ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους

Νέος ισχυρός σεισμός χτες έντασης 5 Ρίχτερ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί για τους επόμενους 6 μήνες

Eurokinissi

Τις πληγές της μετρά η Λευκάδα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Πολλοί από τους κατοίκους χωριών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου, πέρασαν τη νύχτα τους στο ύπαιθρο, σε σκηνές, σε σπίτια συγγενών και φίλων και σε ξενοδοχεία. Το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες, ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αναμενόταν να οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή, αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών.

Εξάλλου, εκκενώθηκε προληπτικά το νοσοκομείο Λευκάδας, μετά από δύο ισχυρούς υποθαλάσσιους μετασεισμούς που σημειώθηκαν, ανοιχτά του νησιού, με εστιακό βάθος 5 χλμ. και με μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ο πρώτος και 3,6 ο δεύτερος. Μία κολόνα του κτιρίου έχει υποστεί μετατόπιση, ενώ έπεσαν και σοβάδες. Από το απόγευμα, τα περιστατικά που έφταναν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονταν σε πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στην είσοδο του ιδρύματος. Το βράδυ αναμενόταν κλιμάκιο τεχνικών για να εκτιμήσει τη στατικότητά του.

Οι φθορές που έχουν υποστεί σπίτια αλλά και υποδομές όπως δρόμοι, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, είναι σοβαρές. Πολλά σπίτια κρίνονται ακατάλληλα και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ στήθηκαν και σκηνές στον Αγιο Πέτρο, στο Αθάνι και στο Δράγανο. Συγκεκριμένα, στο Αθάνι, στο Κομηλιό, στο Δράγανο και τον Αγιο Πέτρο στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν τις χρησιμοποίησαν, αφού έπρεπε να κοιμηθούν πάνω στο χώμα.

Εντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 65 μετασεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος, μέσα σε διάστημα 15 ωρών από τον κύριο σεισμό. Εκτός από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη, το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, μετέβη στο νησί για επιτόπια αυτοψία. «Μπαίνουμε σε παρατεταμένη μετασεισμική περίοδο διάρκειας έως και τριών εβδομάδων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό» δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης για το συντονισμό της καταγραφής των ζημιών.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Αθάνι, Δράγανο, Αγιος Πέτρος και Βασιλική υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δρόμοι παράμειναν κλειστοί λόγω κατολισθήσεων, η παραλία των Εγκρεμνών εξαφανίστηκε, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι κατέρρευσε και ο δρόμος για τον Αγιο Νικήτα ήταν γεμάτος βράχους. Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να μην έχει νερό. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους.

Εχουν συγκροτηθεί 14 κλιμάκια από μηχανικούς και ειδικούς με κατάλληλο εξοπλισμό, που θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ συμπληρωματικά ετοιμάζονται άλλα τόσα. Κλιμάκιο θα σταλεί και στην Ιθάκη για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν οι ζημιές σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσεις για να υπάρξουν αποζημιώσεις.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες

Ανακοίνωση για το μεγάλο σεισμό της Λευκάδας στην οποία εκφράζονται τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και η άμεση ανάγκη για λήψη μέτρων τόσο για τους πληγέντες όσο και για τις κατεστραμμένες υποδομές, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων από το σεισμό. Επίσης, εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλη τη Λευκάδα και ιδιαίτερα στους κατοίκους στα νοτιοδυτικά του νησιού, που υπήρξαν και οι περισσότερες ζημιές.

Οι καταστροφές από το σεισμό επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες από την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης στο νησί. Η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι βαριά, αφού τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν προτεραιότητα γι' αυτές, μιας και δεν επιφέρουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι όλου του νησιού πρέπει να βγάλουν πείρα για το πού οδηγεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και τους φορείς του Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας Ι. Ν. να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για: στήριξη στη στέγαση και τη σίτιση όλων των πληγέντων (επιδότηση ενοικίου, διαμονή σε τουριστικά καταλύματα με ευθύνη του κράτους κ.λπ.). Να παρθούν επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, που χτυπήθηκαν από το σεισμό. Αμεσο και ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων. Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες και αποζημίωσή τους. Αποκατάσταση των υποδομών στο οδικό δίκτυο του νησιού».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Διεκδικούν ασφαλείς υποδομές

Στο πόδι βρίσκονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στην Κεφαλονιά μετά τον προχτεσινό σεισμό που έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο τα προβλήματα των σχολικών υποδομών, που ακόμα έχουν προβλήματα από το σεισμό του 2014. Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων που αφορούν τους παλιούς και νέους σεισμόπληκτους, τον ουσιαστικό έλεγχο, τη θωράκιση των σχολείων, τις σύγχρονες ασφαλείς υποδομές.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, στη συνάντηση που έγινε με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, παρουσία μαθητών από διάφορα σχολεία, γονέων, εκπαιδευτικών, «οι τοπικές αρχές δήλωσαν αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδη ζητήματα», έκαναν λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και οικονομική δυσπραγία. Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, «για τις υποδομές και τα μέτρα που αφορούν τα σεισμόπληκτα σχολεία, με όλες τις επιπλέον επιβαρύνσεις από τις πλημμύρες και τους νέους σεισμούς, εντοπίζεται οπισθοδρόμηση ακόμη και από την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν πριν από λίγους μήνες. Οι μελέτες για την αποκατάσταση των σχολείων και η πρόσθετη που έχει ζητηθεί από τον ΟΣΚ για το νέο συγκρότημα στο Ληξούρι εκκρεμούν, ενώ τα χρήματα των κωδικών γι' αυτά και άλλα έργα δόθηκαν στους δανειστές».

Η ΕΛΜΕ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «μόνο ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να δώσει τη λύση», σημειώνοντας πως «με οργάνωση και πάλη θα συνεχίσουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά» και καλώντας «να διεκδικήσουμε τον πλούτο που μας ανήκει. Να κάνουμε την ασφάλεια των μαθητών λαϊκή υπόθεση, ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού του νομού, ως σεισμόπληκτου». Το ΔΣ της ΕΛΜΕ μαζί με άλλους φορείς θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Νοέμβρη.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία 90χρονη έχασε χτες τη ζωή της στην Κυψέλη, στη διάρκεια πυρκαγιάς σε διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην οδό Δωδεκανήσου 14. Η ηλικιωμένη διέμενε στον πέμπτο όροφο και αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα. Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο, όπου και κατέληξε. Οι 18 υπάλληλοι της Πυροσβεστικής που κατέφτασαν στο σημείο με επτά οχήματα απομάκρυναν έγκαιρα από το κτίριο τέσσερα άτομα. Από τη φωτιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο διαμέρισμα.

Στο μεταξύ, το απανθρακωμένο πτώμα άνδρα εντοπίστηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε μονοκατοικία, στην Τοπική Κοινότητα Ιτέας του Δήμου Τεμπών στη Λάρισα. Η ταυτότητα του θύματος αναμένεται να προσδιοριστεί μετά τη νεκροψία - νεκροτομή. Από την πυρκαγιά, που κατασβέστηκε από δώδεκα πυροσβέστες, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σπίτι.

Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Καλαμάτα

Συναυλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 20 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, με καλλιτέχνες και συγκροτήματα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας και καθημερινά έως τις 20 Νοέμβρη θα συγκεντρώνονται είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Εργατικό Κέντρο.

Περιοδεία του ΚΚΕ

Περιοδεία του ΚΚΕ στα χωριά Δράγανο και Αθάνι της Λευκάδας, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, θα γίνει σήμερα Πέμπτη 19 Νοέμβρη. Κλιμάκιο της TΟ Λευκάδας, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ και σεισμολόγο Σταύρο Τάσσο, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα συναντηθεί με κατοίκους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ