Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην ίδια πορεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι, δεν έχουμε την παραμικρή διαφωνία με την εκτίμηση του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης, ότι οι «αστυνομικές» παρεμβάσεις στην αγορά της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου και οι περιοδείες του Κ. Κουλούρη στις λαϊκές, δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα των τιμών και της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι τα όποια μέτρα ενίσχυσης του διαβόητου ανταγωνισμού - στα οποία αναφέρθηκε - θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα προστατεύσουν τον εργαζόμενο - καταναλωτή. Πέρα απ' το γεγονός, πως οι σχετικές τοποθετήσεις του Γ. Παπαθανασίου δε συνιστούν την παραμικρή αλλαγή πολιτικής, σε σχέση με την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι άμεσα δεμένο με τους «νόμους της αγοράς» και όσα αυτοί συνεπάγονται, την ενισχυόμενη συνεχώς ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, τους χαμηλούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, κλπ., κλπ., και, βέβαια, δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα, όπως τα προαναφερόμενα. Το μόνον αποτέλεσμα, που θα φέρει η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ανταγωνισμού, θα είναι το περισσότερο έντονο στρίμωγμα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και μικρο-επιχειρηματιών και η ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και του πλούτου - όπως και της αντίστοιχης ισχύος, βέβαια - στα χέρια των «μεγάλων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Μπανιάδα

«Α ρε συντρόφια του Συνασπισμού. Οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι παρέα με τον Χίτσκοκ, το σασπένς και την αγωνία. Σαν τον Αμλετ. Θα βγει ή δε θα βγει η μικρή αριστερή φωνή; Κι εσείς στην Κουμουνδούρου αγκαλιά με την εξουσία. Ολος ο ντόρος για τις καρέκλες και τη θεσιθηρία. Μια βδομάδα να μετράνε τα κουκιά του Μπανιά. Μα αφού εμείς σταυρώσαμε Φιλίνη. Οχι, σου λέει. Το υποσχεθήκαμε στον άνθρωπο. Ωραία. Προσύμφωνο υπογράψατε; Οχι! Λάθος. Επρεπε να πηγαίνατε στο συμβολαιογράφο και να δεσμευτείτε. Χωρίς βούλα, υπογραφή και υποθηκοφυλακείο μένει έξω από τη Βουλή και από τα παράθυρα του Ευαγγελάτου. Και τώρα χωρίς Μπανιά, πώς θα κάνουμε έφοδο στην ιμπεριαλιστική εξουσία; Ξέρετε τι προτείνω; Ενα χρόνο ο Μπανιάς, ένα χρόνο η Φιλίνη. Ξέρετε τι λέω; Να σηκωθεί ο Μαρξ με το φραγγέλιο ανά χείρας. Αν η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ είναι αποτυπωμένη στην Παχτιάδα, η επικήδεια και μεταλλαγμένη συμπεριφορά του Συνασπισμού της Αριστεράς είναι ενταφιασμένη στην Μπανιάδα!»...

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

«Εχουμε πολλές υποχρεώσεις... »

Προχτεσινό ρεπορτάζ έξω από σχολεία της Αθήνας, από πρωινή τηλεοπτική εκπομπή κατέγραφε πώς είδαν οι μαθητές τις σχετικές εξαγγελίες της νέας υπουργού για την κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου. Πολλοί μαθητές εκφράζανε τη χαρά τους για τη μείωση των εξετάσεων, πράγμα φυσικό, αφού στο Λύκειο - για όσα παιδιά καταφέρουν να φτάσουν - η κατάσταση έχει καταντήσει αφόρητη και εξαντλητική. Ωστόσο, μια απάντηση μας έκανε εντύπωση και τη σημειώνουμε: «Είναι καλό να μειωθούν τα μαθήματα γιατί έχουμε πολλές υποχρεώσεις, φροντιστήρια, αθλητισμό κλπ.»... Με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο αποδεικνύεται η κατάντια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αφού οι νέοι βλέπουν το Λύκειο ως πάρεργο και όχι ως ουσιαστική διαδικασία απόκτησης γνώσεων, ενώ η όποια ενασχόληση με τον αθλητισμό και την πολιτιστική δημιουργία βρίσκονται εκτός... των τειχών του σχολείου και, βέβαια, μετά το φροντιστήριο. Και η στρέβλωση αυτή οφείλεται στο γεγονός - εκτός διαφόρων άλλων - ότι το Λύκειο έχει μετατραπεί, από καιρό τώρα, σε αποκλειστικό προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χάνοντας τον παιδαγωγικό του ρόλο και ουσία. Πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζεται και δε λύνεται με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ερχονται νέες ανατιμήσεις

Οι βουλευτικές εκλογές είναι πλέον παρελθόν και μαζί τους και η προεκλογική περίοδος «χάριτος» και αποφυγής σοβαρών ανατιμήσεων. Θυμίζουμε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και παράγοντες, που καθορίζουν τις τιμές στην «απελευθερωμένη» αγορά, είχαν συμφωνήσει να αποφευχθούν ανατιμήσεις πλέον του 3% μέσα στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, για ευνόητους προεκλογικούς - ψηφοθηρικούς λόγους.

Το δίμηνο αυτό, όμως, πέρασε. Κι έτσι, οι ανατιμήσεις ξανάρχονται στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετικές πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ήδη αποφασίσει αυξήσεις στα ασφάλιστρα έως και 7%, που θα ισχύσουν από την 1η Απρίλη, ενώ, στις επόμενες μέρες αναμένονται ανατιμήσεις έως και 10%, οι οποίες αφορούν 20 τουλάχιστον κατηγορίες προϊόντων, που πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Κοντά σ' αυτά, πρέπει να προστεθεί, ότι η τιμή της βενζίνης έχει ήδη «χτυπήσει» κόκκινο και, στο βαθμό, που διατηρηθούν υψηλές οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το γεγονός αυτό θα προκαλέσει νέο κύκλο ανατιμήσεων σε μεγάλη γκάμα προϊόντων. Κι όπως συμβαίνει πάντα, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πληρώσουν και τα νέα βάρη, ενώ η πλουτοκρατία και το κατεστημένο θα μετράνε τα ακόμη μεγαλύτερα πλούτη τους.

Να ξεσηκωθούμε όλοι!

Τούτες τις μέρες, παρακολουθούμε τον τρόμο να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη. Αφού προηγουμένως «ταξίδεψε» στη Γιουγκοσλαβία, στις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, άρχισε να προσεγγίζει και πάλι την Ευρώπη. Συνέβη, πρώτα, στην Κωνσταντινούπολη, τώρα στη Μαδρίτη. Επόμενος σταθμός ποιος; Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Και θα ήταν δύσκολο οι απλοί παρατηρητές των γεγονότων να προβλέψουν ποιοι είναι οι τακτικοί σχεδιασμοί των εμπνευστών και κατασκευαστών αυτού του ανελέητου παιχνιδιού.

Οι καχύποπτοι, που ακόμη αρνούνται να ...φάνε ολόκληρη την ιστορία της πανταχού παρούσας «Αλ Κάιντα» και συνεχίζουν, πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, να βλέπουν το δάκτυλο του ιμπεριαλισμού, διερωτώνται λοιπόν. Τι εξυπηρετεί το χτύπημα στη Μαδρίτη; Ποιος ωφελείται; Είναι άσχετο με την ένταση των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ; Συνδέεται με τη νέα έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο; Και μήπως, τελικά, ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα - ΗΠΑ και ΕΕ -, μπήκε σε νέο πιο οξυμένο στάδιο;

Ο καλός ο «παίχτης», που πρώτος μπήκε να πάρει τη λεία του Ιράκ, αρχικά ήθελε και συμμάχους για να μοιραστεί το κόστος της επιδρομής. Ομως δε θέλει να μοιραστεί το φιλέτο με κανέναν άλλο. Ετσι, τώρα οι «κολλητοί» γίνονται αντίπαλοι και πρέπει να εξουδετερωθούν;

Ποιοι σκοποί υπηρετούνται με την επίθεση στην Ισπανία; Η οποία φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα και τώρα με τη νέα κυβέρνηση άρχισε να μιλά για παρέμβαση του ΟΗΕ και αποχώρηση των στρατευμάτων της. Ποιος, όμως, (δε) θέλει παρέμβαση του ΟΗΕ στο Ιράκ; Και τι κάνει για να την εμποδίσει; Οι κατοχικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστών Αγγλοαμερικανών, ταυτόχρονα, επιχειρούν να δυσφημήσουν την αντίσταση του ιρακινού λαού, αποδίδοντας στην ...Αλ Κάιντα τα χτυπήματα (κι ας παραδέχονταν οι ίδιοι πως αυτή η οργάνωση - «φάντασμα» δεν είχε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του Ιράκ).

Την ίδια ώρα, η μάχη συνεχίζεται. Μήπως η απάντηση δίνεται και στο Κοσσυφοπέδιο; Από ποιους κατευθύνεται και ποιους ωφελεί και γιατί χρησιμοποιείται, τούτη την ώρα, ξανά, αυτό το χαρτί των Κοσσοβάρων στα Βαλκάνια; Συνδέονται αυτά και πώς με τη συμμετοχή στη λεία του Ιράκ όλων αυτών που έμειναν «απ' έξω»; Σίγουρα το παζλ είναι πολύπλοκο και δεν έχουν φανεί όλα τα χαρτιά. Παρά μόνον ότι μαίνεται και εντείνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και εκδηλώνεται με όλους τους τρόπους και σε πολλά επίπεδα.

Μόνο που το παιχνίδι αυτό δεν είναι επιτραπέζιο. Παίζεται με πραγματικά πυρά κι έχει θύματα τους λαούς. Και οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν ωφελούνται από τα ποτάμια αίμα δικών τους παιδιών που ποτίζουν τα χέρια όσων σχεδίασαν το παιχνίδι ελπίζοντας στη λήθη.

Γι' αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε τώρα. Και να μετατρέψουμε τη σημερινή μέρα, αλλά και την κάθε μέρα, σε μέρα παγκόσμιας αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, αρκεί να έχουμε καθαρό πως πρέπει να στραφούμε ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πως το δίλημμα για τους λαούς δεν είναι με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, αλλά με την αντίσταση ή με την υποταγή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Στο ταψί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ κάνει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής, όμως για να φτάσει κανείς έως εκεί σίγουρα πρέπει να μπορεί να ...προγραμματίσει. Κάτι, που δε φαίνεται να συμβαίνει, π.χ., με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Την ερχόμενη Παρασκευή, έλεγαν ότι θα αποχωρήσει το ελληνικό τάγμα και τώρα συζητούν την παραμονή του επ' αόριστον. Και - πιστέψτε μας - αυτό δεν οφείλεται σε ...έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού στο υπουργείο Αμυνας. Αλλού οφείλεται και άλλοι το απαίτησαν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ επιμένουν - σαν να απευθύνονται σε ανόητους - διάφοροι ότι η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και της τάξης.

Πώς θα καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο ο Νο 1 παράγοντας αποσταθεροποίησης στον πλανήτη, ένας μηχανισμός που το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει εστίες πολέμου, όπου και όποτε μπορεί, δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το εξηγήσουν...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα γίνει ...άνω - κάτω, η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τις επόμενες μέρες και είναι λογικό! Δυο «απώλειες» στην πρώτη ψηφοφορία της νέας κυβέρνησης (για την πρόεδρο της Βουλής) πέφτουν μάλλον ...βαριές στο στομάχι για έναν πρωθυπουργό με εκλογικό ποσοστό μεγαλύτερο του 45%!

Το αν τις ανακρίσεις θα διεξάγει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - ως κομματικός αρμόδιος - ή άλλοι δεν το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι μεταξύ τους οι βουλευτές της ΝΔ θα ...κοιτάζονται καχύποπτα.

Γενικότερα, πάντως, στο καινούριο Κοινοβούλιο που μας προέκυψε πρέπει να μην είμαστε και τόσο ...απόλυτοι για το πόσους βουλευτές έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι μάλλον σχετικά και ποικίλλουν κατά περίπτωση...

Παραδείγματος χάρη, σε μια ιδιωτικοποίηση, ή σε ένα φιλοΝΑΤΟικό νομοσχέδιο, μάλλον η κυβέρνηση πρέπει να προσδοκά και στις ψήφους των Ανδριανόπουλου και Μάνου, γιατί όχι και στις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπαμε συναίνεση...


Γρηγοριάδης Κώστας

Κρίσιμη συνεδρίαση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύνοδος υπουργών Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποιείται μεθαύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Και δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που γίνεται αυτό, αλλά η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και, ιδιαίτερα, για τους αγρότες, αφού το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι προτάσεις της Κομισιόν, για την αναθεώρηση των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ), των λεγομένων μεσογειακών προϊόντων (καπνός, βαμβάκι, ελαιόλαδο). Προτάσεις, οι οποίες είναι σοβαρά επιζήμιες έως καταστροφικές, κυρίως για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες, καλλιεργητές των προαναφερομένων προϊόντων. Με άλλα λόγια, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του συνολικού αγροτικού πληθυσμού. Μόνον οι ελαιοκαλλιεργητές ανέρχονται στους 600.000, ενώ το βαμβάκι αποτελεί το 9% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Και η κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Γεωργίας, τι λένε; Για την ώρα, ούτε λέξη. Κάποιοι ισχυρίζονται, βέβαια, ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα ο Κ. Καραμανλής στις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε -αν το κάνει...- σε ποια κατεύθυνση θα τα ξεκαθαρίσει. Πάντως, όχι σε αντίθεση με τη λογική του «ευρωμονόδρομου», που σφραγίζει τη συνολική πολιτική της ΝΔ. Επομένως, ας πάρουν τα μέτρα τους οι αγρότες...

Φωνάζει ο κλέφτης...

Από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ανταποκρινόμενη σε σχετική τότε έκκληση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης προς τα φιλειρηνικά κινήματα όλου του κόσμου, για τον καθορισμό της 20ής Μάρτης ως Μέρας Αντίστασης στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, είχε προαναγγείλει τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου. Εδώ και βδομάδες γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες, οι συνεννοήσεις και συντονισμοί με πολλούς άλλους μαζικούς φορείς και κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν από την άλλη μέρα των εκλογών της 7ης Μάρτη.

Και όμως η «Αυγή», κάνοντας ότι δε γνωρίζει όλα τα προηγούμενα, σημειώνει στο χτεσινό της φύλλο: «Το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο ενωτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, αλλά διοργανώνει δικό του στις 11.00 στα Προπύλαια».

Οχι, δεν παραπονιούμαστε για τίποτα. Απλά τα γράφουμε για να σημειώσουμε και να θυμίσουμε ότι το «ενωτικό» συλλαλητήριο του Συντάγματος συνδιοργανώνεται από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και το ΠΑΣΟΚ (αφού αυτά είναι τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτό κι αφού η «Αυγή» θέλει να μιλάει για τους διοργανωτές - μαζικούς φορείς με όρους κομμάτων). Φυσικά, το κάλεσμα το κάνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Φόρουμ, φορείς δηλαδή όπου έχουν την πλειοψηφία, βασικά, το ΠΑΣΟΚ με κολαούζο το ΣΥΝ...

Κι όχι μόνον αυτό. Εκτός των άλλων το ανακοίνωσαν και καθυστερημένα -μετά δηλαδή από το κάλεσμα του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ για τα Προπύλαια- το «δικό τους ενωτικό» συλλαλητήριο! Σαν να παραπάει το θράσος τους, έ;

Υποκριτές και δίγλωσσοι

Επί της ουσίας όμως: Κατανοητοί, βέβαια, είναι οι λόγοι, για τους οποίους ο ΣΥΝ, μαζί με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισαν τη διοργάνωση της εκδήλωσής τους σε άλλο χώρο. Απλούστατα, δε συμφωνούν με το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ και του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια. Αναμφίβολα, κάτι τέτοιο αποτελεί δικαίωμά τους. Οπως, δικαίωμά τους είναι να καθορίζουν ένα τέτοιο και τόσο ευνουχισμένο πλαίσιο στην εκδήλωση του Συντάγματος, ώστε να συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν σ' αυτή.

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να ανακηρύσσονται όσοι δε συμφωνούν μαζί τους «διασπαστές», «απομονωμένοι» (αλήθεια από ποιόν; από τις λαϊκές μάζες του ΣΥΝ;) υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Κι όχι μόνον αυτό. Αποτελεί, επίσης, μια ακόμα ολοφάνερη απόδειξη υποκρισίας, διγλωσσίας, καιροσκοπισμού...

Ζήτω η κονόμα

Μια εκτενή, ανοιχτή, επιστολή με τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα τα προβλήματα των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύει, έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) προς την πολιτική ηγεσία του νέου υπουργείου Τουρισμού. Στην επιστολή αυτή, λοιπόν, και δίπλα σε διάφορες διαπιστώσεις, που άλλες στέκουν και άλλες είναι ας πούμε υποκειμενικές, γίνεται και η εξής: Σε ό,τι αφορά στην ΠΟΕΤ, η ανάκαμψη του τουρισμού εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την ανάκαμψη της ...τσέπης των μελών της.

Το γεγονός, βέβαια, δεν ξαφνιάζει. Αλλωστε, όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς έτσι προσεγγίζουν τα θέματά τους, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούν κομψότερες εκφράσεις και πιο «τεχνοκρατικό» ύφος. Η ΠΟΕΤ, όμως, έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει πολλές από τις αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας ότι «εμφορούνται από ακραίες τάσεις και ιδέες, εμπάθεια και μεροληψία». Και γι' αυτό ζητά τη δυνατότητα να προσβάλλονται οι διαιτητικές αποφάσεις - που είναι τελεσίδικες - και να αλλάζουν οι μεσολαβητές και διαιτητές του Οργανισμού με την απομάκρυνση εκείνων που οι αποφάσεις τους δε βολεύουν την εργοδοσία!!!

Κι όλα αυτά, ενώ είναι γνωστό ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων του ΟΜΕΔ συντάσσεται με την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική συντήρησης της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διαίρει και βασίλευε»

Το «διαίρει και βασίλευε» δεν είναι τωρινή ιμπεριαλιστική ανακάλυψη. Η εφαρμογή του βρίσκεται ιστορικά χιλιετίες πριν. Πρόκειται για την τακτική που ακολουθούσε πάντα ο κατακτητής, για να μπορεί να είναι κατακτητής: Αποδυνάμωση του αντιπάλου, αναγόρευση του κατακτητή σε διαιτητή με δυνατότητα να μοιράζει κατά βούληση το δίκιο και το άδικο, μόνιμη ευχέρεια παρέμβασης, οικονομία στη χρήση δύναμης για την κατοχή κ.ά.

Αυτή η ίδια πολύ παλιά τακτική εφαρμόστηκε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, έγινε προκλητικά και βιαστικά, γιατί ακριβώς ο ιμπεριαλισμός έλυνε ταυτόχρονα και δικά του εσωτερικά προβλήματα για την κυριαρχία στην περιοχή ολόκληρη. Ετσι, είδαμε, για παράδειγμα, στη Σύνοδο του Ραμπουιγιέ να παρακάμπτεται η νόμιμη κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και να ανακηρύσσονται συζητητές των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού οι δολοφόνοι του «UCK»... Είδαμε, επίσης, πολλές προβοκάτσιες, με αποκορύφωμα εκείνη στο χωριό Ρατσάκ, όπου όλα τα στοιχεία ούρλιαζαν πως επρόκειτο για δολοφονημένους Σέρβους χωρικούς και ο ιμπεριαλισμός σύσσωμος με τους στημένους πράκτορές του βεβαίωνε πως πρόκειται για Αλβανούς Κοσσοβάρους, που τάχα είχε δολοφονήσει η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς...

Με αφορμή αυτά και άλλα φτιαχτά γεγονότα, έπεσαν σαν τα κοράκια και ρήμαξαν μια χώρα ολόκληρη. Η τότε ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει το έγκλημα την ώρα του πολέμου, διευκολύνοντας τη διέλευση των δολοφονικών στρατευμάτων. Εκανε ό,τι μπορούσε και στη συνέχεια, όταν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έστησαν την ιμπεριαλιστική «ειρήνη», μετατρέποντας το Κοσσυφοπέδιο σε προτεκτοράτο και μόνιμα διαθέσιμο για να ξανανάψει φωτιές στα Βαλκάνια. Δέχτηκε να στείλει Ελληνες στρατιώτες να συνδράμουν στο ΝΑΤΟικό κατοχικό έργο. Μαζί τους συμφώνησε και το κόμμα της ΝΔ, που είναι σήμερα στην κυβέρνηση.

Τώρα ήρθε η ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους και διαφορές, να ξαναβάλουν φωτιά στα φιτίλια. Ακόμα και δικοί τους άνθρωποι μιλάνε για «προσχεδιασμένα επεισόδια». Μόλις προχτές, Ιταλός στρατηγός κατάγγειλε σχεδιασμό. Η επιχείρηση σημαίνει πολλούς σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα, αλλά έχει μεγάλο αριθμό αλβανοφώνων - μόνιμη εστία αστάθειας, στη Σερβία, ήδη, έχουν αρχίσει οι ταραχές... Οι Ελληνες στρατιώτες παραμένουν εκεί όμηροι των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων και του άμεσου κινδύνου σοβαρής εμπλοκής.

Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Χωρίς να ξεχωρίζουμε ιμπεριαλιστές σε «καλούς» και «κακούς». Είμαστε ενάντια στο άδικο σύστημα, που γεννάει μόνιμα συγκρούσεις και πολέμους, για να μπορεί να υποτάσσει λαούς. Διαδηλώνουμε και για την τύχη της περιοχής μας. Για να μπορούν τα Βαλκάνια, ελεύθερα από ΝΑΤΟικούς στρατούς, να ρυθμίζουν το μέλλον τους. Διαδηλώνουμε για να γυρίσουν αμέσως τα ελληνικά στρατεύματα μέσα στα σύνορα της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ