ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας

Την ομηρία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είτε ως εργολαβικοί είτε με τις συμβάσεις έργου, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους τα σωματεία

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, στις 13.00, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή τους και έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στα Επείγοντα.

«Δεν θα μείνουμε όμηροι των εργολάβων και της κυβέρνησης!», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα από κοινού με άλλα σωματεία δημόσιων νοσοκομείων, τις Επιτροπές Αγώνα και τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Τα αιτήματά του έχουν ως εξής: Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία απόλυση - μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κ.λπ. - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά - Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

Στον Καιάδα η μητρότητα

Την απουσία ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την προστασία της μητρότητας στις εργαζόμενες με το καθεστώς της σύμβασης έργου καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες, εγκυμονούσες και μωρομάνες, που δουλεύουν ως «εργολάβοι του εαυτού τους» στην καθαριότητα και τη σίτιση, είναι τα παραδείγματα που αναφέρει το Σωματείο.

Πρώτο παράδειγμα, εργαζόμενη στην καθαριότητα που είναι αναγκασμένη να επιστρέψει στη δουλειά λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό, αφού δεν δικαιούται ούτε την άδεια που χορηγείται στους μόνιμους υπαλλήλους των νοσοκομείων, αλλά ούτε και την εξάμηνη άδεια που παρέχει ο ΟΑΕΔ στις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερο «κρούσμα», η περίπτωση μιας εργαζόμενης με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, η οποία δεν μπορεί να πάρει άδεια και αναγκάζεται να δουλεύει. Με δεδομένο ότι η εργαζόμενη έχει εξαντλήσει τις 15 μέρες που δικαιολογεί στις περιπτώσεις αυτές το ασφαλιστικό ταμείο, η μόνη της επιλογή είναι να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές. Ομως, το ενδεχόμενο αυτό ενέχει τον κίνδυνο το νοσοκομείο να καταγγείλει τη σύμβασή της, αφού η ίδια δεν θα εκτελεί το «έργο» που της έχει ανατεθεί. Στο φόντο αυτό, το Σωματείο αναφέρει πως ήδη μια έγκυος εργαζόμενη αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Αθλιες συνθήκες δουλειάς με κρατική «κάλυψη»

Τα προβλήματα, όπως εξηγεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, δεν περιορίζονται στις άδειες μητρότητας αλλά αφορούν συνολικά τις συνθήκες δουλειάς. «Στην καθαριότητα και τη σίτιση, η εντατικοποίηση και η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων με την ανοχή του κράτους είναι καθημερινό φαινόμενο. Εξαιτίας του μειωμένου προϋπολογισμού, ο αριθμός των εργαζομένων που προσλήφθηκαν δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τη λειτουργία του νοσοκομείου και τις ανάγκες των ασθενών», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 8ωρο και να αμείβονται 6ωρο, να παίρνουν το 1 από τα 2 ρεπό που δικαιούνται, να καλύπτουν 2 με 3 πόστα.

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται παρά μόνο για το πώς θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου, στις απολύσεις ή τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Αυτός είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ που έχει προσυπογράψει και αυτή η κυβέρνηση: Διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλο το Δημόσιο με ταυτόχρονα κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους!», καταλήγει το Σωματείο.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους συμβασιούχους στην Οδοντιατρική Αθήνας

Την αλληλεγγύη του στους 45 συμβασιούχους του Τμήματος Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι βιώνουν για χρόνια την εργασιακή ομηρία, εργαζόμενοι σε θέσεις όλων των ειδικοτήτων, εκφράζει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του.

Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι αυτοί συνάπτουν συμβάσεις με διάρκεια κατά περίπτωση 10μηνες ή 11μηνες, μένοντας άνεργοι για έναν ή δυο μήνες το χρόνο αντίστοιχα. Από το Σεπτέμβρη του 2015, υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις, ενώ οι συμβάσεις τους έχουν έναν ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2017, στην καλύτερη περίπτωση.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Η εφαρμογή της υποτιθέμενης λύσης του υπουργείου Παιδείας, με τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μόνο λύση δεν έδωσε στα προβλήματα των εργαζομένων. Με βάση την σχετική τροπολογία, δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εργαζομένων με συμβάσεις έργου, ή από προηγούμενη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι μισθοί τους. Είναι υποχρεωμένοι να ζουν στην ανασφάλεια, βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης (σε περίπτωση που δεν επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις τους), όπως έγινε στην περίπτωση εργαζομένης, η οποία δούλευε επί εννέα χρόνια ως βιβλιοθηκονόμος. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απόλυσης δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες των διοικήσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις.

Καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, προβάλλει τα αιτήματα για: Επαναπρόσληψη της συναδέλφου. Αμεση αποκατάσταση των μισθολογικών δικαιωμάτων. Πρόσληψη των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση αυτής της απαράδεκτης μορφής συγκαλυμμένης μισθωτής εργασίας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Τρίτη 48ωρη απεργία για τα δικαιώματά τους

Στην τρίτη 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι καθαρίστριες που εργάζονται στο ΕΜΠ, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS», διεκδικώντας καμία μείωση μισθού, επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στην πύλη του ΕΜΠ στου Ζωγράφου και θα κάνουν εξόρμηση στα κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου να ενημερώσουν για τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους. Αύριο θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας μαζί με τους εργολαβικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, χαιρετισμούς απηύθυναν η Γιάννα Σαρρή, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών νομού Αττικής, ο Νίκος Διακογεωργίου, εκ μέρους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων που συμπαραστέκονται στον αγώνα των καθαριστριών του ΕΜΠ.

Απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς

Στην κήρυξη συνολικά τριών 24ωρων απεργιών, αύριο Πέμπτη, την Τετάρτη 1/3 και την Παρασκευή 3/3, προχώρησαν οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, μετρό, τραμ).

Οι διοικήσεις των οκτώ σωματείων που αποφάσισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν στην εκχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης σταθμών και χώρων της ΣΤΑΣΥ (η εταιρεία στην οποία υπάγονται τα τρία μέσα) στον ΟΑΣΑ (στον όμιλο του οποίου έτσι κι αλλιώς ανήκει η εταιρεία), στην οποία προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε αυτά τα σωματεία πανηγύριζαν γιατί στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν με τη ΣΤΑΣΥ είχαν συμφωνήσει να συνδέσουν την αύξηση των εσόδων και των κερδών της εταιρείας με την πρόβλεψη για κάποια αύξηση, γενικά και αόριστα, στους μισθούς.

Τη διαφωνία της με τη σύνδεση των μισθών των εργαζομένων με τα κέρδη των εταιρειών και του ομίλου έχει εκφράσει έγκαιρα η ΔΑΣ ΟΑΣΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Τροπολογία - προσθήκη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα που απασχολούνται στο Δημόσιο και την Τοπική Διοίκηση επανακατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προτάσσοντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει την άμεση παράταση των συμβάσεών τους έως τις 31/12/2017 και με τη λήξη τους την αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία ταυτόχρονα με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει σκοπό «να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας».

Το σχετικό άρθρο της τροπολογίας προβλέπει στη σχετική νομοθεσία να προστεθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει: «Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες ατομικές έχουν λήξει μέχρι και εξήντα (60) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των ΟΤΑ αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, με τη λήξη δε της παράτασης οι ανωτέρω συμβάσεις μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 167 του ν.4099/2012 (Α' 250), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν.4386/2016 (Α' 83), παραμένει σε ισχύ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org