Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταύτιση με Σημίτη

«Χρειάζεται αντιστροφή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια λέσχη που έχουν λόγο μόνο οι εκλεκτοί. Είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες παγκόσμιες συνθήκες. Η πολιτική λιτότητας δεν είναι μόνιμος κανόνας».

«Εμείς θα τηρήσουμε τις θεσμικές δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, την υποχρέωση σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν... Η λιτότητα, όμως, δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Το ένα απόσπασμα ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και το άλλο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Βεβαίως, το απόσπασμα Τσίπρα εμπεριείχε διαβεβαιώσεις προς την αστική τάξη και τη λυκοσυμμαχία της, ενώ ο Σημίτης τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν τις χρειάζεται.

Πόσες φορές ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει ισχυριστεί ότι «δεν είμαστε ενοικιαστές, είμαστε συνιδιοκτήτες» στην ΕΕ, ότι δικαιούμαστε ισότιμο ρόλο, ότι η λιτότητα δεν είναι κανόνας αλλά μια εξαίρεση... Ο,τι δηλαδή λέει στο πρώτο απόσπασμα -από άρθρο του- ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι υπηρέτησαν με αφοσίωση την εξουσία του κεφαλαίου και υλοποίησαν με πυγμή τη στρατηγική της λυκοσυμμαχίας του, είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να αντιληφθούν οι άνθρωποι του μόχθου το ρόλο του.

... Πρόντι και Σουλτς

Σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ, απ' αυτά με τα οποία προσπαθεί να πείσει ότι η ΕΕ και το ευρώ δεν κινδυνεύουν απ' αυτόν, περιλαμβάνεται δήλωση του Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με την οποία «η ακαμψία του Βερολίνου προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τον ΣΥΡΙΖΑ» και «...οι εκλογές, στη μικρή Ελλάδα, έχουν μετατραπεί σε καθοριστική στιγμή για τη μεγάλη Ευρώπη. Ας ελπίζουμε να το συνειδητοποιήσει και η μεγάλη Γερμανία».

Στην ομιλία του στο Βόλο ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε και δήλωση του Σουλτς, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «είναι απαράδεκτα τα μέτρα λιτότητας», αλλά ήταν «αποκλειστική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων».

Θυμίζουμε ότι ο Ρ. Πρόντι ήταν στο ακροατήριο του Αλ. Τσίπρα στο φόρουμ Αμπροσέτι, στο Κόμο της Ιταλίας. Μάλιστα, σε επισημάνσεις δημοσιογράφων ότι ήταν ο Μάριο Μόντι αυτός που είχε μεσολαβήσει για να προσκληθεί ο Τσίπρας στο εν λόγω φόρουμ, είχε απαντήσει «αν το ήξερα, αντί για τον Μόντι, θα είχα καταβάλει εγώ προσπάθειες για να κληθεί».

Οσο για τον Μ. Σουλτς, σημαίνον στέλεχος της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει καιρό να αναβαθμίσει τις σχέσεις του, τελευταία οι αβροφροσύνες μεταξύ τους αλλά και οι επαφές δίνουν και παίρνουν.

Θυμίζουμε ότι οι Πρόντι και Σουλτς έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα, ιδρώνοντας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Κομισιόν ο ένας, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο δεύτερος, δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μη φέρει την υπογραφή τους.

Με αεροπλάνα και τρένα...

Με βάση τα διαφημιστικά τους σποτ, το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι συγκυβερνήτης στο κυβερνητικό αεροπλάνο δίπλα στον ...άπειρο τιμονιέρη ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το δρομολόγιο να ολοκληρωθεί ομαλά και δίχως αναταράξεις. Οι ΑΝΕΛ θέλουν να καθοδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση του τρένου, ώστε να μην εκτροχιαστεί από τις ράγες. Αντίστοιχα σποτ θα μπορούσαν να στήσουν και οι υπόλοιπες μικρότερες αστικές πολιτικές δυνάμεις (ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.), που θέλουν να παίζουν συμπληρωματικό ρόλο σε μια συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όλοι τους στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών κερδών εντός ΕΕ, στη βάση των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της.

Μόνοι τους τα λένε

Χτες η Ν. Βαλαβάνη είπε στον «Αθήνα 9,84»: «Εμείς ξεκινάμε από την αρχή. Καταθέτουμε το όλο πρόγραμμα το δικό μας στη θέση ενός προγράμματος που βγήκε από το εξωτερικό, με αποκλειστικό στόχο να συνεχίσουν να πληρώνονται τα μνημόνια, γιατί αυτό είναι το πρόγραμμα των δανειστών. Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση για να υπάρχει η δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης ακριβώς του προβλήματος του χρέους και κατάθεσης του δικού μας προγράμματος, πραγματικών μεταρρυθμίσεων και όχι απομεταρρυθμίσεων». Τίνος επέκταση θα γίνει; Του σημερινού μνημονίου. Με ποια επιδίωξη; Τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της αποπληρωμής του χρέους και των δανείων. Που τα πληρώνει ο λαός. Αλλωστε, ο Ν. Παππάς είπε ότι θα διαπραγματευτούν τους όρους των δανείων, άρα πάνε περίπατο τα περί «κουρέματος». Ενώ, ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για αντικατάσταση των μνημονίων με ένα νέο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή δικό τους μνημόνιο ή το δικό τους πρόγραμμα, σύμφωνα με την Ν. Βαλαβάνη. Και ύστερα παρεξηγιούνται ότι τους διαστρεβλώνουν, ενώ τα λένε μόνοι τους. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ