Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με εντατικούς ρυθμούς για την ίδρυση Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Ενα ακόμη αντιλαϊκό «επίτευγμα» καταγράφει στο ενεργητικό της η κυβέρνηση

Με γοργούς ρυθμούς και στοχοπροσήλωση στην ενεργειακή ατζέντα της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της Ενέργειας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωενωσιακό «Μοντέλο - Στόχο» (Target Model). Χτες, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), Μ. Φιλίππου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σ. Λαζαρίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία και λειτουργία «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2018.

Αυτό ακριβώς, ένα χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι και το «Μοντέλο - Στόχος» που προωθείται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ενωσης της ΕΕ, η οποία έχει ως βασική επιδίωξη την «...παροχή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου, ώστε να επιτευχθούν κέρδη σε απόδοση...», όπως πολύ χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στη σχετική κοινοτική Οδηγία 2009/72/ΕΚ.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου το κυνήγι του κέρδους θα γίνεται επάνω στο έλλειμμα ή πλεόνασμα ηλεκτρικής ισχύος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του «Μοντέλου - Στόχου», η ΕΕ έχει αρχικά χωριστεί σε 7 περιφερειακές ζώνες, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην περιφερειακή ζώνη «Central South» μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίστηκε ότι η προεργασία για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ενώ την προηγούμενη βδομάδα υπήρξε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του ΛΑΓΗΕ και του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πλαίσιο μετάβασης στο «Μοντέλο - Στόχο» και μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά κείμενα (μελέτες, κώδικες λειτουργίας και τεχνικών προδιαγραφών κ.ά.). Ετσι, όπως είπε ο Γ. Σταθάκης, αναμένεται η μετάβαση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στο νέο πλαίσιο λειτουργίας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

Φυσικά η κυβέρνηση την παραπάνω, άκρως επικίνδυνη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, εξέλιξη προσπαθεί να την «πλασάρει» χρησιμοποιώντας το γνωστό αφήγημα περί ενίσχυσης του «ανταγωνισμού», που θα οδηγήσει στη «μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χτες. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, καταρρίπτεται από την ίδια την εμπειρία, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια η υλοποίηση πολιτικών «απελευθέρωσης» και «ενίσχυσης του ανταγωνισμού» στην αγορά Ενέργειας έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα των ενεργειακών αγαθών, τα οποία χρόνο με το χρόνο απορροφούν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του λαϊκού εισοδήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μία ακόμη δέσμευση έναντι των μονοπωλίων(2018-01-10 00:00:00.0)
«Τζογάρουν» στην ενεργειακή φτώχεια του λαού(2017-12-02 00:00:00.0)
Σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα(2017-01-21 00:00:00.0)
Σχέδια για νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια με άξονα την Ενέργεια(2014-10-28 00:00:00.0)
Ερωτηματικά επάρκειας μέσα στο θέρος(2012-06-13 00:00:00.0)
Ζητούν εξόφληση από τον ΛΑΓΗΕ(2012-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ