ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τον βρώμικο ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού

Eurokinissi

Μια ακόμα Ερώτηση - παρέμβαση πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τον βρώμικο ρόλο που έχουν οι ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού με τη στήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των κατά καιρούς ακροδεξιών κυβερνητικών συνεταίρων τους στη λήψη και διαχείριση από ΜΚΟ τεράστιων ευρωενωσιακών κονδυλίων. Με αφορμή τις συλλήψεις και διώξεις 4 ΜΚΟ με κατηγορίες για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία στη Λέσβο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης κατέθεσε την εξής Ερώτηση:

«Ενα ακόμα περιστατικό ανάμειξης ΜΚΟ σε οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτήν τη φορά στη Λέσβο, ήρθε στο φως, αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. 33 μέλη από 4 ΜΚΟ συνελήφθησαν, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία.

Πέρα από τις όποιες ποινικές ευθύνες των συγκεκριμένων μελών ΜΚΟ, είναι τεράστιες οι ευθύνες ΕΕ - κυβερνήσεων. Γιατί αυτές έχουν αποφασίσει και εφαρμόσει την απαράδεκτη ανάθεση διαχείρισης του Προσφυγικού στις διάφορες ΜΚΟ, πριμοδοτώντας τους με εκατομμύρια ευρώ και απαγορεύοντας με σχετικούς κανονισμούς τη χρηματοδότηση των αρμόδιων κρατικών οργανισμών, που σχεδιασμένα υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται, για να "αλωνίζουν" οι κάθε είδους ΜΚΟ. Κι όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι η δράση πολλών ΜΚΟ είναι ενταγμένη σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς και αξιοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ως "εργαλείο" για τις επιδιώξεις τους και με την ανοχή των κυβερνήσεων παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των ξεριζωμένων ανθρώπων αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Συνιστούν δε εμπαιγμό οι κατά καιρούς ισχυρισμοί της ΕΕ και των κυβερνήσεων ότι τάξη στο χάος μπορεί να μπει αν καταγραφεί... και σε λίστα "Μητρώου ΜΚΟ" η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Πρόκειται για κατευθύνσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η σημερινή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, που ορίζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου ως τους μόνιμους χώρους εγκλωβισμού, βάσει της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με τη λειτουργία απάνθρωπων στρατοπέδων συγκέντρωσης των ξεριζωμένων. Είναι η ίδια πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά των ΜΚΟ, ώστε να εμπλέκονται στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Μάλιστα, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβερνήσεων που οδηγούν στον εγκλωβισμό, στις απάνθρωπες "Μόριες", καθώς το κριτήριο της χώρας πρώτης εισόδου που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου παραμένει, ενώ βαφτίζεται "αλληλεγγύη" ο διαμοιρασμός των απελάσεων και της καταστολής στα κράτη - μέλη.

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται στα εξής:

-- Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή των ΜΚΟ και κάθε χρηματοδότησή τους άμεση ή έμμεση.

-- Να κλείσουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

-- Στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό, μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας των μεταναστών, χωρίς καμιά ανάμειξη ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν με μόνιμη εργασία σε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες, μεταφορά σε προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, που πρέπει να δημιουργηθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέοι «κόφτες» για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Νέες αντιδραστικές προσαρμογές για τους ΟΤΑ

Με πολυνομοσχέδιο που ήδη συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει έναν ακόμα «κόφτη» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που υπηρετούν τη στρατηγική κατεύθυνση της πιο άμεσης προσαρμογής των στελεχών δημόσιας διοίκησης στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος των ΟΤΑ, στρώνοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και τη μεγαλύτερη πρόσδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Συνοπτικά, όσον αφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ο αιτών θα πρέπει πρώτα να περάσει γραπτές εξετάσεις σε ελληνική γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμό, πολιτικούς θεσμούς και άλλα, επιπέδου αποφοίτου Γυμνασίου και να απαντήσει επιτυχώς στο 80% των ερωτήσεων, με θέματα που θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων. Θα πρέπει να έχει καταβάλει παράβολο - χαράτσι ύψους 250 ευρώ - ώστε να αποκτήσει το λεγόμενο πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση. Αφού πάρει αυτό το πιστοποιητικό θα πρέπει να καταβάλει άλλα 550 ευρώ (σύνολο 800 ευρώ) για να αιτηθεί να περάσει στο δεύτερο στάδιο, της συνέντευξης, όπου θα εξεταστεί για το αν συντρέχουν και οι λοιπές ουσιαστικές προϋποθέσεις, δηλαδή της εξακρίβωσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος. Οσον αφορά την προϋπόθεση της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση επαναφέρει παλιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.

Οσον αφορά την επιλογή στελεχών για τις διοικήσεις του δημόσιου τομέα, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε αυτοί που θα επιλεχθούν, ακόμα και αν άλλοι εξεταζόμενοι υπερτερούν σε προσόντα, να υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οσον αφορά τους ΟΤΑ, θεσμοθετείται ότι οι «αναπτυξιακοί οργανισμοί» που ήδη έχουν ψηφιστεί σε προηγούμενο νομοσχέδιο της ΝΔ με την πρόβλεψη ότι θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα αναλαμβάνουν πλέον τη σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημόσιων μελετών και έργων από ΟΤΑ και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης, προφανώς για να «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα τα επιχειρηματικά πρότζεκτ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την ελληνική ιθαγένεια ανέφερε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή είναι η φωνή της λογικής και είναι η φωνή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων». Για τους ΟΤΑ είπε ορθά - κοφτά, προαναγγέλλοντας τα όσα έρχονται, ότι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση είναι «ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και αυτοτελής τοπική αυτοδιοίκηση, με δικούς της πόρους, δυνατότητες, εξουσίες και αρμοδιότητες»...

Οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα «σημεία», ενώ ορισμένες διατάξεις για την ιθαγένεια, όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Μ. Χατζηγιαννάκης, τις βρήκε θετικές, όσον αφορά δε την πρόθεση ψήφου επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφρασαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, όσον αφορά τις απαράδεκτες διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών, ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από την κυβέρνηση, που με τον ίδιο νόμο του Μάρτη χειροτέρευσε τη διαδικασία απόκτησης της ιθαγένειας από τα ανάπηρα παιδιά δεύτερης γενιάς, που πέταξε στο δρόμο, μετά από χρόνια διαμονής και δουλειάς, τις τόσο αναγκαίες καθαρίστριες των σχολείων, επειδή δεν είχαν είτε ιθαγένεια είτε πιστοποιητικό ελληνομάθειας, παρόλο που πολλές εξ αυτών είχαν κάνει αίτηση για ιθαγένεια ή για απόκτηση του πιστοποιητικού, που όμως καθυστερούν με ευθύνη του κράτους». Ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται κατηγορίες ατόμων με αναπηρία (κωφοί, τυφλοί, τετραπληγικά άτομα).

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση πατάει στο δρόμο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισάγοντας τις εξετάσεις στη διαδικασία πολιτογράφησης.

Για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, τόνισε ότι «οι ρυθμίσεις αυτές υπηρετούν τη στρατηγική κατεύθυνση της πιο άμεσης υπαγωγής των στελεχών δημόσιας διοίκησης στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου».

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ΟΤΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαμόρφωση νέων ευέλικτων εργαλείων για την παραπέρα προώθηση της ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, υποβαθμίζοντας παραπέρα υπηρεσίες και αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Τα νησιά παραμένουν ο τόπος του εγκλωβισμού

Παρέμβαση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, στην ενημέρωση που έγινε στη Βουλή

Για το «νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και τις ελληνικές θέσεις» ενημέρωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, τις Επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που προδιαγράφει την παραπέρα ένταση της καταστολής και εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Στην τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η πρόταση της ΕΕ είναι ενταγμένη στην κατάπτυστη πολιτική συνολικά της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεπικουρείται από τα άλλα αστικά κόμματα. «Οσο κι αν προσπαθεί - τόνισε - να παρουσιάσει η κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση ή η τάση που διαμορφώνεται στην ΕΕ θα οδηγήσει στο τέλος του εγκλωβισμού και στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο». Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες. Το αντίθετο. Τα νησιά παραμένουν και θα παραμένουν ο τόπος του εγκλωβισμού και είναι κάτι που ούτε καν το διαπραγματεύεται ή το διεκδικεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη βέβαια. Αυτό, δηλαδή, δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση και συζήτηση στην ΕΕ».

Μάλιστα, τόνισε ότι «το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, θεωρούμε, είναι μια αρχική πρόταση και όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ χειρότερη η τελική απόφαση. Είναι μια πρόταση που δίνει έμφαση στον διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε νέες ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι, βέβαια, στο διαμοιρασμό της υποδοχής των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της υποδοχής, να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε χώρες που δεν επιλέγουν και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Οσο για τον «μηχανισμό των ευέλικτων συνεισφορών», ουσιαστικά αφορά την «επιστροφή όσων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, την υποδοχή προσφύγων ή την παροχή λειτουργικής υποστήριξης. Δηλαδή, το να δίνονται χρήματα ή άλλη στρατιωτική ενίσχυση για τον έλεγχο στα σύνορα ή για να δημιουργούνται - όπως γίνεται και αυτές τις μέρες και στη Λέσβο - ακόμα πιο αποτελεσματικές, θελκτικές και μόνιμες φυλακές εγκλωβισμού των προσφύγων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ