ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας

Η κυβέρνηση κατηγορεί για «στήριξη της τρομοκρατίας» και το CHP

Από το χτεσινό «αντιτρομοκρατικό» κήρυγμα του Ερντογάν στην Καλλίπολη
Από το χτεσινό «αντιτρομοκρατικό» κήρυγμα του Ερντογάν στην Καλλίπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζεται η ενίσχυση του κλίματος τρομο-λαγνείας στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να δυναμώνει ολόπλευρα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον οποίο συνδέει με διάφορα επικίνδυνα αντιλαϊκά σχέδια τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, όπου η ενδοαστική αντιπαράθεση επίσης διευρύνεται.

Χτες, έγινε γνωστό ότι μετά την πολύνεκρη επίθεση, την περασμένη Κυριακή, που προκάλεσε το θάνατο 37 ατόμων, πλέον έχουν ενισχυθεί δραστικά τα μέτρα ασφαλείας στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην Αγκυρα, με αύξηση του προσωπικού ασφαλείας, καμερών κ.τ.λ.

Επίσης, χτες, η γερμανική πρεσβεία, το γερμανικό προξενείο και η γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη παρέμειναν για δεύτερη μέρα κλειστά, έπειτα από «συγκεκριμένες πληροφορίες» για πιθανή «επίθεση», που, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είχε λάβει το Βερολίνο.

Ακόμα, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε χτες νέα οδηγία, με την οποία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους ενόψει των εκδηλώσεων για το Νεβρούζ (αφορούν το γιορτασμό για το κουρδικό νέο έτος) που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη την τουρκική επικράτεια. Μάλιστα, και οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει εντολές απαγόρευσης των συγκεκριμένων κουρδικών εκδηλώσεων σε αρκετές περιοχές, όπως και στην Αγκυρα. Οι τοπικές αρχές και στην Κωνσταντινούπολη δεν επέτρεψαν σχετική εκδήλωση, που το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είχε προγραμματίσει για την περασμένη Τετάρτη.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις για την κουρδική αρχή της χρονιάς έχουν «πολιτική όπως και κοινωνική χροιά» και ότι συχνά εκδηλώσεις «μπορεί να μετατραπούν σε αντιπαραθέσεις και να κλιμακωθούν σε πράξεις βίας».

Στο μεταξύ, χτες, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε όχημα, κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ (στην πόλη Χάνι).

Ο «αντιτρομοκρατικός» αγώνας, στον οποίο η κυβέρνηση θέλει να μείνει μπροστάρης, αξιοποιείται και στην αντιπαράθεσή της με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στο παζάρι με την ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την 101η επέτειο της μάχης της Καλλίπολης (Canakkale), απευθυνόμενος στους εταίρους στην ΕΕ, είπε ότι «η βόμβα των Κούρδων μαχητών στην τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, θα μπορούσε να εκραγεί στις Βρυξέλλες ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη», και τους προειδοποίησε ότι «τα φίδια με τα οποία κοιμάστε μπορούν ανά πάσα στιγμή να σας δαγκώσουν».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκρινε ξανά σε υψηλούς τόνους την αντιπολίτευση και ειδικά το HDP, που συστηματικά κατηγορείται για στήριξη του ΡΚΚ και της «τρομοκρατίας». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ότι το HDP δεν ήταν το μόνο κόμμα που «εκδήλωσε συμπάθεια» στην τρομοκρατία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να απηύθυνε αντίστοιχες κατηγορίες και στο κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό CHP λέγοντας πως «πολύ πρόσφατα, 10 αριστερές τρομοκρατικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν συμμαχία με το ΡΚΚ στο Καντίλ, ενώ την ίδια μέρα ο Ντεμιρτάς (πρόεδρος του HDP) απηύθυνε κάλεσμα ενότητας στο CHP», σχολιάζοντας μάλιστα ότι ενώ τρομοκρατικές οργανώσεις κήρυτταν ουσιαστικά τον πόλεμο στην Τουρκία, υπήρχαν άλλες συμμαχίες που «ψήνονταν».

  • Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, ελάχιστες βδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Τεχεράνη. Στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ο Ζαρίφ θα συζητήσει διμερή αλλά και περιφερειακά θέματα.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Καταγγέλλει τη Σ. Αραβία για τη σφαγή στην Υεμένη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ευθύνες για τις σφαγές χιλιάδων αμάχων στην Υεμένη από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ο Ιορδανός Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, κατηγορώντας τον πως προκάλεσε το διπλάσιο αριθμό θυμάτων από ό,τι οι εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη μέσα στον ένα χρόνο πραγματοποίησης στρατιωτικής επέμβασης.

«Φαίνεται πως ο συνασπισμός είναι υπεύθυνος για το θάνατο διπλάσιου αριθμού αμάχων απ' ό,τι όλες οι άλλες δυνάμεις μαζί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, υπογραμμίζοντας πως «σχεδόν στο σύνολό τους» (οι άμαχοι αυτοί) υπήρξαν θύματα αεροπορικών επιδρομών. Σημειώνει πως τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους χτύπησαν λαϊκές αγορές, νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, εργοστάσια, γαμήλιες δεξιώσεις, εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες σε χωριά, πόλεις, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Σημείωσε ακόμη ότι «παρά τα πολλά διεθνή διαβήματα, αυτά τα τρομερά συμβάντα εξακολουθούν να συμβαίνουν με απαράδεκτη συχνότητα».

«Παρά τις υποσχέσεις ότι θα διενεργηθεί έρευνα (...) δεν έχουμε δει ακόμη πρόοδο στο θέμα αυτό» συνέχισε, προειδοποιώντας πως ο ΟΗΕ «εξετάζει αν διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα από τα μέλη του συνασπισμού». Ο Ζέιντ κατήγγειλε τη σφαγή που προκλήθηκε την Τρίτη από αεροπλάνα της Σ. Αραβίας στην αγορά Χάμις, στη βόρεια Υεμένη, με αποτέλεσμα το θάνατο 119 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, επισημαίνοντας ότι «το προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν βρήκε καμία ένδειξη για ένοπλη αντιπαράθεση ή για σημαντικό στρατιωτικό στόχο στην περιοχή την ώρα της επίθεσης, εκτός από την ύπαρξη ενός σημείου ελέγχου σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από την αγορά!».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η επέμβαση στην Υεμένη έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 6.300 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

ΡΩΣΙΑ
Θετική γνώμη στον πληθυσμό για την ΕΣΣΔ

Μια νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VITSIOM), στο διάστημα 5-6 Μάρτη του 2016, σε δείγμα 1.600 ανθρώπων σε 46 περιοχές της Ρωσίας και αστικά κέντρα, δείχνει την ισχυρή επιρροή που έχει η Σοβιετική Ενωση στους ανθρώπους, παρά την πολύχρονη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας της και συκοφάντησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Κέντρου στις 15/3, σημειώνεται: «Σήμερα, 25 χρόνια μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, της 17ης Μάρτη του 1991, στο οποίο οι περισσότεροι πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα ψήφιζαν υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής για το δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ, τότε το 76% των ψηφισάντων είπε "ναι", ενώ μεταξύ των ψηφισάντων της τότε Ρωσικής Ενωσιακής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας υπέρ του "ναι" ψήφισε το 71%. Σήμερα, το 64% των Ρώσων ισχυρίζεται ότι εάν γινόταν δημοψήφισμα, θα ψήφιζε υπέρ του να διατηρηθεί η ΕΣΣΔ».

Το ποσοστό εκείνων που θα ψήφιζαν «ναι» είναι μεγαλύτερο στις μεγαλύτερες ηλικίες απ' ό,τι στις μικρότερες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 18-24 χρόνων είναι 47%, 25-34 51%, 35-44 65%, 45-59 70% και 60 και πάνω 76%. Σε ό,τι αφορά το «όχι», κυμαίνεται από 13% έως 25% στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 χρόνων, ενώ αυτοί που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν κινούνται σε ποσοστά από 11% στην τελευταία κατηγορία έως 29% στην πρώτη. Σε ό,τι αφορά τη στάση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνολικά σε ποσοστό 81% θα ψήφιζαν «ναι» σε μια επικαιροποιημένη μορφή της ΕΣΣΔ.

Στην έρευνα υπάρχουν έντονα αντιφατικά στοιχεία. Οπως για παράδειγμα οι απαντήσεις στο ερώτημα για τις ευθύνες για την καπιταλιστική παλινόρθωση, που βεβαίως δεν διατυπώνεται έτσι από το ρωσικό κέντρο (που προφανώς έχει τις σημερινές σκοπιμότητές του), αλλά ως «γιατί δεν τηρήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1991». Εκεί υπάρχουν οι εξής απαντήσεις: το 27% των Ρώσων επιρρίπτουν την ευθύνη πρωτίστως στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την κυβέρνησή του, το 17% επιρρίπτει την ευθύνη γενικά στην ανώτατη ηγεσία και το 13% στην πολιτική του Μπορίς Γιέλτσιν, το 3% στους ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που προέκυψε στη συνέχεια, το 2% στην εσωτερική πολιτική διαπάλη, το 1% στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, το 1% στις προηγούμενες σοβιετικές ηγεσίες, το 2% σε άλλους λόγους που δεν κατονόμασαν. Επίσης, ένα 2% επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ και τη Δύση, ενώ ένα 40% δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει μια αιτία. Επίσης, σε άλλη πρόσφατη έρευνα για τον Γκορμπατσόφ, η γνώμη ότι δεν έκανε τίποτε καλό για τη χώρα φτάνει στο 47%. Το σίγουρο είναι ότι οι αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ προφανώς δεν αφορούν ένα πρόσωπο, αλλά τις ευθύνες της συλλογικής ηγεσίας για τις παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, που οδήγησαν σταδιακά στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

ΒΕΛΓΙΟ
Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο Αμπντεσλάμ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιχείρηση σύλληψης του Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν σε εξέλιξη χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στην κοινότητα Μόλενμπεκ. Μάλιστα, η βελγική «Λε Σουάρ» αλλά και το BBC μετέδιδαν ότι «ο κύριος καταζητούμενος τζιχαντιστής για το μακελειό του περασμένου Νοέμβρη στο Παρίσι είχε ήδη συλληφθεί, μαζί με ένα ακόμα άτομο, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, από την οποία τραυματίστηκε».

Για τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ είχε ξεκινήσει νωρίτερα νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της αστυνομίας, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο. Τελικά, όμως, αυτή επισπεύσθηκε όταν εντοπίστηκαν αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ σε διαμέρισμα που την Τρίτη είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, στη διάρκεια αντίστοιχης επιχείρησης στο προάστιο Φόρεστ των Βρυξελλών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ