ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 31ης ΜΑΡΤΗ
Ολοι και όλα για την επιτυχία της

Με αμείωτη ένταση δίνουν τη μάχη της οργάνωσης και προετοιμασίας της 24ωρης απεργίας στις 31 του Μάρτη όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο η απεργία αυτή να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών. Να μπει απεργιακό «λουκέτο» σε κάθε χώρο δουλιάς. Το ΠΑΜΕ απευθύνει ταξικό αγωνιστικό προσκλητήριο συμμετοχής στην απεργιακή προσυγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Γι' αυτό το λόγο οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα «αλωνίζουν» τους εργασιακούς χώρους, ακόμα και αυτούς που δουλεύει μόνο ένας εργάτης. Διοργανώνουν συσκέψεις και εξορμήσεις, προκειμένου να απλωθεί παντού το μήνυμα της απεργίας. Δίνουν τη μάχη να συζητηθεί σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο και να παρθεί απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το ΠΑΜΕ για κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης των αγώνων.

Ξεχωριστές αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει και έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων: Ομοσπονδία Φαρμάκου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την ίδια στιγμή σε όλη τη χώρα Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και σωματεία προγραμματίζουν συσκέψεις και συγκεντρώσεις, με στόχο την προετοιμασία της απεργίας, και πιο συγκεκριμένα:

  • Αργολίδα: Σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Σάββατο, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στο Μορφωτικό Σύλλογο της Νέας Κίου
  • Ναύπακτος: Σε σύσκεψη καλεί η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ.
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου: Με στόχο τη μαζική και καλά προετοιμασμένη συμμετοχή στην απεργία συνεδριάζει τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου η διοίκηση του Σωματείου
  • Λασίθι: Σε σύσκεψη καλεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 22 του Μάρτη στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου
  • Λακωνία: Σε σύσκεψη καλεί η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης
  • Κεφαλονιά - Ιθάκη: Σε σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό δουλιάς καλεί η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 23 του Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΦΩΚΑ» στο Αργοστόλι
  • Γιάννενα: Σε σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας καλεί το ΠΑΜΕ συνδικαλιστές και σωματεία τη Δευτέρα 22/3/04, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων, για την ανάδειξη νέας διοίκησης και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μάρτη. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΓΕΡΑΝΩΝ: Σήμερα ξεκινούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Χειριστών Λιπαντών Εκσκαφέων Γερανών και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη 23 Μάρτη.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στις 29 Μάρτη αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στις 3 Απρίλη. Στις 29 Μάρτη η κάλπη θα στηθεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τη 1 μμ έως τις 5 μμ. Στις 30 Μάρτη στο Δημαρχείο της Γλυφάδας από τις 2 μμ έως τις 7 μμ. Στις 31 Μάρτη στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι από τις 2 μμ έως τις 7 μμ. Στις 1, 2 και 3 Απρίλη η ψηφοφορία θα διεξάγεται στα γραφεία του Συνδικάτου από τις 8 πμ έως τις 7 μμ, εκτός από το Σάββατο που η κάλπη θα κλείσει στις 5 μμ.

ΑΡΤΑ: Αύριο, Κυριακή 21 Μάρτη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα πραγματοποιήσει την Απολογιστική Προγραμματική Γενική Συνέλευση, στις 10 το πρωί σε αίθουσα του ΕΚ της πόλης.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Τη Δευτέρα 22/3 πραγματοποιείται η απολογιστική γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου στις 7 το απόγευμα, σε αίθουσα του ΕΚ.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Το Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 27/3 πραγματοποιεί εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

ΛΗΜΝΟΣ: Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων «Η ΕΛΠΙΔΑ» πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 21/3 την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση στις 10 το πρωί στο Κυδάδειο κτίριο (πλατεία ΚΤΕΛ) στη Μύρινα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στις 31/3 πραγματοποιείται η Απολογιστική και Προγραμματική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου.

32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Να γείρουν οι συσχετισμοί υπέρ της όξυνσης της ταξικής αντιπαράθεσης

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής με το αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία της 31ης Μάρτη απηύθυναν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στους συνέδρους και τους εργαζομένους για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ικανοποιούν πραγματικά τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους και για την καταδίκη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι συσχετισμοί, σημείωσε ο Γ. Σκιαδιώτης, όσο αντιφατικά και επώδυνα κι αν αλλάζουν, πρέπει να γείρουν αργά ή γρήγορα υπέρ του ΠΑΜΕ και της αντίληψης για όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απαντώντας στην κυρίαρχη αντίληψη που πρεσβεύει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - δηλαδή ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων - επισήμανε: Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε μια χούφτα ανθρώπων και πολυεθνικών, σε συνδυασμό με τη γενίκευση των πολέμων, τη μαζική ανεργία «επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εναρμονίσει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με τις κοινωνικές ανάγκες».

Την επιτακτική ανάγκη μαζικοποίησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με ταξική προοπτική, ανέδειξε στην ομιλία του ο Κ. Αρτεμίου. Ακόμα, καλώντας σε ενίσχυση της ΔΑΣ σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς ευσυνείδητος εργάτης συνδικαλιστής να κλείνει τα μάτια του και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι καλώς έχουν τα πράγματα».

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση της εργατικής τάξης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Σιαμέτης. Ομως εμείς, συνέχισε, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, «μαζεύουμε τους εργάτες και τις εργάτριες και απαιτούνται πολλές ώρες συζητήσεων και προσπαθειών μαζί τους για να κατανοήσουν την ανάγκη να οργανωθούν στα σωματεία τους».

Ο απολογισμός της πλειοψηφίας της Διοίκησης είναι πολύ φτωχός και μάλιστα αρνητικός, υπογράμμισε ο Δ. Μαυροδόγλου. Οχι μόνο δεν αντιστάθηκε στα σαρωτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέβαλε για να περάσουν, με την κοινωνική συναίνεση και την ταξική συνεργασία. Μόνο ένα μαζικό ασυμβίβαστο συνδικαλιστικό κίνημα, συνέχισε, θα μπορεί να αντισταθεί στη λαίλαπα που έρχεται αλλά και να πάρει πίσω ό,τι αφαίρεσαν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτός της ενέργειας, στο μεγάλο κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο Χ. Σκεπετάρης, αναδεικνύοντας τόσο τις επιπτώσεις που έχει στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα όσο και τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν αντέδρασαν στο ελάχιστο. Κλείνοντας, σημείωσε ότι απαιτούνται συνδικάτα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της εργατικής τάξης και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Καλώντας τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με αυτές, υπογράμμισε ότι απαρχή γι' αυτό να είναι η απεργία της 31ης Μάρτη.

Νέος πρόεδρος στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά

Ο 30χρονος Σωτήρης Πουλικόγιαννης είναι ο νέος πρόεδρος του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Η εκλογή του έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση της αγωνιστικής διοίκησης του Συνδικάτου και μετά από σχετική εισήγηση του απερχόμενου προέδρου Ιορδάνη Πουντίδη. Ο Σ. Πουλικόγιαννης έχει ειδικότητα σκαλωσατζή και εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από τα 18 του χρόνια. Είναι το νεότερο μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου και βέβαια εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» η οποία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου και είναι ενταγμένη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ