ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις, προειδοποιήσεις - και υπεραπλουστεύσεις

Τζακ Στρο και Αμπντουλά Γκιουλ: Η Βρετανία «βοηθά» και με πράκτορες στη «διαλεύκανση» (;) των επιθέσεων

Associated Press

Τζακ Στρο και Αμπντουλά Γκιουλ: Η Βρετανία «βοηθά» και με πράκτορες στη «διαλεύκανση» (;) των επιθέσεων
ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.-

Σε συλλήψεις ενός «αριθμού υπόπτων» - που επισήμως δε διευκρινίζεται, αλλά κατά ΜΜΕ φθάνει τους επτά - προχώρησαν χτες οι τουρκικές αρχές, μία ημέρα μετά το νέο διπλό μακελειό στην Ισταμπούλ με 27 νεκρούς, που προστέθηκαν στους 25 του περασμένου Σαββάτου και, καθόλου τυχαία, βαπτίστηκαν ως «η Τουρκική 11η Σεπτεμβρίου». Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας καλλιεργούσαν περαιτέρω το κλίμα του τρόμου, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο νέων επιθέσεων» στην Πόλη, που μετρούσε τις πληγές της υπό εκτεταμένη αστυνομοκρατία. Ενώ τα ΜΜΕ ανέλυαν, υπεραπλουστεύοντας (πολύ βολικά) τα πράγματα, το «γιατί η αλ-Κάιντα έβαλε στο στόχαστρό της την Τουρκία», τα ερωτήματα για τα αίτια και τον τρόπο που έγιναν οι τέσσερις επιθέσεις πλήθαιναν. Ο Αμπντουλά Γκιουλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επιφυλάχτηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση. «Είναι πολύ νωρίς», σχολίασε.

Την ίδια «γραμμή» ακολούθησε ο κυβερνήτης της Ισταμπούλ, των κάπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων, Μουαμέρ Γκιουλέρ, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι αν και η αστυνομία «πιστεύει ότι ταυτοποίησε» τους βομβιστές αυτοκτονίας στο Πέρα και στο Λεβέντ, δηλαδή αντίστοιχα στο Βρετανικό Προξενείο και τα κεντρικά της τράπεζας HSBC - που χτες επαναλειτούργησε, με τον αξιοθαύμαστο κυνισμό του πολυεθνικού κεφαλαίου να μετονομάζεται εκτάκτως σε «θάρρος» - δεν πρόκειται να δοθούν προς το παρόν άλλες λεπτομέρειες, «για το καλό των ερευνών». Επίσης για «το καλό των ερευνών», στην Ισταμπούλ συνέρρεαν Βρετανοί και Αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας. Πάντως, ο τουρκικός Τύπος και ειδικά η «Χουριέτ», που μάλλον δε συμμερίζεται τις θέσεις των Γκιουλ και Γκιουλέρ, ανέφερε ότι οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας είναι ο 27χρονος Αζάντ Εκιντζί και ο Φεριντούν Ουρουγλού, «συμμαθητής» του ενός βομβιστή του Σαββάτου. Οι δύο, «στενά συνδεδεμένοι» με τις επιθέσεις στις συναγωγές, είχαν «ταξιδέψει στο Ντουμπάι, στα ΗΑΕ, στο Ιράν» και πάει λέγοντας. Η προσπάθεια συνταυτισμού τους με την αλ Κάιντα είναι εμφανής, αλλά ενδεχομένως όχι βάσιμη.

Μια κρίσιμη συνεδρίαση

«Ενισχύθηκαν» χτες τα ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ισταμπούλ, ενώ αναφέρονταν και 7 συλλήψεις

Associated Press

«Ενισχύθηκαν» χτες τα ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ισταμπούλ, ενώ αναφέρονταν και 7 συλλήψεις
Χτες - όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά με άλλες, πλέον, διαστάσεις - έγινε η μηνιαία σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με βασικό αντικείμενο τις αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών περί της «συνεργασίας» τοπικών ισλαμιστικών οργανώσεων και αλ Κάιντα. Η συνεδρίαση του άτυπου μεικτού (στρατιωτικοί και πολιτικοί, με τους στρατηγούς να πλειοψηφούν...) οργάνου, που καθορίζει πολιτική στη γείτονα, χαρακτηριζόταν «κρίσιμη», το τι «έβγαλε» δεν ήταν, πάντως, σαφές. Υπάρχουν, ως γνωστό, τμήματα της στρατογραφειοκρατίας που βλέπουν την «ισλαμοδημοκρατική» κυβέρνηση του ΑΚ, του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, ως επικίνδυνη, λόγω των καταβολών της, και θέλουν «δυναμικότερη» στάση έναντι του πολιτικού ισλάμ και των περιθωριακών ενόπλων, πιο ακραίων, εκδοχών του. Σε αυτούς ακριβώς είχε απευθυνθεί νωρίτερα φέτος ο γνωστός κ. Γούλφοβιτς, καλώντας τα να «αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο». Βεβαίως, η αναφορά εκείνη είχε γίνει σε σχέση με το Ιράκ, αλλά πολλοί στην Τουρκία την είχαν ερμηνεύσει ως πρόκριμα πραξικοπήματος. Αυτό το σενάριο μοιάζει απίθανο να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους, ωστόσο δίνει στο επιτελείο του στρατηγού Οζγκιόκ τη δυνατότητα άσκησης αφόρητων πιέσεων στον Ερντογάν να κινηθεί προς την «επιθυμητή» (από τις ΗΠΑ/τους στρατηγούς) κατεύθυνση.

Ο Μίτος της... Ισταμπούλ

Για τις προχτεσινές επιθέσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη με e-mail ή τηλεφωνήματα τουλάχιστον τρεις οργανώσεις: (α) Οι Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μασρί, που έχουν πάρει το όνομά τους από τον πρώην στρατιωτικό διοικητή της αλ Κάιντα και την ύπαρξη της οποίας αμφισβητούν ακόμη και οι ΗΠΑ, (β) το Μέτωπο Μαχητών για την Ισλαμική Μεγάλη Μέση Ανατολή ή IBDA/C, «από κοινού» με την αλ Κάιντα, και (γ) ο υποτιθέμενος πράκτορας της αλ Κάιντα Αμπού Μοχάμεντ αλ Αμπλάτζ, με δήλωσή του προς την αραβόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα του Λονδίνου «αλ-Ματζάλα».

Από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Ασκροφτ προστέθηκε σε εκείνους που εκφέρουν τη γνώμη ότι «οι επιθέσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αλ Κάιντα», ενώ ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία εξέδιδαν κατεπείγουσες «ταξιδιωτικές οδηγίες».

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο αναλυτής του BBC Ταρίκ Καφάλα, «ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας ισχυρίζονται πιο σθεναρά ότι η αλ Κάιντα δεν είναι μια μοναδική οργάνωση που διοικείται από μια κεντρική ηγεσία γύρω από τον Οσάμα μπιν Λάντεν (... αλλά) μπορεί να περιγραφεί με περισσότερη ακρίβεια ως ιδεολογία ενός πολύ χαλαρά διασυνδεμένου κινήματος».

Μπους, ο αρωγός

Πάντως, και πριν αναχωρήσει από τη Βρετανία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους φρόντισε να δηλώσει ότι η Τουρκία αποτελεί «σημαντικό μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και πρόσφερε «τη βοήθεια των ΗΠΑ στην καταδίωξη των διαπράξαντων τις επιθέσεις αυτοκτονίας» στην Ισταμπούλ. Κατόπιν, πάνω από τον Ατλαντικό, από το «Air Force One», o Μπους τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μεταφέρει στον Τούρκο πρωθυπουργό το μήνυμα ότι «οι προσευχές μας» και «η συνεργασία μας» είναι μαζί του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ενταση μετά τη χτεσινή έκρηξη σε τέμενος της πόλης Παρμπχάνι στη Δυτική Ινδία με 21 τραυματίες. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πέταξαν δύο βόμβες σε τέμενος στη Δυτική Ινδία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 21 ανθρώπων και την πρόκληση σποραδικών βίαιων επεισοδίων καθώς εξοργισμένα πλήθη πυρπόλησαν καταστήματα και οχήματα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Υπηρεσία αντιμετώπισης του εγκλήματος στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Δίκτυο-Υπηρεσία Πληροφορικής Ασφάλειας, θα ξεκινήσει έργο από το 2004 με έδρα τις Βρυξέλλες και ετήσιο προϋπολογισμό 24,3 εκατ. ευρώ.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.- Ενας Ιταλός αστυνομικός αξιωματικός που υπηρετούσε στη δύναμη της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σκοτώθηκε και άλλοι δύο ομοεθνείς του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια τροχαίου δυστυχήματος προχτές το βράδυ κοντά στη νοτιοανατολική παραθαλάσσια πόλη Φότσα.

ΛΑΓΟΣ.- Επέμβαση του νιγηριανού στρατού τερμάτισε χτες την κατάληψη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της ΣΕΒΡΟΝΤΕΞΑΚΟ από ομάδα ενόπλων που κρατούσε ομήρους 12 εργαζόμενους. Οι 26 ένοπλοι συνελήφθησαν, αρκετοί φέροντας σοβαρά τραύματα απ' τα πυρά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση.

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.- Σε ηλικία 76 ετών εξέπνευσε χτες στο Καμερούν ο πρώην Πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ηγέτης του κινήματος ανεξαρτησίας της χώρας, Ντέβιντ Ντάσκο.

ΣΑΝΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ.- Παραδόθηκε χτες στις αρχές φορώντας χειροπέδες ο τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον μετά τη σε βάρος του απαγγελία κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου αγοριού. Μετά την παράδοσή του αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας εγγύηση ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Η συνέχεια αναμένεται μακρά και θα δοθεί στα δικαστήρια.

ΚΑΪΡΟ.- «Εξαιρετική» χαρακτήριζαν χτες οι θεράποντες γιατροί την κατάσταση υγείας του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την προ ημερών έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε (ένεκα γρίπης, όπως ανακοινώθηκε) κατά τη διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του.

ΣΟΦΙΑ.- `Η θα κλείσουν οι πυρηνικές αντιδραστήρες 3 και 4 του Κοζλοντούι (όπως ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ή η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2020, δήλωσε εν πολλοίς χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

ΤΙΡΑΝΑ.- Η αλβανική Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαίωσε χτες τη νίκη του υποψηφίου δημάρχου του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλη Μπολάνου, στο Δήμο της Χειμάρας. Η Επιτροπή άνοιξε τις κάλπες των τεσσάρων εκλογικών τμημάτων, όπου επαναλήφθηκαν οι εκλογές την Κυριακή 16 του Νοέμβρη και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ψηφοδελτίων δεν ήταν ταυτόσημος με τα αποτελέσματα των πρακτικών. Γεγονός που δείχνει ότι νοθεία επιχειρήθηκε στα πρακτικά και όχι στις κάλπες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Ενισχυμένα είναι από προχτές τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Αυξημένη παρουσία και επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων υπάρχει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στο «μέτρο», όπως και σε πολυεθνικές εταιρίες ή στόχους αμερικανικού, ισραηλινού και βρετανικού ενδιαφέροντος.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές ρίχνουν το βάρος τους στις πληροφορίες που ανταλλάσσουν με ξένες κρατικές υπηρεσίες, με τις οποίες διατηρούν στενές επαφές μέσω αξιωματικών - συνδέσμων της ΕΛΑΣ. Οι «ανταλλαγές» αυτές δίνουν, βέβαια, το πρόσχημα σε ορισμένες από αυτές να ζητούν πιο ενεργό συμμετοχή στα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Παράλληλα σε στενή επιτήρηση βρίσκονται Αραβες και μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Παρά το ότι οι πληροφορίες των αρχών δεν κάνουν λόγο για χτύπημα στη χώρα μας, τα έκτακτα μέτρα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προσφέροντας τη θεαματική εικόνα της κινητοποίησης των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενδοκυβερνητικές διαμάχες και διαδηλώσεις

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Τέντο Τζαπαρίντζε, αποκάλεσε χτες τις βουλευτικές εκλογές της 2ης Νοέμβρη «νοθευμένες» και κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε να προκηρύξει καινούριες. Ο Τζαπαρίντζε στην ίδια συνέντευξη επέστησε επίσης την προσοχή για τον κίνδυνο αιματοχυσίας «πολύ σοβαρότερης από αυτήν πριν από δέκα χρόνια», αφού σύμφωνα με τον ίδιο «διαπιστώνεται πραγματικός κίνδυνος να υπάρξει αιματοχυσία».

Την ίδια στιγμή η μεγάλη αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης (δηλαδή του Μιχαήλ Σαακασβίλι) από την επαρχία στην Τιφλίδα συνέχισε και χτες την πορεία της. Η αντιπολίτευση σκοπεύει να εμποδίσει την πρώτη σύνοδο της καινούριας Βουλής που είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα. Ωστόσο έξω από το Κοινοβούλιο εξακολουθούν να βρίσκονται οπαδοί του Ασλάν Αμπασίτζε, που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της χώρας και εκφράζονται φόβοι για πιθανές συγκρούσεις.

Από την πλευρά του χτες ο Μιχαήλ Σαακασβίλι διακήρυξε ότι «το Σάββατο θα ποδοπατήσουμε την κυβέρνηση... ήρθε το τέλος του Σεβαρντνάτζε». Παράλληλα ο Σαακασβίλι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση διεξάγει μια «αναίμακτη επανάσταση» και κάλεσε την αστυνομία και το στρατό να μην αναμειχθούν στην ένταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα. «Χιλιάδες συμπολίτες μας συρρέουν στην Τιφλίδα για να απελευθερωθεί η Γεωργία. Η ημέρα της ειρηνικής μας επανάστασης έφτασε» κατέληξε ο Σαακασβίλι

Τέλος, παρέμβαση έκαναν και οι ΗΠΑ πού διά στόματος εκπροσώπου υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Ερελι, χαρακτήρισαν τις εκλογές «εκτεταμένα νοθευμένες... που δεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική βούληση του γεωργιανού λαού».

ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ
Συντάχθηκε το πρωτόκολλο, συνεχίζονται οι συζητήσεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ετοιμο είναι το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, το οποίο θα κληθεί, εντός των επόμενων βδομάδων, να υπογράψει η ιρανική ηγεσία και στη συνέχεια να εγκρίνει το ιρανικό Κοινοβούλιο. Με το πρωτόκολλο ανοίγει ο δρόμος για αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει δηλώσει έτοιμη να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο.

Το συμβούλιο των 35 κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε τα του πρωτοκόλλου αλλά όπως έγινε γνωστό η συνεδρίασή του για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Οι διαφωνίες είναι αρκετά μεγάλες καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει να υπάρξει απόφαση που θα κρίνει ότι το Ιράν παραβίασε την αρχική Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, καθώς μέσα από τις πρόσφατες αναφορές του, παραδέχτηκε ότι παρέλειψε να αναφέρει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου, σε μικροποσότητες, στις οποίες επιδόθηκε τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, Κένεθ Μπριλ, υποστήριζε ότι «δεν έχει καμία λογική βάση το συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν αποκρύπτει ακόμη και σήμερα στοιχεία, αφού το έπραττε μέχρι σήμερα, και κατά συνέπεια πρέπει να κατηγορηθεί για παραβίαση της Συνθήκης και να παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εντούτοις, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Βρετανία, όπως και η ηγεσία της ΔΕΑΕ, εκτιμά ότι η τωρινή συμπεριφορά της Τεχεράνης είναι έντιμη και ότι η ενίσχυση των επιθεωρήσεων είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση.

ΛΕΤΟΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέα αντικομμουνιστική μεθόδευση

Τον αποκλεισμό από το Ευρωκοινοβούλιο των κομμουνιστών συζητά το Κοινοβούλιο της Λετονίας

Δεν πρόλαβε ακόμη καλά καλά να φτάσει στο Κοινοβούλιο της Λετονίας η γνωμάτευση της Νομικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία δηλώνεται πως το Λετονικό Σέιμ δεν έχει το δικαίωμα να «ξηλώσει» από την αντιπροσωπεία των παρατηρητών στο Κοινοβούλιο τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, Μαρτιάν Μπεκάσοφ, και στο φως εμφανίστηκε μια ακόμη αντικομμουνιστική πρόθεση της πλειοψηφίας του λετονικού Κοινοβουλίου. Οπως έγινε γνωστό, στο εκλογικό νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, που εξετάζει αυτές τις μέρες το λετονικό Κοινοβούλιο, υπάρχει ο περιορισμός πως υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να είναι όσοι παρέμεινα στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας, μετά το Γενάρη του 1991, (δηλαδή για μια περίοδο 11 μηνών πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ), καθώς επίσης όσοι δούλευαν στα όργανα της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω απαγόρευση ήδη ισχύει για τους υποψήφιους βουλευτές στις εθνικές εκλογές, αλλά και για τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στις τοπικές εκλογές. Να σημειωθεί πως οι απαγορεύσεις αυτές είναι το «κερασάκι» στην αντιδημοκρατική «τούρτα» της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων που ισχύει στη Λετονία. Ετσι πέρα από την απαγόρευση της δράσης του ΚΚΛ, την απαγόρευση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών συμβόλων, την απαγόρευση της κομμουνιστικής προπαγάνδας, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, άνω του 25% δεν έχει πολιτικά δικαιώματα και βέβαια δεν μπορεί να συμμετέχει σε κάθε είδους εκλογών! Εννοείται πως η νέα αυτή αντικομμουνιστική μεθόδευση, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, έχει καταδικαστεί από το ΣΚΛ, αλλά και από βουλευτές του Κόμματος της Λαϊκής Συναίνεσης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org