ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μπροστάρης στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας. Επόμενος σταθμός η απεργία στις 10 Φλεβάρη

Μαχητική η διαδήλωση στην Αθήνα
Μαχητική η διαδήλωση στην Αθήνα
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - αντεπίθεση - οργάνωση - δράση για την ανατροπή. Το μήνυμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που επαναλαμβανόταν στα συνθήματα, αποτυπωνόταν στα πανό, ακούστηκε δυνατά χτες στο κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησε το ΜΑΣ. Φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ανυπακοή - απειθαρχία καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η πάλη στα χέρια των φοιτητών», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, που προηγήθηκε στην Ομόνοια, ο Γ. Σκουρλής, από τη Γραμματεία του ΜΑΣ, σημείωσε ότι «με το νέο νόμο - πλαίσιο, το "μνημόνιο της Παιδείας", μετατρέπουν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, πλήρες προσαρμοσμένο στις ορέξεις των μονοπωλίων. Το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, ακόμα και για αυτούς που πέρασαν σε μια δήθεν καλή σχολή και πίστευαν ότι θα τα βγάλουν πέρα. Τη στιγμή που στα Πανεπιστήμια δεν κουνιέται φύλλο, το ΜΑΣ μπαίνει μαχητικά μπροστάρης στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, υψώνοντας φράχτη στην μπόχα του εκφυλισμού που φέρνουν μέσα στα αμφιθέατρα οι συμβιβασμένες δυνάμεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ και οι ψευτοαντάρτες των ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ». Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και στις παρατάξεις τους μέσα στις σχολές. Ειδικά για την ΠΑΣΠ, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του γραμματέα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, που εμφανίζεται με το μανδύα της αντιπαράθεσης ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, στη ΔΑΠ με την κάλπικη αντιμνημονιακή ρητορεία της, στους «νεροκουβαλητές» του ΠΑΣΟΚ ΕΑΑΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΚΟΕ που λασπολογούν ενάντια στο ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ.

Μπροστά στην απεργία της 10ης Φλεβάρη, ο ομιλητής απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους εργαζόμενους φοιτητές «που αναγκάζονται να δουλεύουν απ' τα πρώτα έτη για να τα βγάλουν πέρα, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΜΑΣ την ημέρα της απεργίας», ενώ γενικά τόνισε ότι «οι επιτροπές αγώνα, πιο ευέλικτα, πιο αποφασιστικά, οφείλουν να αξιοποιούν οποιαδήποτε μορφή για τη μαζικότερη οργάνωση της πάλης, ξεπερνώντας τους αρνητικούς συσχετισμούς».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Κιούσης εκ μέρους της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έκαναν χτες το απόγευμα, φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ενώ παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημαρχεία των πόλεων έκαναν το πρωί σε Καλαμάτα, Κέρκυρα και Κοζάνη και συμβολικό αποκλεισμό των ΚΤΕΛ στη Χαλκίδα.

Να αποκατασταθούν οι εκπαιδευτικοί στα Γιαννιτσά

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα των διώξεων 40 εκπαιδευτικών του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών, 3 γιατρών και 2 γονέων, κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των υπουργών, ώστε «να αποκατασταθούν οι καταδικασθέντες εκπαιδευτικοί, γιατροί και γονείς που έπραξαν το αυτονόητο: να βοηθήσουν μαθητές με προβλήματα υγείας, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στη σχολική κοινότητα της περιοχής Γιαννιτσών».

Οπως τονίζει ο βουλευτής στο κείμενο της Ερώτησης: «Με μια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά δεδομένα απόφαση το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών καταδίκασε 40 καθηγητές του 2ου Λυκείου, μεταξύ αυτών και τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και τρεις γιατρούς που έδωσαν βεβαιώσεις για απουσίες και δύο μητέρες μαθητών, γιατί κατά τη σχολική χρονιά 2008 - 2009 δικαιολόγησαν απουσίες τεσσάρων μαθητών.

Πρόκειται πραγματικά για μια τρομοκρατική απόφαση, καθώς οι καθηγητές και οι γιατροί που προσπάθησαν να δώσουν μια ευκαιρία σε μαθητές με προβλήματα υγείας, ώστε να μην πεταχτούν κυριολεκτικά έξω από το σχολείο, καταγγέλθηκαν από τον πρώην διευθυντή του Λυκείου και νυν σύμβουλο εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων όλης της περιοχής, οι οποίοι απαιτούν την αποκατάσταση όλων των καταδικασμένων, γιατί ακολούθησαν μια πάγια πρακτική, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι υπεύθυνες για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Παιδεία (υποδομές, προγράμματα, ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, βιβλία κ.ά.), αντιμετωπίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για αναβαθμισμένη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς την επιχειρηματική δράση, με τα γνωστά μαθητοδικεία και διώξεις εκπαιδευτικών».

Να σημειωθεί, ότι ερώτηση για το ίδιο θέμα στην υπουργό Παιδείας κατέθεσαν και τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία όμως δεν ζητούν ρητά την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών, αλλά την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των Γιαννιτσών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, καθώς και τη διευκρίνιση των νόμων περί απουσιών...

ΑΧΤΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ
Η παραχάραξη της Ιστορίας στα σχολικά βιβλία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει την Κυριακή 23 Γενάρη η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα, Πέμπτη

Τη θεατρική παράσταση «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», με τον Κώστα Καζάκο στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, θα παρακολουθήσουν στις 9 μ.μ., μέλη και φίλοι των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Αύριο, Παρασκευή

Οι Οργανώσεις Πόλης και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης, στις 10 μ.μ., στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, διοργανώνουν ρεμπέτικη βραδιά, όπου θα γίνει και κοπή της πίτας. Θα παίξει το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα και θα χαιρετίσει ο νέος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Σάββατο, 22 Γενάρη
  • Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» των Ρ. Ο. Μπόγερ και Χ. Μ. Μορέ, οργανώνουν οι Εργατικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό αφιέρωμα στο αμερικανικό εργατικό τραγούδι, με τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.
  • Εκδήλωση - ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ διοργανώνουν στις 11 το πρωί, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κατσαρός από το Σύλλογο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων περιόδου 1967-74 και ο Γιάννης Δελής από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Κατακτήσεις των εργαζομένων στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες», διοργανώνει στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, στις 6.30 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικής Αττικής της ΚΝΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ