Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παρέμβαση των ΗΠΑ για παραμονή της στην ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αντιδράσεις σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων προκαλεί η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να επισκεφτεί τον Απρίλη το Λονδίνο για να συμπαραταχθεί με το πλευρό του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, και όλων όσοι υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, ήδη πέντε Βρετανοί βουλευτές και ένας ευρωβουλευτής (ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ) έγραψαν ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, ζητώντας του να μείνει μακριά από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη και να μην πάρει θέση στο ζήτημα της παραμονής ή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, Πίτερ Μπόουν και Τομ Πέρσγκλοβ, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, Κέλβιν Χόπικνς και Κάιτ Χόεϊ, ο βουλευτής του «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος» (DUP) Σάμι Γουίλσον και ο αρχηγός του κόμματος UKIP και ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν στην επιστολή τους: «Δεδομένου του πόσα πολλά διακυβεύονται, είναι επιτακτικής σημασίας το ζήτημα εξόδου από την ΕΕ να μην απαντηθεί από ξένους πολιτικούς ή ξένα συμφέροντα, αλλά από το βρετανικό λαό, που πρέπει τελικά να ζήσει με την αλλαγή ή όχι του στάτους κβο... Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικώς από το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου...».

Στο μεταξύ, η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σε μερίδα του βρετανικού Τύπου, δίνει μικρό προβάδισμα στο ποσοστό των Βρετανών που στηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43%, ενώ οι πολέμιοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανέρχονται στο 41%. Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICΜ έγινε σε δείγμα 2.031 πολιτών με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου και καταδεικνύει, επίσης, ότι το 16% όσων ερωτήθηκαν παραμένει αναποφάσιστο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org