Σάββατο 19 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας

Η κυβέρνηση κατηγορεί για «στήριξη της τρομοκρατίας» και το CHP

Από το χτεσινό «αντιτρομοκρατικό» κήρυγμα του Ερντογάν στην Καλλίπολη
Από το χτεσινό «αντιτρομοκρατικό» κήρυγμα του Ερντογάν στην Καλλίπολη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζεται η ενίσχυση του κλίματος τρομο-λαγνείας στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να δυναμώνει ολόπλευρα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τον οποίο συνδέει με διάφορα επικίνδυνα αντιλαϊκά σχέδια τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, όπου η ενδοαστική αντιπαράθεση επίσης διευρύνεται.

Χτες, έγινε γνωστό ότι μετά την πολύνεκρη επίθεση, την περασμένη Κυριακή, που προκάλεσε το θάνατο 37 ατόμων, πλέον έχουν ενισχυθεί δραστικά τα μέτρα ασφαλείας στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην Αγκυρα, με αύξηση του προσωπικού ασφαλείας, καμερών κ.τ.λ.

Επίσης, χτες, η γερμανική πρεσβεία, το γερμανικό προξενείο και η γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη παρέμειναν για δεύτερη μέρα κλειστά, έπειτα από «συγκεκριμένες πληροφορίες» για πιθανή «επίθεση», που, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είχε λάβει το Βερολίνο.

Ακόμα, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε χτες νέα οδηγία, με την οποία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους ενόψει των εκδηλώσεων για το Νεβρούζ (αφορούν το γιορτασμό για το κουρδικό νέο έτος) που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη την τουρκική επικράτεια. Μάλιστα, και οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει εντολές απαγόρευσης των συγκεκριμένων κουρδικών εκδηλώσεων σε αρκετές περιοχές, όπως και στην Αγκυρα. Οι τοπικές αρχές και στην Κωνσταντινούπολη δεν επέτρεψαν σχετική εκδήλωση, που το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είχε προγραμματίσει για την περασμένη Τετάρτη.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση των ΗΠΑ επισημαίνει ότι οι εκδηλώσεις για την κουρδική αρχή της χρονιάς έχουν «πολιτική όπως και κοινωνική χροιά» και ότι συχνά εκδηλώσεις «μπορεί να μετατραπούν σε αντιπαραθέσεις και να κλιμακωθούν σε πράξεις βίας».

Στο μεταξύ, χτες, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε όχημα, κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ (στην πόλη Χάνι).

Ο «αντιτρομοκρατικός» αγώνας, στον οποίο η κυβέρνηση θέλει να μείνει μπροστάρης, αξιοποιείται και στην αντιπαράθεσή της με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στο παζάρι με την ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την 101η επέτειο της μάχης της Καλλίπολης (Canakkale), απευθυνόμενος στους εταίρους στην ΕΕ, είπε ότι «η βόμβα των Κούρδων μαχητών στην τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, θα μπορούσε να εκραγεί στις Βρυξέλλες ή σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη», και τους προειδοποίησε ότι «τα φίδια με τα οποία κοιμάστε μπορούν ανά πάσα στιγμή να σας δαγκώσουν».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκρινε ξανά σε υψηλούς τόνους την αντιπολίτευση και ειδικά το HDP, που συστηματικά κατηγορείται για στήριξη του ΡΚΚ και της «τρομοκρατίας». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ότι το HDP δεν ήταν το μόνο κόμμα που «εκδήλωσε συμπάθεια» στην τρομοκρατία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να απηύθυνε αντίστοιχες κατηγορίες και στο κεμαλικό σοσιαλδημοκρατικό CHP λέγοντας πως «πολύ πρόσφατα, 10 αριστερές τρομοκρατικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι σχημάτισαν συμμαχία με το ΡΚΚ στο Καντίλ, ενώ την ίδια μέρα ο Ντεμιρτάς (πρόεδρος του HDP) απηύθυνε κάλεσμα ενότητας στο CHP», σχολιάζοντας μάλιστα ότι ενώ τρομοκρατικές οργανώσεις κήρυτταν ουσιαστικά τον πόλεμο στην Τουρκία, υπήρχαν άλλες συμμαχίες που «ψήνονταν».

  • Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποιεί σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ, ελάχιστες βδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Τεχεράνη. Στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ο Ζαρίφ θα συζητήσει διμερή αλλά και περιφερειακά θέματα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ