Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απάντηση με μαζική κινητοποίηση στην αντιεκπαιδευτική επίθεση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Με μία δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί και φοιτητές δήλωσαν χτες πως θα σταθούν φραγμός στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις των ρυθμίσεών του και απαιτώντας να μην ψηφιστεί.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου είχαν καλέσει εκπαιδευτικά σωματεία και Ομοσπονδίες, εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών ξεκαθάρισαν πως απορρίπτουν τη ρύθμιση που προωθείται για να αναγνωριστούν τα πτυχία των κολεγίων ως ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς, που απαξιώνει περαιτέρω την αξία των πτυχίων, τα μετατρέπει σε ένα ακόμη προσόν, προχωρά την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Και δήλωσαν ότι η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που για χρόνια διαλύουν τις ζωές τους γυρνώντας κάθε χρόνο τη χώρα και τα σχολεία, τους επιβάλλει την τιμωρία του διετούς αποκλεισμού από διορισμούς και προσλήψεις σε περίπτωση που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών προβλήματα και μειωμένα δικαιώματα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλαν την πολιτική της αδιοριστίας, που στρέφεται κύρια ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Τη δική τους απάντηση έδωσαν οι φοιτητές στο νομοσχέδιο, που, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, ετοιμάζει το έδαφος για τον νέο νόμο - πλαίσιο, που θα επεκτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τις οποίες έχουν καταδικάσει και απορρίψει μέσα από τις μαζικές διεργασίες τους το προηγούμενο διάστημα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ και Νέων Εστιών από το ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής και Ιατρικής από το ΕΚΠΑ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Μέσα από τα συνθήματά τους, διεμήνυσαν για μια ακόμα φορά ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ικανοποιήσει τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους για σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα, αλλά να φέρει τα πανεπιστήμια πιο κοντά στις απαιτήσεις της «αγοράς» μέσα από την εμβάθυνση της σύνδεσης της «αξιολόγησης» με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που οδηγεί σε νέες κατηγοριοποιήσεις, σε αυτονόμηση και αναζήτηση χορηγών για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των πανεπιστημίων.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώνουν μπροστά στην είσοδο στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου η κυβέρνηση είχε παρατάξει τα ΜΑΤ για να υποδεχτούν τους διαδηλωτές. Στην ένταση που δημιουργήθηκε όταν στην κινητοποίηση είχαν παραμείνει τα φοιτητικά μπλοκ, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών εναντίον των φοιτητών, οι οποίοι αποχώρησαν ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους.

Στους συγκεντρωμένους μπροστά στη Βουλή απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, ο οποίος χαρακτήρισε έκτρωμα το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στο περιεχόμενό του, σημειώνοντας πως δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στα πανεπιστήμια, συνδέει άμεσα τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση» σύμφωνα με τα κριτήρια της ίδιας της αγοράς, παγιώνει την υποχρηματοδότησή τους και εξομοιώνει τα πτυχία των πάσης φύσεως κολεγίων με τα πανεπιστημιακά. «Δεν πρέπει να περάσει αυτό το έκτρωμα. Το ζητήσαμε μέσα στη Βουλή από το βήμα, αλλά έχει σημασία που το ζητάτε εσείς έξω από τη Βουλή, κι αυτό πρέπει να ακουστεί ακόμα περισσότερο», είπε απευθυνόμενος σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές. «Ακόμα κι αν ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, έχουμε τη θέληση και τη δύναμη να τους ακυρώσουμε στην πράξη και θα το κάνουμε», τόνισε.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, μαχητική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο. Εστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και με απεργία το επόμενο διάστημα, ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών.

Κινητοποίηση έκαναν χτες το μεσημέρι και στα Γιάννενα εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου της πόλης, καθώς και εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Περήφανοι για τους αγώνες μας - σίγουροι ότι η νίκη θα είναι των φοιτητών»(2024-03-13 00:00:00.0)
Ενάντια στη διάλυση των πτυχίων, για αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν σπουδές(2023-12-20 00:00:00.0)
Δένουν μέσω της «αξιολόγησης» στενότερα τα ιδρύματα με την αγορά(2020-01-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο(2020-01-21 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις(2019-10-25 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο «σκούπα»(2019-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ