ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κινεζικές συστάσεις προς την Ιαπωνία

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των γειτόνων της για την ασφάλεια, θα ενεργεί συνετά στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα ασφάλειας και θα παραμείνει στο μονοπάτι μιας ειρηνικής ανάπτυξης», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ. Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στο Πεκίνο οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ιαπωνίας - με πρώτη την νέα υπουργό Αμυνας Τομόμι Ινάντα - που χαιρετίζουν την «εμφάνιση» των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Μάλιστα, η Ινάντα τόνισε ότι το Τόκιο «θα αυξήσει την εμπλοκή του» στην περιοχή, «για παράδειγμα, μέσα από κοινές εκπαιδευτικές περιπολίες με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) των ΗΠΑ και διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις με (άλλα) ΠΝ της περιοχής».

Ο Λου είπε ότι «η Ιαπωνία δεν έχει δει ή δε θέλει να δει την τάση των καιρών», υποστηρίζοντας πως οι χώρες της περιοχής γύρω από την Νότια Κινεζική Θάλασσα έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν μια «διττή» προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων και ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ASEAN. Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα θα διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, διεθνή και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η ΛΔ Κορέας προχώρησε σε δοκιμαστική χρήση μιας νέας μηχανής που χρησιμοποιείται σε πυραύλους - μεταφορείς, στο πλαίσιο και των διακηρύξεών της για τη συνεχή ανάπτυξη του οπλοστασίου της, για την αντιμετώπιση των απειλών καταρχήν από ΗΠΑ - Ν. Κορέα. Θυμίζουμε ότι οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αξιοποιούνται δεόντως από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτες και τις ΗΠΑ) ενώ τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνονται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα στην περιοχή, με πιο χαρακτηριστικό το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, για την εγκατάσταση του οποίου έχουν αντιδράσει έντονα Κίνα αλλά και Ρωσία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται οι ενδοαστικές τριβές

Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Λίνκε (το οπορτουνιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Αριστερά») - Πρασίνων, μετά και τις κρατιδιακές εκλογές στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή, που ανέδειξαν τους Σοσιαλδημοκράτες μεν πρώτους αλλά με 21,55% (με απώλειες 6,7% σε σχέση με το 2011) και τους Χριστιανοδημοκράτες με 17,62%, επίσης με απώλειες 5,7%, εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο εταίρων σε ομοσπονδιακό κυβερνητικό επίπεδο. Πιο χαρακτηριστική η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, από τους Χριστιανοκοινωνιστές, στενούς σύμμαχους των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» σημείωσε: «Τα όρια της ντροπής έχουν ξεπεραστεί. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων. Γι' αυτό και θα βαδίσει πάνω στη γέφυρα την οποία κατασκευάζει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)». Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στην Μέρκελ με την προσδοκία να αλλάξει πολιτική στο ζήτημα των προσφύγων. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της καγκελαρίου ιδιαίτερα σημαντικές αλλά σημείωσε: «Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις».

Ο Βαυαρός πολιτικός επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων.

Το θέμα αυτό προκαλεί διχογνωμίες στη γερμανική αστική τάξη για το αν πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο ή αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να γίνουν η φτηνή εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη για τα επόμενα χρόνια, που θα τροφοδοτήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλωστε, και το νέο κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (που στην πρώτη της εμφάνιση στο Βερολίνο πήρε 14,1% ενώ στο Μεκλεμβούργο - Δυτ. Πομερανία 20,8% και στη Σαξονία - Ανχαλτ 24,3%) με αντιμεταναστευτική ατζέντα και προβολή άλλου τύπου συμμαχιών εκτός ευρώ ή και με άλλους εκτός ΕΕ, ενισχύεται από τμήμα του κεφαλαίου, με σημαντικές δυνατότητες να εγκλωβίζει και λαϊκό κόσμο. Οσο για τα περί «προοδευτικής αριστερής στροφής» που καλλιεργούν οι οπορτουνιστές της Λίνκε, «μιλάνε» τα πεπραγμένα της αντιλαϊκής διαχείρισης, όταν συγκυβερνούσαν με τους Χριστιανοδημοκράτες στο Βερολίνο από το 2001 έως το 2010.

Κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας

Μέσα σε ένα κλίμα όπου επιμένουν οι δυσκολίες καπιταλιστικής ανάκαμψης και στη Γερμανία και την ΕΕ, φαίνεται ότι σηκώνονται οι τόνοι αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις. Ενδεικτική είναι η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, για τη «σπόντα» που έριξε πρόσφατα και αφορά και την Ιταλία, περί «κατάχρησης της ευελιξίας» και την προτροπή ότι «η Ιταλία χρειάζεται να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (βλέπε τα αντιλαϊκά μέτρα που και η ιταλική κυβέρνηση σταθερά προωθεί προς όφελος του κεφαλαίου). Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο Ρέντσι, από τη Νέα Υόρκη, αρχικά αναρωτήθηκε «για ποιον Βάιντμαν συζητάμε;» και στη συνέχεια με ειρωνεία είπε: «Ο διοικητής έχει ήδη μια δύσκολη αποστολή. Του εκφράζω όλη μου την αλληλεγγύη, διότι πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των γερμανικών τραπεζών. Ελπίζουμε να τα καταφέρει». Και συνέχισε τις «μπηχτές» με αφορμή τα προβλήματα της «Ντόιτσε Μπανκ», π.χ. με τις ΗΠΑ, που της ζητάνε 14 δισ. δολάρια: «Τον αγκαλιάζουμε (σ.σ. τον Βάιντμαν) με στοργή και του ευχόμαστε καλή δουλειά, εφόσον οι ιταλικές τράπεζες έχουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ "κόκκινα" δάνεια, αλλά στις γερμανικές υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ παράγωγα».

Φαίνεται ότι στη σημερινή φάση η αντιπαράθεση Ιταλίας - Γερμανίας οξύνεται, καθώς και ο σοσιαλδημοκράτης Ιταλός πολιτικός αντιμετωπίζει δυσκολίες και επιχειρεί μαζί με άλλους, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τονώσει σε λαϊκές δυνάμεις αυταπάτες περί δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

ΡΩΣΙΑ
Καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος των Βλ. Πούτιν και Ντμίτρι Πεσκόφ «Ενωμένη Ρωσία», που σημείωσε στις εκλογές της Κυριακής με 54% και λόγω εκλογικού συστήματος το 76,2% των εδρών της Κρατικής Δούμας, δηλαδή του 343 στους 450 βουλευτές, εγείρονται από διάφορες πλευρές καταγγελίες για νοθεία. Βίντεο από την επαρχία Ροστόφ, όπου, με την ανοχή της εκλογικής επιτροπής, φαίνεται γυναίκα να ρίχνει πολλά ψηφοδέλτια μαζί στην κάλπη, το πιθανότερο του κυβερνώντος κόμματος, ανάγκασε την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσει ότι θα ερευνηθούν περιπτώσεις αλλοίωσης της ψηφοφορίας.

Ταυτόχρονα, οι εκλογές στη χερσόνησο της Κριμαίας, που, από το Μάρτη του 2014, ενσωματώθηκε μετά από δημοψήφισμα με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι «κόκκινο πανί» και δεν αναγνωρίζονται τόσο από την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές, το μέλος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Βασίλι Λικάτσεφ, σημείωσε ότι «δεν έχουν καμία νομική βάση» και πρόσθεσε «η Κριμαία έχει το δικαίωμα να ψηφίσει κάτω και από τα διεθνή στάνταρτ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και γι' αυτό θεωρούμε τέτοιες αντιδράσεις περί μη νομιμότητας των εκλογών ως μη φιλικές, ανήθικες και ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία με τη Ρωσία».

Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη σύσκεψη αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ που έγινε στη Βαρσοβία, όπου, όπως είπε, κυριάρχησαν οι «ρωσοφοβικές ιδέες και διαθέσεις».

Στην Ουκρανία, η Βουλή εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις εκλογές και καλεί να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όσοι τις διοργάνωσαν. Επίσης, στο Κίεβο εμποδίστηκαν και προπηλακίστηκαν Ρώσοι υπήκοοι που πήγαιναν να ψηφίσουν σε κτίριο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε χτες ότι το εξωτερικό εμπόριο της χώρας συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές πιέσεις καθώς αυξάνονται οι αβεβαιότητες, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση «περίπλοκη και σοβαρή». Αναφέρθηκε μεν σε στοιχεία του Αυγούστου που δείχνουν κάποια βελτίωση της τάσης, συμπλήρωσε δε ότι η Κίνα δεν πρέπει να είναι «τυφλά αισιόδοξη» για τις προοπτικές της. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι εξαγωγές σε γιουάν αυξήθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές κατά 10,8%. Ωστόσο, τα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του 2016 κατέγραψαν μείωση του εξωτερικού εμπορίου κατά 1,8% σε ετήσια βάση, μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 1% και 2,9% αντίστοιχα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Συνολικά επτά συλλήψεις έκανε χτες η γαλλική αστυνομία, μετά από ευρείες επιχειρήσεις στο κέντρο και τα περίχωρα της Νίκαιας, σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση που στις 14 Ιούλη είχε κοστίσει τη ζωή 86 ανθρώπων, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η μεγαλύτερη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Λουφτχάνσα» και ο βασικός αερομεταφορέας της Κίνας «Εϊρ Τσάινα» κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας επί δρομολογίων, η οποία θα τους επιτρέψει να πουλούν η μία εισιτήρια της άλλης για ορισμένες πτήσεις, όπως ανακοινώθηκε χτες. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις δύο ετών και αυτό το είδος συνεργασίας θεωρείται το στενότερο που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους αεροπορικές εταιρείες.

ΡΙΑΝΤ.-- Φωτιά σε διυλιστήριο της σαουδαραβικής εταιρείας ARAMCO προκάλεσε χτες τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ εργατών στην ανατολική πόλη της Σ. Αραβίας, Ρας Τανούρα.

ΑΜΑΝ.-- Κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στην Ιορδανία για την ανάδειξη νέας 130μελούς Βουλής. Στις κάλπες κλήθηκαν πάνω από 4.000.000 ψηφοφόροι, ωστόσο έως τις 14.00 μ.μ. είχαν ψηφίσει μόλις 700.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ