Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ΠΑΜΕ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Η παρουσία των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πρώτη μέρα του συνεδρίου μας, είπαν ότι οφείλεται στο ότι η ΓΣΕΕ έχει γίνει πιο αξιόπιστη, υπογράμμισε ο Γ. Πέρρος. Πράγματι, συνέχισε, η ΓΣΕΕ έχει αναδειχτεί σε έναν αξιόπιστο συνομιλητή και συνέταιρο των επιλογών της άρχουσας τάξης, του κεφαλαίου. Δε βάζει μόνο πλάτη στις αντεργατικές επιλογές αλλά είναι και ο συνδιαμορφωτής αυτών μαζί με την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστές. Κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην ηγεσία του Συνασπισμού, επισήμανε ότι τα χέρια τους στάζουν ακόμα μελάνι από την υπογραφή των δίχρονων ΣΣΕ, του μεροκάματου των 22,3 ευρώ κ.ά. Τέλος μιλώντας για την περίφημη κοινωνική συνοχή που επαγγέλλονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι με αυτό εννοούν να πάμε όλοι μαζί για να περάσει η πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Εννοούν «κοινωνικό διάλογο» και συναίνεση. Μας κοροϊδεύουν κατέληξε. Γυρίστε τους την πλάτη, η μόνη απάντηση είναι η ταξική απάντηση.

Για συνδικαλιστικό πολιτισμό ακούσαμε στο συνέδριο, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, και εννοούν συναίνεση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, συνέχισε, η διαπάλη θα οξύνεται. Κάποιοι παλεύουν για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα του συνδικαλιστή, εμείς παλεύουμε για να υπερασπίσουμε τα κεκτημένα των ταξικών αγώνων. Αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση, υπογράμμισε ότι για 15 χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έπεσαν πάνω της για να πετσοκόψουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, να λεηλατήσουν τα αποθεματικά των ταμείων και τις εισφορές των εργαζομένων. Ολη αυτή η αντιασφαλιστική κατάσταση φέρει τη σφραγίδα των «κοινωνικών διαλόγων» στους οποίους εκτός των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πήρε μέρος και η ηγεσία των συνδικαλιστών του ΣΥΝ. Καταλήγοντας επισήμανε ότι από τη μεριά του το ΠΑΜΕ ανέπτυξε σημαντικούς ταξικούς ενωτικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και σ' αυτή την προοπτική καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν. Να συμβάλλουν με την αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στην ισχυροποίηση και στην αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, επισήμανε ο Θ. Κούτρας. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την οργάνωση των εργαζομένων, κυρίως της νεολαίας, στα Σωματεία, βοηθώντας στον ταξικό προσανατολισμό που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος. Απορρίπτοντας τη λογική της συναίνεσης θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να οργανώσουμε την αντίσταση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Θεωρούμε ότι η κατάσταση των εργαζομένων θα βελτιώνεται όσο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα ενισχύεται όσο το ΠΑΜΕ θα δυναμώνει και οι συσχετισμοί στα Συνδικάτα θα αλλάξουν προς όφελός τους. Σε αυτή τη λογική, κατέληξε, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να απελευθερωθούν από τον εναγκαλισμό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και μαζί με άλλα σύμμαχα στρώματα της εργατικής τάξης ν' ανοίξουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση.

Το φορολογικό σύστημα που υπαγορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο είναι μόνιμα ταξικά προσανατολισμένο σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροεπιδευματιών, τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Βαρελάς. Ενα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων η οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, συνέχισε, για να προσθέσει ότι η εργατική τάξη πρέπει να ανοίξει πιο αποφασιστικά μέτωπο σε αυτό το μεγάλο θέμα. Το ΠΑΜΕ, κατέληξε, θα συμβάλλει σε αυτό όχι με αφετηρία τις θέσεις του κεφαλαίου αλλά από τη μεριά της θεώρησης των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Αποδέκτης των συνεπειών της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και την οποία στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι και η νεολαία, τόνισε ο Κ. Ζιώγας. Καθημερινά οι νέοι εργαζόμενοι βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της μερικής απασχόλησης και ασφάλισης, των εξευτελιστικών μισθών, της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και του δουλεμπορίου εργαζομένων. Μόνη ρεαλιστική απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα, συνέχισε, είναι η συστράτευση των νέων εργατών και ανέργων στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Απαντώντας στην προκλητική στάση του Χ. Κολλά, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι για τα θανατηφόρα ατυχήματα φταίνε οι εργαζόμενοι, είπε: «να μου πείτε έναν αλήτη εργοδότη που βρίσκεται στη φυλακή. Φαίνεται ότι τα όργανα του κεφαλαίου αμείβονται επαρκώς. Αξιος ο μισθός τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ