ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
Πλήθος εκδηλώσεων σε πόλεις και χωριά

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Με σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...», το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην κορύφωση του καλοκαιριού «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις του δένουν αρμονικά την επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ, με την πολιτική παρέμβαση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και με γνήσια λαϊκά γλέντια.

Πολλές τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές και ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα μικρές ανταποκρίσεις για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό τους.

Σε νησιά του Αιγαίου

Ενα ζεστό αντάμωμα ντόπιων και παραθεριστών ήταν η προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 9 Αυγούστου στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το Δημαρχείο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Τσιριγώτης, από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση πλαισιώθηκε από βίντεο - αφιέρωμα στον Αρη Βελουχιώτη, αφήγηση και απαγγελίες για τους εξόριστους του Αη - Στράτη και τραγούδια αφιερωμένα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, από μουσικά σχήματα φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μια μέρα μετά, στις 10 Αυγούστου, φεστιβαλική εκδήλωση έγινε στη Χώρα της Τήνου. Η εκδήλωση περιελάμβανε οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο και αφιέρωμα στον Τηνιακό κομμουνιστή συγγραφέα Μιχάλη Λιαρούτσο. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ανδρέα Σοφιανό, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Στο «ταξίδι» του στο Αιγαίο, το Φεστιβάλ έκανε στάση και στη Νάξο, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από μαθητές εργασία για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, έγινε συζήτηση για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ - ΝΑΤΟ και για τις συνέπειες της δράσης τους στους λαούς, με εισηγητή τον απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Φάρκωνα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συλλέγονταν υπογραφές ενάντια στη νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Φωτεινή Παγούνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που στάθηκε ιδιαίτερα στο κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό να πάρει απόφαση να συγκρουστεί χωρίς δισταγμό με τον κόσμο των αφεντικών, της σαπίλας, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, να παλέψει σαν μια γροθιά μέχρι ο κόσμος ο δικός μας να τσακίσει τον κόσμο των αφεντικών. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό εργαστήρι του Αγγελου Μιχελή.

Στη Θάσο

Την Κυριακή 9 Αυγούστου το 41ο Φεστιβάλ έκανε στάση και στα Λιμενάρια της Θάσου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στο χώρο λειτούργησε ειδική έκθεση αφιερωμένη στους μαχητές από τη Θάσο που συμμετείχαν στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, βασισμένη στην πρώτη προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης καταγραφής. Πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ βρήκαν στην έκθεση τα ονόματα παππούδων, προπάππων, γιαγιάδων, προγιαγιάδων και άλλων συγγενών που δεν γνώρισαν.

ΝΑΞΟΣ
ΝΑΞΟΣ
Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού που περιλάμβανε μια ιστορική σφραγίδα της ΚΟΒ Λιμεναρίων από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης αλλά και ένα βιβλίο καταγραφής κομμουνιστών της Ασφάλειας της Θάσου με τελευταία θεώρησή του στις 14/11/1970. Το βιβλίο περιλαμβάνει 177 κομμουνιστές από τα Λιμενάρια και τις Μαριές και περιέχει ημερομηνίες γέννησης, κλάσεις στρατού, βαθμό επικινδυνότητας Α, Β, Γ και μια περίληψη για τον καθένα τους.

Στο χώρο ακόμη υπήρχε έκθεση - ταμπλό για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

Στο νησί της Θάσου, το 41ο Φεστιβάλ πέρασε ακόμα από την Καλλιράχη και στις Μαριές, στις 11 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Και στις δύο εκδηλώσεις έγιναν ομιλίες και λαϊκά γλέντια με τοπικά συγκροτήματα, ενώ φιλοξενήθηκε και η έκθεση - αφιέρωμα για τη συμμετοχή αγωνιστών από τη Θάσο στο ΔΣΕ.

Στην Κρήτη

Το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στους Αγίους Πάντες (Μπαμπαλή), του Αποκόρωνα Χανίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σκετς από μαθητές των σχολείων της περιοχής, που σατίριζαν το τι διδάσκεται στο σημερινό σχολείο, το άγχος των εξετάσεων, ενώ ανέδειξαν τη διαφορετική πρόταση για το σχολείο που έχει ανάγκη η σημερινή νεολαία.

ΤΗΝΟΣ
ΤΗΝΟΣ
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο νέο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε αλλά δεν τον άφησαν», η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Σημείωσε ότι δίνεται χαριστική βολή σε μια σειρά από κλάδους, όπως οι μικρομεσαίοι αγρότες, με στόχο να συγκεντρωθεί η γη σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να συρρικνωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο μέσο όρο της ΕΕ, στο 1% του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή της Κρήτης και της Ελλάδας συνολικά έχει τεράστιες δυνατότητες, κυριαρχούν οι εισαγωγές, η παραγωγή σχεδιάζεται με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στην οικοδόμηση μιας τεράστιας κοινωνικής συμμαχίας, των κοινωνικών δυνάμεων εκείνων που αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα στο Ριζίτικο τραγούδι και την ιστορία του, που συνδέθηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής για καλύτερη ζωή, για λευτεριά. Στο αφιέρωμα τραγούδησαν το συγκρότημα Ριζίτικου της ΚΝΕ από την επαρχία Σφακίων και το συγκρότημα «Κρητικές Μαδάρες», ο αρχαιότερος ιστορικός, λαογραφικός σύλλογος διάδοσης και έρευνας του δημοτικού τραγουδιού (Ριζίτικου) της Κρήτης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από συγκρότημα μαθητών της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Με το βλέμμα στραμμένο στην ηρωική Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έγινε την Τετάρτη 12 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση στα Τρόπαια (Βυζίκι) Γορτυνίας. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στην αταλάντευτη και ατσαλένια στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που εκφράστηκε και στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949 και ειδικά στη συμβολή της Γορτυνίας. Πολύ θετική ανταπόκριση στο χώρο της εκδήλωσης βρήκε το αφιέρωμα με φωτογραφίες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, που χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές, με τις ζωγραφιές των καταδικασμένων, τα χαραγμένα στους τοίχους ονόματα, στοιχεία και ημερομηνίες απόφασης της εκτέλεσής τους, όπως και το αφιέρωμα για τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού με καταγωγή απ' τη Γορτυνία. Το αφιέρωμα για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Οργάνωση Γορτυνίας της ΚΝΕ, όπως και το βίντεο για το «θανατοδικείο» της Τρίπολης συγκίνησαν όσους παραβρέθηκαν, δίνοντας δύναμη και ορμή για τις μάχες του «σήμερα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Μοσχοβίτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, που στάθηκε τόσο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στην Ιστορία του ΚΚΕ και το περιεχόμενο του φετινού Φεστιβάλ όσο και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με το 3ο μνημόνιο.

Η προφεστιβαλική ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι, ανανεώνοντας το ραντεβού με τον κόσμο που αγκάλιασε την εκδήλωση, για το κεντρικό φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Αρκαδίας της ΚΝΕ, στην Τρίπολη, στις 4 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Πετρινού.

Στην Κεφαλονιά

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε και στη Σάμη Κεφαλονιάς. Παρουσιάστηκαν αρχικά τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αιγιαλός» και στη συνέχεια μίλησε ο Αντρέας Βαλεντής, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που κατάγονταν από την περιοχή. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο αγωνιστικό και αντάρτικο τραγούδι, από μέλη της ΚΝΕ, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 30 Αυγούστου και την κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αργοστόλι.

Κάλεσμα για δημιουργία νέου καλλιτεχνικού έργου

Αφίσας, φωτογραφίας και μελοποιημένης ποίησης

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και οδεύοντας προς την κορύφωση του 41ου Φεστιβάλ στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, η ΚΝΕ διεξάγει φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, ενώ απευθύνει και κάλεσμα μελοποίησης έργων του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» διοργανώνουν διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα εμπνευσμένο από το στίχο του Κ. Βάρναλη: «Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία». Νέες και νέοι καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφοι και σκιτσογράφοι καλούνται να τιμήσουν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν απ' το αστικό κράτος, γιατί πάλεψαν για τη λευτεριά του λαού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Οι αφίσες πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

1. ΚΝΕ

2. Σφυροδρέπανο

Οι αφίσες που θα σταλούν, θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm

2. Resolution έως 300 dpi

3. Χρωματικό σύστημα CMYK

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα

Για τη φωτογραφία:

Οι φωτογράφοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, φωτογραφίζοντας τόπους φυλάκισης, μαρτυρίου και εξορίας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να συνοδεύονται από περιγραφή του θέματος και τον τόπο λήψης. Οι φωτογραφίες που θα σταλούν, μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν, επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, να φιλοτεχνήσουν και αφίσα. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν, θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ efestival.kne.gr, σε ειδική ενότητα. Οι φωτογραφίες και οι αφίσες που θα σταλούν ως την 1η Σεπτέμβρη 2015, θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οροι συμμετοχής: Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 20 Σεπτέμβρη 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@odigitis.gr. Επίσης και ταχυδρομικά, στα γραφεία του «Οδηγητή», στη διεύθυνση Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Ολες οι δημιουργίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα στοιχεία του δημιουργού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο). Σε διαφορετική περίπτωση, οι συμμετοχές δε θα γίνονται δεκτές.

Μελοποίηση ποιημάτων του Χικμέτ

Η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ καλούν, επίσης, νέους μουσικούς να εμπνευστούν από το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ και να μελοποιήσουν ποιήματά του. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των έργων είναι η Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015. Η παρουσίασή τους θα γίνει στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Σκηνή Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινίσεις, καθώς και αν χρειάζονται υποστηρικτικό υλικό, στο τηλ. 6972774899 και στο festival@kne.gr.

Προγραμματισμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες

- Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο νησί της Ικαρίας, με την εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 9 μ.μ. στον Καραβόσταμο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στην «απόδραση των 9» το 1955 και στον επαναστατικό και κομματικό Τύπο, θα υπάρχει παιδότοπος με πλούσιο πρόγραμμα, θα γίνουν ομιλίες και η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

- Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν στη Λάρυμνα, στην πλατεία «Θοδωρής Μαλέρδος» (γήπεδο 5x5).

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν: Θεατρικό σκετς με θέμα «Εργατικά ατυχήματα» από ομάδα του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Βιντεοπροβολή με τους αγώνες των εργαζομένων της «ΛΑΡΚΟ». Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Φλούδα, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Εκδήλωση τιμής στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργία στη «ΛΑΡΚΟ» το 1977. Ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό έντεχνο και ρεμπέτικο τραγούδι. Εκθέσεις και φωτοαφιερώματα.

- Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι για το Σάββατο 22 Αυγούστου προγραμματισμένες δύο εκδηλώσεις: Στο Σιδηρόκαστρο, με ομιλητή τον Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, και στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

- Στην Κρήτη είναι προγραμματισμένη προφεστιβαλική εκδήλωση για το Σάββατο 22 Αυγούστου στα Ανώγεια, ενώ εκδήλωση θα γίνει και τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στο Καστέλι Κισσάμου, στις 8.30 μ.μ., στην Κάτω Πλατεία (Μουσείο), που θα περιλαμβάνει: Κρητικό γλέντι, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org