ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγρια επιχείρηση εκδίωξης των ναυαγών μεταναστών
  • Με κυβερνητική εντολή οι 230 περίπου δοκιμαζόμενοι μετανάστες μεταφέρθηκαν και διασκορπίστηκαν σε Αστυνομικές Διευθύνσεις άλλων πόλεων για να απελαθούν
  • Τηλεφωνική παρέμβαση του ΚΚΕ στον αρμόδιο υπουργό

Από τη διαμαρτυρία των ναυαγών μεταναστών προχτές
Από τη διαμαρτυρία των ναυαγών μεταναστών προχτές
Τη βίαιη εκδίωξη των 230 ναυαγών αφγανικής καταγωγής, φυγαδεύοντας τους άρον άρον και δεμένους με χειροπέδες, σαν στυγνούς εγκληματίες, κατά ομάδες και συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε άλλα αστυνομικά τμήματα της χώρας για να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους και στη συνέχεια να απελαθούν, δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόλις τρεις μέρες μετά το ναυάγιο του δουλεμπορικού σαπιοκάραβου ανοιχτά της Κέρκυρας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε με το διωγμό τους.

Αμεση τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή έκανε ο Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να σταματήσουν οι απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς των μεταναστών, να σταματήσουν οι απελάσεις και να χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για το νόμιμο και ασφαλή προορισμό στη χώρα που επιθυμούν. Παρόμοια παρέμβαση έκανε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Χτες, οργανώθηκε και στήθηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για μεταφορά των μεταναστών, που κράτησε από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ. Κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν από άλλες περιοχές της χώρας, παρατάχθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο «Αλέξανδρος» στο Πέραμα της Κέρκυρας, όπου διέμεναν μετά το ναυάγιο οι διασωθέντες μετανάστες. Με χειροπέδες οδηγήθηκαν στις κλούβες, χωρισμένοι σε γκρουπ των 30 ατόμων και από εκεί τους πήγαν στο λιμάνι όπου κρατήθηκαν κλεισμένοι στα λεωφορεία της Αστυνομίας στο χώρο στάθμευσης του καραβιού.

Οι μετανάστες, σύμφωνα με τον ταξίαρχο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας κ. Τσώτσιο, θα μεταφερθούν σε Αστυνομικές Διευθύνσεις πόλεων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Αθήνας. Στο διάστημα της παραμονής τους εκεί θα γίνει φωτογράφηση, δακτυλοσκόπηση, καταγραφή στοιχείων και, αν δεν υπάρχει εκκρεμότητα με ποινική υπόθεση στη Δικαιοσύνη, ο κάθε μετανάστης θα αφεθεί «ελεύθερος» με γραπτή εντολή για απομάκρυνσή του από την Ελλάδα εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών.

Ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατασταλτική συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους μετανάστες. «Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει, αντί να πάρει υπόψη της την πάνδημη αλληλεγγύη που επέδειξε ο κερκυραϊκός λαός προς τους ναυαγούς, αντί να ευθυγραμμιστεί με το αίτημά του να συνδράμει τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα, που θα τους επέτρεπαν να μεταβούν άμεσα, νόμιμα και με ασφάλεια σε χώρες της ΕΕ της επιλογής τους, προχώρησε στη βίαιη μεταφορά των ναυαγών. Προτίμησε για άλλη μία φορά να μείνει πιστή στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, στις συμφωνίες του "Δουβλίνου 2" και Σένγκεν, που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης διά μέσου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι στην περίπτωση που η χώρα μας δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία Σένγκεν, θα υπάρξουν επιπτώσεις στη μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών και των εμπορευμάτων στις άλλες χώρες, αποτελεί, εκτός από ισχυρισμό που αγγίζει τα όρια της αστειότητας, το προκάλυμμα πίσω από το οποίο για άλλη μία φορά οι ιθύνοντες προσπαθούν να κρυφτούν από τις ευθύνες των πολιτικών τους, που γεννούν καθημερινά τα άθλια φαινόμενα των γειτονιών - γκέτο της Αθήνας, των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και πρόσφατα του Μαντουκιού στην Κέρκυρα».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αντισταθεί και να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές της ΕΕ - κυβέρνησης και των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., που ευθύνονται για την ωμή καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος των μεταναστών και την καθημερινή γιγάντωση της εξαθλίωσης.

  • Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αποκαλύπτονται από το ναυάγιο ανοιχτά της Κέρκυρας με θύματα αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών (ανάμεσά τους γυναικόπαιδα).
Απλώνει τα δίχτυα του ο ΦΡΟΝΤΕΞ

Motion Team

Απλώνει τα δίχτυα του σε όλη την ΕΕ ο FRONTEX (στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα, συγκροτήθηκε το 2005, παρεμποδίζει την είσοδο στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων). Παράλληλα, με τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα (πρώτα Αιγαίο, τώρα 175 αξιωματικοί του επιχειρούν, τουλάχιστον ως 3/3/11, στον Εβρο), διεξήγαγε επιχείρηση και στη Ρουμανία, άλλο ένα κράτος - μέλος στα «εξωτερικά» σύνορα της ΕΕ.

Στη «Μeteor 2010» που συντόνισε με αξιωματικούς της προερχόμενους από δέκα κράτη - μέλη, στο διεθνές αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, συνεργαζόμενος ο FRONTEX με τις ρουμανικές αρχές ασφαλείας συνέλαβε σε δεκαπέντε μέρες περίπου σαράντα «λαθρομετανάστες», προερχόμενους κυρίως από Αφρική και Ινδία. Σύμφωνα με αξιωματούχους του, ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει «σημαντική αύξηση» συγκριτικά με όσους συνελάμβαναν παλαιότερα. Πιθανολογούν ότι οφείλεται στο γεγονός πως Ρουμανία και Βουλγαρία προγραμματίζεται το Μάρτη 2011 να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν, όπου ταξιδεύει κανείς δίχως επίδειξη διαβατηρίου.

Η δραστηριοποίηση ντόπιων και ευρωενωσιακών κατασταλτικών δυνάμεων στα σύνορα της ΕΕ, συλλήψεις και ανακρίσεις αποδεικνύουν πόσο ψευδεπίγραφη είναι η τάχα ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στα κράτη - μέλη. Επιπλέον, και οι πολυδιαφημισμένες συλλήψεις δε λύνουν κανένα λαϊκό ή «ανθρωπιστικό» πρόβλημα (π.χ. υποβάθμιση γειτονιών ή εκμετάλλευση των προσφύγων από κυκλώματα). Αντίθετα, τα συντηρούν καθώς οι δύστυχοι αυτοί άνθρωποι παγιδεύονται, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χώρες όπως η Ελλάδα, ελέω των σχετικών ευρωενωσιακών Κανονισμών («Δουβλίνο») που τους απαγορεύουν να ταξιδέψουν όπου αλλού θέλουν στην ΕΕ.

Επιπλέον, η επιχείρηση στη Ρουμανία δίνει μια εικόνα του πώς, με τι είδους επιχειρήσεις, θα συνεχιστεί η επιχειρησιακή παρουσία του FRONTEX στην Ελλάδα και μετά τις 3/3/11. Αλλωστε, αρχές Δεκέμβρη 2010, όταν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ilkka Laitinen ανακοίνωνε την παράταση παραμονής των 175 αξιωματικών του ως το Μάρτη, ξεκαθάρισε ότι ο FRONTEX δε θα φύγει ούτε όταν λήξει η τωρινή επιχείρηση («RABIT»). «Ενεργούσαμε στον Εβρο και πριν, θα συνεχίσουμε και κατόπιν», είπε παραπέμποντας και στην επιχείρηση «Ποσειδών». Πρωτοξεκίνησε το 2006 σαν επιτήρηση (με μέσα και προσωπικό) των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ. Ως κοινή επιχείρηση στην ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, συμμετέχοντα κράτη - μέλη Ελλάδα, Μάλτα, Πολωνία και Σουηδία, προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ ξεκίνησε από το 2009 έως το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Πλέον, καλύπτει και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με Τουρκία.

Εκδήλωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων

Τις θέσεις της και τον επικεφαλής της παράταξης για τις προσεχείς δικηγορικές εκλογές παρουσιάζει σήμερα η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων (ΑΣΔ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα, στο κτίριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, οδός Τοσίτσα 11, αίθουσα «Νίκος Αντωνάκος» (1ος όροφος). Σε συνθήκες άγριας επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, οι μισθωτοί, μικροί και μεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι δε θα μπορούσαν να μείνουν στο απυρόβλητο. Ετσι, στην επίθεση που δέχεται ο δικηγορικός κόσμος θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα. Οπως αναφέρει στην πρόσκληση προς τους δικηγόρους η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων «η ταξική οργάνωση και η διεκδίκηση είναι μονόδρομος», ενώ καλεί το δικηγορικό κόσμο να συσπειρωθεί και να στηρίξει ενεργά την ΑΣΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ