ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Πρόστιμο 300 ευρώ για το σφυροδρέπανο!

Νέο κρούσμα του ωμού αντικομμουνισμού με την ανοχή της ΕΕ

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε την Τρίτη ένα νέο νομοσχέδιο, με το οποίο στο εξής απαγορεύεται η δημόσια χρήση των συμβόλων του κομμουνισμού και του φασισμού. Η απαράδεκτη αυτή ταύτιση, στην οποία προχώρησαν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, μιας χώρας που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένο το ΚΚ και διώκονται στελέχη του ΚΚ Λιθουανίας, διεξάγεται στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής υστερίας, που καλλιεργείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την υποστήριξη της ΕΕ.

Ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμο για όσους δημόσια χρησιμοποιήσουν το σφυροδρέπανο, της τάξης από 150 έως 300 ευρώ, που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις ο Πρόεδρος της χώρας υπογράψει το νέο νόμο.

Θυμίζουμε ότι ανάλογες διώξεις υπάρχουν στις άλλες προστατευόμενες χώρες της ΕΕ, της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία, όπου οι φιλοφασιστικές δυνάμεις έχουν σηκώσει κεφάλι, ξαναγράφουν την Ιστορία και θέλουν να στείλουν στη λήθη τη μεγάλη συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης σε όλη την ανθρωπότητα. Επίσης, στην Ουγγαρία διώκεται το κόκκινο αστέρι, ενώ στην Τσεχία, επίσης χώρα - μέλος της ΕΕ, φτάσανε να απαγορεύσουν την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, επειδή υπερασπίζεται την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το σοσιαλισμό. Αυτή είναι η κατάσταση στη ...δημοκρατική Ευρώπη, όπου ο αντικομμουνισμός και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας πάνε χέρι - χέρι με την επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι και αυτό άλλη μια απόδειξη ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός της ΕΕ ούτε εκδημοκρατίζεται ούτε γίνεται δήθεν πιο κοινωνικά ευαίσθητος. Μόνο ανατρέπεται αν θέλουν οι λαοί να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους, και οι εργαζόμενοι ως μόνοι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου να μπορούν να τον απολαμβάνουν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχίζει η εκεχειρία στη Γάζα

Εικόνα από τη Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής τρομοκρατούν τον πληθυσμό

Associated Press

Εικόνα από τη Νάμπλους στη Δυτική Οχθη, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής τρομοκρατούν τον πληθυσμό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε διά της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης για τη Λωρίδα της Γάζας και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, το πρωί στις έξι, εξέφραζαν, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της «Χαμάς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι από σήμερα οι κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ θα μπορούν να είναι «ήσυχοι», ενώ ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», στη Γάζα, δήλωνε ότι «μπορεί να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής».

Και οι δύο άνδρες, όμως, έσπευσαν να τονίσουν ότι αν αποτύχει η εκεχειρία, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Ο Ολμέρτ προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός «δε θα επιτρέψει να υπάρξει τρομοκρατία», συμπληρώνοντας ότι η «Χαμάς δεν έχει αλλάξει», ενώ ο Χανίγια υποστήριζε ότι «η επιτυχία της εκεχειρίας βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του Ισραήλ». Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση φάνηκε και χτες. Πενήντα ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η «Τζιχάντ», και δύο αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν στη Γάζα, τραυματίζοντας δύο Παλαιστινίους.

Αναμένοντας την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, τα «ευχολόγια» συνέχιζαν να καταφθάνουν από ηγεσίες της ΕΕ. Ολα αυτά, βέβαια, αφορούν μόνο τη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, στη Δυτική Οχθη, συνεχίζεται και η εποικιστική δραστηριότητα και η ανέγερση του τείχους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, με τηλεοπτικό διάγγελμα, δεσμεύτηκε να στείλει στο Κογκρέσο την επίμαχη νομοθεσία για αύξηση των φόρων, «ώστε η απόφαση να ληφθεί θεσμικά» και να λήξει ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι μεγαλοπαραγωγοί με αφορμή τους δασμούς στις εξαγωγές. Βάσει του Συντάγματος της Αργεντινής, το Κογκρέσο έχει «ειδικές εξουσίες» στο θέμα της φορολογικής νομοθεσίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα για την τιθάσευση της πάρα πολύ υψηλής λιανικής τιμής των καυσίμων. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η άρση της ισχύουσας απαγόρευσης για τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, η εντατικότερη εκμετάλλευση ασβεστολιθικών πετρωμάτων και η εντατικοποίηση των εργασιών στα αμερικανικά διυλιστήρια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ανακοίνωσε χτες πως σύντομα ανοίγουν στο Κοσσυφοπέδιο πρεσβείες οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία και Αλβανία...

ΡΩΜΗ.-- Αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες πως εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα τότε έως το Μάρτη του 2009 θα κινδυνεύσει η ζωή περίπου 5.000.000 Ζιμπαμπουέζων, εξαιτίας της δραματικής μείωσης στην παραγωγή τροφίμων.

ΧΑΓΗ.-- Ολλανδικό δικαστήριο άρχισε τις ακροάσεις επιζώντων της σφαγής στη Σεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995, που διεκδικούν αποζημιώσεις από τον ΟΗΕ για την αποτυχία Ολλανδών κυανοκράνων του ΟΗΕ να εμποδίσουν τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Την πιθανότητα να εγκατασταθεί μέρος της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη Λιθουανία, σε περίπτωση που οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Πολωνία δεν επιτευχθούν, υποστήριξε ο Βίτολντ Βασικόφσκι, βασικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, κάτι που διέψευσε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Γουόζας Ολέκας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν υπόψη τους και άλλες εκδοχές, αλλά αρνήθηκε πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη Λιθουανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη των φοιτητών

Από το χειμερινό εξάμηνο αυτού του έτους οι φοιτητές - σπουδαστές ανωτάτων σχολών του κρατιδίου της Εσσης δε θα πληρώνουν πλέον δίδακτρα. Αυτό το πέτυχαν μετά από αγώνες εναντίον του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Ρόλαντ Κοχ.

Ενθαρρημένοι από τον επιτυχή αγώνα τους ακολούθησαν το παράδειγμά τους 2.500 φοιτητές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που κετέβηκαν την Τρίτη σε διαμαρτυρίες στους δρόμους του Ντίσελντορφ. Εκτός από την κατάργηση των διδάκτρων η σπουδάζουσα νεολαία απαιτεί τη διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση της κατάστασης των ιδρυμάτων διδασκαλίας.


Θ.Β

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέα αμερικανική βάση

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Την κατασκευή οικοδομικού συμπλέγματος στρατιωτικών δορυφορικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων για λογαριασμό των ΗΠΑ ξεκινά τις επόμενες βδομάδες στο Τζέραλντον της Δυτικής Αυστραλίας όπως αποκάλυψε χτες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Τζόελ Φιτζγκίμπον.

Ανακοινώθηκε επιπλέον πως η νέα στρατιωτική βάση τηλεπικοινωνιών θα συνδέεται με δορυφορικά κέντρα που θα παρέχουν άμεση πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πηγές ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών και δεδομένων που καταγράφονται σε πεδία συγκρούσεων και εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Καμπέρα» οι νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τζέραλντον υπολογίζεται να είναι λειτουργικά έτοιμες το 2011 και είναι οι πρώτες που κατασκευάζονται στην Αυστραλία για λογαριασμό του Πενταγώνου εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες...Ολα αυτά αποκαλύπτονται ενώ υποτίθεται πως η κυβέρνηση του Αυστραλού νέου πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ παίρνει αποστάσεις απ' την ιμπεριαλιστική πολιτική του Τζ. Ου. Μπους στο Ιράκ...

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για το φυσικό αέριο

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των χρόνια διαφιλονικούμενων υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας έκαναν χτες οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και Κίνας ανακοινώνοντας συμφωνία για την από κοινού ενεργειακή εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής Τσανσιάο (ή Σιρακάμπα στα γιαπωνέζικα).

Ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε την εξέλιξη, που ήρθε μετά από παζάρια τεσσάρων ετών, σαν τέτοια που θα μετατρέψει τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας «σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας...». Αντίστοιχη ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η συμφωνία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη «υγιών και σταθερών σινο-ιαπωνικών σχέσεων».

Ωστόσο η χτεσινή συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια περιοχή Τσανσιάο (όπου υπάρχουν κάπου 97 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου) δεν κλείνει οριστικά τις σινο-ιαπωνικές τριβές, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές με πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που παραμένουν πιθανές εστίες έντασης στις διμερείς σχέσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκκαθαρίσεις στην Κανταχάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Γιγαντιαία επιχείρηση «ανακατάληψης» των δύο χωριών, που κατέλαβαν δυνάμεις των Ταλιμπάν την Παρασκευή του βράδυ, ξεκίνησαν την Τρίτη οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν εκτός στρατού ξηράς και πολεμικά ελικόπτερα με δυνατότητα βολής, ενώ οι συγκρούσεις έγιναν αιτία εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές.

Οι επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και του αφγανικού στρατού, που δρα υπό τις εντολές τους, επικεντρώνονται στα περίχωρα της Κανταχάρ και κυρίως στην περιοχή Αργαντάμπ. Το βράδυ της Τρίτης επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 έως και τις 4.00, ενώ «χιλιάδες στρατιώτες με επίγεια και εναέρια μέσα» έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, όπως τόνισε ο στρατηγός Μοχαμάντ Ζαχίρ Αζίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, πάνω από 20 φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Κανταχάρ, χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με κατοίκους της επαρχίας Κανταχάρ, όπου διεξάγονται οι μάχες, οι περισσότεροι δρόμοι είναι κλειστοί, υπάρχουν παντού σημεία ελέγχου και είναι ιδιαίτερα έντονη η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ακόμα δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε χτες στην επαρχία Πάκτικα εναντίον περιπόλου.

Η Οργάνωση Βερολίνου του Γερμανικού ΚΚ κατά της ΕΕ

Η Οργάνωση Βερολίνου του Γερμανικού ΚΚ (DKP) πήρε την εξής απόφαση για την ΕΕ:

«Απορρίπτουμε την ΕΕ σαν ιμπεριαλιστικό πρότζεκτ. Σαν τέτοια ούτε να μεταρρυθμιστεί ούτε να εκδημοκρατιστεί μπορεί.

-- Το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα (EL) εξαρτάται από τις μη δημοκρατικές δομές της ΕΕ και διατηρείται με δίκαιο της ΕΕ, για να εκπροσωπεί τους στόχους της.

-- Η ιδιότητα του Γερμανικού ΚΚ σαν μέλος του EL θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η οργάνωση του κρατιδίου του Βερολίνου έχει τη γνώμη ότι, υπό τον μανδύα του παρατηρητή, πρακτικά η ιδιότητα του μέλους του DKP στο EL πρέπει να τερματιστεί.

-- Στις Ευρωεκλογές του 2009 το DKP να κατέλθει με δικούς του υποψηφίους».

(Από το «Berliner Anstoss», όργανο της Οργάνωσης Βερολίνου του DKP).


Θ.Β



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ