ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ»
Ούτε που «αγγίζει» τις λαϊκές ανάγκες

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις». Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση της ΝΔ να εμφανίσει το νομοθέτημά της ως «θεμέλιο λίθο», όπως λέει η αιτιολογική έκθεση, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, αυτό δεν φάνηκε να το συμμερίζονται σύλλογοι πολυτέκνων, φορείς ΑμεΑ, σωματεία εργαζομένων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Θυμίζουμε πως συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει επίδομα ύψους συνολικά 2.000 ευρώ, το οποίο θα χορηγείται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1/1/2020, σε δύο ισόποσες δόσεις, από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν τεθεί στα 40.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στην περίπτωση ζευγαριού που αποκτά το πρώτο του παιδί, ενώ το όριο αυτό προσαυξάνεται για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας. Παράλληλα, ακόμα πιο αυστηροί είναι οι όροι για την καταβολή του επιδόματος στις οικογένειες μεταναστών, καθώς προϋποθέτουν μόνιμη και νόμιμη διαμονή τους στη χώρα 12 χρόνια πριν τη γέννηση του παιδιού τους, που θα πρέπει επιπλέον να αποδεικνύεται από τη φορολογική τους δήλωση.

Καλείτε τις γυναίκες να συμφιλιωθούν με επιδόματα αντί για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές

Ανάμεσα στους φορείς είχε κληθεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την οποία εκπροσώπησε η Κωνσταντίνα Τσότρα. Στην τοποθέτησή της σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αναρωτιόμαστε. Η εμφανής δυσκολία των νέων γυναικών, των ζευγαριών, να πάρουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν μπορεί πραγματικά να υπερκεραστεί με ένα επίδομα; Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση κοστολογεί τα κίνητρα, που χρειάζεται η νέα γυναίκα για να γίνει μητέρα, στα 2.000 ευρώ;», προσθέτοντας πως «η απόφαση μιας γυναίκας να φέρει στον κόσμο ένα παιδί στην πραγματικότητα σκοντάφτει στους μισθούς πείνας, στη γενικευμένη ανασφάλεια σε συνθήκες που εξαπλώνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην περιπλάνηση ανάμεσα στην ανεργία και στην ολιγόμηνη κακοπληρωμένη εργασία, στη φορολεηλασία, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που αναγκάζει τις γυναίκες να ακριβοπληρώνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τις ιδιαίτερες βιολογικές τους ανάγκες». Θύμισε ακόμη πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2012 κατάργησε το επίδομα τοκετού και το άφησε σε ισχύ μόνο για τις γυναίκες που γεννάνε στα σπίτια τους, κάτι που θέτει ζωές σε κίνδυνο.

Οπως σημείωσε, πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ «που τσακίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, προκειμένου να αυξάνει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων», την οποία εφαρμόζει πλήρως και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία εντείνει την επίθεση σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Η επιδοματική πολιτική για τα νέα ζευγάρια και τις μητέρες θα λειτουργεί απλά ως ένα δίχτυ για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ουσιαστικά καλείτε τις γυναίκες να συμφιλιωθούν με μία ζωή με ευκαιριακά επιδόματα, αντί για σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής, Πολιτισμού, Αθλητισμού. Αρα, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λεγόμενο δημογραφικό είναι πέρα για πέρα προσχηματικό και ψευδεπίγραφο», σημείωσε.

Το λόγο πήρε και ο Γιώργος Στεφανάκης, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως ως Συνδικάτο «δεν θα πούμε όχι στο επίδομα και γενικά σε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα», χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, όταν έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, το να αποφασίζει ο υπουργός τον κατώτερο μισθό κ.ο.κ. «Αν ήθελε ή αν θέλει τώρα η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα, ούτως ώστε να λύσει ζητήματα στο δημογραφικό, να νομοθετήσει την απαγόρευση της απόλυσης των γυναικών που είναι έγκυες και πριν τη γέννα και μετά, για δύο χρόνια. Την επιμήκυνση της άδειας λοχείας για ακόμα έναν χρόνο. Την αυτόματη ανανέωση των ορισμένου χρόνου συμβάσεων σε γυναίκες που είναι έγκυες. Αμέσως μετά τη μετατροπή αυτών των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να διασφαλίζεται σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Σε αγωνιστικό κλίμα η ετήσια συνεστίαση

Σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με πλήθος αγωνιστών, φίλων και απογόνων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην όμορφη εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ, ο οποίος μίλησε στους συγκεντρωμένους. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γιώργος Κατημερτζής. Επίσης, το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, της ΠΕΚΑΜ, της ΟΓΕ, του ΣΦΕΑ και του ΠΑΜΕ. Μετά το κόψιμο της πίτας, ακολούθησαν χορός και τραγούδι, με καλό φαγητό και κρασί.

Ο Τ. Δημουλάς, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «στις μέρες μας ζούμε ιστορικής σημασίας γεγονότα». Οπως είπε, «όσα και αν λέγονται από κυβερνητικά χείλη περί δίκαιης ανακατανομής του πλούτου, είναι παραμύθια για να παραπλανούν το λαό και να τον κρατάνε παθητικό θεατή των εξελίξεων. Στον καπιταλισμό είναι στο DNA του ο πλούτος να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια και η φτώχεια να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο και περισσότερους». Στάθηκε αναλυτικά στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη Συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε στρατιωτικό ορμητήριο. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και την αμφισβήτηση από την τουρκική αστική τάξη των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που, όπως επισήμανε, «εντάσσεται στο παζάρι και τη σύνθετη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία στη λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης».

Ο Τ. Δημουλάς
Ο Τ. Δημουλάς
Το στέλεχος του Κόμματος υπογράμμισε ότι μοναδική απάντηση που μπορεί να ανατρέψει αυτά τα επικίνδυνα σχέδια είναι η λαϊκή κινητοποίηση. Πρόσθεσε ότι «οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τις Επιτροπές Αγώνα για την επιτυχία των αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων που οργανώνονται σε όλη τη χώρα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις». Καταλήγοντας ανέφερε: «Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε σίγουροι ότι οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα έχουν τη δική τους συμβολή».

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητική δέσμευση για το CSCS μετά από παρέμβαση του Κόμματος

Το αίτημα των Ελλήνων οικοδόμων να τους δίνεται η δυνατότητα να δίνουν την εξέταση για την πιστοποίηση και έκδοση της πράσινης κάρτας του εργάτη (labourer) CSCS με τη βοήθεια μεταγλώττισης στα Ελληνικά μετέφερε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα το προωθήσει σε συνάντηση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Θυμίζουμε ότι αυτό το αίτημα κατατέθηκε από εργάτες που ζουν στη Βρετανία στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το αίτημα αυτό το έθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 14/1. Και αναφέρει:

«Μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ και σε συνάντηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα των Ελλήνων οικοδόμων σε συνάντηση με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ΚΚΕ θα παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις, πιέζοντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων εργαζομένων.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων στη Βρετανία και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην αγωνιστική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους:

-- Καμία αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες με αφορμή το Brexit. Παύση στην κατηγοριοποίηση εργαζομένων ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους.

-- Καμία αλλαγή στα δίδακτρα και στις συνθήκες σπουδών των Ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.

-- Δημόσια ασφάλεια υγείας σε όλους. Οχι σε χαράτσια και υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλεια για την πρόσβαση σε δομές Υγείας.

-- Να μη γίνει καταγραφή των Ελλήνων μεταναστών και φοιτητών από την αστυνομία.

-- Κατοχύρωση των εισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

-- Να μην απαιτηθεί βίζα για τους Ελληνες μετανάστες και φοιτητές στη Βρετανία.

-- Καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για διαδικασίες ταυτοποίησης ή επαναβεβαίωσης του καθεστώτος παραμονής, εργασίας ή σπουδών».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 π.μ., στον ΑΗΣ Μελίτη θα περιοδεύσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 24 Γενάρη, η ΚΟΒ Βιβλίου Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην περίοδο της γέννησης του καπιταλισμού στην Ευρώπη (15ος - 17ος αιώνας), στις 7.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3). Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση της έκδοσης «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» του Ιστβαν Μάρκους (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»), από τον Γιώργο Φλεμετάκη, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με έργα για κλασική κιθάρα από την Λίλα Παναγουλοπούλου.

Η ΤΟ Πέλλας πραγματοποιεί συνεστίαση, την Κυριακή 26 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας. Θα χαιρετίσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ