ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΔΗ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
Θάφτηκε κάτω από 20 τόνους μπετόν

Ο χτεσινός νεκρός της εργατικής τάξης, δούλευε σε εργοτάξιο - κάτεργο, με μεροκάματο 30 ευρώ για 14 ώρες δουλιά.

Κάτω από αυτούς τους σωρούς του μπετόν κείτεται νεκρός ο Εΐντ Ντεσούκ
Κάτω από αυτούς τους σωρούς του μπετόν κείτεται νεκρός ο Εΐντ Ντεσούκ
Τα τέσσερα παιδιά του 49χρονου Εϊντ Ντεσούκ από την Αίγυπτο μάταια περίμεναν χτες τον πατέρα τους να γυρίσει από το μεροκάματο του τρόμου που έκανε για να εξασφαλίσει μόλις 30 ευρώ για την οικογένειά του. Χτες, ο Εΐντ, ο εργάτης για όλες τις δουλιές όπως έλεγαν οι συνάδελφοί του, αντί να γυρίσει σπίτι του βρέθηκε καταπλακωμένος επί τρεις ώρες από 20 τόνους μπετόν στο εργοτάξιο - φέρετρο του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στη Σταδίου και Βουκουρεστίου, που ανακατασκευάζεται.

Ηταν το νέο έγκλημα της εργοδοσίας, που με το αίμα των εργατών συνεχίζει να πλουτίζει και μάλιστα στο συγκεκριμένο έργο με επιδοτήσεις για την Ολυμπιάδα. Ετσι, κατάφεραν να φτάσουν τους 16 τους νεκρούς από τις αρχές του χρόνου και συνολικά 630 από το 2000 μέχρι σήμερα. Σ' αυτούς προστέθηκε χτες και το ξεψυχισμένο κορμί του 49χρονου Αιγύπτιου που βρέθηκε στην Ελλάδα για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του και για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτή την ανάγκη του, όπως και των υπολοίπων 100 αλλοδαπών εργατών στο εργοτάξιο, εκμεταλλεύτηκε η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ, που έχει αναλάβει το έργο και ο μεγαλοεργολάβος Κ. Μπαλάφας που το εκτελεί και που φυσικά εξαφανίστηκαν.

Το έγκλημα

Μάταια οι πυροσβέστες έψαχναν τρόπο να βγάλουν έξω το νεκρό. Επρεπε πρώτα να σηκωθούν 20 τόνοι μπετόν
Μάταια οι πυροσβέστες έψαχναν τρόπο να βγάλουν έξω το νεκρό. Επρεπε πρώτα να σηκωθούν 20 τόνοι μπετόν
Ο Εΐντ Ντεσούκ μαζί με τον αδελφό του στάλθηκαν στον 6ο όροφο του κτιρίου στο κλιμακοστάσιο, για να γκρεμίσουν ένα μικρό πατάρι, κόβοντας τις κολόνες του. Περίπου στη μία, ενώ έκοβαν μια κολόνα, όλο το κλιμακοστάσιο κατέρρευσε σαν χαρτί πάνω στον 49χρονο εργάτη, για να βρεθεί συνθλιμμένος ανάμεσα σε τεράστια κομμάτια μπετόν που κρέμονταν στο αέρα, μεταξύ 5ου και 4ου ορόφου. Στο σημείο, όπως και σε όλο το μισογκρεμισμένο κτίριο, δεν υπήρχε κανένα δοκάρι αντιστήριξης, ενώ όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι σχεδόν ποτέ δεν έστελναν μηχανικούς να ελέγξουν για να γλιτώσουν χρόνο. Αλλωστε, αυτή η εικόνα κυριαρχεί σε όλο το κτίριο με κομμάτια μπετόν να κρέμονται παντού, οι ακάλυπτοι χώροι δίπλα στις στενές σκάλες εντελώς απροστάτευτοι και μικρές ή μεγάλες τρύπες να χάσκουν.

Μισή ώρα μετά, έφτασε η Πυροσβεστική και ομάδα της ΕΜΑΚ, για να τον απεγκλωβίσουν, αφού πρώτα χρειάστηκε να πάρουν πολλά μέτρα προστασίας για να μην καταρρεύσει κι άλλο σημείο. Μαζί όμως με την Πυροσβεστική έπιασε δουλιά και η Αστυνομία, η οποία έσπευσε να διώξει τους εργαζόμενους που ήταν μάρτυρες στο τι έγινε. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να απαγορεύσει την είσοδο ακόμα και στους δύο Επιθεωρητές Εργασίας που περίμεναν πάνω από μισή ώρα στην είσοδο. Η παρέμβαση των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΠΑΜΕ και του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, που έφτασαν εκεί ήταν άμεση και οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι εκεί. Η Αστυνομία, όμως, συνέχισε να προκαλεί απαγορεύοντας να μπει έστω και μία κάμερα, για να καταγράψει την κατάσταση στο εργοτάξιο, υποστηρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η Επιθεώρηση Εργασίας, οι υπάλληλοι της οποίας όμως βρίσκονταν ήδη στο γραφείο και έγραφαν την αυτοψία.

Οργισμένος μπροστά στους συγκεντρωμένους εργάτες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Βαγγέλης Βακάλης έκανε σαφές ότι δε θα πιάσει κανείς δουλιά, αν δεν παρθούν όλα τα μέτρα για να δουλεύουν σαν άνθρωποι και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο, για να παλέψουν και να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μεροκάματα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας τόνισε ότι αυτοί που έχουν το έργο και είναι υπεύθυνοι έχουν εξαφανιστεί. Ενα έργο που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Βουλή χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας. Εχουν τεράστιες ευθύνες, τόνισε, και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, γιατί επιτρέπουν αυτή την εγκληματική αδιαφορία σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.

«Αυτό το κτίριο θυμίζει μεγάλο νεκροταφείο που έρχεσαι να δουλέψεις και αναρωτιέσαι αν θα φύγεις ζωντανός», σημείωσε εξαγριωμένος ο Τέλης Γόντικας, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Το ίδιο οργισμένος, ο Γιώργος Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και Γραμματέας του ΕΚΑ σημείωσε ότι και αυτή η δολοφονία είναι αποτέλεσμα της οικονομίας της αγοράς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν σαν θεό τους την πολιτική αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Φτάνει πια!

«Η ζωή μας δεν τους ανήκει. Μόνοι μας θα την προστατέψουμε. Φτάνει πια. Οχι άλλο αίμα εργατών». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και προειδοποιεί υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί άλλο πια τέτοιες καταστάσεις και καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στους χώρους δουλιάς, στα δικά τους χέρια.

Στην ανακοίνωση ειδικότερα σημειώνει: «Στην καρδιά της Αθήνας στο Σύνταγμα, Σταδίου και Βουκουρεστίου, βρισκόταν για αρκετές ώρες καταπλακωμένο από τόνους μπετό το άψυχο σώμα του 49χρονου Αιγύπτιου συναδέλφου Είντ Ντεσούκ. Δύο μόλις τετράγωνα από τη Βουλή και στην ίδια απόσταση από την έδρα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που έχει την ευθύνη για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Ενας ακόμα νεκρός συνάδελφος σκοτωμένος από την ίδια αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, και την ασυδοσία της εργοδοσίας προκειμένου να θησαυρίσει. Ενα ακόμα σπίτι κλείνει από την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο εργοτάξιο - κάτεργο στο Σύνταγμα που λειτουργούσε ασύδοτα, που το 24ωρο η εργοδοσία το 'χε κάνει 25ωρο για να θησαυρίσει και με τη σπέκουλα να "ετοιμαστεί" μπροστά στην Ολυμπιάδα. Σε ένα εργοτάξιο που τα εργατικά δικαιώματα σταμάταγαν μπροστά στην είσοδό του».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, «συνεχίζονταν οι εργασίες του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που για άλλη μια φορά συγκρούονται οι δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, και από την άλλη το μπλοκ των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, υπηρετώντας - παρά τα ψευδοκαβγαδίσματά τους - την ίδια στην ουσία πολιτική της συναίνεσης, της υποταγής για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, του κεφαλαίου, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή από το βήμα του Συνεδρίου, προκαλώντας την οργή των συνέδρων, ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και μέλος της ΠΑΣΚΕ, Α. Κολλάς, ασελγούσε σε βάρος των 80 και πλέον νεκρών εργαζομένων στο χώρο των κατασκευών τα τελευταία δύο χρόνια, μόνο στην Αθήνα, αφού καταλόγιζε ευθύνες στα ίδια τα θύματα και στο Συνδικάτο τους!! Τους σκότωσε δύο φορές, αφού απάλλαξε στην ουσία τη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική, που η παράταξή του εφάρμοσε».

Ντροπή!

Καμιά λέξη δεν μπορεί να περιγράψει τη συμπεριφορά του Α. Κολλά, επικεφαλής της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ. Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας ένας ακόμα εργάτης θυσιαζόταν στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών, είχε το θράσος από το βήμα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ να πει όχι μόνο ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας δε δραστηριοποιείται στους χώρους δουλιάς, αλλά και να ρίξει ευθύνες για τα εργατικά «ατυχήματα» στους ίδιους τους οικοδόμους που δε φοράνε κράνη, ζώνες και παπούτσια ασφαλείας!!!

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχουν πλέον ταυτιστεί απόλυτα με το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό σκέφτονται και δρουν όπως αυτό, ως εργοδότης που τα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτά των εργατών. Αυτούς τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν μπορούν να φέρουν ούτε πλέον τον τίτλο του συνδικαλιστή, οι εργάτες πρέπει να τους καταδικάσουν έμπρακτα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ