Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αύριο ξεκινά η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

ΑΒΑΝΑ.--

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, αναφορικά με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και την τριήμερη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αβάνα, στις 20-22 Μάρτη.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, αφορούν την άρση ορισμένων περιορισμών στα ταξίδια, όπως τα λεγόμενα ατομικά ταξίδια των «επαφών άνθρωπο τον άνθρωπο» που δηλώνεται ρητά από την πλευρά των ΗΠΑ ότι επιδιώκεται «να ενδυναμώσουν τον κουβανικό λαό» και να «ενισχύσουν την επαφή με το λαό της Κούβας, να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και την προώθηση της ανεξαρτησίας των ανθρώπων έναντι των αρχών της χώρας», επιβεβαιώνοντας την πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χτυπήσει όποια κατάκτηση έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό. Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται η δυνατότητα κάποιων συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες με τη χρήση δολαρίου. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «η κυβέρνηση μελετάει τα μέτρα και τις πρακτικές εφαρμογές που θα έχουν», τα χαρακτήρισε «θετικό βήμα», που όμως δεν διαφοροποιούν τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, έτσι ζήτησε πλήρη άρση του, όπως και επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Για τα ταξίδια είπε ότι εξακολουθεί να μην επιτρέπεται ο ατομικός τουρισμός στους Αμερικανούς υπηκόους, ενώ για την προϋπόθεση που βάζει η αμερικανική πλευρά γι' αυτά τα ταξίδια, είπε ότι «κάτι πρέπει να είναι λάθος στην αμερικανική δημοκρατία αν μιλάει για ενδυνάμωση ενός άλλου λαού» και συμπλήρωσε ότι «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να κάνει κάτι προς όφελος του Κουβανικού λαού, ας καταργήσει τον αποκλεισμό».

Ανάφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τους περιορισμούς που υφίσταται η Κούβα, που δεν μπορεί να εξάγει προϊόντα της, ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά, φάρμακα, εμβόλια ή τα πολύ γνωστά ρούμι και πούρα, όπως επίσης για τους περιορισμούς τόσο στις κουβανικές επιχειρήσεις όσο και στις αμερικανικές ή άλλων χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα (σ.σ. πρόκειται για το γνωστό νόμο Χελμς - Μπάρτον).

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με δολάριο και τη δυνατότητα λογαριασμών κουβανικών φορέων σε αμερικανικές τράπεζες (κάτι που τώρα γίνεται μέσω τρίτων), ο Μπρ. Ροντρίγκες είπε ότι η χώρα του θα «τσεκάρει» τις επόμενες μέρες μεταβιβάσεις ποσών σε αμερικανικές τράπεζες και εφόσον ισχύουν θα προχωρήσει στην κατάργηση της προμήθειας 10% που ισχύει σήμερα για την ανταλλαγή του δολαρίου στην Κούβα.

Για την επίσκεψη Ομπάμα

Σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Κούβα, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει τις εκκλήσεις που έχει κάνει για άρση του αποκλεισμού, θα τον υποδεχτεί όπως προβλέπεται σε αρχηγούς κρατών, ενώ ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και μια εκδήλωση με ομιλία και συζήτηση στις 22 Μάρτη, σε κεντρικό θέατρο, με Κουβανούς πολίτες και νέους. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι υπάρχει διάθεση για ειλικρινή συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές, όπως είπε, στην αντίληψη για «το πολιτικό σύστημα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων». Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, έδωσε στο «διαφορετικό όραμα που έχουν για τη Λατινική Αμερική», στη φιλία και αλληλεγγύη της Κούβας με τη Βενεζουέλα και δήλωσε ότι θα θέσουν έντονα τη διαφωνία τους στο διάταγμα της αμερικανικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της «ασυνήθιστη και ειδική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ζητώντας την απόσυρσή του, γιατί δεν «έχει καμία δικαιολογία, είναι επιθετικό και αυθαίρετο».

Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε, επίσης, στην επιστολή του Ομπάμα στην 76χρονη Κουβανή Ιλεάνα Γιέρζα από την Αβάνα, που του είχε στείλει από το Φλεβάρη γράμμα και τον προσκαλούσε να την επισκεφτεί στο σπίτι της για καφέ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που εγκαινίασε την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών μετά από πάνω από 50 χρόνια, δηλώνει ότι η επιστολή του αυτή «θα αποτελέσει μία ανάμνηση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά μεταξύ των δύο χωρών μας» και ελπίζει ότι θα προλάβει να επισκεφτεί την Κουβανή που τον προσκάλεσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ