ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Θυμήθηκαν «λαούς», φτώχεια και «ειρήνη»...

Οι απανταχού συρράξεις με πρώτη την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η άρνηση της κυβέρνησης του Σουδάν να αποδεχτεί την αποστολή κυανοκράνων στην επαρχία Νταρφούρ, οι τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κυριαρχούν, μεταξύ άλλων, στις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκίνησε χτες στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφέρθηκε στις «τρεις μεγάλες προκλήσεις», που όπως είπε αντιμετωπίζει η «διεθνής κοινότητα»: Αδικη παγκόσμια οικονομία, διεθνή διασάλευση της τάξης, εκτεταμένη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης. Υποστήριξε ότι η τρομοκρατία «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την παραβίαση και υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε πως η «παγκοσμιοποίηση» έχει εντείνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των πολύ πλούσιων και των πολύ φτωχών. Απηύθυνε, ρητορικά, έκκληση «σε λαούς και χώρες να ενωθούν πραγματικά»...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, αναφέρθηκε σκόπιμα στο «αμερικάνικο έθνος» που σέβεται το Ισλάμ, διαβεβαιώνοντας πως δεν «έχει κηρύξει πόλεμο» στους Μουσουλμάνους και πως η χώρα του «επιθυμεί την ειρήνη». Αναφερόμενος στην ηγεσία του Ιράν την κάλεσε να εγκαταλείψει τις «πυρηνικές φιλοδοξίες», λέγοντας πως αυτή είναι «το κύριο εμπόδιο για το καλύτερο μέλλον» του ιρανικού λαού. Είπε πως το «μέλλον» του ιρανικού λαού «είναι συννεφιασμένο... γιατί οι κυβερνώντες σας επέλεξαν να σας αρνηθούν την ελευθερία και να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο της χώρας σας για να χρηματοδοτήσουν την τρομοκρατία». Αναφερόμενος στο λαό της Συρίας, είπε πως η εκεί κυβέρνηση «μετέτρεψε τη χώρα σε σταυροδρόμι τρομοκρατίας» και σε «εργαλείο του Ιράν». Ισχυρίστηκε πως «Χαμάς και Χεζμπολάχ δουλεύουν για την αποσταθεροποίηση της περιοχής». Οσο για το Σουδάν, κάλεσε τον ΟΗΕ «να δράσει» σε περίπτωση που η σουδανική κυβέρνηση «δεν εγκρίνει γρήγορα» την αποστολή κυανοκράνων, χαρακτηρίζοντας τις βιαιότητες στη δυτική επαρχία Νταρφούρ «γενοκτονία» και τα βάσανα των προσφύγων «άφατα».

Στο περιθώριο της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών διαδραματίζονται παρασκηνιακά και τα παζάρια για την εκλογή του νέου ΓΓ του Οργανισμού, που κατά την παράδοση αναμένεται να είναι αυτή τη φορά απ' την Ασία.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ
Αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις

Επιμένει στην προϋπόθεση της διακοπής του εμπλουτισμού ουρανίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων ο Αμερικανός Πρόεδρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράν οφείλει να πάψει να κωφεύει και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, αλλιώς οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον ΟΗΕ να του επιβάλει κυρώσεις», τόνιζε ο Πρόεδρος Μπους, μετά από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του. Το ίδιο σκεπτικό επανέλαβε και στην ομιλία του, στη συνέχεια στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καλώντας τον ιρανικό λαό να «αντιληφθεί ότι οι φυσικοί πόροι της χώρας του γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση για ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος».

Ο Μπους επέμεινε, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή του με τον Ζακ Σιράκ, ότι θα πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη, πριν υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων. Με το αίτημα αυτό συμφώνησε και ο Ζακ Σιράκ, αν και λίγες ώρες νωρίτερα, δήλωνε ότι μια τέτοια κίνηση από την Τεχεράνη «θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ενώ σαφώς το Παρίσι διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, που, επίσης, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση, διαφώνησε με τις πιέσεις για επιτάχυνση του ρυθμού των επαφών για το θέμα και δήλωσε ότι το Ιράν «έχει πρόταση για τη διαχείριση του κόσμου και θα την παρουσιάσει στον ΟΗΕ».

Πάντως, οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται ανελλιπώς παρασκηνιακά και αναμένεται εντός της βδομάδας να γίνει νέα συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι στη Νέα Υόρκη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εποικοδομητική» η συνάντηση Αμπάς - Λίβνι

Οι Γάλλοι κατοχικοί της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ προελαύνουν στο Ν. Λίβανο

Associated Press

Οι Γάλλοι κατοχικοί της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ προελαύνουν στο Ν. Λίβανο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

«Το Ισραήλ επιθυμεί να επαναληφθεί ο διάλογος με τον Πρόεδρο Αμπάς» δήλωνε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τζίπι Λίβνι υποστήριξε ότι και η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει μια λύση δύο κρατών και επανέλαβε ότι για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει «να πειστεί η Χαμάς να υιοθετήσει μετριοπαθέστερες θέσεις απέναντι στο Ισραήλ».

Τόσο η Λίβνι όσο και ο Αμπάς χαρακτήρισαν την, πρώτη μετά από 5 μήνες, συνάντησή τους ως «εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική», ενώ ο δεύτερος δεσμεύτηκε να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για την απελευθέρωση του 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα από τις 25 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός σκότωνε άλλον έναν 25χρονο Παλαιστίνιο, μέλος της «Φατάχ», σε ανταλλαγή πυρών έξω από την Τζενίν.

Με «ταχύτατους ρυθμούς» συνεχίζεται η ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ, του κατοχικού στρατού, σε όλα τα καίρια σημεία στο Νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε, χτες, εκπρόσωπός του, τονίζοντας ότι, ήδη, έχουν φτάσει στην περιοχή 5.000 άνδρες. Ταυτόχρονα ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, πτέραρχος Νταν Χαλούτζ, ανακοίνωνε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποχωρήσει από το Λίβανο και οι τελευταίοι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ταυτόχρονα, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Ντέιβιντ Σίρερ χαρακτήριζε «εξοργιστική» τη ρίψη περισσότερων των 350.000 βομβών διασποράς στο νότο τις τελευταίες 4-5 ημέρες του πολέμου, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές. Κατηγόρησε το Ισραήλ για «έγκλημα», αλλά και για μη ανταπόκριση στο αίτημα παράδοσης χαρτών με τις συντεταγμένες των βομβαρδισμών προκειμένου να καθαριστούν οι περιοχές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμεσο κίνδυνο εμφυλίου «βλέπει» ο Ανάν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράκ βρίσκεται στο χείλος ολομέτωπου εμφυλίου πολέμου και απειλείται με διάλυση», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, μιλώντας σε ειδική σύνοδο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Η πλέον απαισιόδοξη τοποθέτηση Ανάν, από την έναρξη της κατοχής, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την παραδοχή του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Τζον Αμπιτζάιντ ότι «δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη», δήλωση που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στις φημολογίες, αλλά και στις σχετικές πιέσεις που δέχεται ο Λευκός Οίκος εντός και εκτός ΗΠΑ.

Εντός της κατεχόμενης χώρας, πάντως, το αιματοκύλισμα κλιμακώνεται, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ραμαζανιού, που οι ιρακινές αρχές φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω βία. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, σκοτώθηκαν, χτες. Η Βαγδάτη, και πάλι, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, καθώς σημειώθηκαν 4 επιθέσεις με ρουκέτες σε σιιτικές και σουνιτικές συνοικίες, αλλά και εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, με συνολικό αριθμό θυμάτων 10 νεκρούς και 19 τραυματίες. Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε Μπαακούμπα, Ντουανίγια, ενώ ανακοινώθηκε ότι σε επιθέσεις σε Βαγδάτη και Μοσούλη, τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μεσούσης της απειλής γενικευμένου χάους, το ιρακινό κοινοβούλιο ανέβαλε, πάλι, τη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί ομοσπονδιοποίησης της χώρας, ενώ ολοένα και περισσότεροι σιίτες βουλευτές, και του κόμματος του πρωθυπουργού, τάσσονται υπέρ της «επαναδιαπραγμάτευσης της παρουσίας και του ρόλου των αμερικανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά τη λήξη της εξουσιοδότησής τους, από τον ΟΗΕ, το Δεκέμβριο».

Τέλος, χτες, ο Ντόναλντ Πάιν είναι ο πρώτος Βρετανός στρατιώτης που παραδέχτηκε την ενοχή του για «εγκλήματα πολέμου» ως προς τη συμπεριφορά του απέναντι σε Ιρακινούς κρατουμένους. Ο Πάιν είναι ένας από τους 7 Βρετανούς στρατιώτες που δικάζονται για κακομεταχείριση μέχρι θανάτου Ιρακινών συλληφθέντων στη Βασόρα. Επίσης, αργά το βράδυ, πηγές της ιρακινής κυβέρνησης υποστήριζαν ότι αντικαταστάθηκε ο δικαστής που προήδρευε της δίκης Σαντάμ, επειδή «έχασε την ουδετερότητά του, δηλώνοντας ότι ο Σαντάμ δεν υπήρξε δικτάτορας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ