Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πλήθος εκδηλώσεων σε πόλεις και χωριά

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Με σύνθημα δανεισμένο από τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...», το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην κορύφωση του καλοκαιριού «ταξιδεύει» ανά την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις του δένουν αρμονικά την επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ, με την πολιτική παρέμβαση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και με γνήσια λαϊκά γλέντια.

Πολλές τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές και ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί σήμερα μικρές ανταποκρίσεις για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό τους.

Σε νησιά του Αιγαίου

Ενα ζεστό αντάμωμα ντόπιων και παραθεριστών ήταν η προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 9 Αυγούστου στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, μπροστά από το Δημαρχείο.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταύρος Τσιριγώτης, από την Επιτροπή Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση πλαισιώθηκε από βίντεο - αφιέρωμα στον Αρη Βελουχιώτη, αφήγηση και απαγγελίες για τους εξόριστους του Αη - Στράτη και τραγούδια αφιερωμένα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, από μουσικά σχήματα φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μια μέρα μετά, στις 10 Αυγούστου, φεστιβαλική εκδήλωση έγινε στη Χώρα της Τήνου. Η εκδήλωση περιελάμβανε οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο και αφιέρωμα στον Τηνιακό κομμουνιστή συγγραφέα Μιχάλη Λιαρούτσο. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Ανδρέα Σοφιανό, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
ΘΑΣΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ
Στο «ταξίδι» του στο Αιγαίο, το Φεστιβάλ έκανε στάση και στη Νάξο, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από μαθητές εργασία για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, έγινε συζήτηση για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ - ΝΑΤΟ και για τις συνέπειες της δράσης τους στους λαούς, με εισηγητή τον απόστρατο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Φάρκωνα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συλλέγονταν υπογραφές ενάντια στη νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Φωτεινή Παγούνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που στάθηκε ιδιαίτερα στο κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό να πάρει απόφαση να συγκρουστεί χωρίς δισταγμό με τον κόσμο των αφεντικών, της σαπίλας, της διαφθοράς, της εκμετάλλευσης, να παλέψει σαν μια γροθιά μέχρι ο κόσμος ο δικός μας να τσακίσει τον κόσμο των αφεντικών. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό εργαστήρι του Αγγελου Μιχελή.

Στη Θάσο

Την Κυριακή 9 Αυγούστου το 41ο Φεστιβάλ έκανε στάση και στα Λιμενάρια της Θάσου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στο χώρο λειτούργησε ειδική έκθεση αφιερωμένη στους μαχητές από τη Θάσο που συμμετείχαν στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, βασισμένη στην πρώτη προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης καταγραφής. Πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ βρήκαν στην έκθεση τα ονόματα παππούδων, προπάππων, γιαγιάδων, προγιαγιάδων και άλλων συγγενών που δεν γνώρισαν.

ΝΑΞΟΣ
ΝΑΞΟΣ
Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η έκθεση ιστορικού αρχειακού υλικού που περιλάμβανε μια ιστορική σφραγίδα της ΚΟΒ Λιμεναρίων από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης αλλά και ένα βιβλίο καταγραφής κομμουνιστών της Ασφάλειας της Θάσου με τελευταία θεώρησή του στις 14/11/1970. Το βιβλίο περιλαμβάνει 177 κομμουνιστές από τα Λιμενάρια και τις Μαριές και περιέχει ημερομηνίες γέννησης, κλάσεις στρατού, βαθμό επικινδυνότητας Α, Β, Γ και μια περίληψη για τον καθένα τους.

Στο χώρο ακόμη υπήρχε έκθεση - ταμπλό για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και την πρόταση του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

Στο νησί της Θάσου, το 41ο Φεστιβάλ πέρασε ακόμα από την Καλλιράχη και στις Μαριές, στις 11 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Και στις δύο εκδηλώσεις έγιναν ομιλίες και λαϊκά γλέντια με τοπικά συγκροτήματα, ενώ φιλοξενήθηκε και η έκθεση - αφιέρωμα για τη συμμετοχή αγωνιστών από τη Θάσο στο ΔΣΕ.

Στην Κρήτη

Το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στους Αγίους Πάντες (Μπαμπαλή), του Αποκόρωνα Χανίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σκετς από μαθητές των σχολείων της περιοχής, που σατίριζαν το τι διδάσκεται στο σημερινό σχολείο, το άγχος των εξετάσεων, ενώ ανέδειξαν τη διαφορετική πρόταση για το σχολείο που έχει ανάγκη η σημερινή νεολαία.

ΤΗΝΟΣ
ΤΗΝΟΣ
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στο νέο μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε αλλά δεν τον άφησαν», η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της ΕΕ και τα οποία κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Σημείωσε ότι δίνεται χαριστική βολή σε μια σειρά από κλάδους, όπως οι μικρομεσαίοι αγρότες, με στόχο να συγκεντρωθεί η γη σε μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να συρρικνωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο μέσο όρο της ΕΕ, στο 1% του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή της Κρήτης και της Ελλάδας συνολικά έχει τεράστιες δυνατότητες, κυριαρχούν οι εισαγωγές, η παραγωγή σχεδιάζεται με κριτήριο το κέρδος των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στην οικοδόμηση μιας τεράστιας κοινωνικής συμμαχίας, των κοινωνικών δυνάμεων εκείνων που αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την οριστική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Μετά την ομιλία ακολούθησε αφιέρωμα στο Ριζίτικο τραγούδι και την ιστορία του, που συνδέθηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής για καλύτερη ζωή, για λευτεριά. Στο αφιέρωμα τραγούδησαν το συγκρότημα Ριζίτικου της ΚΝΕ από την επαρχία Σφακίων και το συγκρότημα «Κρητικές Μαδάρες», ο αρχαιότερος ιστορικός, λαογραφικός σύλλογος διάδοσης και έρευνας του δημοτικού τραγουδιού (Ριζίτικου) της Κρήτης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι από συγκρότημα μαθητών της περιοχής.

Στην Αρκαδία

Με το βλέμμα στραμμένο στην ηρωική Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έγινε την Τετάρτη 12 Αυγούστου προφεστιβαλική εκδήλωση στα Τρόπαια (Βυζίκι) Γορτυνίας. Το περιεχόμενο της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στην αταλάντευτη και ατσαλένια στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που εκφράστηκε και στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949 και ειδικά στη συμβολή της Γορτυνίας. Πολύ θετική ανταπόκριση στο χώρο της εκδήλωσης βρήκε το αφιέρωμα με φωτογραφίες από τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, που χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές, με τις ζωγραφιές των καταδικασμένων, τα χαραγμένα στους τοίχους ονόματα, στοιχεία και ημερομηνίες απόφασης της εκτέλεσής τους, όπως και το αφιέρωμα για τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού με καταγωγή απ' τη Γορτυνία. Το αφιέρωμα για το Δημοκρατικό Στρατό Πελοποννήσου, που επιμελήθηκε και παρουσίασε η Οργάνωση Γορτυνίας της ΚΝΕ, όπως και το βίντεο για το «θανατοδικείο» της Τρίπολης συγκίνησαν όσους παραβρέθηκαν, δίνοντας δύναμη και ορμή για τις μάχες του «σήμερα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Μοσχοβίτης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, που στάθηκε τόσο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στην Ιστορία του ΚΚΕ και το περιεχόμενο του φετινού Φεστιβάλ όσο και στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με το 3ο μνημόνιο.

Η προφεστιβαλική ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι, ανανεώνοντας το ραντεβού με τον κόσμο που αγκάλιασε την εκδήλωση, για το κεντρικό φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Αρκαδίας της ΚΝΕ, στην Τρίπολη, στις 4 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Πετρινού.

Στην Κεφαλονιά

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε και στη Σάμη Κεφαλονιάς. Παρουσιάστηκαν αρχικά τοπικοί παραδοσιακοί χοροί από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Αιγιαλός» και στη συνέχεια μίλησε ο Αντρέας Βαλεντής, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που κατάγονταν από την περιοχή. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο αγωνιστικό και αντάρτικο τραγούδι, από μέλη της ΚΝΕ, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 30 Αυγούστου και την κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση στο Αργοστόλι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org