ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» με την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

«Τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά) καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Στα ζητήματα αυτά εστιάζει η επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, καταγράφοντας την «πρόοδο» των αντιλαϊκών παζαριών και τη «συμφωνία επί της αρχής» που επιτεύχθηκε με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη βάση εκκίνησης των αντιλαϊκών παζαριών που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με άξονα την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών» και για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την προγραμματιζόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν στα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία επί της αρχής προβλέπει:

Την άμεση νομοθέτηση των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμόζονται μετά το 2018, και τα οποία, λίγες μέρες νωρίτερα, εμφανίζονταν από την κυβέρνηση ως «κόκκινη γραμμή».

Σήμερα, η συγκυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιώσει και η ίδια το γεγονός ότι «η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο».

Η «μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική» για το «2018 και μετά» προϋποθέτει τη συμφωνία γύρω από το ύψος των δημοσιονομικών κενών, τα οποία θα καλυφθούν από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Με βάση τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη προβλέπονται μέτρα της τάξης του 1,5% - 1,7% του παραγόμενου ΑΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση, το νέο αντιλαϊκό πακέτο θα ξεκινά από τα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και βέβαια θα έρθει να προστεθεί πάνω σε ολόκληρη την γκάμα των προηγουμένων μέτρων.

Μάλιστα, τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «βρέξει - χιονίσει» ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του ΑΕΠ και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Η κεντρική κατεύθυνση της «αξιολόγησης» επικεντρώνει σε ένα μείγμα πολιτικής, ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα στα νέα μέτρα διόγκωσης της φοροληστείας απέναντι στο λαό και στην παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του, η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ κάνει λόγο για το «2018 και μετά», δηλαδή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, και σε κάθε περίπτωση με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2019.

Σμπαράλια το αφορολόγητο όριο

«Ενα το κρατούμενο» είναι η παραπέρα σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου, που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, μέτρο που βέβαια θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καταπώς προβλέπεται στη «συμφωνία επί της αρχής».

Αυτό που σήμερα βρίσκεται ακόμη σε «εκκρεμότητα» είναι το ύψος της καρατόμησης, που αναμένεται να «κλειδώσει» στις συνεννοήσεις με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Αυτό θα κριθεί σε συνδυασμό και με τις άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, που στοχεύουν στην κάλυψη των στόχων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Για παράδειγμα, ένα από τα αντιλαϊκά σενάρια προβλέπει τη συρρίκνωσή του σε εισοδήματα 6.000 ευρώ το χρόνο. Αυτό θα σημάνει την επιβολή φόρων και σε εισοδήματα της τάξης των 428 ευρώ το μήνα στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί).

Θυμίζουμε ότι το «Μνημόνιο Plus», που προτείνεται από την πλευρά του ΣΕΒ, προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ορίζεται από το λεγόμενο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για τη φορολόγηση λαϊκών εισοδημάτων που ξεκινούν από τα 4.800 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχούν δηλαδή σε εισοδήματα ύψους 342 ευρώ το μήνα.

Νέα χτυπήματα στις συντάξεις

Η αντιλαϊκή επίθεση έχει συνέχεια στην παραπέρα καρατόμηση και των σημερινών, ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, η οποία, σύμφωνα με τα αντιλαϊκά σενάρια, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αντίστοιχα δηλαδή με την απογείωση της φοροληστείας.

Γίνεται φανερό ότι ο λεγόμενος «επανυπολογισμός» όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που προέβλεπε ο νόμος, ήταν το υπόβαθρο για να προχωρήσει ο νέος γύρος πετσοκόμματος των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, η αφαίμαξη των χαμηλοσυνταξιούχων, πέρα από τις ονομαστικές μειώσεις, θα συμπληρώνεται και από την πλευρά της φοροληστείας, λόγω της καρατόμησης και του αφορολόγητου ορίου.

Αντισταθμιστικά για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να σηκώσει το ζήτημα των «αντισταθμιστικών μέτρων, μέσω των οποίων ισχυρίζεται ότι θα... απαλύνει ή ακόμη και θα αναπληρώσει τα νέα πλήγματα στα λαϊκά στρώματα.

Να σημειώσουμε ότι η αντιλαϊκή συμφωνία αναμένεται να προβλέπει δυνατότητα «στοχευμένων» λεγόμενων «αναπτυξιακών» παρεμβάσεων, που θα αφορούν πρώτα και κύρια σε φοροελαφρύνσεις επί των επιχειρηματικών κερδών, σε μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία κ.ά. μέτρα ενίσχυσης της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Μάλιστα, η εν λόγω δυνατότητα έχει ως απαραίτητους όρους και τις παρακάτω σωρευτικές προϋποθέσεις:

-- Την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που βέβαια στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στη διαρκή κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

-- Η πιθανή υπεραπόδοση, ενδέχεται να αποδοθεί σε «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις μετά από συμφωνία με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου και για την περίοδο μετά το 2018.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι «το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο» και ακόμη ότι «πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», ενώ διακινεί ότι θα «αντισταθμίσει» τα νέα βάρβαρα μέτρα με «επανασχεδιασμό» και μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε μεταφορές και σε βασικά είδη διατροφής.

Να σημειώσουμε καταρχάς πως τα προηγούμενα πακέτα της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μέτρα όπως η διόγκωση των συντελεστών ΦΠΑ, μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης σε ψηλότερους συντελεστές, διόγκωση των ειδικών φόρων και επιβολή νέων, την προηγούμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά.

Θυμίζουμε ότι οι «αναπτυξιακές παρεμβάσεις» της συγκυβέρνησης και του «κουαρτέτου» βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι του ΣΕΒ και άλλων, ενώ και η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (δημοσιοποιείται αυτήν την Παρασκευή) αναμένεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, προτείνει τρανταχτές μειώσεις σε ό,τι αφορά τη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών, μέχρι και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις. Επίσης, την επαναφορά του ψηλού συντελεστή ΦΠΑ στα αμέσως προηγούμενα επίπεδα (23% από 24% σήμερα), καθώς και τη μείωση των συντελεστών στη φορολογία φυσικών προσώπων ειδικά στα μεγάλα εισοδήματα.

Διαρκές «μάτωμα» του λαού για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η συμφωνία, στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, αποτελεί τη συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων και συμφωνιών, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε φάση εξειδίκευσης. Ετσι, οι στόχοι για τα «πλεονάσματα» συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για τη «βραχυπρόθεσμη περίοδο» μετά το 2018. Σε αυτήν τη φάση, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν στον ακριβή προσδιορισμό της «βραχυπρόθεσμης περιόδου» που εμφανίζεται να κλειδώνει με 5ετή ορίζοντα μέχρι και το 2023.

Οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» λίπασμα της «ανταγωνιστικότητας»

«Κατανοώ ότι για πολιτικούς λόγους η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση», επεσήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μιαν ανταγωνιστική οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη τώρα και φτάσαμε σε ένα καλό σημείο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.

Σήμερα, Τετάρτη, προγραμματίζονται διαδοχικές συναντήσεις στο Βερολίνο, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκ. Μέρκελ, και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τα σενάρια για επίλυση της «εκκρεμότητας» με το κρατικό χρέος να δίνουν και να παίρνουν, έχοντας ως δεδομένο ότι η τέτοια επίλυση θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» στην ενεργοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Στο μεταξύ - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε χτες ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ηδη σε προηγούμενα Γιούρογκρουπ, έχει υπάρξει αρχική συμφωνία για ενεργοποίηση ενδεχόμενων «μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων» για το ελληνικό χρέος μετά το 2018 και βέβαια με όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για ανάληψη ισχυρής «νομικής δέσμευσης» σε επόμενο Γιούρογκρουπ, για την εφαρμογή τέτοιων παρεμβάσεων, τα οποία, για την ώρα, θα σκιαγραφούνται και στη βάση αυτή η πλευρά της ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση με οργάνωση και αγώνα

Σε ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Oι μάσκες έπεσαν πριν καεί ο βασιλιάς καρνάβαλος!

Με τις χτεσινές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ βλέπουμε για πολλοστή φορά πού οδηγούν οι δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις και οι κόκκινες γραμμές. Σαν τη μέρα της μαρμότας, ο εργαζόμενος λαός έρχεται κατάματα να αντιμετωπίσει νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στις ήδη βάρβαρες πολιτικές πτώχευσης των προηγούμενων ετών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας το μαύρο άσπρο, επαναλαμβάνει τη γνωστή λογική της ΝΔ, 0 + 0 = 14%. Τώρα η κυβέρνηση με τη συμφωνία αυτή θα αφαιρεί 1.000 από τους εργαζόμενους, θα δίνει πίσω 100 και αυτό το παρουσιάζει ως δημοσιονομικά ουδέτερο.

Οπως βάφτισε το εφάπαξ βοήθημα από το ματωμένο πλεόνασμα, ως 13η σύνταξη, τώρα προχωρά στον επανυπολογισμό των συντάξεων και την έως και 30% επιπλέον μείωση της σύνταξης - η λεγόμενη "προσωπική διαφορά" είναι στο τραπέζι του Προκρούστη - και προβάλλει ως αντίμετρο ίσως τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για τη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα του "κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης", αρπάζοντας έως και ένα μισθό από τους εργαζόμενους, ισχυρίζονται ότι ως αντίμετρο θα μειώσουν τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων για να δημιουργήσουν δήθεν νέες θέσεις εργασίας.

Μας σερβίρουν στο πιάτο όλες τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων.

Στο χέρι μας, στην οργάνωσή μας και στους αγώνες μας για κάλυψη των απωλειών, τη διεκδίκηση των πραγματικών μας αναγκών βρίσκεται η λύση, η μαχητική απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση ΕΕ - ΔΝΤ - μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τους υπηρετούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ