Παρέμβαση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ, στην ενημέρωση που έγινε στη Βουλή
Για το «νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και τις ελληνικές θέσεις» ενημέρωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, τις Επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που προδιαγράφει την παραπέρα ένταση της καταστολής και εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.
Στην τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η πρόταση της ΕΕ είναι ενταγμένη στην κατάπτυστη πολιτική συνολικά της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεπικουρείται από τα άλλα αστικά κόμματα. «Οσο κι αν προσπαθεί - τόνισε - να παρουσιάσει η κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση ή η τάση που διαμορφώνεται στην ΕΕ θα οδηγήσει στο τέλος του εγκλωβισμού και στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο». Και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τρέφουν καμία αυταπάτη πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες. Το αντίθετο. Τα νησιά παραμένουν και θα παραμένουν ο τόπος του εγκλωβισμού και είναι κάτι που ούτε καν το διαπραγματεύεται ή το διεκδικεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη βέβαια. Αυτό, δηλαδή, δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση και συζήτηση στην ΕΕ».
Μάλιστα, τόνισε ότι «το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, θεωρούμε, είναι μια αρχική πρόταση και όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ χειρότερη η τελική απόφαση. Είναι μια πρόταση που δίνει έμφαση στον διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε νέες ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι, βέβαια, στο διαμοιρασμό της υποδοχής των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της υποδοχής, να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε χώρες που δεν επιλέγουν και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Οσο για τον «μηχανισμό των ευέλικτων συνεισφορών», ουσιαστικά αφορά την «επιστροφή όσων απορρίπτεται το αίτημα ασύλου, την υποδοχή προσφύγων ή την παροχή λειτουργικής υποστήριξης. Δηλαδή, το να δίνονται χρήματα ή άλλη στρατιωτική ενίσχυση για τον έλεγχο στα σύνορα ή για να δημιουργούνται - όπως γίνεται και αυτές τις μέρες και στη Λέσβο - ακόμα πιο αποτελεσματικές, θελκτικές και μόνιμες φυλακές εγκλωβισμού των προσφύγων».