ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέες αγροτικές κινητοποιήσεις από σήμερα στη Θεσσαλία

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αγιάς Λάρισας οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία

Από παλιότερη κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση των μηλοπαραγωγών στην Αγιά Λάρισας
Στους δρόμους του αγώνα βρίσκονται σταθερά οι μικρομεσαίοι αγρότες, οργανώνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα συντονιστούν πανελλαδικά, με νέα σύσκεψη που θα οργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στις αρχές Δεκέμβρη.

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί το κέντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων, σήμερα μπαίνουν στον αγώνα οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς της Λάρισας, με συλλαλητήριο με τρακτέρ στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Το συλλαλητήριο οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί των χωριών της επαρχίας.

Τους θερίζει το εμπάργκο

Σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής: «Οι παραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής τους σε τιμές που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ έμειναν και ποσότητες παραγωγής κερασιών αμάζευτες στα δέντρα.

Το πρόβλημα οφείλεται στο εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, που το αξιοποιούν και έμποροι για να ρίξουν την τιμή των προϊόντων στους παραγωγούς, οι οποίες, όμως, παραμένουν υψηλότατες για τη λαϊκή κατανάλωση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της στο εμπάργκο στη Ρωσία και αρνείται να αποζημιώσει τους παραγωγούς που έχουν πληγεί χωρίς να έχουν ευθύνη, ενώ προεκλογικά άλλα υποσχόταν. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η μείωση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων της Επαρχίας Αγιάς».

Μετά τους αγρότες της Αγιάς ακολουθούν οι συνάδελφοί τους του Νομού Τρικάλων, οι οποίοι, τη Δευτέρα 23/11, στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Στη συνέχεια, έρχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, την Τετάρτη 25/11, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τέλος, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, συλλαλητήριο διοργανώνουν οι αγρότες των Φαρσάλων, με τρακτέρ, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Σε άλλες πόλεις

Αγροτικές κινητοποιήσεις και συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Σύσκεψη οργανώνει η Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, σήμερα Πέμπτη 19/11, στις 6.30 μ.μ., στο Παλιό Δημαρχείο Μακροχωρίου. Θα μιλήσει, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας.
  • Σε πανηπειρωτική σύσκεψη καλούν την Κυριακή 22/11, στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, η Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας, το Μπλόκο Ωρωπού Πρέβεζας και το Μπλόκο Φαναρίου.
  • Στην Κέρκυρα, συλλαλητήριο προγραμματίζουν οι αγρότες τη Δευτέρα 23/11, στις 10.30 π.μ., έξω από το Δημαρχείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).
Καταστολή στην Αθήνα

Με γενικευμένη χρήση χημικών αντιμετώπισε χτες η αστυνομία την προσπάθεια μιας ομάδας αγροτών να προσεγγίσουν το προαύλιο της Βουλής. Την ώρα εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη πανελλαδικό συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων, στο οποίο καλούσαν Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και διάφορα αγροτοσυνδικαλιστικά «σχήματα», που όμως δεν εναντιώνονται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα αιτήματα που πρόβαλλαν οι διοργανωτές, ήταν η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων... Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε η προσαγωγή ενός αγρότη από την Ιεράπετρα, ο οποίος το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερος. Οι αγρότες αρνήθηκαν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Τέλος, συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στον τρόπο φορολόγησής τους και τις αλλαγές που επίκεινται στο Ασφαλιστικό.

«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Σε απεργιακή απάντηση καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ

Την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας, που κλιμακώνεται με την προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων που προβλέπουν μειώσεις 8% στους μισθούς, υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος».

Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 22/11, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», και να απαιτήσουν την κήρυξη απεργίας τώρα και καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης με μείωση μισθού.

«Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της επίθεσης της εργοδοσίας επιβάλλεται να οργανωθούμε και στα κλαδικά σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα, σωματεία που η εργοδοσία δεν έχει καταφέρει να τα βάλει στο χέρι, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να παλέψουμε. Να απαντήσουμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω! Να δυναμώσει η οργάνωσή μας σε κάθε κατάστημα. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά για να σπάσει η τρομοκρατία, ο φόβος, να δυναμώσει η ανάγκη μαζικής απεργιακής απάντησης», σημειώνει η ΔΑΣ.

Ενημερώνει ακόμα τους εργαζόμενους πως οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιό της κάλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα, να πάρει απόφαση να προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα σε όλη τη χώρα, αλλά και να πάρει απόφαση για απεργιακή απάντηση.

Ωστόσο, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση: «Αντί η πλειοψηφία του σωματείου να πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση βγάζει ανακοινώσεις για να τρομάξει δήθεν η εργοδοσία, πηγαίνει σε συναντήσεις με την εργοδοσία χωρίς να γνωρίζει κανείς τι κουβεντιάζει, τι συμφωνεί, δεν ενημερώνει καν το ΔΣ, προχωράει σε Γενική Συνέλευση χωρίς το Διοικητικό Συμβούλιο να το γνωρίζει, να έχει συνεδριάσει».

Συνάντηση με συνδικαλιστή από την Αυστρία

Συνάντηση με τον Oliver Jonischkeit, στέλεχος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και επικεφαλής της Συνδικαλιστικής Οργάνωση Left Bloc Αυστρίας, είχε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ο Oliver Jonischkeit συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της ΠΣΟ που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο και στη μεγάλη πορεία που ακολούθησε. Στη Συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ευχαρίστησε την οργάνωση LeftBloc για τη σταθερή της αλληλεγγύη στους αγώνες του ΠΑΜΕ. Στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην κάθε χώρα και για την ανάγκη ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενδυνάμωση των ταξικών δυνάμεων της ΠΣΟ στην Ευρώπη.

Φάμπρικα διώξεων στην Ικαρία

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η «βιομηχανία» συνδικαλιστικών διώξεων, στην Ικαρία, όπου τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη δικάζονται 17 άτομα, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση για την αγωνιστική δράση τους. Το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. έως 12 μ.) για τους εργαζόμενους του νησιού και στις 8.30 π.μ. οργανώνει συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, στον Αγιο Κήρυκο. Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο δικαστήριο.

Ξεκίνησαν απολύσεις στη «Ροδόπη ΑΕ»

Ξεκίνησαν οι απολύσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη ΑΕ» στην Ξάνθη. Τη Δευτέρα, κοινοποιήθηκαν οι δύο πρώτες απολύσεις, με δικαστικό επιμελητή, σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναρρωτική άδεια. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Ξάνθης - «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ», άμεσα, πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, για την οποία και πάλι, παράνομα, δε δόθηκε η αίθουσα που βρίσκεται στο χώρο της επιχείρησης. Δηλώνει πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις. Καλεί όλα τα εργατικά σωματεία, όλο τον ξανθιώτικο λαό να σταθεί στο πλευρό τους.

Ημερίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα σχέδια κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων και τη θέση του ταξικού κινήματος, διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Παρεμβάσεις στην ημερίδα θα κάνουν ο Μπάμπης Ζιώγας, Υγιεινολόγος - Πολιτικός Μηχανικός, ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Δήμου Φυλής και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΝΑ και ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org