ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ρεπορτάζ από τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων και άλλες ρυθμίσεις
  • Κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο
  • Συνέντευξη για τη λειτουργία και την προσφορά του Λαϊκού Φροντιστηρίου Πάτρας
  • Νεολαιίστικες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απάντηση με μαζική κινητοποίηση στην αντιεκπαιδευτική επίθεση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με μία δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί και φοιτητές δήλωσαν χτες πως θα σταθούν φραγμός στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις των ρυθμίσεών του και απαιτώντας να μην ψηφιστεί.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου είχαν καλέσει εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες, εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών ξεκαθάρισαν πως απορρίπτουν τη ρύθμιση που προωθείται για να αναγνωριστούν τα πτυχία των κολεγίων ως ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς, που απαξιώνει περαιτέρω την αξία των πτυχίων, τα μετατρέπει σε ένα ακόμη προσόν, προχωρά την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Και δήλωσαν ότι η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που για χρόνια διαλύουν τις ζωές τους γυρνώντας κάθε χρόνο τη χώρα και τα σχολεία, τους επιβάλλει την τιμωρία του διετούς αποκλεισμού από διορισμούς και προσλήψεις σε περίπτωση που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών προβλήματα και μειωμένα δικαιώματα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλαν την πολιτική της αδιοριστίας, που στρέφεται κύρια ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Τη δική τους απάντηση έδωσαν οι φοιτητές στο νομοσχέδιο, που, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, ετοιμάζει το έδαφος για τον νέο νόμο - πλαίσιο, που θα επεκτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τις οποίες έχουν καταδικάσει και απορρίψει μέσα από τις μαζικές διεργασίες τους το προηγούμενο διάστημα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ και Νέων Εστιών από το ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής και Ιατρικής από το ΕΚΠΑ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέσα από τα συνθήματά τους, διεμήνυσαν για μια ακόμα φορά ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ικανοποιήσει τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους για σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα, αλλά να φέρει τα πανεπιστήμια πιο κοντά στις απαιτήσεις της «αγοράς» μέσα από την εμβάθυνση της σύνδεσης της «αξιολόγησης» με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που οδηγεί σε νέες κατηγοριοποιήσεις, σε αυτονόμηση και αναζήτηση χορηγών για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των πανεπιστημίων.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν μπροστά στην είσοδο στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η κυβέρνηση είχε παρατάξει τα ΜΑΤ για να υποδεχτούν τους διαδηλωτές. Στην ένταση που δημιουργήθηκε όταν στην κινητοποίηση είχαν παραμείνει τα φοιτητικά μπλοκ, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών εναντίον των φοιτητών, οι οποίοι αποχώρησαν ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους.

Στους συγκεντρωμένους μπροστά στη Βουλή απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, ο οποίος χαρακτήρισε έκτρωμα το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του, σημειώνοντας πως δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στα πανεπιστήμια, συνδέει άμεσα τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση» σύμφωνα με τα κριτήρια της ίδιας της αγοράς, παγιώνει την υποχρηματοδότησή τους και εξομοιώνει τα πτυχία των πάσης φύσεως κολεγίων με τα πανεπιστημιακά. «Δεν πρέπει να περάσει αυτό το έκτρωμα. Το ζητήσαμε μέσα στη Βουλή από το βήμα, αλλά έχει σημασία που το ζητάτε εσείς έξω από τη Βουλή, κι αυτό πρέπει να ακουστεί ακόμα περισσότερο», είπε απευθυνόμενος σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές. «Ακόμα κι αν ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να τους ακυρώσουμε στην πράξη και θα το κάνουμε», τόνισε.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. Εστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και με απεργία το επόμενο διάστημα, ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

Κινητοποίηση έκαναν χτες το μεσημέρι και στα Γιάννενα εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου της πόλης, καθώς και εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Νέο αγωνιστικό ραντεβού αύριο Πέμπτη

«

Συνεχίζουμε δυναμικά ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, για σταθερή μόνιμη δουλειά με δικαιώματα», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), καλώντας σε νέα κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, μέρα που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί τριών άρθρων του νομοσχεδίου, ανάμεσά τους του άρθρου 50 που αφορά την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ για τους εκπαιδευτικούς.

Η ΑΣΕ χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν χτες στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. «Ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργαζομένων και των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ», σημειώνει η ΑΣΕ, ενώ καταγγέλλει ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση "υποδέχτηκε" την κινητοποίηση με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, παρατάσσοντας τα ΜΑΤ απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές που ζητούσαν το αυτονόητο, να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο που προχωράει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης». Παράλληλα, καταγγέλλει «την άθλια τακτική της κυβέρνησης, του υπουργείου Παιδείας και της υπουργού Ν. Κεραμέως», που, όπως σημειώνει, «για μια ακόμα φορά απαξίωσε με τη στάση της τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδήλωναν έξω από τη Βουλή για δύο ώρες και πλέον! Αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία των συνδικάτων κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης. Είναι συνειδητή επιλογή και πάγια τακτική της υπουργού Παιδείας από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της το "γύρισμα της πλάτης" στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους! Η πρόσκληση για συνάντηση με ολιγομελή αντιπροσωπεία των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - ΟΙΕΛΕ μετά τη συγκέντρωση και αφού περίμενε να αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό».

Η ΑΣΕ καλεί: «Να σταματήσουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας τα επικοινωνιακά παιχνίδια και την κοροϊδία! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αποσύρει τις απαράδεκτες διατάξεις και συνολικά το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο! Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους, μέσα από τα σωματεία μας προετοιμάζουμε την ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 23/1, το μεσημέρι».Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ