ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις με ρουκέτες από κάρα...

Ο γαϊδαράκος, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, ενοχοποιείται ότι έσυρε το κάρο όπου υπήρχαν οι εκτοξευτήρες ρουκετών...

Associated Press

Ο γαϊδαράκος, σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις, ενοχοποιείται ότι έσυρε το κάρο όπου υπήρχαν οι εκτοξευτήρες ρουκετών...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ.-

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες το πρωί, δύο ξενοδοχεία και το υπουργείο Πετρελαίου της ιρακινής πρωτεύουσας, που δέχτηκαν επίθεση με ρουκέτες, ενώ οι αντικατοχικές επιθέσεις, με κάπως χαμηλότερους ρυθμούς, συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις. Οπλο της ημέρας αναδείχτηκε το κάρο, καθώς αυτού του είδους τα «οχήματα» μετατράπηκαν σε εκτοξευτήρες ρουκετών και μάλιστα με χρονοδιακόπτη που καθιστά μη απαραίτητη την ανθρώπινη παρουσία.

Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν, νωρίς το πρωί, οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά των ξενοδοχείων «Παλεστάιν» και «Σέρατον» και κατά του κτιρίου του υπουργείου Πετρελαίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων, πιθανότατα το «Σέρατον» επλήγη κατά λάθος από ρουκέτα που παρεξέκλινε της πορείας της. Και στα δύο ξενοδοχεία διαμένουν, κυρίως, ξένοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν εξασφαλίσει «μερίδιο» στην ανοικοδόμηση. Αν και τα ξενοδοχεία υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, δεν καταγράφηκαν παρά μικροτραυματισμοί, με μοναδική εξαίρεση έναν Αμερικανό εργαζόμενο σε θυγατρική της «Χάλιμπαρτον», που διέμενε στο «Παλεστάιν» και φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά. Το υπουργείο Πετρελαίου, του οποίου ο 4ος όροφος τυλίχτηκε στις φλόγες, ήταν άδειο καθώς, χτες, ήταν Παρασκευή, που είναι ημέρα προσευχής και ανάπαυσης.

Κατά τη διάρκεια των επομένων ωρών, ανακαλύφθηκαν εγκαταλειμμένα κοντά στα ξενοδοχεία 2 κάρα με γαϊδουράκια, στα οποία ήταν στοιβαγμένες αρκετές ρουκέτες, ενώ άλλα 2 εντοπίστηκαν κοντά στην ιταλική πρεσβεία. Μάλιστα, τα τελευταία 2 ήταν εφοδιασμένα και με χρονοδιακόπτη και μετέφεραν συνολικά 52 ρουκέτες τύπου «Κατιούσα». Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων χαρακτήρισε «ευφυέστατους» τους δράστες των επιθέσεων καθώς χρησιμοποίησαν ένα μέσο (το κάρο) που ουδείς υποψιαζόταν και εκτίμησε ότι προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά την έλλειψη πληροφοριών, από την οποία πάσχουν οι κατοχικές δυνάμεις. Εντούτοις, έσπευσε να συμπληρώσει ότι καθημερινά οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι όλο και περισσότερες και όλο και καλύτερης ποιότητας.

Δηλώσεις για τις συνεχιζόμενες αντικατοχικές επιθέσεις έγιναν και από τον επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας, Αχμάντ Ιμπραχίμ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος κατηγόρησε τους δράστες των επιθέσεων ότι προκαλούν προβλήματα και τρομοκρατούν τον ιρακινό λαό και προειδοποίησε ότι η ιρακινή αστυνομία θα απαντήσει με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις.

Στη Βαγδάτη, αργά το βράδυ, επίθεση με χειροβομβίδα πραγματοποιήθηκε εναντίον καταστήματος που πουλά αλκοόλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 2. Επίσης, τα ξημερώματα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση με εκρηκτικά, στα βόρεια της πρωτεύουσας. Στο Ραμάντι, 1 στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε βόμβα, ενώ 4 όλμοι έπληξαν στρατόπεδο των Ταϊλανδών, κοντά στην Καρμπάλα, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Στη Νασιρίγια, 25 δημοσιογράφοι από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Νότια Κορέα, εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο τους, μετά από οδηγίες των Ιταλών καραμπινιέρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο μέρος. Τέλος, το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένας Ούγγρος πολίτης, που εργαζόταν σε κατασκευαστική εταιρία στο Ιράκ, σκοτώθηκε, τη Δευτέρα, από Αμερικανούς στρατιώτες στο Ραμάντι επειδή παραβίασε σημείο ελέγχου.

ΗΠΑ - ALCA
«Παράφωνη» διακήρυξη και αστυνομική βία κατά διαδηλωτών...

ΜΑΪΑΜΙ.--

Κάνοντας την ανάγκη ...«φιλότιμο», ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ υπαναχώρησε απ' το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την υπογραφή μίας εφ' όλης της ύλης συμφωνίας για τη «Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου Αμερικής» (ALCA). Αντ' αυτού, νωρίς χτες το πρωί στο Μαϊάμι η διάσκεψη υπουργών και υφυπουργών Εμπορίου 34 χωρών της αμερικανικής ηπείρου (πλην Κούβας) φάνηκε να «ολοκληρώνεται» με την έκδοση μιας «απονευρωμένης» διακήρυξης που επί της ουσίας «ευαγγελίζεται» τη δημιουργία μιας «ελεύθερης αγοράς» 800.000.000 ανθρώπων με την κάθε χώρα να ορίζει από μόνη της το πώς και πού θα δράσει... Η εξέλιξη θεωρείται υποχώρηση της αρχικής σκληρής θέσης των ΗΠΑ μπροστά στις προτάσεις της Βραζιλίας, που συμπροήδρευσε (με τις ΗΠΑ) της υπουργικής διάσκεψης της ALCA στο Μαϊάμι και αντιδρούσε στη σύνταξη και υπογραφή μιας γενικής συμφωνίας που θα καλύπτει τις μεθόδους και τις διαδικασίες μετατροπής μιας τεράστιας περιοχής σε πεδίο ασύδοτης δράσης των αμερικανικών και πολυεθνικών εταιριών εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η Βραζιλία, εδώ και καιρό, επικέντρωνε τις επικρίσεις της στις πολιτικές προστατευτισμού που ακολουθούν ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ (π.χ. επιχορηγήσεις αγροτών κ.λπ.) εις βάρος των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών...

Επιπλέον, η απονευρωμένη διακήρυξη των υπουργών στο Μαϊάμι θεωρήθηκε προτιμότερη από μια ισχυρότατη πιθανότητα επανάληψης μιας γενικής αποτυχίας σε εμπορικές συνομιλίες όπως συνέβη με την πρόσφατη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού...

Αστυνομική βία κατά διαδηλωτών

Ομως, οι σκληρές μάχες δε δόθηκαν μόνον για την τελική νερόβραστη διακήρυξη. Στο εδώ και μερικές μέρες αστυνομοκρατούμενο Μαϊάμι που έστησε ο κυβερνήτης (και αδελφός του προέδρου...) Τζεμπ Μπους σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών με τους πρώτους να χειρίζονται κάθε μέσο: Χημικά σπρέι, γκλομπς, ξύλο και άφθονες χειροπέδες, με τις οποίες έδεσαν τους πάνω από 140 συλληφθέντες διαδηλωτές. Τουλάχιστον 17 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν δυναμικές μαζικές κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων (πάνω από 10.000) που διαδήλωσαν στους δρόμους του Μαϊάμι καταγγέλλοντας τις καπιταλιστικές πρακτικές και φιλελεύθερες πολιτικές στο πλαίσιο και στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης για την ALCA.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τέλος της περιοδείας Μπους

ΣΕΤΖΦΙΛΝΤ.--

Αναχώρησε τελικά χτες από τη Μεγάλη Βρετανία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ολοκληρώνοντας έτσι την τριήμερη επίσκεψή του, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες εκδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προτού αναχωρήσει επισκέφθηκε χτες το πρωί την εκλογική περιφέρεια του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στο Σέτζφιλντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. Ο Μπους μαζί με τη σύζυγο του Λόρα έγιναν δεκτοί από το ζεύγος Μπλερ στο αγρόκτημα που διαθέτουν οι τελευταίοι στην περιοχή και αργότερα τα δύο ζεύγη γευμάτισαν σε τοπική παμπ και επισκέφθηκαν κολέγιο (γυμνάσιο)...

Ωστόσο και στο Σέτζφιλντ (κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων), ο Μπους έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και διαδηλώσεις από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που περίμεναν αυτόν και τους «συνοδούς» του. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ σε Ιράκ και Μέση Ανατολή, πάντα όμως υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των δυνάμεων ασφάλειας. Χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί απέκλεισαν από νωρίς τον κύριο δρόμο της πόλης και έψαχναν τις τσάντες όλων των περαστικών, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η χτεσινή «επιχείρηση ασφαλείας» κόστισε 1 εκατομμύριο λίρες στερλίνες - «Ενα εκατομμύριο για να προστατεύσουμε ένα δολοφόνο», όπως έγραφε και πανό διαδηλωτή.

Ο χτεσινός βρετανικός Τύπος πάντως, μετά τις επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων στην Τουρκία, εμφανίστηκε διχασμένος. Η «Daily Express» έγραφε ότι «Η Αλ Κάιντα δε μας άφησε άλλη επιλογή από το να διεξαγάγουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι το τέλος», ενώ ο Ρόμπερτ Φισκ από τον «Ιντιπέντεντ» σημείωσε ότι «πληρώνουμε το τίμημα μιας παδιάστικης απόπειρας για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής».

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής ημέρας πάντως ήταν και η δήλωση του αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν, ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας θα πρέπει «να διαλέξουν μεταξύ του βρετανικού δρόμου - του πολιτικού διαλόγου και τη μη βίαιων διαδηλώσεων (!) - ή το δρόμο των τρομοκρατών»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ