ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Καταδικάστε τους και για την πολιτική τους στην κτηνοτροφία

Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στο Κεφαλοχώρι

«Με την ψήφο μας μπορούμε να βάλουμε φραγμούς στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζοντας τους υπαίτιους και της φτώχειας και της μιζέριας του λαού και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δίνουν μια ευκαιρία να τιμωρήσουμε τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να ψηφίσουμε τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών πολιτών και άλλοι αγωνιστές γιατί μάχονται για τα συμφέροντα των αγροτών και των εργαζομένων». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κεφαλοχώρι(Λυκόραχη) η ΝΕ Ιωαννίνων του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας για την ευρύτερη πανέμορφη και ιστορικά φορτισμένη περιοχή, αφού σημείωσε, αρχικά, πως πρέπει να διαφυλάξουμε τον τόπο αυτό και για την ιστορία του, για την παράδοση και την ομορφιά του, αναφερόμενη στη σκανδαλολογία, ειδικότερα με τις γαλακτοβιομηχανίες, τόνισε πως: «Καρτέλ υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα (κρασί, υγεία) και τα εξασφαλίζει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου σε λίγα χέρια μέσα από την πολιτική της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς». Σχετικά, η ομιλήτρια κάλεσε τους αγροκτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν τις αντιδράσεις και αντιστάσεις τους στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ που επιχειρεί η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της στην περιοχή.

Επίσης, η ομιλήτρια, στάθηκε στις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, που είναι δυναμικός κλάδος με υψηλή διατροφική και οικονομική αξία, και σημείωσε τη φθίνουσα πορεία στην οποία βρίσκεται και την επιδείνωση της κατάστασης μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με την ψήφιση και προώθηση των αντικτηνοτροφικών οδηγιών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως με την ένταξη στην ΕΕ είχαμε αυτάρκεια στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος που έφθανε στα 92%, ενώ, σήμερα, έπεσε στα 78% γιατί υπάρχει η ποσόστωση και εμποδίζει να αναπτυχθεί παραπέρα η κτηνοτροφία. Σε βοδινό κρέας ήταν 65% και σήμερα καλύπτει μόνο το 25%. Τα υπόλοιπα συμπληρώνονται με εισαγωγές, ενώ στο αγελαδινό γάλα, που οι ανάγκες της χώρας είναι 1.400.000 τόνοι, επιτρέπεται η παραγωγή μόνον περί τους 800.000 τόνους.

Δίνοντας την ακόμα χειρότερη προοπτική, η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, στο πετσόκομμα των επιδοτήσεων και στην οριστική κατάργησή τους, στις εισαγωγές σε γάλα από άλλες χώρες της ΕΕ που οδηγούν στη μείωση των τιμών και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Ενώ οι μεγάλοι θα γίνουν μεγαλύτεροι και θα κερδίζουν οι μεγαλέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς, σημείωσε.

Απέναντι σ' αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, η ευρωβουλευτής παρέθεσε πλαίσιο διεκδίκησης για ανάπτυξη παραγωγικών συνεταιρισμών που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να εξασφαλίζουν ασφαλή και φθηνά προϊόντα σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή. Ειδικά για την κτηνοτροφία σημείωσε ότι χρειάζεται επιδότηση όλων των αιγοπροβάτων και βοοειδών, κατάργηση των ποσοστώσεων, να σταματήσουν οι προσπάθειες ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κατάργηση παρακρατήσεων, θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για φθηνές και ποιοτικές ζωοτροφές, προστασία της εγχώριας παραγωγής, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων, ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου κ.ά.

Ομως, επισήμανε, τα παραπάνω, μαζί με την ανάγκη για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για δημιουργία πολιτιστικών κέντρων που είναι αναγκαία, μπορούν να γίνουν με αλλαγή πολιτικής που πρέπει να επιβάλει ο λαός.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να σταματήσουν οι εκβιασμοί...

...και η σκόπιμη ταλαιπωρία των μεταναστών

Καταγγελίες από οικονομικούς μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας, φτάνουν διαρκώς στη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ότι από αρμόδιες υπηρεσίες εντεταλμένες για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών παραμονής και εργασίας καλλιεργείται σκόπιμα κλίμα φόρτου εργασίας με αποτέλεσμα τη μόνιμη ταλαιπωρία τους. Οτι πολλοί μετανάστες μεταβαίνουν δυο και τρεις φορές στις υπηρεσίες αυτές, χωρίς να επιτύχουν την κατάθεση των δικαιολογητικών τους ή την παραλαβή της άδειας παραμονής και εργασίας.

«Αντίθετα, με αμοιβή 100, 150 ή ακόμα και 500 ευρώ σε διάφορα κυκλώματα που δρουν σ' αυτές τις υπηρεσίες, η κατάθεση και η ανανέωση είναι άμεση!!!», τονίζει χαρακτηριστικά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σε σχετική ανακοίνωσή της. Προσθέτει δε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινούρια. Είναι τόσο παλιά όσο και οι σχετικές άδειες.

Και η Κίνηση συνεχίζει: «Ποτέ μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις με τους καθ' ύλην υπεύθυνους υπουργούς, δε θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να τα αντιμετωπίσουν. Η μόνιμη επωδός τους σε κάθε καταγγελία ήταν: "είναι ψέματα», «δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα", ή "φέρτε μας συγκεκριμένες καταγγελίες και στοιχεία". Ομως όλοι αυτοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έρθουν συγκεκριμένες καταγγελίες, αφού όποιος το τολμήσει, θα συντριβεί από τις πανίσχυρες υπηρεσίες και τα κυκλώματα. Γι' αυτό κάθε φορά φροντίζουν οι κυβερνήσεις, με αποφάσεις για επαναπροωθήσεις, για επιχειρήσεις σκούπα, για συλλήψεις, ξυλοδαρμούς κλπ. Εξάλλου, η εργοδοσία προτιμάει μετανάστες χωρίς άδειες(δηλαδή χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση), ώστε να τους ξεζουμίζει περισσότερο και να αυξάνει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της».

Καταλήγοντας η «Δημοκρατική Συσπείρωση», χαρακτηρίζει απαράδεκτη την όλη κατάσταση και απαιτεί από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η μόνιμη πληγή και η οικονομική αιμορραγία για τη συντριπτική πλειοψηφία του 1.500.000 φτωχών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

ΧΙΟΣ
Απέτρεψαν επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του χιώτικου λαού

Δεν τόλμησε, τελικά, να επισκεφθεί, όπως είχε προγραμματίσει, χτες, το νησί της Χίου ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις του χιώτικου λαού. Αντ' αυτού, έφθασε ο ναυτικός ακόλουθος της πρεσβείας, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ενημερώθηκε στα γραφεία του Σώματος στο Λιμάνι. Ενώ, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος της Χίου απέφυγαν να συναντηθούν μαζί του.

Την ίδια ώρα, το πρωί, πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία Χίου όπου οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την απόφασή τους πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή επίσκεψη πολεμικού πλοίου του αμερικάνικου στόλου στα λιμάνια του νησιού.

Αλγεινή εντύπωση στους Χιώτες προκάλεσε το γεγονός πως, ενόψει της προγραμματισμένης αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης του χιώτικου λαού, κατέκλυσαν το νησί αστυνομικές δυνάμεις και λιμενικοί (ΟΥΚ) που στάλθηκαν και από κοντινά νησιά οι οποίοι και απέκλεισαν το κτίριο της Νομαρχίας με στόχο τον... «εχθρό λαό».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση των φορέων σε χιλιάδες εργαζόμενους πολίτες της Χίου που εξέφραζαν και μ' αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στον ελλιμενισμό αμερικάνικων πολεμικών πλοίων στο νησί.

Αναφαίρετο δικαίωμα η διαδήλωση

Ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» καταγγέλλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική κυβερνητική επιχείρηση για το δραστικό περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Αθήνα, με τα φαιδρά προσχήματα της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας και της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων, επισημαίνει, σε ψήφισμά του, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ).

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» σημειώνουν ότι αυτές οι μεθοδεύσεις γυρίζουν σε μαύρες εποχές και τονίζουν ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα υφίστανται καθημερινά, λόγω των σοβαρών ανεπαρκειών και του υψηλού αντιτίμου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε χώρους στάθμευσης αλλά και λόγω της υπερσυγκέντρωσης γραφείων, εταιρειών, τραπεζών και υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης. Επίσης, προσθέτουν, η πτώση του τζίρου και της πελατείας των καταστημάτων έχει ασφαλώς να κάνει με την αδυναμία των εργαζόμενων και του λαού συνολικότερα, να αγοράσουν ακόμα και βασικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, λόγω της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας και της ακρίβειας, προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας το αφαιρέσει! Καμιά συμμετοχή στους στημένους διαλόγους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ