ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία στο Δημόσιο

Τα ζητήματα της Υγείας στην αιχμή των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενάντια στις διαθεσιμότητες, στην αξιολόγηση, στις απολύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Χτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, στην Ομόνοια, μίλησε ο Δ. Ακτύπης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Χαιρέτισε τον αγώνα των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας για χιλιάδες εργαζόμενους όπως οι σχολικοί φύλακες, που σημαίνει ότι απολύονται.

Ο ομιλητής τόνισε πως «τώρα αρχίζει η κόλαση στη ζωή των εργαζομένων στο Δημόσιο με τη διαμόρφωση ενός κράτους πιο αποτελεσματικού στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου» και υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής αντεπίθεσης. Μετά τη συγκέντρωση, έγινε πορεία στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου μίλησε η Σοφία Κυριακίδου, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν από το πρωί τη μάχη, με περιφρούρηση της απεργίας στο Δημαρχείο, όπου στη συνέχεια έγινε η απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Λαμία, Λάρισα, Πύργο, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και άλλες πόλεις. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ καλούσε χτες σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ με απόφαση της ΟΛΜΕ, οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απεργούν και αύριο.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας του λαού. Στις συγκεντρώσεις καλούν και συμμετέχουν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία, Εργατικά Κέντρα, φορείς και οι δυνάμεις των ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΥ και ΜΑΣ.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί: Στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο ΠΕΔΥ (Αριστοτέλους), στο Βόλο, στις 11 π.μ. στο νοσοκομείο, στο Ηράκλειο, στις 8 π.μ., στα γραφεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, στην Ικαρία, στις 12 το μεσημέρι , στον Αγιο Κήρυκο, στην Καρδίτσα, στις 10 π.μ., στο Δημαρχείο, στην Κω, στις 10 το πρωί στο νοσοκομείο, στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στην είσοδο του νομαρχιακού νοσοκομείου, στη Μυτιλήνη, στις 10.30 το πρωί στο πρώην ΙΚΑ, στη Σάμο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ, στα Τρίκαλα, στις 9 π.μ., στα γραφεία του πρώην ΕΟΠΥΥ, στα Χανιά, στις 10 το πρωί στα γραφεία του πρώην ΕΟΠΥΥ.

Κινητοποίηση Μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Από τη χτεσινή πορεία των Μηχανικών
Από τη χτεσινή πορεία των Μηχανικών
Πορεία από τα γραφεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών μέχρι το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, έκαναν χτες εργαζόμενοι μηχανικοί, για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και τη στάση εργασίας που καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΕΝ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΤΕΕ και άλλοι φορείς.

Σχεδόν το 40% των μηχανικών είναι ανασφάλιστοι, έχουν τεράστια χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αντιμετωπίζουν το φάσμα των κατασχέσεων μέσα από το ΚΕΑΟ. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί αναγκάζονται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και όταν είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Οι εισφορές αυτές καθιερώθηκαν με μια σειρά από αντιασφαλιστικά μέτρα και νόμους το προηγούμενο διάστημα, αποκορύφωμα των οποίων ήταν ο Νόμος 3518 / 2006.

Σήμερα προωθείται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η αναγκαστική είσπραξη των χρεών των εργαζόμενων μηχανικών μέσα από το ΚΕΑΟ. Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι Επιτροπές Αγώνα Μηχανικών, το ΣΕΤΗΠ και το ΣΕΕΝ, απαίτησαν τη συνολική κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση των εισφορών τώρα, άμεση διακοπή κάθε πλειστηριασμού μισθωτού και αυτοαπασχολούμενου για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανοίγουν ζήτημα με τις συνδικαλιστικές άδειες

Ζήτημα με τις συνδικαλιστικές άδειες των στελεχών του ΠΑΜΕ προσπαθεί ν' ανοίξει η διεύθυνση υγειονομικού ελέγχου και περιβαλλοντικής υγιεινής στο Βόρειο Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας, με έγγραφό του, αμφισβητεί το δικαίωμα και τον τρόπο χορήγησης της συνδικαλιστικής άδειας σε εκλεγμένους συνδικαλιστές, στην προκειμένη περίπτωση στη Β. Πανουτσάκου, η οποία είναι μία από τους δύο εκπροσώπους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και εργαζόμενη στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής, σε απαντητική επιστολή προς τον περιφερειάρχη, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως είναι ανεπίτρεπτο «να αμφισβητείται το δικαίωμα χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας στους εκλεγμένους συνδικαλιστές» και «να εγείρονται τέτοια ζητήματα για συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που ποτέ δε λούφαραν, και πάντα χρησιμοποίησαν τις συνδικαλιστικές άδειες για την ενημέρωση και οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων».

Τονίζουν ακόμα ότι «είναι αδιανόητο συνδικαλιστής, που δικαιούται ως μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ άδεια απουσίας από την εργασία του για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία του (3 χρόνια), να μέμφεται για τις 4 ή 6 ή 8 μέρες που απουσίασε με συνδικαλιστική άδεια (...) Μήπως αποτελεί εμπόδιο στη στάση τους η παρουσία μας στους χώρους δουλειάς;».

Ερωτήματα για τους πίνακες της κινητικότητας

Ανακοινώθηκαν χτες από το ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και διάθεσης των σχολικών φυλάκων. Περίπου 1.500 σχολικοί φύλακες έκαναν αίτηση για να μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας. Από αυτούς, με βάση τα μόρια, επιλέχθηκαν μόνο οι 408 για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Οι υπόλοιποι παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι και αύριο και μετά απολύονται. Χτες, υπήρξαν καταγγελίες ότι στους πίνακες περιλαμβάνονται άτομα που δεν έχουν τα απαραίτητα μόρια και ότι έχουν αποκλειστεί τρίτεκνοι, επειδή δεν πήραν τα μόρια που τους αντιστοιχούν. Οι καταγγελίες αυτές προκαλούν ερωτήματα, λόγω της διάταξης που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή, όσοι υπάλληλοι έχουν ενταχθεί έστω κι από λάθος στους προσωρινούς πίνακες διάθεσης, δεν απολύονται μετά τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας. Παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και πληρώνονται μέχρι να εκδοθούν οι τελικοί πίνακες διάθεσης.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα

Την Τρίτη 1/4, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια

Σε συγκέντρωση την Τρίτη, 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια καλεί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να πάρουν όλα τα μέτρα, προκειμένου η απάντηση των εργαζομένων της Αττικής να είναι ανάλογη των αντιλαϊκών μέτρων και αποφάσεων της εχθρικής ΕΕ για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org