ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα επιβάρυνση στη λαϊκή κατοικία

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τη συγκυβέρνηση

Ψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης το βάρβαρο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ενώ από τις 10 χτες το πρωί συνεχίστηκε η συζήτηση πάνω στα άρθρα. Μέχρι αργά το απόγευμα αναμενόταν να γίνει η ψηφοφορία επί των άρθρων, εκτός από το άρθρο 7 που αφορά στις δήθεν «εκπτώσεις» στο φόρο για ορισμένες περιπτώσεις, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά., το οποίο μετά από αίτημα της ΔΗΜΑΡ θα ψηφιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία.

Η χτεσινή συζήτηση κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο των άσφαιρων αντεγκλήσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της διαχείρισης, αποφεύγοντας συνειδητά την ουσία που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ. Οτι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φόρο επιβάρυνσης της λαϊκής κατοικίας και κατά κύριο λόγο της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, για να διασφαλίσει το κράτος φορολογικά έσοδα ούτως ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει μετά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου». Ενώ συγκεντρώνει τη μικρή ακίνητη περιουσία και τη γη σε λίγα χέρια, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε άρθρα του νομοσχεδίου που εξαιρούν από τη φορολογία «την ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιούν ή κατέχουν νομικά πρόσωπα», όπως οι βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλες «χαριστικές» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που διευκολύνουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τη μείωση κατά 40% της μεγαβατώρας για βιομηχανική χρήση, την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλιών, θαλάσσιων περιοχών και των βυθών τους για επιχειρηματική δραστηριότητα!

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η πρώτη κατοικία είναι στοιχειώδες δικαίωμα, δεν μπορεί να φορολογείται

«Τον ταξικό, άδικο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της κοινωνίας που ζούμε αναδεικνύει το γεγονός ότι δικαιώματα υπάρχουν πολλά, αλλά δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα στην άσκηση αυτών των τυπικών δικαιωμάτων που τους παρέχονται», τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οπως είπε η Αλ. Παπαρήγα, «διαβάζοντας το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στα ζητήματα που έχουν σχέση με την καθολική φορολογία της ιδιοκτησίας της κατοικίας, μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα -αυτό που για μας ισχύει και είναι πολύ στέρεο και δεν αλλάζουμε γνώμη- ότι το σύστημα που ζούμε, το οποίο παρέχει το δικαίωμα να έχεις τη δική σου κατοικία, 1, 2, 3 κατοικίες, από 20 έως 1.000 τετραγωνικά, είναι ένα σύστημα όχι απλώς ταξικό, εκμεταλλευτικό, αλλά βρίσκεται σε μία φάση που σαπίζει βαθιά. Εμείς πιστεύουμε ότι κυριολεκτικά είναι στη δύση του και αυτό εκδηλώνεται και μέσα από ένα απλό νομοσχέδιο, βαρύ για το λαό, που συζητάμε σήμερα».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο πόσο κοστίζει σήμερα η στέγη για την εργατική λαϊκή οικογένεια -και η απόκτηση, αλλά και συντήρησή της, με δεδομένη την παλαιότητά της. Ανέδειξε ζητήματα ως προς την καταλληλότητα των σπιτιών π.χ. στο Λεκανοπέδιο που χτίστηκαν δίχως προσαρμογή σε αντισεισμικούς κώδικες, αφού δεν υπήρχαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Και πρόσθεσε πως ενώ θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα καινούργιων σπιτιών με προγράμματα ανέγερσης λαϊκής στέγασης, αντ' αυτού η λαϊκή στέγη φορτώνεται φόρους και χαράτσια.

«Η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να φορολογείται», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι μειώνεται η επιβάρυνση σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, διερωτήθηκε: «Με τι συγκρίνουμε τη λαϊκή κατοικία (...) Εμείς μετράμε (...) με το ότι ζούμε στο 2014, όχι στο '50 ούτε καν στο '80. Πριν 50 χρόνια ένα σπίτι χρειαζόταν 2 δωμάτια, σήμερα μια οικογένεια με 2 παιδιά θέλει 3 κρεβατοκάμαρες (...) τα παιδιά πάνε στο σχολείο, δεν πάνε από 8 χρονών στις αγροτικές δουλειές, έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής και επομένως οι απαιτήσεις για ένα σύγχρονο σπίτι είναι πολύ μεγάλες». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα λαϊκής στέγης για μετεγκατάσταση κατοικιών από περιοχές που αποδείχτηκε ότι έχουν πρόβλημα σεισμικότητας.

Απαντώντας και στα επιχειρήματα που βλέπουν δήθεν αντίφαση ανάμεσα στην εναντίωση του ΚΚΕ στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στη θέση του για τη λαϊκή στέγη, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «...δεν ξέρω πώς θα την πούμε στο σοσιαλισμό, αλλά ο σοσιαλισμός μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα στη στέγαση, στις διακοπές, στην αναψυχή, είναι στοιχειώδες δικαίωμα, ναι, πάνω στην κοινωνικοποιημένη γη, αλλά δεν μπορεί κανείς να με βγάλει απ' το σπίτι μου». Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ μετράει τα πράγματα με βάση τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

«Εμείς δεν δεχόμαστε να υπάρχει φορολογία, γιατί πρόκειται για ένα στοιχειώδες δικαίωμα που το κατακτάμε με κόπους και θυσίες», επισήμανε. Στη συνέχεια, αφού ανέλυσε την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργατικές λαϊκές οικογένειες που αδυνατώντας πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, γίνονται φοροφυγάδες, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολεηλασία, επέκρινε το ότι οδηγούμαστε σε μια πολιτική αντιμετώπισης της λεγόμενης ακραίας φτώχειας και ότι οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις προβάλλονται στη Βουλή έχουν αυτή την αφετηρία «δηλαδή το 2014 μιλάμε για την ακραία εξαθλίωση που αν θέλετε υπήρχε στην κατοχή στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι αν και το σύστημα έχει σαπίσει, εντούτοις διαθέτει ακόμα εφεδρείες και πολιτικές και εξωπολιτικές, αλλά αυτό που του δίνει ακόμα δύναμη είναι δυστυχώς ένα σημαντικό μέρος του λαού που πιστεύει ότι αν αλλάξει ο «οδηγός», το ξεχαρβαλωμένο για το λαό «λεωφορείο» θα μπορεί να συνεχίζει.

«Εμείς -κατέληξε- θα παλεύουμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες για ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο και θα υποστηρίζουμε το σοσιαλιστικό σύστημα που υποχρεούται να διασφαλίζει δουλειά, Υγεία, Παιδεία, κατοικία, αναψυχή. Οχι ότι μένουμε σ' αυτά, οι ανάγκες αυξάνονται, αλλά τουλάχιστον να έχεις αυτά ως αφετηρία». Σημείωσε τέλος πως το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «χαίρονται» γιατί ήρθε δήθεν κάτι καλύτερο σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, «αποδεικνύει και το εξής, ότι όταν αντικειμενικά ωριμάζει η ανάγκη ανατροπής, τότε μέσα στο λαό γίνεται πλύση εγκεφάλου για να εγκαταλείψει δίκαιες απαιτήσεις. Ελπίζουμε να μην κρατήσει για πολλά χρόνια αυτό».

Με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, τη Δευτέρα 23/12, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org