Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ την Κυριακή 4/10

Αναγκαία η διάσωση του ιστορικού χώρου και η μετατροπή του σε μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου

Η θρυλική τυπογραφική μηχανή «Βικτώρια» στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ
Η θρυλική τυπογραφική μηχανή «Βικτώρια» στο παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ
Εκδήλωση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τα 79 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/1941) διοργανώνουν οι ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ, στο χώρο του παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει την ανάγκη διάσωσης του ιστορικού αυτού χώρου, που από τις αρχές του 1942, με απόφαση της ΚΕ του ΕΑΜ, λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη στήριξη του ΕΑΜικού αγώνα. Εκεί, στα θεμέλια της οδού Σκρα 31 τυπώνονταν κάτω από τη μύτη των ναζί κατακτητών κατά χιλιάδες τα έντυπα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά και του ΚΚΕ, φύλλα του «Ριζοσπάστη», προκηρύξεις και άλλα υλικά. Πρόκειται για μια ακόμα ηρωική διάσταση της λαϊκής πάλης στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, με τη σφραγίδα των κομμουνιστών που είχαν αναλάβει το τυπογραφείο, ζώντας κλεισμένοι στην κατακόμβη μερόνυχτα ολόκληρα για να τυπώνουν αδιάκοπα και να εφοδιάζουν με υλικά τον αγώνα.

Σήμερα το παράνομο τυπογραφείο ρημάζει, παρά τη διαρκή απαίτηση από το ΚΚΕ να παρθούν μέτρα για τη διάσωσή του. Σημειώνεται ότι για να διασωθεί το τυπογραφείο μετά την Απελευθέρωση και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944 από το όργιο καταστολής, με εντολή του ΚΚΕ είχε σφραγιστεί. Αποκαλύφθηκε ξανά το 1984, με απόφαση της ΚΕ του Κόμματος. Από τότε μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ έχουν αναπτύξει κάθε δυνατή πρωτοβουλία, με συγκεντρώσεις, πορείες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και παραστάσεις στο δήμο, στο υπουργείο Πολιτισμού και στη Βουλή ώστε να υλοποιηθεί το αυτονόητο: Να γίνει δηλαδή το Τυπογραφείο της Σκρα Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης και να σωθεί το μοναδικό μνημείο του ΕΑΜικού αντιστασιακού Τύπου από την καταστροφή. Οι ΚΟ Καλλιθέας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναδεικνύουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, ενώ θα συνεχίσουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για να γίνει μουσείο εκεί που λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο, ως μια ακόμα προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ώστε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ