Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Καταγγέλλει τη Σ. Αραβία για τη σφαγή στην Υεμένη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ευθύνες για τις σφαγές χιλιάδων αμάχων στην Υεμένη από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ο Ιορδανός Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, κατηγορώντας τον πως προκάλεσε το διπλάσιο αριθμό θυμάτων από ό,τι οι εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη μέσα στον ένα χρόνο πραγματοποίησης στρατιωτικής επέμβασης.

«Φαίνεται πως ο συνασπισμός είναι υπεύθυνος για το θάνατο διπλάσιου αριθμού αμάχων απ' ό,τι όλες οι άλλες δυνάμεις μαζί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, υπογραμμίζοντας πως «σχεδόν στο σύνολό τους» (οι άμαχοι αυτοί) υπήρξαν θύματα αεροπορικών επιδρομών. Σημειώνει πως τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους χτύπησαν λαϊκές αγορές, νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία, εργοστάσια, γαμήλιες δεξιώσεις, εκατοντάδες ιδιωτικές κατοικίες σε χωριά, πόλεις, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Σαναά. Σημείωσε ακόμη ότι «παρά τα πολλά διεθνή διαβήματα, αυτά τα τρομερά συμβάντα εξακολουθούν να συμβαίνουν με απαράδεκτη συχνότητα».

«Παρά τις υποσχέσεις ότι θα διενεργηθεί έρευνα (...) δεν έχουμε δει ακόμη πρόοδο στο θέμα αυτό» συνέχισε, προειδοποιώντας πως ο ΟΗΕ «εξετάζει αν διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα από τα μέλη του συνασπισμού». Ο Ζέιντ κατήγγειλε τη σφαγή που προκλήθηκε την Τρίτη από αεροπλάνα της Σ. Αραβίας στην αγορά Χάμις, στη βόρεια Υεμένη, με αποτέλεσμα το θάνατο 119 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, επισημαίνοντας ότι «το προσωπικό της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν βρήκε καμία ένδειξη για ένοπλη αντιπαράθεση ή για σημαντικό στρατιωτικό στόχο στην περιοχή την ώρα της επίθεσης, εκτός από την ύπαρξη ενός σημείου ελέγχου σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από την αγορά!».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η επέμβαση στην Υεμένη έχει προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 6.300 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(22/8/2018)
Κρίσιμο ζητούμενο και η ψήφος των Κούρδων(11/5/2018)
Αντιδράσεις για την αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ(31/1/2017)
Αντιδράσεις μετά το μακελειό δεκάδων στη Σαναά...(11/10/2016)
ΑΤΙΤΛΟ(6/8/2016)
Ενισχυμένη η «Αλ Κάιντα» από τις επιδρομές(17/4/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org