ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Περιφερειακές συγκεντρώσεις τον Οκτώβρη σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, παναττικό συλλαλητήριο στις 3/10, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Η αφίσα για τις περιφερειακές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων
Η αφίσα για τις περιφερειακές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων
Με περιφερειακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε εφτά ακόμα πόλεις, οι συνταξιούχοι αντιδρούν σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, διαμαρτύρονται για τα φορολογικά βάρη που τους σπρώχνουν στον Καιάδα και διεκδικούν ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα συνταξιούχων και επιδοματούχων, όπως έχει καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη από την αντίστοιχη κλαδική οργάνωση της ΠΣΟ.

Συγκεκριμένα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική - παναττική συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 5/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Αλεξανδρούπολη, για τη Θράκη, στις 13/10 (11 π.μ., Επιμελητήριο Εβρου).

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, προγραμματίζονται οι εξής συσκέψεις: Από τις συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλίας, σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Από το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, την Πέμπτη 22/9, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη). Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Κυριακή 2/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Ευγενίδου 5).

Σύσκεψη των ναυτεργατών για τη 48ωρη απεργία

Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
Από τη χτεσινή σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ
Σε οργανωτική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας και το σχεδιασμό αγωνιστικών πρωτοβουλιών προχώρησαν, χτες το πρωί, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, μπροστά στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, που ξεκινά στις 6 π.μ. αύριο, Πέμπτη, και ολοκληρώνεται στις 6 π.μ. το Σάββατο. Η απεργιακή προσυγκέντρωση ορίστηκε αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε συνολικά η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της στον κλάδο των ναυτεργατών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ακόμα η πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση του αγώνα με αιχμή το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων. Οπως τονίστηκε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ναυτεργάτες, καθώς στην ποντοπόρο ναυτιλία σήμερα οργιάζει η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία. Αμέσως μετά τη σύσκεψη, έγινε παρέμβαση στο ΝΑΤ, όπου τα σωματεία κατήγγειλαν το νόμο - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση (4387/2016).

Γενίκευση της ευελιξίας δείχνει η «Εργάνη»

Το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων για τον μήνα Αύγουστο, διαχρονικά από το 2012, δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η τάση κυριαρχίας των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης. Σχετικά με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, τον Αύγουστο του 2016 έγιναν 16.128 απολύσεις περισσότερες από τις προσλήψεις.

Τον Αύγουστο του 2012 οι απολύσεις ήταν περισσότερες κατά 2.178, το 2013 και το 2014 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες κατά 10.969 και 1.311 αντίστοιχα και το 2015 οι απολύσεις ήταν περισσότερες κατά 441. Επίσης, οι προσλήψεις σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης τον Αύγουστο του 2016 αποτελούν το 53,3% επί του συνόλου των προσλήψεων, όπως συμβαίνει και με τους προηγούμενους μήνες. Από τον Αύγουστο του 2013, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης έχουν αυξηθεί κατά 135%, οι εκ περιτροπής κατά 266% και συνολικά (μερική και εκ περιτροπής) κατά 161%!

Συνεχόμενη αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στοιχείο που δείχνει την προσωρινότητα της απασχόλησης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από τα στοιχεία που αφορούν στη λήξη τέτοιων συμβάσεων. Ετσι, τον Αύγουστο του 2016 έληξαν 53.212 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αυξημένες κατά 170% συγκριτικά με τις 19.670 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν τον Αύγουστο του 2013. Τέλος, τεράστια είναι η αύξηση των αποκαλούμενων «οικειοθελών» απολύσεων αφού από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2016 έχουν αυξηθεί κατά 310%!

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «UNIFY»
«Ανήθικη» η πολιτική δράση στο χώρο δουλειάς!

«Οποιος εργαζόμενος της "Atos" επιθυμεί να είναι πολιτικά ενεργός, θα πρέπει να διαχωρίζει την πολιτική του δραστηριότητα από τις επαγγελματικές του ευθύνες». Αυτή τη δέσμευση - εντολή της εργοδοσίας καλούνται να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας πληροφορικής «Unify» (εξαγοράστηκε από την «Atos»), στο πλαίσιο του «κώδικα δεοντολογίας και ηθικής» που έχει συντάξει η πολυεθνική, απαιτώντας από το προσωπικό να τον υπογράψει.

Την καταγγελία κάνει η ΚΟΒ Πληροφορικής της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η οποία απευθύνεται με ανακοίνωση στους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εταιρείας και συνολικά του κλάδου και τους καλεί να σκεφτούν: «Για ποιο λόγο απασχολεί την εργοδοσία της Unify η πολιτική δραστηριότητα των εργαζομένων της; Για ποιο λόγο, ενώ αυξάνει την κερδοφορία της και προχωράει σε νέα ανοίγματα στον κλάδο, απαιτεί από τους εργαζόμενους να αφήσουν τη συνδικαλιστική, ιδεολογική, πολιτική ταυτότητά τους έξω από το χώρο εργασίας;».

Η απάντηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «η Unify προσπαθεί να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση μέσα στο χώρο εργασίας, προσπαθεί να βάλει εμπόδια στους κομμουνιστές και σε όσους εργαζόμενους έχουν πάρει την απόφαση να αγωνιστούν και να μην υποκύψουν στις απειλές της, δρώντας σαν λαγός ακόμα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να φέρει νόμο στη Βουλή που θα προβλέπει τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Προσθέτει ακόμα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η «Unify» προσπαθεί να νουθετήσει τους εργαζόμενους, να παρέμβει και να παρεμποδίσει την πολιτική δράση. Επανειλημμένως έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει τη λειτουργία του επιχειρησιακού σωματείου, να βάλει εμπόδια στη δράση του κλαδικού σωματείου, να απειλήσει και να επιπλήξει τους κομμουνιστές και τους πρωτοπόρους εργαζόμενους μέσα στην εταιρεία. Οπως, επίσης, δεν είναι και η μόνη εταιρεία του κλάδου που το έχει προσπαθήσει αυτό.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να απαντήσουν αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση της εταιρείας, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου, να συζητήσουν το πώς σήμερα θα διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης, πώς συνολικά οι εργαζόμενοι θα χαράξουν το δικό τους δρόμο για την τελική ανατροπή όλων αυτών που θησαυρίζουν στις πλάτες τους και θα κάνουν δική τους τη ζωή που τους αξίζει».

Καταγγελία για εκδικητική απόλυση

Την εκδικητική απόλυση σε βάρος εργαζόμενης και μέλους του συνδικάτου, από το κατάστημα «MAX PERRY» στο Γαλάτσι, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και οι Λαϊκές Επιτροπές Γαλατσίου και 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας. «Η εργοδοσία (...) δεν ανεχόταν να υπάρχει συναδέλφισσα που διεκδικεί να δουλεύει όπως προβλέπει η σύμβασή της, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους. Οπως εξηγούν, στο συγκεκριμένο χώρο όπως και σε πολλούς «οι υπερωρίες έχουν γίνει καθεστώς, όχι μόνο για την περίοδο των γιορτών και της αυξημένης κίνησης, αλλά για ολόκληρο το χρόνο. Το διάλειμμα ουσιαστικά δεν τηρείται (...) Η πολυαπασχόληση κυριαρχεί, αφού η πωλήτρια μέσα στο 8ωρο, γίνεται και λίγο καθαρίστρια και λίγο ζαχαροπλάστισσα και λίγο λαντζιέρα». Στα παραπάνω προστέθηκαν και οι λεκτικοί τραμπουκισμοί της εργοδοσίας στην παρέμβαση που έγινε στις 14/9 στο κατάστημα. «Ο εργοδότης απάντησε τραμπουκίζοντας λεκτικά τη συναδέλφισσα, σκίζοντας τις ανακοινώσεις του συνδικάτου, ασκώντας σωματική βία στον πρόεδρο του παραρτήματος Βορείων Προαστίων του Συνδικάτου που συμμετείχε στην εξόρμηση, καλώντας την αστυνομία και χρησιμοποιώντας ακατάσχετο υβρεολόγιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά Συνδικάτο και Λαϊκές Επιτροπές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org