ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
«Οσοι στο σήμερα βολεύονται, έχουνε το αύριο χαμένο»

Η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης και ρήξης και η γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Αυτές οι λίγες λέξεις απεικονίζουν περιληπτικά την εικόνα των εργασιών του 32ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που τελείωσαν χτες ενώ σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Από τη μια μεριά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) που με χαρακτηριστική άνεση αναφέρθηκαν στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Οταν όμως άρχισαν να μιλάνε για το πλαίσιο επίλυσής τους δεν παρέκκλιναν ούτε πόντο από τη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο οποίος πρεσβεύει ότι μόνο η ανάπτυξη που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θα μπορέσει τάχα να δώσει απαντήσεις στην ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς κ.α. Παρόλο που αυτή η γραμμή όχι μόνο δε βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων, αλλά, αντιθέτως, τα όξυνε. Μάλιστα, για να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο έφεραν ως ομιλητή ακόμα και εκπρόσωπο της ΣΕΣ, φορέα του ευρωπαϊκού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι τα συνδικάτα της Ευρώπης πάντα στόχο είχαν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου!!!

Από την άλλη μεριά οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που αντιπαραθέτοντας τη μέχρι σήμερα πολύτιμη εμπειρία των αγώνων στο συνδικαλισμό της καρέκλας, έδειξαν ότι μόνο με τη σκληρή, αταλάντευτη ταξική πάλη είναι δυνατόν οι εργάτες όχι μόνο να αμυνθούν στην ολοένα εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κεφαλαίου και πολιτικών του εκπροσώπων αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση κατακτώντας νέα δικαιώματα και αποβλέποντας στην οριστική ρήξη με αυτές τις πολιτικές και εξουσίες.

Η χτεσινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου σφραγίστηκε από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Που έδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και τις πραγματικές αιτίες και υπεύθυνους γι' αυτά. Προβάλλοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και να ενισχύσουν, να συσπειρωθούν στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ.

Η ΕΕ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, προωθεί μια σειρά αποφάσεων που αφαιρούν όλες τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης. Σε αυτά τα πλαίσια, επισήμανε, κινούνται το πρόγραμμα της ΝΔ και οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για ανασφάλιστη εργασία νέων, κ.ά. Για όλα αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε λέει τίποτα, ούτε που τα αναφέρει.

Στην εντεινόμενη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων, στο πλήθος των δικαστικών αποφάσεων που βγάζουν τη μία απεργία μετά την άλλη παράνομες και καταχρηστικές, στις δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών και στην εργοδοτική τρομοκρατία αναφέρθηκε ο κ. Ράλλης από τα Εμφιαλωμένα Ποτά. Από την άλλη μεριά, συνέχισε, η ΓΣΕΕ ξέρει να μιλά για δημοκρατία αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει κυριολεκτικά τίποτα για να σταματήσει τον εντεινόμενο αυταρχισμό.

Οι υποστηρικτές του συστήματος θέλουν να μάθουν τη νέα γενιά εργαζομένων να μη διεκδικεί, να διαλέγει τη λογική του μικρότερου κακού, υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης. Απέναντι στο ρεαλισμό του εφικτού, επισήμανε, το ΠΑΜΕ επιλέγει και αντιπαραθέτει το ρεαλισμό των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και το σύστημα.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν κάνει καμιά αναφορά στις πραγματικές αιτίες της ανεργίας, τόνισε ο Α. Ζαζόπουλος. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» ζητάνε, συνέχισε, ρυθμιστικούς κανόνες για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, στηρίζοντας έτσι την πολιτική ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Ομως, το ΠΑΜΕ δεν αρκείται στην πάλη για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Στόχο έχει τις αιτίες που γεννούν και θρέφουν την ανεργία και την πολιτική που τις αναπαράγει.

Την ώρα που γίνεται το συνέδριο ένας συνάδελφός μας χαροπαλεύει, ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έγινε, θα πει ο Αλ. Μουστάκας, για να καταγγείλει τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων που διέλυσαν τους μηχανισμούς ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Να καταγγείλει ακόμα ως συνυπεύθυνους και υποστηρικτές αυτής της πολιτικής τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι το κλειδί της υπόθεσης, τόνισε ο Θ. Παλαμάρας. Οσο θα απεγκλωβίζονται δυνάμεις από την τανάλια του δικομματισμού, από τη λογική του εφικτού και όσο θα δυναμώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, τόσο θα δυναμώνει και η ελπίδα στην κατεύθυνση της ανατροπής των αντεργατικών πολιτικών.

«Εφτασαν ντυμένοι "φίλοι" αμέτρητες φορές οι εχθροί μου... Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνο σίδερο και φωτιά». Με αυτό το απόσπασμα από το ποίημα του Ελύτη η Σ. Καλαντίδη κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ, που ως «φίλος» έρχεται τάχα να προστατέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που οι αρχηγοί τους παραβρέθηκαν ως «φίλοι» την πρώτη μέρα του συνεδρίου και ενώ είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια φέρνουν για «δώρα» την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τις συντάξεις ζητιανιάς, τις δολοφονίες στους χώρους δουλιάς. Ενώ καταλήγοντας έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες λέγοντας: «Βαδίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα γιατί εμείς στο ΠΑΜΕ όχι απλώς το τραγουδάμε αλλά το πιστεύουμε: Οσοι στο σήμερα βολεύονται έχουν το αύριο χαμένο».

Με το ΠΑΜΕ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Η παρουσία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πρώτη μέρα του συνεδρίου μας, είπαν ότι οφείλεται στο ότι η ΓΣΕΕ έχει γίνει πιο αξιόπιστη, υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος. Πράγματι, συνέχισε, η ΓΣΕΕ έχει αναδειχτεί σε έναν αξιόπιστο συνομιλητή και συνέταιρο των επιλογών της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου. Δε βάζει μόνο πλάτη στις αντεργατικές επιλογές αλλά είναι και ο συνδιαμορφωτής αυτών μαζί με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστές. Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ηγεσία του Συνασπισμού, επισήμανε ότι τα χέρια τους στάζουν ακόμα μελάνι από την υπογραφή των δίχρονων ΣΣΕ, του μεροκάματου των 22,3 ευρώ κ.ά. Τέλος μιλώντας για την περίφημη κοινωνική συνοχή που επαγγέλλονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι με αυτό εννοούν να πάμε όλοι μαζί για να περάσει η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Εννοούν «κοινωνικό διάλογο» και συναίνεση. Μας κοροϊδεύουν κατέληξε. Γυρίστε τους την πλάτη, η μόνη απάντηση είναι η ταξική απάντηση.

Για συνδικαλιστικό πολιτισμό ακούσαμε στο συνέδριο, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, και εννοούν συναίνεση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, συνέχισε, η διαπάλη θα οξύνεται. Κάποιοι παλεύουν για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα του συνδικαλιστή, εμείς παλεύουμε για να υπερασπίσουμε τα κεκτημένα των ταξικών αγώνων. Αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση, υπογράμμισε ότι για 15 χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπεσαν πάνω της για να πετσοκόψουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, να λεηλατήσουν τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές των εργαζομένων. Ολη αυτή η αντιασφαλιστική κατάσταση φέρει τη σφραγίδα των «κοινωνικών διαλόγων» στους οποίους εκτός των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πήρε μέρος και η ηγεσία των συνδικαλιστών του ΣΥΝ. Καταλήγοντας επισήμανε ότι από τη μεριά του το ΠΑΜΕ ανέπτυξε σημαντικούς ταξικούς ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και σ' αυτή την προοπτική καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν. Να συμβάλλουν με την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στην ισχυροποίηση και στην αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, επισήμανε ο Θ. Κούτρας. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων, κυρίως της νεολαίας, στα Σωματεία, βοηθώντας στον ταξικό προσανατολισμό που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος. Απορρίπτοντας τη λογική της συναίνεσης θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε την αντίσταση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Θεωρούμε ότι η κατάσταση των εργαζομένων θα βελτιώνεται όσο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα ενισχύεται όσο το ΠΑΜΕ θα δυναμώνει και οι συσχετισμοί στα Συνδικάτα θα αλλάξουν προς όφελός τους. Σε αυτή τη λογική, κατέληξε, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απελευθερωθούν από τον εναγκαλισμό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και μαζί με άλλα σύμμαχα στρώματα της εργατικής τάξης ν' ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση.

Το φορολογικό σύστημα που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο είναι μόνιμα ταξικά προσανατολισμένο σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροεπιδευματιών, τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Βαρελάς. Ενα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων η οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, συνέχισε, για να προσθέσει ότι η εργατική τάξη πρέπει να ανοίξει πιο αποφασιστικά μέτωπο σε αυτό το μεγάλο θέμα. Το ΠΑΜΕ, κατέληξε, θα συμβάλλει σε αυτό όχι με αφετηρία τις θέσεις του κεφαλαίου αλλά από τη μεριά της θεώρησης των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Αποδέκτης των συνεπειών της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και την οποία στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι και η νεολαία, τόνισε ο Κ. Ζιώγας. Καθημερινά οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της μερικής απασχόλησης και ασφάλισης, των εξευτελιστικών μισθών, της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και του δουλεμπορίου εργαζομένων. Μόνη ρεαλιστική απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα, συνέχισε, είναι η συστράτευση των νέων εργατών και ανέργων στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Απαντώντας στην προκλητική στάση του Χ. Κολλά, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι για τα θανατηφόρα ατυχήματα φταίνε οι εργαζόμενοι, είπε: «να μου πείτε έναν αλήτη εργοδότη που βρίσκεται στη φυλακή. Φαίνεται ότι τα όργανα του κεφαλαίου αμείβονται επαρκώς. Αξιος ο μισθός τους».

Με τη γραμμή της ταξικής πάλης ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου τάσσεται περήφανα η «νέα βάρδια», το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης. Αυτήν τους την επιλογή διατράνωσαν προχτές, Πέμπτη, οι νέοι εργάτες που ανταποκρίθηκαν μαζικά στη διεθνική παρέμβαση - εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ μέσα στην αίθουσα που διεξάγονταν το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η μαζική τους παρουσία, ο αγωνιστικός τους ενθουσιασμός, γέμισε κουράγιο και ελπίδα.

Κόντρα στα κελεύσματα των συμβιβασμένων συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για υπακοή στο μεγάλο κεφάλαιο, για υποχώρηση από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, διατράνωσαν περήφανα την απόφασή τους για συστράτευση στο πλευρό του ΠΑΜΕ. Το φώναξαν δυνατά ξανά και ξανά: «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Γιατί, όπως είπαν, για τον εργάτη, για τον άνεργο, υπάρχει μια γραμμή πλεύσης: η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης και της αντεπίθεσης!

Και εκείνοι δεν απάντησαν...

Στη δευτερολογία του χτες βράδυ στο Συνέδριο, ο Γ. Μαυρίκος επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου το ερώτημα, προς τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης, σημειώνοντας:

«Εχετε υποχρέωση, να ομολογήσετε τους λόγους, που και οι τρεις μαζί, συγκροτείτε κοινά ψηφοδέλτια ενάντια στο ΠΑΜΕ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, στις Ομοσπονδίες Φαρμάκου και Τροφίμων και στο σωματείο της Τράπεζας Πειραιώς, κατεβήκατε στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Στόχος η απομόνωση του ΠΑΜΕ και η αλλοίωση των συσχετισμών. Σας κατηγορούμε γιατί σε 8 συνέδρια Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ο ένας σας μετακύλησε ψήφους στον άλλον. Στόχος να μας κόψετε αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ετσι νοθεύετε τα αποτελέσματα. Ετσι αλλοιώνετε τους συσχετισμούς. Για εμάς αυτή σας η ταχτική δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Εχετε κοινές είτε παράλληλες στρατηγικές επιλογές. Αρα η νοθεία αυτή έρχεται σαν συνέχεια αυτών των στρατηγικών σας. Παρ' όλα αυτά έστω και τώρα σας καλούμε να δώσετε εξηγήσεις γι' αυτή σας την ταχτική».

Εξω οι λακέδες!

«Εξω οι λακέδες των Αμερικανών»! Με αυτή την ιαχή οι σύνεδροι -αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ «υποδέχτηκαν» τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Ελεύθερων Συνδικάτων, τον οποίο μετά βαΐων και κλάδων είχε προσκαλέσει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Και ότι πρόκειται για λακέδες του ιμπεριαλισμού, το ομολόγησε ο ίδιος ο εκπρόσωπος, όταν πληροφόρησε τους συνέδρους ότι η Διεθνής των Ελεύθερων Συνδικάτων έχει αναλάβει τελευταία ρόλο στην Αϊτή, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, όπου -όπως είπε- φροντίζουν για την «αναγέννηση» του συνδικαλιστικού κινήματος. Δηλαδή για τη συγκρότηση συνδικάτων που θα υπακούουν στα κελεύσματα του δυτικού κόσμου και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τις συγκεκριμένες αυτές περιοχές, όπου κρίνονται τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ