Τετάρτη 21 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... Ο φακίρης κ. Δελαστίκ

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να απαντήσει πειστικά στα επιχειρήματα του ΚΚΕ ότι ανοχή ή στήριξη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε στην πραγματικότητα ανοχή ή στήριξη στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι καθημερινές δηλώσεις στελεχών του, οι αποσαφηνίσεις του προγράμματός του όλο και περισσότερο αποδεικνύουν ότι είναι ένα πρόγραμμα δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο και τη στρατηγική της ΕΕ, που συνοδεύεται από ορισμένα «ψίχουλα» και αόριστες υποσχέσεις προς το λαό. Αυτό αρχίζει και γίνεται κατανοητό από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων και βεβαίως προβληματίζει.

Ανέλαβε λοιπόν να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Δελαστίκ σε ρόλο φακίρη...

Η πρώτη παρατήρηση είναι η πρεμούρα του Δελαστίκ, που αν δεν κάνουμε λάθος είναι υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, να γράφει για «ανεξήγητη και ακατανόητη άρνηση του ΚΚΕ» να στηρίξει ή ανεχθεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να υποθέσουμε λοιπόν πως ο Δελαστίκ, που δεν είναι άλλωστε κάποιος τυχαίος (διευθυντής του «ΠΡΙΝ» και στέλεχος του ΝΑΡ είναι), εκφράζει με αυτό τον τρόπο και απόψεις της οργάνωσής του. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη του φορά. Αρθρογραφεί καθημερινά -δήθεν αντικειμενικά-, τεκμηριώνοντας την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί ως κυβέρνηση...

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά το σκεπτικό που χρησιμοποιεί ο Δελαστίκ για να αποδείξει ότι δε δικαιολογείται η στάση αυτή του ΚΚΕ. Δεν μπαίνει στον κόπο να κρίνει επί της ουσίας τα επιχειρήματα του ΚΚΕ, αν είναι τεκμηριωμένα ή όχι, την κριτική που ασκεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταφεύγει σε ένα τρικ. Λέει λοιπόν: «Την περίοδο 1989-1990, το ΚΚΕ που μέσω του ενιαίου ΣΥΝ συμμετείχε και στήριξε τις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα, μαζί με τη ΝΔ την πρώτη και τη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη, μπορεί να αρνείται σήμερα στήριξη ή ανοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;». Αφήνοντας μάλιστα και ένα υπονοούμενο για πάσα χρήση και αξιοποίηση, ότι «κάτι άλλο συμβαίνει». Κάτι παρόμοιο είχε πει, άλλωστε, τις προάλλες, σε τηλεοπτική συζήτηση, ο Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για φτηνό κόλπο, γιατί όλοι γνωρίζουν πως το ΚΚΕ, μέσα στα 25 χρόνια που πέρασαν από τότε, έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατηγορηματικά, απορρίπτοντας τη συμμετοχή των ΚΚ γενικά σε αστικές κυβερνήσεις -ανεξάρτητα από προθέσεις και προσδιορισμούς-, βγάζοντας συμπεράσματα και διδάγματα από την ιστορία του αλλά και τη διεθνή πείρα. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοιχτά δίνει διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, σε ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όταν έχει ως πρόγραμμα τη στήριξη των σχεδίων του κεφαλαίου.

Αυτά βεβαίως ο Δελαστίκ τα γνωρίζει, επιλέγει όμως να τα αποσιωπά σκόπιμα, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις, επαναφέροντας «αυριανικής» κοπής επιχειρήματα...


Κ.Π.

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΜΑΣΚΑΡΕΥΕΤΑΙ...
... με τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική

Διαβάζοντας τις «Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική», όπως αυτές αποτυπώνονται στη σχετική ενότητα των «Προγραμματικών Κειμένων» του, επιβεβαιώνεται η δήλωση που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας: «Ισχυρίζομαι, και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, πως η χώρα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται».

Στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται η ανάγκη ισχυρής παρουσίας της Ελλάδας, τόσο στα πέριξ, όσο και γενικότερα, ως «παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας». Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ως αυριανή κυβέρνηση ότι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της χώρας. Εξάλλου, εξ ορισμού αυτός είναι ο λόγος ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ και έπειτα στο «ευρώ», της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ: Η ενδυνάμωση της ντόπιας αστικής τάξης και η αναζήτηση ερεισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, που ειδικά σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης θα τη βοηθήσουν να την ξεπεράσει και να αναβαθμιστεί στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αυτή είναι και η ουσία της συμμετοχής της χώρας μας σε μια σειρά επεμβάσεων, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη. Οι λαοί πληρώνουν για χρόνια την περίφημη «σταθερότητα». Επιβεβαίωση ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη υπάρχει μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει την αστική τάξη ότι θα «πατήσει» σε όσα έχουν «χτίσει» τα προηγούμενα χρόνια οι εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας της για να τη διευρύνουν και ενισχύσουν. «Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλες τις διμερείς σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, και τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά παραπέρα δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις σχέσεις, π.χ., με το Ισραήλ, που για χρόνια μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό. Αλλωστε, μόνιμα στο ζήτημα αυτό εξισώνει τον θύτη με το θύμα! Το Ισραήλ με την Παλαιστίνη. Το επιβεβαίωσε και ο Αλ. Τσίπρας σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, που παραχώρησε διαδικτυακά, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter: «Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε και το δικαίωμα και του κράτους του Ισραήλ να ζουν οι πολίτες του με ασφάλεια εντός των συνόρων του. Πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική δε σημαίνει ή με την Παλαιστίνη ή με το Ισραήλ, σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα δίκαια των λαών, θέλουμε να έχουμε σχέσεις συνεργασίας με όλους τους λαούς».

Στο σημείο των θέσεών του όπου εγκωμιάζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά το διεθνή της ρόλο και τη διαπραγματευτική της δύναμη, τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, τις σχέσεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων».

Τι σημαίνει, όμως, «διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων» για την ΕΕ; Σημαίνει συμμετοχή - και με στρατό - σε πολεμικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σημαίνει FRONTEX. Δηλαδή, στο στρατιωτικο-αστυνομικό οργανισμό για την επιτήρηση και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Ουσιαστικά, αυτό που θέλουν είναι ο έλεγχος της ροής των μεταναστών αφού αποτελούν για τους αστούς φτηνό εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο.

Δίνει τα ρέστα του στο σημείο όπου χειροκροτεί τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των συμφερόντων της χώρας, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Οταν μιλάνε για συμφέροντα της χώρας, εννοούν τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Αλλιώς, να μας πουν πότε και πώς επωφελήθηκε ο ελληνικός λαός από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Να μας πουν για ποιων τα συμφέροντα μακελεύτηκαν λαοί και διαμελίστηκαν χώρες. Οσο για τα περί «προώθησης της ειρήνης», δε θα γράψουμε πολλά: ΝΑΤΟ και «ειρήνη» στην ίδια πρόταση δεν μπαίνουν! Συνιστά προσβολή στις εκατόμβες νεκρών απ' τη ΝΑΤΟική φονική μηχανή η επίκληση της ειρήνης ως άλλοθι της στήριξης που είναι διατεθειμένη να προσφέρει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της.

Κανένας αριστερός, ριζοσπάστης, που γνωρίζει πως αριστερά και «ανήκομεν» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν, να μην εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, και με την ψήφο του στις 25 Γενάρη, να δυναμώσει το ΚΚΕ.

ΥΓ: Αν το ΠΑΣΟΚ, που πριν εκλεγεί το '81, έλεγε «έξω απ' την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ», έφτασε στο «ευχαριστούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ που ήδη λέει «η χώρα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται», τι θα κάνει;


Ο. Π.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org