ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ την Κυριακή 4/10

Αναγκαία η διάσωση του ιστορικού χώρου και η μετατροπή του σε μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου

Η θρυλική τυπογραφική μηχανή «Βικτώρια» στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ
Η θρυλική τυπογραφική μηχανή «Βικτώρια» στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ
Εκδήλωση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα 79 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/1941) διοργανώνουν οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ, στο χώρο του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει την ανάγκη διάσωσης του ιστορικού αυτού χώρου, που από τις αρχές του 1942, με απόφαση της ΚΕ του ΕΑΜ, λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη στήριξη του ΕΑΜικού αγώνα. Εκεί, στα θεμέλια της οδού Σκρα 31 τυπώνονταν κάτω από τη μύτη των ναζί κατακτητών κατά χιλιάδες τα έντυπα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά και του ΚΚΕ, φύλλα του «Ριζοσπάστη», προκηρύξεις και άλλα υλικά. Πρόκειται για μια ακόμα ηρωική διάσταση της λαϊκής πάλης στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, με τη σφραγίδα των κομμουνιστών που είχαν αναλάβει το τυπογραφείο, ζώντας κλεισμένοι στην κατακόμβη μερόνυχτα ολόκληρα για να τυπώνουν αδιάκοπα και να εφοδιάζουν με υλικά τον αγώνα.

Σήμερα το παράνομο τυπογραφείο ρημάζει, παρά τη διαρκή απαίτηση από το ΚΚΕ να παρθούν μέτρα για τη διάσωσή του. Σημειώνεται ότι για να διασωθεί το τυπογραφείο μετά την Απελευθέρωση και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 από το όργιο καταστολής, με εντολή του ΚΚΕ είχε σφραγιστεί. Αποκαλύφθηκε ξανά το 1984, με απόφαση της ΚΕ του Κόμματος. Από τότε μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έχουν αναπτύξει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, με συγκεντρώσεις, πορείες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις στο δήμο, στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Βουλή ώστε να υλοποιηθεί το αυτονόητο: Να γίνει δηλαδή το Τυπογραφείο της Σκρα Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης και να σωθεί το μοναδικό μνημείο του ΕΑΜικού αντιστασιακού Τύπου από την καταστροφή. Οι ΚΟ Καλλιθέας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναδεικνύουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, ενώ θα συνεχίσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για να γίνει μουσείο εκεί που λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο, ως μια ακόμα προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ώστε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες.

«Εφυγε» η Αναστασία Χριστακάκη - Τσατσαλίδου

Στον Αυλώνα Αττικής σήμερα στις 11 π.μ. η πολιτική κηδεία

«Παιδιά μου, εσείς που είσαστε η τρίτη γενιά μετά την ηρωική εκείνη γενιά, με όρθια ψυχή, σταθείτε ευλαβικά μπροστά στη μνήμη τους. Κι αν θέλετε να τους τιμήσετε πραγματικά, δώστε τους μια μυστική υπόσχεση. Μια υπόσχεση που να 'ναι συγχρόνως και μια ισόβια δέσμευση για τον καθένα σας προσωπικά. Να προχωρήσετε στη ζωή σας χωρίς λιποταξίες μπροστά στο καθήκον της κάθε μέρας, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στα ιδανικά σας. Με αξιοπρέπεια και λεβεντιά. Με όρθια πάντα την ψυχή. Οπως ταιριάζει σε απογόνους ηρώων και μαρτύρων».

Αναστασία Χριστακάκη, μαχήτρια του ΔΣΕ

Την αποχαιρετούμε σήμερα στις 11 το πρωί με πολιτική κηδεία στην πλατεία του Αυλώνα Αττικής.

Γεννήθηκε στις 8 Οκτώβρη του 1930 στις Ανω Κλεινές της Φλώρινας, με παππούδες Θράκες και Μικρασιάτες πρόσφυγες. Κόρη του Ηλία και της Δέσποινας, στα 16 της χρόνια είδε τους πρώην συνεργάτες των ναζί να καίνε το σπίτι της, ντυμένοι τότε με τη στολή του μετακατοχικού κυβερνητικού στρατού. Είδε τους ΜΑΥδες να στήνουν τρεις φορές ενέδρα στον πατέρα της να τον σκοτώσουν, καθώς ήταν ο υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό. Ετσι βγήκε ο Ηλίας για δεύτερη φορά στο βουνό. Και λίγο αργότερα πήρε τον ίδιο δρόμο και η κυρά Δέσποινα με τα τρία της παιδιά, την Τασούλα, τον Δημήτρη και τον Χρήστο, μετά από το μαρτύριο μιας εικονικής εκτέλεσης στο οποίο τους επέβαλε ο στρατός λίγο έξω από τη Φλώρινα.

Βγαίνουν στο βουνό, οι αντάρτες έχουν ειδοποιηθεί. Μια συγκλονιστική πορεία μόλις άρχιζε. Φλάμπουρο, Νυμφαίο, Πρεκοπάνα, Βατοχώρι, Μικρολίμνη, Πύλη. Χωρίζουν και ξαναβρίσκονται μαζί 24 χρόνια μετά. Η Τασούλα μένει με τους αντάρτες, νοσοκόμα στην αρχή, η μάνα και τα δυο μικρά μετά από περιπλανήσεις περνάνε στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Η κυρά Δέσποινα δεν ξανάδε ποτέ την πατρίδα.

Η Τασούλα μένει για τρεις μήνες στο νοσοκομείο στον Πυξό κι ύστερα περνάει στα έμπεδα. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 1947 είναι τηλεφωνήτρια. Με την ανακήρυξη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης μεταφέρεται στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου στην Πύλη, επιλέγεται για τη σχολή ασυρματιστών, περνά στον Γράμμο όπου και συναντά και πάλι τον πατέρα της, μαχητή πλέον του ΔΣΕ. Παίρνει μέρος στη μεγάλη Μάχη του Γράμμου, το καλοκαίρι του 1948, είναι παρούσα στον Κλέφτη. Και μετά στον μεγάλο ελιγμό στο Βίτσι. Παρούσα στη Μάχη στο Μάλι Μάδι και στο κυνήγι των πανικόβλητων φαντάρων του αστικού στρατού έως έξω από την Καστοριά. Παίρνει μέρος και στη Μάχη στο Μπίκοβικ, εκεί που «πάγωνε το βήμα στον αέρα», τόσο μεγάλη ήταν η παγωνιά. Περνά στη δύναμη της 11ης Μεραρχίας, με Μέραρχο τον Βαϊνά, 24 χρόνων! Παίρνουν μέρος στη Μάχη της Φλώρινας με δρομολόγιο Πρέσπα, Βίγλα, Μπούφι, Ανω Κλεινές (το χωριό της), Φλώρινα. Η μάχη και ο μεγάλος χαμός. Επιστροφή στη Βίγλα μέσα σε ενάμισι μέτρο χιόνι - «το χιόνι μού σκέπαζε τη μύτη και το στόμα». Καλοκαίρι του 1949, τελικές μάχες, Λέσιτς και μετά Πύλη κι από κει ξανά στον Γράμμο. Στις 31 Αυγούστου περνά με τους τελευταίους από την Μπάτρα στην Αλβανία. Τασκένδη, γάμος με τον Βάιο Τσατσαλίδη, επίσης μαχητή του ΔΣΕ, καρπός τους ο Νικόλας κι ο Ηλίας. Επιστροφή στην Ελλάδα, κυνηγητό ξανά. Στα 72 της χρόνια αφήνει στα εγγόνια τις σημειώσεις της για όλη αυτήν τη συγκλονιστική πορεία (από εκείνο το κείμενο και ο πρόλογος αυτού εδώ του σημειώματος).

Την θυμόμαστε χαμογελαστή, στο περιθώριο μιας συνέντευξης στον «Ριζοσπάστη», το Φλεβάρη του 2016, για τη Μάχη της Φλώρινας, να μας μιλά για το όπλο της: «Δυο χρόνια κολλημένο πάνω μου, ήταν ο σύντροφός μου, ήταν το ταίρι μου, ο έρωτάς μου, η δύναμή μου, η αυτοπεποίθησή μου, ήταν τόσα πολλά, ήταν ο προστάτης μου, ήταν τα πάντα».

Ορθια και με πλήρη διαύγεια μυαλού έως τη στερνή την ώρα.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την ίδρυση του ΕΑΜ

Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση για την 79η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ, την Κυριακή 4 Οκτώβρη στις 12 μ., στο Αλκαζάρ απέναντι από το Κηποθέατρο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο του Παραρτήματος, συζήτηση και αντάρτικα τραγούδια.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ηρωική εξέγερση της Δράμας

Η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική εξέγερση της Δράμας το 1941, την Κυριακή 4 Οκτώβρη στις 10 π.μ., στο μνημείο των δολοφονημένων από τους φασίστες κατακτητές στο Δοξάτο Δράμας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μήτρου, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του σ. Γ. Κολλάρου

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του σ. Γιώργου Κολλάρου, στη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ αύριο Σάββατο στις 5.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ξάνθης.

Ο σύντροφος Γ. Κολλάρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη το 1974, ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά. Μέχρι το θάνατό του ήταν μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. Στη 45χρονη πορεία του (1975 - 2020) μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στάθηκε πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Ηταν χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιστήμονα που ήταν ένα με το λαό. Για πολλά χρόνια εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έγινε αγαπητός στο λαό της Ξάνθης μέσα από τις μάχες που έδινε μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του λαού για Υγεία, Παιδεία, εργασία, πολιτισμό και αθλητισμό.

Περιοδεία του Γ. Λαμπρούλη στο 1ο Ειδικό Σχολείο Λάρισας

Περιοδεία στο 1ο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) Λάρισας θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ. ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο σχολείο, 50 παιδιά και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε μικρές προκάτ αίθουσες και παλιές αποθήκες του 12ου Λυκείου, που ανακαινίστηκαν πριν από μερικά χρόνια και αερίζονται με φεγγίτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ