νομίζω ότι ενδιαφέρει και τους συναδέλφους που λογοδοτούν ή πρέπει να λογοδοτούν ή πρέπει να λογοδοτήσουν μπροστά στους εκλογείς τους και που θα τους ζητήσουν και τις επερχόμενες εκλογές να τους ψηφίσουν".

Στη συνέχεια ο Β. Εφραιμίδης αναφέρεται στην προοπτική της ΔΕΕ και στις συμφωνίες που θα προβλέπει για τα κράτη - μέλη της:

"Δεύτερο ερώτημα. Είπε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ ότι στην προοπτική θα προβλεφτούν σε ειδικό πρωτόκολλο συμφωνίες μεταξύ των χωρών - μελών της ΔΕΕ για αμοιβαία συνδρομή, με την αυτόματη ρήτρα, σε περιπτώσεις κινδύνου από επίθεση κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας. Ευθύς αμέσως όμως αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της Συνθήκης της ΔΕΕ. Είναι γνωστή όμως η αλλιώτικη τροποποίηση που υπέστη σκόπιμα αυτό το άρθρο, ώστε η αμοιβαία συνδρομή - πολιτικοστρατιωτική δηλαδή παρέμβαση, να ισχύει μόνο αν η επίθεση προέρχεται από χώρα που δεν είναι τακτικό μέλος, ούτε παρατηρητής της. Επειδή από τα ήδη μέλη της ΔΕΕ - νομίζω κατά πεποίθηση όλων μας - δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επίθεσης π.χ. το Βέλγιο από την Ολλανδία και αντίστροφα ή η Ιταλία, η Γαλλία από τη Γερμανία, η Πορτογαλία από την Ισπανία, αλλά είναι υπαρκτή η ωμά διακηρυγμένη απειλή κατά της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, ακόμα και στα σενάρια που εξάγγειλε ο κ. Κλίντον για ελληνοτουρκική σύγκρουση, ερωτώ και ζητώ απάντηση: τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα αμοιβαίας συνδρομής θα προβλέπουν τέτοιες περιπτώσεις;".

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
"Χέρι - χέρι" στη γραμμή του πολέμου

Ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων περί "διγλωσσίας" απλά επιβεβαίωσε ότι και οι δύο είναι βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στην εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ και επιχειρούν να αποφύγουν τη λαϊκή τιμωρία

Το ανεξίτηλο στίγμα που τους σημαδεύει ως κόμματα που έχουν υποταχθεί στη "γραμμή" του πολέμου, συμπλέοντας με τους "συμμάχους" στην εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τρέμοντας τη λαϊκή οργή και τιμωρία ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές. Το μόνο όμως που κατάφεραν, με τον καυγά που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ τους περί "διγλωσσίας", είναι να αποδείξουν το πόσο βαθιά χωμένες είναι και οι δυο τους στην υποτέλεια και τη δουλοπρέπεια απέναντι στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους των λαών.

Η αρχή έγινε από την κυβέρνηση, η οποία απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ για "διγλωσσία", παρουσίασε την ηγεσία της ΝΔ να έχει προσυπογράψει επαίσχυντο ψήφισμα του "Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος", στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ. Η ΝΔ ανταπάντησε, ισχυριζόμενη ότι καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα στις 8 Απρίλη και, περνώντας στην αντεπίθεση, έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είναι αντιγραφή του κειμένου του ΕΛΚ και των θέσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι το κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος "δεν αναφέρεται απλά σε εθνική κάθαρση, αλλά χαρακτηρίζει την εθνική κάθαρση ως έκφραση μιας επί μακρόν σχεδιαζόμενης γενοκτονίας από την πλευρά του Μιλόσεβιτς". Σε άλλο σημείο του ίδιου κειμένου του ΕΛΚ αναφέρεται ότι "η αδιάλλακτη πολιτική της εθνικής εκκαθάρισης που ακολουθεί ο κ. Μιλόσεβιτς, απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, κάθε συμβιβασμό, κατέστησαν αναπόφευκτη την παρέμβαση του ΝΑΤΟ". Ακόμα αναφέρεται ότι "ενδεχόμενη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων - αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο - θα γίνει, κατ αρχάς, για την ασφάλεια των προσφύγων και την επιστροφή στην πατρίδα τους".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε χθες, με πολυήμερη καθυστέρηση, ότι "η ΝΔ όχι μόνο δεν προσυπέγραψε την πρόταση ψηφίσματος, αλλά έδωσε μάχη για μην περάσει και τελικά την καταψήφισε".

Ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του ΕΛΚ. Ενδεικτικά επιρρίπτει αποκλειστικά στον Μιλόσεβιτς την ευθύνη για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμού,ς κάνοντας λόγο για "εσκεμμένη πολιτική εθνοκάθαρσης και βάναυση καταστροφή ανθρώπινων ζωών", που έχει ως στόχο "να καταστρέψει τη συλλογική ταυτότητα του κοσσοβάρικου λαού".. Δε διστάζει ακόμα να υιοθετήσει τις νέες αρχές του "δόγματος Κλίντον", αναφέροντας ότι "η ενίσχυση των διεθνών κανόνων για τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι της εθνικής κυριαρχίας"!

Η Ντ. Μπακογιάννη

Ως "θέμα χωρίς καμία ουσία" χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ και το οποίο ουσιαστικά υιοθετεί τη λογική του ΝΑΤΟ για την επέμβαση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κρύψει τη συνένοχη στάση και της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να μιλήσει σε εκδήλωση της ΔΑΠ, επανέλαβε την γνωστή θέση της ΝΔ για δήθεν "έλλειμμα ηγεσίας" της ΕΕ και πρόσθεσε πως η ΝΔ δε ζητά από κυβέρνηση να πάρει ακραίες θέσεις "δεν είμαστε εκτός πραγματικότητας, είπε, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αρθρώσει τον ελληνικό λόγο, όπως έχει υποχρέωση, λόγω του συμφέροντος της Ελλάδας, αλλά και του ότι είναι η μόνη χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει τυχόν αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια". Απέφυγε τέλος να τοποθετηθεί για το θέμα διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Βόρεια Ελλάδα, σε περίπτωση έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως αυτό το θέμα θα το εξετάσει όταν τεθεί.

Πόλεμο!! ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο κ. Σημίτης, με τη φράση του "θα στέλνουμε όπου θέλουμε ένοπλες δυνάμεις" ("Ριζοσπάστης" 17/4/99) αποκάλυψε τις προθέσεις του... Προθέσεις της κυβέρνησής του. Θα στείλουν τα Ελληνόπουλα όπου διατάξουν ο Σολάνα, ο Κλαρκ, ο αρχιμακελάρης Κλίντον. Μέχρι και στην Απω Ανατολή θα τα στείλουνε και το λαό δεν τον λογαριάζουνε.

Τέτοιος ο ραγιαδισμός, η υποτέλεια της κυβέρνησης. Το ίδιο θα γινότανε και μ' όποια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της Ν. Δημοκρατίας.

Είπα "...και στην Απω Ανατολή". Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Δεν είναι υπερβολή νεαρέ φίλε αναγνώστη, αναγνώστρια. Και να μη σας φαίνεται απίθανο ή αδύνατο. Οι παλιότεροι θυμούνται, τι έλεγε ο Ντίνος Τσαλδάρης, ΥΠΕΞ της "εφτακέφαλης" κυβέρνησης του Μάξιμου (1948): "Τα σύνορά μας είναι στο Αφγανιστάν".

Και στο μεν Αφγανιστάν δε χρειάστηκε και δε στάλθηκαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις... Χρειάστηκαν, όμως, για την Κορέα και στάλθηκαν κι άφησαν εκεί, στην Απω Ανατολή, τα κόκαλά τους Ελληνόπουλα. Οπως αρκετοί στρατιώτες και βαθμοφόροι άφησαν τα κόκαλά τους στις στέπες της Ουκρανίας. Οπου, υπό τον στρατηγό Παρασκευόπουλο, με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο, στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα το 1918. Στην εκστρατεία 14 καπιταλιστικών χωρών που ανέλαβε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εναντίον της νεαρής τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Ενα χρόνο αργότερα με την ίδια κυβέρνηση των φιλελευθέρων, στις 2 Μάη 1919, άρχισε η Μικρασιατική εκστρατεία. Εκεί στάλθηκε από τους Αγγλογάλλους ο στρατός μας "για τη λύτρωση του υπόδουλου Ελληνισμού". Αυτό για τα μάτια του λαού. Στην πραγματικότητα, όμως, για τα πετρέλαια της Μοσούλης. Κι όλοι τώρα ξέρουν - κι όχι μόνον οι της ηλικίας μου - ότι αποτέλεσμα εκείνης της εκστρατείας ήταν ο ξεριζωμός δύο εκατομμυρίων Ελλήνων από τις πανάρχαιες εστίες τους. Ξέρουν ότι πάνω από 500.000 σκοτώθηκαν ή άφησαν τα κόκαλά τους στην αιχμαλωσία. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αναφέρονται σε πολλά βιβλία και σ' ένα δικό μου (έκδοση 1998): "Στη γενέτειρά μου 75 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή".

Υστερα από τόσες οδυνηρές, ακριβοπληρωμένες με αίμα και υλικά αγαθά ελευθερίες, έρχεται ο κ. Σημίτης και μας λέει όσα γράφτηκαν στο "Ρ" 17/4/1999: "Θα στέλνουμε όπου θέλουμε"...

Αίσχος και καταισχύνη σ' όσους σκέφτονται έτσι, και πριν απ' όλα στην κυβέρνηση. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας υπάγονται σ' ένα υπουργείο με την επωνυμία "Υπουργείο Εθνικής Αμυνας". Οταν παραβιαστούν τα σύνορά μας, απ' όποιον κι αν γίνει, και οι ογδοντάρηδες θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Καμιά όμως υποχρέωση δεν έχουμε να πάμε πουθενά έξω από τα σύνορά μας γιατί το ζητάνε οι Κλίντον, Σολάνα, Κλαρκ και οι λοιποί μακελάρηδες. Αν θέλει να πάει η κυβέρνηση και όσοι εθελοντές το ζητήσουν να πάνε. Εμείς όμως, όλοι οι άλλοι,

για ΗΠΑ, Γερμανία

ΝΑΤΟ και Συμμαχία

δεν πρόκειται να πάμε

στη Γιουγκοσλαβία

μήτε στην Αλβανία.

Δεν είμαστε μπανανία

δεν είμαστε του ΝΑΤΟ

κάποιο προτεκτοράτο.

Κύριε Σημίτη, κύριοι της κυβέρνησης αναμετρείστε τις ευθύνες σας. Η όποιας μορφή βία η εξαναγκασμός θα γίνει μπούμερανγκ για όλους. Θα είστε αντισυνταγματικοί. Ενώ οι νέοι καλύπτονται πέρα για πέρα από το Σύνταγμα (άρθρο 29. παρ.2). Το δρόμο στην κατεύθυνση αυτή την έδειξε ο ναύτης του "Θεμιστοκλής" Ν. Γαρδίκης, ο Αντ. Πατσούλας και οι βαθμοφόροι του.

Το δρόμο αυτό πρέπει να ακολουθήσουν όχι μόνο όλοι οι Ελληνες, αλλά και όλοι οι νέοι της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Φαντάροι, ναύτες, αεροπόροι, για τη σωτηρία των λαών τους, του κόσμου, εμπρός για μια δραστική μαζική φιλειρηνική εκστρατεία, εμπρός για έναν πόλεμο ενάντια στον βρώμικο πόλεμο, τον ιμπεριαλιστικό.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

Επιστολή Γιαννόπουλου στο Γερμανό ομόλογό του

Λάβρος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, και σε επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Οτο Σίλι και Χέρτα Ντόιπλερ Γμέλιν,αντίστοιχα χαρακτηρίζει τη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας "έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά του ανθρωπισμού και της ανθρωπότητας και έγκλημα κατά της ειρήνης". Τα εγκλήματα αυτά, συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, "όχι μόνο δε θάλπονται από κανένα διεθνή νομικό κανόνα δικαίου, αλλά αποκρούονται δεινώς και παραβιάζουν όλους τους διεθνείς κανόνες Δικαίου".

Στην ίδια επιστολή του ο Ε. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς παραβιάζεται βάναυσα ο καταστατικός χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Οικουμενική διακήρυξη του ΟΗΕ, η Διεθνής Σύμβαση της Ρώμης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και οι αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

Σωστές, δε λέμε, οι θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και θα είχαν μεγαλύτερη αξία αν ο Ε. Γιαννόπουλος διαφοροποιούνταν και από τις επιλογές της κυβέρνησης και τις τεράστιες ευθύνες της για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει - επί λέξει - στην επιστολή του: "Στηρίζω την πολιτική του πρωθυπουργού μας και της κυβέρνησής του, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου".

Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη ήταν αυτή που έδωσε το "οκέι" για την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, υπογράφοντας το σχετικό κείμενο και με αυτήν την κυβέρνηση συντάσσεται και στηρίζει "με όλη τη δύναμη της ψυχής του" ο υπουργός Δικαιοσύνης!

Ο Ε. Γιαννόπουλος ζητάει επίσης να κληθούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Αγγλίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου και να απαντήσουν αν λειτουργεί στις μέρες μας η έννομη διεθνής τάξη στον πλανήτη μας, με βάση ποιους κανόνες του διεθνούς δικαίου γίνονται οι βομβαρδισμοί εναντίον των αμάχων, κατοικημένων στόχων, αθώων πολιτών, νοσοκομείων κλπ.

Τέλος, στην επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλήγει ως εξής: "Και να μην ξεχνάμε ότι ο κ. πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και το ΝΑΤΟ χαρακτήριζαν τους ΟΥΤΣΕΚΑ τρομοκράτες, με δήλωση του κ. Κλίντον της 23 Φεβρουαρίου 1998 ότι ο κ. Μιλόσεβιτς είναι ο πλέον κατάλληλος ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, επίσης, τον κ. Ιμπραήμ Ρουγκόβα νόμιμο εκπρόσωπο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Εξαίφνης από το 1999 χαρακτηρίζουν έκτοτε τους ΟΥΤΣΕΚΑ Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα ανεπιθύμητο, επειδή έχει αποκαταστήσει συνεργασία με τον Μιλόσεβιτς για το καλό της πατρίδας του".

Με εμπάργκο ολοκληρώνουν το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας

Ομόφωνα οι "δεκαπέντε" της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν ολοκληρωτικό εμπάργκο πετρελαίου και υγρών καυσίμων. Αποφάσισαν ακόμη το "πάγωμα" των γιουγκοσλαβικών καταθέσεων στο εξωτερικό και την απαγόρευση επίσκεψης της ηγεσίας της χώρας στις χώρες - μέλη της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισαν χτες στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων, μόνιμων αντιπροσώπων, το ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας για πετρελαϊκά προϊόντα, οικονομικές επενδύσεις και διπλωματικές επαφές, συμπληρώνοντας έτσι τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η χτεσινή απόφαση θα επικυρωθεί τυπικά και από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, και ο κοινοτικός "κανονισμός" θα δεσμεύει οριστικά και αμετάκλητα τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για "ομόφωνη" απόφαση. Το όλο θέμα θα συζητηθεί και στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται ότι θα ληφθεί ανάλογη "ομόφωνη" απόφαση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε γενικευμένο εμπάργκο, και ίσχυε μόνο ο εξοπλιστικός αποκλεισμός που είχε επιβάλει από το 1998, ο ΟΗΕ, με το ψήφισμα 1160, και ένα μερικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί από την ΕΕ την ίδια χρονιά για τις αεροπορικές μεταφορές και τις "νέες επενδύσεις". Το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας είχε αρθεί μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αλλά από την αρχή της εβδομάδας οι ΗΠΑ άρχισαν να πιέζουν φορτικά για σχετική "κοινή απόφαση" της ΕΕ, σε μια προσπάθεια ασφυκτικού αποκλεισμού του Βελιγραδίου, που θα συμπληρώνει την εκτατική και εντατική κλιμάκωση των βομβαρδισμών. Αρχικά η Γαλλία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά και αυτή την πτυχή του πολέμου, ιδιοποιήθηκε το αμερικανικό αίτημα, εκφράζοντας κάποιες προπαγανδιστικές επιφυλάξεις για τη "νομιμότητα" της πράξης, ελλείψει σχετικής εντολής του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα Ιταλία και Ελλάδα, για διαφορετικούς λόγους, εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, αφού θίγονταν και δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, μια και η Αδριατική θα καταστεί "πολεμική ζώνη" και θα αρχίσουν νηοψίες σε όλα τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο,η ΕΕ συμμορφώθηκε τάχιστα με τις αμερικανικές απαιτήσεις, γενικεύοντας τον αποκλεισμό. Προβλέπονται εκτός από το ολοκληρωτικό πετρελαϊκό εμπάργκο, και επιπλέον κυρώσεις, όπως απαγόρευση των ταξιδιών στις 15 ευρωπαϊκές χώρες για τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, ενίσχυση του "παγώματος" των περιουσιακών στοιχείων και των οικογενειακών καταθέσεων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και γενίκευση της απαγόρευσης βιομηχανικών και χρηματιστηριακών επενδύσεων. Το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι ολοκληρωτικό, αφορά το σύνολο της τροφοδοσίας από ξηρά, λιμάνια, ποτάμια και πετρελαϊκούς αγωγούς. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην Ουάσιγκτον, ώστε να υπάρξει σχετική ομόφωνη απόφαση και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Εξάλλου στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής αναμένεται ότι θα αποφασιστεί και η "τελική φάση" του πολέμου, που θα αφορά το σύνολο των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Εκτός από τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, το ολοκληρωτικό εμπάργκο αναμένεται ότι θα πλήξει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση της Αδριατικής και τον τουρισμό.

Οταν το ΠΑΣΟΚ ζητά (γε) απεμπλοκή!

"Σε ό,τι αφορά τον Κόλπο κ. Μητσοτάκη, εμείς στεκόμαστε στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν τις αμφισβητήσαμε ποτέ. Εκείνο που δε δεχόμεθα είναι η εμπλοκή της Ελλάδας στρατιωτικά... Γι' αυτό ζητούμε την απόσυρση του "Λήμνος" ή της "Ελλης". (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)"! Το παραπάνω απόσπασμα μπορούν να το βρουν οι πολίτες στα Πρακτικά της Βουλής, της 16ης Γενάρη 1991. Εκείνη τη μέρα διεξαγόταν στο Κοινοβούλιο συνεδρίαση. Εκείνες τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη η επιδρομή κατά του Περσικού Κόλπου. Εκείνες τις μέρες η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, είχε στείλει στον Περσικό, το ελληνικό αντιτορπιλικό "Λήμνος" να υπαχθεί υπό τις διαταγές της ΝΑΤΟικής αρμάδας που βομβάρδιζε τη Βαγδάτη. Εκείνη τη μέρα, στις 16 - 1 - 91, από το βήμα της Βουλής, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί, αντίθετα, ενέπλεκε την Ελλάδα, και απαιτούσε την επιστροφή του "Λήμνος" από την εμπόλεμη ζώνη. Ναι! Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Α. Παπανδρέου! Εκείνοι που τότε χειροκροτούσαν μανιωδώς τον πρώην αρχηγό τους όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έστελνε τα παιδιά του ελληνικού λαού στον Περσικό (μεταξύ τους και ο νυν πρωθυπουργός Κ. Σημίτης), τώρα, είναι οι ίδιοι που στέλνουν το "Θεμιστοκλής" στην εμπόλεμη ζώνη της Αδριατικής! Σημειωτέον ότι τότε, για την επέμβαση στον Περσικό, υπήρχε και απόφαση του ΟΗΕ, ενώ σήμερα όχι, γεγονός που καθιστά και τυπικά παράνομη την εμπλοκή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας!

***

Ομως η παραπάνω δεν ήταν η μοναδική δήλωση στην οποία είχε προβεί ο Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Περσικό Κόλπο. Ιδού τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του προέδρου του, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της Βουλής: "Ελπίζουμε - τόνιζε - ακόμα και τώρα να υπάρξει δυνατότητα στρατιωτικής απεμπλοκής. Δε γνωρίζουμε, μακροπρόθεσμα, τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης. Εχουμε τόσα ανοιχτά εθνικά μέτωπα και με τόση αστάθεια στην περιοχή. Σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο, πού γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί; Γιατί να έχουμε εκθέσει και εμείς τη χώρα μας σ' ένα πρόσθετο κίνδυνο, που δεν ήταν πράγματι απαραίτητο;" (Α. Παπανδρέου - 17/1/97)

***

Εχουμε μιλήσει πολλές φορές για την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ. Ισως δεν υπάρχει Ελληνας που να μην μπορεί να προσθέσει κάτι σχετικό με αυτή την υποκρισία. Η ουσία πάντως παραμένει: Οσοι κυβερνητικοί παράγοντες πασχίζουν νυχθημερόν να... πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί (!) η Ελλάδα να απεμπλακεί από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ας ψάξουν τα πρακτικά της Βουλής. Θα βρουν το όνομά τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που χειροκροτούσε τότε την παραπάνω θέση, για την αντίστοιχη υπόθεση του Περσικού...

Ν. Μπ.

ΚΚΕ
Συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους

Οι ΚΟ Αμπελοκήπων πραγματοποιούν συγκέντρωση ενάντια στην εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, σήμερα Πέμπτη 22.4.99 στις 7.30 μμ,με ομιλητή τον Κράτη Κυριαζή.Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ