ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Προσπάθεια για ελεγχόμενο «ξεσκαρτάρισμα» με κριτήριο τη «βιωσιμότητα»

Κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους, αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις

Eurokinissi

Κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους, αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις
Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης δόθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων». Κεντρικός στόχος είναι η ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού), αποκλειστικά για τις «προβληματικές» και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις, με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών και των πιστωτών. Το ζήτημα συνδέεται και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Το εν λόγω νομοθέτημα έρχεται να κουμπώσει στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και με τις παρεμβάσεις που ήδη προβλέπονται σε αυτόν, όπως η συμμετοχή πιστωτών (τραπεζών και άλλων) στα μετοχικά κεφάλαια των υπό «εξυγίανση» εταιρειών, μέσω της μετοχοποίησης χρέους, η αλλαγή των επιχειρηματικών πλάνων και του σχεδιασμού, η αποβολή «μη συνεργάσιμων» μετόχων κ.ά.

Από τις σχετικές διατάξεις εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ο εμπλουτισμός του νομοσχεδίου και με τη διάταξη για την «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους για την αναδιάρθρωση των δανείων, για τυχόν ελαφρύνσεις κ.ά.

Νευραλγικό σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η «έκθεση βιωσιμότητας», από αρμόδιους εμπειρογνώμονες.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναμένεται να συζητηθούν και με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

-- Με τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των πιστωτών (με βάση το ύψος συνολικών οφειλών) μπορεί να επιτευχθεί «βιώσιμη λύση», η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία (40%) των πιστωτών.

-- Η εκπόνηση έκθεσης για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και του σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών του οφειλέτη, που αποτελεί μεγάλη επιχείρηση, ανατίθεται υποχρεωτικά σε εμπειρογνώμονα.

-- Ο εμπειρογνώμονας υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη και, εφόσον του έχει ανατεθεί, σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών εντός 30 εργασίμων ημερών.

-- Ρητά εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτηση εξυγίανσης ή πτώχευσης ή βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ή έχουν ήδη διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

-- Η μη καταβολή από τον οφειλέτη προς οποιονδήποτε πιστωτή οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, παρέχει στον συγκεκριμένο πιστωτή το δικαίωμα να ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους τους εμπλεκόμενους πιστωτές.

-- Δεν επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής προς την Εφορία για ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους.

Με αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται να μπει τάξη στο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, μέσα από μια διαδικασία ελεγχόμενης απαξίωσης, δίνοντας βεβαίως πλεονεκτήματα μόνο σε εκείνες τις «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας», με γνώμονα, βέβαια, τις επιχειρηματικές προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα.

Εκ των πραγμάτων, δρομολογείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ο αναπροσανατολισμός της διάρθρωσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων με αλλαγές μετοχικών συνθέσεων, αλλαγές του σχεδιασμού των επιχειρήσεων κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με εντατικούς ρυθμούς για την ίδρυση Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Ενα ακόμη αντιλαϊκό «επίτευγμα» καταγράφει στο ενεργητικό της η κυβέρνηση

Με γοργούς ρυθμούς και στοχοπροσήλωση στην ενεργειακή ατζέντα της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της Ενέργειας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωενωσιακό «Μοντέλο - Στόχο» (Target Model). Χτες, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), Μ. Φιλίππου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σ. Λαζαρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και λειτουργία «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2018.

Αυτό ακριβώς, ένα χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι και το «Μοντέλο - Στόχος» που προωθείται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ενωσης της ΕΕ, η οποία έχει ως βασική επιδίωξη την «...παροχή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, ώστε να επιτευχθούν κέρδη σε απόδοση...», όπως πολύ χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στη σχετική κοινοτική Οδηγία 2009/72/ΕΚ.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου το κυνήγι του κέρδους θα γίνεται επάνω στο έλλειμμα ή πλεόνασμα ηλεκτρικής ισχύος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του «Μοντέλου - Στόχου», η ΕΕ έχει αρχικά χωριστεί σε 7 περιφερειακές ζώνες, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην περιφερειακή ζώνη «Central South» μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίστηκε ότι η προεργασία για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ενώ την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλαίσιο μετάβασης στο «Μοντέλο - Στόχο» και μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά κείμενα (μελέτες, κώδικες λειτουργίας και τεχνικών προδιαγραφών κ.ά.). Ετσι, όπως είπε ο Γ. Σταθάκης, αναμένεται η μετάβαση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στο νέο πλαίσιο λειτουργίας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

Φυσικά η κυβέρνηση την παραπάνω, άκρως επικίνδυνη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, εξέλιξη προσπαθεί να την «πλασάρει» χρησιμοποιώντας το γνωστό αφήγημα περί ενίσχυσης του «ανταγωνισμού», που θα οδηγήσει στη «μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χτες. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, καταρρίπτεται από την ίδια την εμπειρία, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια η υλοποίηση πολιτικών «απελευθέρωσης» και «ενίσχυσης του ανταγωνισμού» στην αγορά Ενέργειας έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα των ενεργειακών αγαθών, τα οποία χρόνο με το χρόνο απορροφούν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του λαϊκού εισοδήματος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Tιμά τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού

Τη μνήμη των 40 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς πατριωτών στις 23 Φλεβάρη του 1943, τιμά η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κατερίνης με εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 26/2, στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο των πεσόντων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Παράλληλα, καταγγέλλει τη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης που, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος καλεί τη νεοναζιστική οργάνωση της ΧΑ στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 25/2 στη μνήμη των 40 εκτελεσμένων πατριωτών, επικαλούμενη το πρωτόκολλο.

Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Αύριο Πέμπτη, 23 Φλεβάρη, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ:

-- Στις 7 μ.μ., στο Βόλο, στην αίθουσα του Μεταξουργείου καλούν η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, τα ΤΣ της ΚΝΕ και το παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία από στέλεχος της ΤΕ του ΚΚΕ και μονόπρακτο θεατρικό έργο, με τίτλο «Οταν έρχεται η ώρα» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην πλατεία ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους (Λαμίας και Δ. Πλακεντίας). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α΄ Αθήνας Γαλατσίου της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει χαιρετισμός από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνονται ξεναγήσεις στο Σπίτι της ΕΠΟΝ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Μόνιμη «υπόμνηση» των απαιτήσεών της στο Αιγαίο

Τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν και χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς 4 αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» μετέδωσε χτες στον ιστότοπό της βίντεο που δείχνει πλοιάριο της τουρκικής Ακτοφυλακής να «δένει» ανάμεσα στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων, συνοδευόμενο από ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν Τούρκοι στρατιωτικοί, έμεινε εκεί για δέκα λεπτά με το πλήρωμά του να τραβά φωτογραφίες και βίντεο, ενώ ένα ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο.

Επίσης, μετέδιδε πως όταν πλοίο της τουρκικής εταιρείας «Powership Μαύρη Θάλασσα» με την ονομασία «Yasinbey» πέρασε από την περιοχή των Ιμίων προκάλεσε την κινητοποίηση του ελληνικού Λιμενικού, με το ελληνικό σκάφος να αναγκάζεται να επιστρέψει, όταν ξεκίνησε σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής να κατευθύνεται προς το μέρος του.

Το γεγονός διαψεύστηκε από το Λιμενικό που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί στα Ιμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ».

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ΥΕΘΑ το χτεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας είναι προϊόν φωτομοντάζ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org