ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αύριο ξεκινά η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

ΑΒΑΝΑ.--

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, αναφορικά με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και την τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αβάνα, στις 20-22 Μάρτη.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αφορούν την άρση ορισμένων περιορισμών στα ταξίδια, όπως τα λεγόμενα ατομικά ταξίδια των «επαφών άνθρωπο τον άνθρωπο» που δηλώνεται ρητά από την πλευρά των ΗΠΑ ότι επιδιώκεται «να ενδυναμώσουν τον κουβανικό λαό» και να «ενισχύσουν την επαφή με το λαό της Κούβας, να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και την προώθηση της ανεξαρτησίας των ανθρώπων έναντι των αρχών της χώρας», επιβεβαιώνοντας την πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χτυπήσει όποια κατάκτηση έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό. Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται η δυνατότητα κάποιων συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες με τη χρήση δολαρίου. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση μελετάει τα μέτρα και τις πρακτικές εφαρμογές που θα έχουν», τα χαρακτήρισε «θετικό βήμα», που όμως δεν διαφοροποιούν τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, έτσι ζήτησε πλήρη άρση του, όπως και επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Για τα ταξίδια είπε ότι εξακολουθεί να μην επιτρέπεται ο ατομικός τουρισμός στους Αμερικανούς υπηκόους, ενώ για την προϋπόθεση που βάζει η αμερικανική πλευρά γι' αυτά τα ταξίδια, είπε ότι «κάτι πρέπει να είναι λάθος στην αμερικανική δημοκρατία αν μιλάει για ενδυνάμωση ενός άλλου λαού» και συμπλήρωσε ότι «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να κάνει κάτι προς όφελος του Κουβανικού λαού, ας καταργήσει τον αποκλεισμό».

Ανάφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τους περιορισμούς που υφίσταται η Κούβα, που δεν μπορεί να εξάγει προϊόντα της, ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά, φάρμακα, εμβόλια ή τα πολύ γνωστά ρούμι και πούρα, όπως επίσης για τους περιορισμούς τόσο στις κουβανικές επιχειρήσεις όσο και στις αμερικανικές ή άλλων χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα (σ.σ. πρόκειται για το γνωστό νόμο Χελμς - Μπάρτον).

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με δολάριο και τη δυνατότητα λογαριασμών κουβανικών φορέων σε αμερικανικές τράπεζες (κάτι που τώρα γίνεται μέσω τρίτων), ο Μπρ. Ροντρίγκες είπε ότι η χώρα του θα «τσεκάρει» τις επόμενες μέρες μεταβιβάσεις ποσών σε αμερικανικές τράπεζες και εφόσον ισχύουν θα προχωρήσει στην κατάργηση της προμήθειας 10% που ισχύει σήμερα για την ανταλλαγή του δολαρίου στην Κούβα.

Για την επίσκεψη Ομπάμα

Σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Κούβα, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει τις εκκλήσεις που έχει κάνει για άρση του αποκλεισμού, θα τον υποδεχτεί όπως προβλέπεται σε αρχηγούς κρατών, ενώ ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και μια εκδήλωση με ομιλία και συζήτηση στις 22 Μάρτη, σε κεντρικό θέατρο, με Κουβανούς πολίτες και νέους. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι υπάρχει διάθεση για ειλικρινή συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές, όπως είπε, στην αντίληψη για «το πολιτικό σύστημα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων». Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, έδωσε στο «διαφορετικό όραμα που έχουν για τη Λατινική Αμερική», στη φιλία και αλληλεγγύη της Κούβας με τη Βενεζουέλα και δήλωσε ότι θα θέσουν έντονα τη διαφωνία τους στο διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της «ασυνήθιστη και ειδική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ζητώντας την απόσυρσή του, γιατί δεν «έχει καμία δικαιολογία, είναι επιθετικό και αυθαίρετο».

Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε, επίσης, στην επιστολή του Ομπάμα στην 76χρονη Κουβανή Ιλεάνα Γιέρζα από την Αβάνα, που του είχε στείλει από το Φλεβάρη γράμμα και τον προσκαλούσε να την επισκεφτεί στο σπίτι της για καφέ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που εγκαινίασε την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών μετά από πάνω από 50 χρόνια, δηλώνει ότι η επιστολή του αυτή «θα αποτελέσει μία ανάμνηση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά μεταξύ των δύο χωρών μας» και ελπίζει ότι θα προλάβει να επισκεφτεί την Κουβανή που τον προσκάλεσε.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Το ενδοαστικό παζάρι καλά κρατεί

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μετά την καταψήφιση στις 4/3, από την ισπανική Βουλή των 350 εδρών, του ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ως εντολοδόχου πρωθυπουργού, ξεκίνησε ένα διαρκές παζάρι για το σχηματισμό σε διάστημα δύο μηνών της επόμενης αστικής κυβέρνησης συνεργασίας ή αλλιώς θα στηθούν νέες κάλπες. Θυμίζουμε ότι μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκέμβρη 2015, στις οποίες ήρθε πρώτο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (123 έδρες) χωρίς αυτοδυναμία, υπηρεσιακός πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο Μαριάνο Ραχόι.

Τα νέα στοιχεία στο παζάρι δείχνουν ότι ο Σάντσεθ (131 έδρες) που έχει συνάψει με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (40 έδρες ένα συνονθύλευμα κάτι σαν το Ποτάμι στη χώρα μας) μια συμφωνία - πρόγραμμα 200 σημείων για τη λεγόμενη «κυβέρνηση της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων», εντείνει τις διαπραγματεύσεις και με το τρίτο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ποδέμος» και σύμμαχα σχήματά του (69 έδρες), τη ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά (2 έδρες) και διάφορα εθνικιστικά αυτονομιστικά σχήματα. Ολοι αυτοί, βεβαίως, είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του Σάντσεθ, αλλά τώρα ξανακάθονται στο τραπέζι του παζαριού.

Ηδη ανακοινώθηκε συνάντηση του ηγέτη του «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας και του Σάντσεθ πριν το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μάρτη, ενώ χτες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία. Μάλιστα, ο Σάντσεθ ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να μεσολαβήσει για να «μαλακώσει» ο Ιγκλέσιας. Πάντως, το «Ποδέμος», που έχει και έντονα εσωκομματικά προβλήματα, καθώς μια τάση του θέλει ο Ιγκλέσιας να άρει τα εμπόδια για συνεργασία με τον Σάντσεθ, φέρεται να συζητάει ένα «τροποποιημένο» πρόγραμμα όπως αυτό με τους «Πολίτες» (που πριν αρνούνταν), ενώ φαίνεται να επιμένει σε διεύρυνση της συνεργασίας με αυτονομιστικά κόμματα, κάνοντας δεχτά κάποια αιτήματα αυτονομίας. Ενδεικτικό του παζαριού είναι ότι και ο Σάντσεθ συναντιέται με εκπροσώπους κομμάτων από την Καταλονία, ή τη χώρα των Βάσκων. Επίσης, η Ενωμένη Αριστερά μέσω του επικεφαλής της, Αλμπέρτο Γκαρσόν, θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός Σοσιαλιστών - «Ποδέμος», με τροποποίηση της συμφωνίας Σοσιαλιστών - «Πολιτών», κάτι που θα στηρίξει αλλιώς θα υπάρξουν νέες εκλογές.

Οπως όλα δείχνουν, το μοτίβο της δυνατότητας χειραγώγησης και πάλι του λαού για δήθεν «φιλολαϊκές λύσεις» στο πλαίσιο του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπου συμμετέχει η Ισπανία, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αξιοποιείται από όλα τα αστικά κόμματα. Από αυτό το αλισβερίσι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το θετικό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Σε 158 ανήλθαν οι νεκροί, από 50 που ήταν πριν από ένα μήνα, στην Αγκόλα, μετά το ξέσπασμα κίτρινου πυρετού το 2015, καθώς επιταχύνεται η εξάπλωση της νόσου, που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αύξηση σημειώθηκε επίσης στα κρούσματα ελονοσίας, χολέρας και χρόνιας διάρροιας στη Λουάντα και άλλες πόλεις, εν μέρει εξαιτίας της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας και των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Νεαρός ηλεκτρολόγος σκοτώθηκε χτες, δεύτερη μέρα δουλειάς, πέφτοντας από τον 53ο όροφο νεοανεγειρόμενου ουρανοξύστη γνωστού ως «Γουλσάιρ Γκραντ Σέντερ» στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου μίας οδηγού στο κέντρο του Λος Αντζελες.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Το υπουργείο Αμυνας του Νίγηρα ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις χωροφύλακες και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις, στη διάρκεια ξεχωριστών επιθέσεων από άγνωστους ενόπλους το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

ΟΣΛΟ.-- Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας «Statoil» ανακοίνωσε χτες πως εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που διατηρεί στην Αλγερία από κοινού με την ΒΡ, έγιναν στόχος επίθεσης πιθανώς τζιχαντιστών, με ρουκέτες, στην περιοχή Κρέτσμπα, που απέχει 1.200 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας Αλγέρι. Η εταιρεία δεν ανέφερε τυχόν ζημιές ή θύματα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκπρόσωπος του FBI και της εθνικής υπηρεσίας ασφαλούς οδήγησης (NHTSA) προειδοποίησαν χτες για τους αυξημένους κινδύνους χάκινγκ (υποκλοπή ψηφιακών μηχανισμών ασφάλειας) που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα οχήματα. Τον περασμένο Ιούλη, η Fiat Chrysler Automobiles NV ανακάλεσε 1,4 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταστήσει εξειδικευμένο λογισμικό προστασίας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παρέμβαση των ΗΠΑ για παραμονή της στην ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αντιδράσεις σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προκαλεί η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφτεί τον Απρίλη το Λονδίνο για να συμπαραταχθεί με το πλευρό του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, και όλων όσοι υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, ήδη πέντε Βρετανοί βουλευτές και ένας ευρωβουλευτής (ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ) έγραψαν ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, ζητώντας του να μείνει μακριά από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη και να μην πάρει θέση στο ζήτημα της παραμονής ή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Πίτερ Μπόουν και Τομ Πέρσγκλοβ, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, Κέλβιν Χόπικνς και Κάιτ Χόεϊ, ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP) Σάμι Γουίλσον και ο αρχηγός του κόμματος UKIP και ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν στην επιστολή τους: «Δεδομένου του πόσα πολλά διακυβεύονται, είναι επιτακτικής σημασίας το ζήτημα εξόδου από την ΕΕ να μην απαντηθεί από ξένους πολιτικούς ή ξένα συμφέροντα, αλλά από το βρετανικό λαό, που πρέπει τελικά να ζήσει με την αλλαγή ή όχι του στάτους κβο... Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικώς από το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου...».

Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σε μερίδα του βρετανικού Τύπου, δίνει μικρό προβάδισμα στο ποσοστό των Βρετανών που στηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43%, ενώ οι πολέμιοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανέρχονται στο 41%. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICΜ έγινε σε δείγμα 2.031 πολιτών με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου και καταδεικνύει, επίσης, ότι το 16% όσων ερωτήθηκαν παραμένει αναποφάσιστο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ