ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Γιατί στηρίζω ΚΚΕ

Καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, ερευνητές και επιστήμονες δηλώνουν τη στήριξή τους και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ και μπροστά στη μάχη των εκλογών της 25ης του Γενάρη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων στήριξης του Κόμματος.

Μανώλης Μαθιουδάκης

Πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποκαλύφθηκαν, αφού, πρώτα, χρειάστηκε να φθάσουμε στη σημερινή κατάντια. Οπου με τη βάρβαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν ισοπεδώθηκαν στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα - εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ. - και φθάσαμε στην αθλιότητα της τρομαχτικής φτωχοποίησης μεγάλου μέρους εργαζομένων, των 2 εκατομμυρίων ανέργων, στην πραγματικότητα, των εξαθλιωμένων συνταξιούχων και της νεολαίας που δε βρίσκει καμιά διέξοδο για το μέλλον της.

Μπροστά σ' αυτή την άθλια πραγματικότητα, τώρα, παρουσιάζονται νέοι σωτήρες. Ερχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που ως αριστερή καρικατούρα - κακό αντίγραφο του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ - διεκδικεί να παίξει το ρόλο του "σωτήρα" των φτωχοποιημένων Ελλήνων, ωστόσο με την ίδια καταστροφική πολιτική της ΕΕ που μας έφερε ως εδώ...

Αλλά, σήμερα, «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και, μαζί με τον άθλιο ρόλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτεται και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των Ευρω-υποτακτικών, που μοστράρεται ως η «αριστερή διαχείριση» της καπιταλιστικής κρίσης. Μια διαχείριση σε όφελος των μεγαλοσυμφερόντων - στα οποία δίνει διαβεβαιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ - και όχι υπέρ του λαού.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που υποφέρουν και η νεολαία που βλέπει το μέλλον της σκοτεινό, όλοι όσοι νιώθουν πραγματικά αριστεροί δεν έχουν άλλη επιλογή: Ψήφο στο μόνο Κόμμα που παλεύει για τα δικά τους συμφέροντα. Για να δυναμώσει το ΚΚΕ που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα και να μπορούμε να αποκρούσουμε τα χειρότερα και να διεκδικήσουμε πίσω όλα όσα έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια. Το ΚΚΕ, πάντα και σταθερά, βρέθηκε και βρίσκεται στο πλάι και μπροστά σε κάθε αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, οργανώνοντας την πάλη του λαού.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αξιοπρέπειας για τον κάθε λαϊκό αγωνιστή. Προσωπικά, η ψήφος μου στο τιμημένο ΚΚΕ που, σχεδόν, εκατό χρόνια αγωνίζεται για τα λαϊκά συμφέροντα, είναι και ψήφος τιμής για όλους τους αγώνες των κομμουνιστών, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ηρωικού Δεκέμβρη '44, της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Είναι ψήφος για ένα καλύτερο αύριο, που μόνον οι αγώνες του λαού με μπροστάρη ένα δυνατό ΚΚΕ μπορεί να φέρουν.

Θανάσης Καναράς

Ποδοσφαιριστής Εθνικών ομάδων και της Α' Εθνικής (Πανιώνιος)

Συνηθίζουμε να λέμε ότι υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τα κόμματα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό που δεν λέμε είναι τι ευθύνη έχει και ο καθένας απέναντι στα πράγματα. Δηλαδή, τη δική μας ιστορική ευθύνη.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα πριν την εκδήλωση της κρίσης. Προειδοποίησε επίσης ότι η διαχείρισή της θα είναι ή σε όφελος των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ή σε όφελος του λαού. Μέση λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Η καπιταλιστική έξοδος από την κρίση που ονομάζεται καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει τα δικαιώματά μας να γίνουν το «κάρβουνο» στην «ατμομηχανή» των κερδών τους. Δεν μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη να κινηθεί αλλιώς. Για όλα αυτά το ΚΚΕ δικαιώθηκε.

Επειδή δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρξει πρόταση διαχείρισης που και κέρδη να έχουν οι καπιταλιστές και δικαιώματα ο λαός, το πρόβλημα θα κριθεί στον οργανωμένο και αποφασισμένο για αγώνες λαό. Δεν θα είναι καλό να δικαιωθεί το ΚΚΕ και πάλι «επί των ερειπίων». Σοσιαλισμός μέσα στον καπιταλισμό ούτε στη «Δευτέρα Παρουσία» μπορεί να υπάρξει.

Για να παίξουμε στο δικό μας γήπεδο και όχι στο δικό τους πρέπει να ενισχύεται συνεχώς η οργανωμένη πάλη του λαού και ο οργανωτής και εμπνευστής του λαού είναι το ΚΚΕ.

Γιάννης Σαΐτης

Ταξίαρχος ε.α., μέλος ΕΕΔΥΕ Βύρωνα

Εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς.

Η ώρα για να δείξεις τη δύναμή σου έφτασε.

Οι υποσχέσεις, τα θα και τα ταξίματα δεν έχουν καμία σχέση με τις σταθερές πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, που βασίζονται στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία.

Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος αναγκάζει κάποια αστικά πολιτικά κόμματα να δανείζονται ιδέες και συνθήματα τα οποία παραποιούν, για να παραπλανήσουν το λαό και να παρουσιάζονται ως κόμματα λαϊκής αποδοχής. Ζητούν δε ακόμη και τη στήριξη του ΚΚΕ για να εξασφαλίσουν άλλοθι. Οι σταθερές πολιτικές θέσεις, οι αξίες, η συνέπεια και το πάθος που χαρακτηρίζουν το ΚΚΕ, αναγνωρίζονται γενικά από το λαό και κάνουν τη μεγάλη διαφορά του από τα άλλα κόμματα.

Καμία στήριξη σε κανάγιες, ή σε πολιτευτές που ευκαιριακά αυτοπροσδιορίζονται ως λαϊκοί αγωνιστές, είτε προέρχονται από τζάκια είτε ως πραιτοριανοί στηρίζουν τους άρχοντές τους, πολλές φορές μόνο και μόνο για να είναι αρεστοί στο σύστημα.

Καμία στήριξη - συμμετοχή - διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από τον ελληνικό στρατό είτε σε ανθρώπινο δυναμικό ή μέσα, πόσο μάλλον σε παραχώρηση ελληνικού εδάφους για εκπλήρωση των επεκτατικών τους σχεδίων, που μόνο στόχο έχουν να χορτάσουν από τον πλούτο που παράγουν οι λαοί.

Τα λίγα ψίχουλα που αποκομίζουν όσοι ως μισθοφόροι υπηρετούν σε δήθεν ειρηνευτικές αποστολές με την προσδοκία να διώξουν βάρη από τα δάνεια και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν πάνω τους, ούτε λύνουν το πρόβλημα των οικογενειών τους - αντίθετα το πολλαπλασιάζουν λόγω της απουσίας τους - ενώ γίνονται συγχρόνως συνένοχοι σε άδικο αιματοκύλισμα ξένων λαών.

Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι θέσεις που τους προσφέρονται ως μισθοφόροι στις διάφορες λεγεώνες των ξένων δεν έχουν καμία σχέση με άλλες προνομιούχες θέσεις γιατί οι θέσεις αυτές είναι κλεισμένες από χιλίαρχους και εκατόνταρχους, οι οποίοι «διασκεδάζουν» στην αρένα με το αίμα των μονομάχων - λεγεωνάριων.

Συνάδελφε,

Αυτή τη διασκέδαση σίγουρα δε θα τους την πρόσφερες επειδή σου αρέσει, αλλά επειδή εκεί σε οδήγησαν η οικονομική κρίση και η ανοχή που δείχνεις στις ψεύτικες υποσχέσεις τους.

Η πρόκληση για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου είναι μπροστά σου.

Δοκίμασε στηρίζοντας - ψηφίζοντας ΚΚΕ.

Καμία εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι μάχες, οι αγώνες δεν κερδίζονται μόνο με τη στρατηγική, την τακτική, τις δυνάμεις έμψυχες κι υλικές αλλά και με τον αιφνιδιασμό.

Αιφνιδίασέ τους!

Ολοι μαζί για μια ζωή που θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες όλων μας, που μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με τη λαϊκή εξουσία στο δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ακης Αποστολίδης

Διευθυντής φωτογραφίας

Απλό μαθηματικό πρόβλημα

Δάνειο πρώτης κατοικίας 7.500,00

Εξοδα κίνησης - Τέλη κυκλοφορίας - Service 1.000,00

Φάρμακα 200,00

Φυσικό Αέριο 500,00

ΔΕΗ 1.700,00

ΟΤΕ 1.500,00

ΕΥΔΑΠ 400,00

Ετήσια πάγια έξοδα 12.800,00 ευρώ

Ετήσια έσοδα 11.000,00 ευρώ

Λατρεμένε μου Αλέξη,

Φοβάμαι πως οι οικονομικοί εγκέφαλοι του «μαγαζιού» σου δεν μπορούν σίγουρα να λύσουν αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα. Γιατί τρεις άνθρωποι δεν μπορούν να τραφούν, να ντυθούν, να πάνε έστω έναν κινηματογράφο... Δεν θέλω να σε πιέσω, γιατί θα μου πεις πως για τις 3.000 αυτοκτονίες, το 27% της ανεργίας ή της φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας δεν φταις εσύ, αλλά οι γαλαζοπράσινοι. Θέλω όμως να σε παρακαλέσω όταν θα μας χτυπούν στις πορείες τα «αριστερά» ΜΑΤ μη μας ρίχνεις ταυτόχρονα και ληγμένα «αριστερά» χημικά...

Με τιμή, αριστερός (χωρίς εισαγωγικά), άνεργος, καλλιτέχνης. Συγχώρεσέ με και αυτή τη φορά, δυνατά, σταθερά ΤΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΚΚΕ .

Κώστας Βάκκας

Σκηνοθέτης

Μετά την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο διεθνής καπιταλισμός επελαύνει ακάθεκτος κατά των λαϊκών στρωμάτων. Η οικονομική κρίση που μαστίζει για πέμπτο συνεχή χρόνο τη Δύση, στόχο έχει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου σε ελάχιστα χέρια και τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των λαών. Με μπροστάρη την Ελλάδα καταργούν τις όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων σ' όλες τις χώρες της Δύσης. Μας ξαναγυρίζουν σε μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και το μόνο που δε ζητούν (ακόμα...) είναι να επιτραπεί και πάλι η αγοραπωλησία δούλων...

Για όλους τους εργαζόμενους ο εχθρός είναι ένας και έχει πια ξεμπροστιαστεί. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Στις εκλογές που έρχονται στις 25 του Γενάρη, και στα τόσα κόμματα που λαβαίνουν μέρος, μόνο το ΚΚΕ στοχοποιεί τον καπιταλισμό, όλα τ' άλλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Το να δώσεις ηλεκτρικό ρεύμα σ' όσους το έχει κόψει η ΔΕΗ και συσσίτιο σε όσους δεν έχουν να φάνε, είναι βέβαια καλό αλλά δεν είναι πολιτική αριστερού κόμματος και μάλιστα με μαρξιστικές και κομμουνιστικές καταβολές. Αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας που η πολιτική της είναι να ελεεί τους φτωχούς...

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, είχε πει η Ρόζα Λούξεμπουργκ κι είναι σήμερα το σύνθημα αυτό επίκαιρο όσο ποτέ. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν - ή πρέπει να γνωρίζουν - πως όσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή για το τσάκισμα του καπιταλισμού και την ανατολή ενός δίκαιου κόσμου, όπου θα πάψει επιτέλους η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Διονύσης Γρηγοράτος

Σκηνοθέτης

Η σίγουρη απόφαση στις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Ψήφο στο ΚΚΕ.

Οχι μόνο γιατί έχουμε μπροστά μας εκλογές με το γνωστό δίλημμα του δικομματισμού - τώρα πιο δύσκολο, αφού έχουμε να κάνουμε στον έναν πόλο και με κόμμα πολυσυλλεκτικό από τέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Κέντρου και της Αριστεράς - αλλά και γιατί στην παρούσα φάση το ΚΚΕ ως το πλέον παραδοσιακό και ταυτόχρονα σύγχρονο Κόμμα, με επιστημονική θωράκιση και δραστηριότητα εκτός κι εντός Βουλής, μπορεί να δώσει διέξοδο στο μετεκλογικό γίγνεσθαι που προβλέπεται δύσκολο έως αδιέξοδο.

Ενδυναμωμένο το ΚΚΕ στη Βουλή μπορεί να καταγγείλει, να δυσχεράνει ή και να αποτρέψει ανίερες συμμαχίες και κυβερνητικά μορφώματα, ενώ στην Κοινωνία με τη συσπείρωση που καθημερινά διαμορφώνει και την προοπτική της Λαϊκής Συμμαχίας μπορεί να αποτελέσει τη μόνη αντιπολίτευση και να αντιπαρατεθεί στη δράση των μονοπωλίων της ντόπιας ολιγαρχίας και τη συνεχή επιτήρηση του ξένου παράγοντα.

Βέβαια ο ψηφοφόρος, σε συνθήκες κρίσης και πόλωσης θα του περάσει απ' το μυαλό «το λιγότερο χειρότερο από το χειρότερο»! Να μην παγιδευτεί εκεί «την ύστατη ώρα της κρίσιμης κίνησης στην κάλπη»! Γιατί στις σημερινές συνθήκες «το λιγότερο χειρότερο από το χειρότερο» ταυτίζονται. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της ΕΕ των συμφερόντων - όχι Ευρώπης - και μιας Ευρωζώνης πλούσιων και φτωχών.

Ψηφίστε, λοιπόν, ιδεολογικά για μια κοινωνία δίκαιη και πρακτικά για να έχετε δίπλα σας μόνιμο συμπαραστάτη το ΚΚΕ. Οι παρακαταθήκες των αγώνων του, εργατική, κοινωνική και πατριωτική - ΕΑΜική αντίσταση, εποποιία του ΔΣΕ, αντιδικτατορική δράση - εγγράφουν βεβαιότητες για επιβίωση του λαού και ανάκτηση των απωλειών και των κεκτημένων του, αλλά και προοπτικές για το μέλλον που οραματίζεται κάθε ανθρώπινος νους.

Θεόφιλος Βανδώρος

Ηθοποιός

Σε συνθήκες που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, σε μέρες όπου το αυγό του φιδιού έσκασε και τα δουλιόμορφα παράγωγά του επανεμφανίστηκαν στην επιφάνεια της γης, αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός πάντα αποζητούσε τη συντριβή του ανθρώπου.

Ψηφίζω ΚΚΕ, λοιπόν, για μια ελεύθερη ανθρωπότητα με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους. Την ελπίδα.

Σταύρος Βουλασίκης

Συνταξιούχος καθηγητής ΤΕΙ

Οταν σκεφτεί κανείς ότι όλοι οι Ελληνες πρέπει να αγαπούν και να εργάζονται για την Ελλάδα και η Ελλάδα να φροντίζει για όλους, οδηγείται με ακρίβεια μαθηματική να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Ολοι, ειδικοί και μη, οι απλοί άνθρωποι και κυρίως οι μορφωμένοι και οι διανοούμενοι, γνωρίζουν ότι ο σοσιαλισμός είναι εκείνος που οδηγεί αργά ή γρήγορα στο κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης.

Ολοι, όσοι ισχυρίζονται ή λένε μόνο ότι είναι σοσιαλιστές ή αριστεροί ή σοσιαλδημοκράτες ή προοδευτικοί, είναι αυτοί που συνήθως στηρίζουν τα πάσης φύσεως «αναχώματα» κατά του σοσιαλισμού.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, είχαμε και έχουμε γνωρίσει πάρα πολλά στελέχη, υπουργούς, πρωθυπουργούς, διανοούμενους κ.λπ. και σε διάφορα χρονικά διαστήματα που στήριξαν ή ήταν πρωτεργάτες των «αναχωμάτων» κατά του σοσιαλισμού.

Οι κυβερνήσεις, δεξιές, κεντροδεξιές, σοσιαλδημοκρατικές, σοσιαλιστικές, έρχονται και παρέρχονται. Η πολιτική της εκμετάλλευσης, όμως, παραμένει. Ο καπιταλισμός κυριαρχεί.

Δεν μπορούν οι θιασώτες της εκμετάλλευσης να δεχθούν ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ίσοι. Δεν αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη αξία της ανθρωπότητας. Δεν θέλουν να κατανοήσουν την αταξική κοινωνία της ανθρωπότητας.

Ολοι εμείς που κατανοούμε την αξία του ανθρώπου και καταλαβαίνουμε τη μεγαλοπρέπεια της αταξικής κοινωνίας, στις 25 Ιανουαρίου ψηφίζουμε ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ