ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βραζιλία

Στις 21-23 Νοέμβρη στο Σάο Πάολο, πραγματοποιείται η 10η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχωρεί την Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008 για τη Βραζιλία όπου θα συμμετάσχει στη 10η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους 73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Η Διεθνής Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από 21-23 Νοέμβρη στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και φιλοξενείται φέτος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας. Το θέμα της που καθορίστηκε από την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης είναι: «Νέα φαινόμενα στη διεθνή κατάσταση. Επιδείνωση εθνικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων και όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, κυριαρχία, πρόοδο και σοσιαλισμό και η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Θα είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης, και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνή πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κινήματος στην αμερικάνικη ήπειρο, σηματοδοτώντας την αλληλεγγύη των κομμουνιστών στη Σοσιαλιστική Κούβα, αλλά και όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Η βαθιά οικονομική κρίση που συνταράσσει το καπιταλιστικό σύστημα θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, καθώς και η προώθηση της κοινής δράσης των ΚΚ και η προβολή της σοσιαλιστικής προοπτικής που αναδείχνεται σήμερα ακόμα πιο έντονα ως η επείγουσα και αναγκαία διέξοδος για τους λαούς.

Παράλληλα, στο περιθώριο της συνάντησης θα συνέλθει η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης, της οποίας μέλος είναι και το ΚΚΕ, ενώ όλες οι αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής που διοργανώνει το ΚΚ Βραζιλίας το Σάββατο 22 Νοέμβρη το απόγευμα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Μόσχα ο Δημήτρης Χριστόφιας

Associated Press

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αναχώρησε χτες για τη Μόσχα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι «τόσο η Σοβιετική Ενωση όσο και η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν το βασικότερο στήριγμα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μόνιμο μέλος», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα «θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για το γεγονός ότι η θέση της Σοβιετικής Ενωσης ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε πολύ κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο είναι καθοριστικής σημασίας».

Κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε: «πραγματοποιούμε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στη Μόσχα. Θα έχουμε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ αρκετής διάρκειας, μετά θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες και θα υπογράψουμε για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Ρωσικής Ομοσπονδίας - Κύπρου, πολιτική διακήρυξη με τον Ντ. Μεντβέντεφ, όπου θα ανασκοπεί τόσο τις μεταξύ μας σχέσεις, τις διεθνείς σχέσεις και το Κυπριακό πρόβλημα, πάνω σε θέσεις αρχών για όλα αυτά τα ζητήματα», προσθέτοντας ότι «θα υπογραφούν οκτώ συνολικά συμφωνίες και πρωτόκολλα».

Εκτός από το Ρώσο ομόλογό του ο Δ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής Μπορίς Γκριζλόφ και Σεργκέι Μιρόνοφ, τον πρώην πρωθυπουργό και νυν επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γεβγκένι Πριμακόφ, τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και άλλους Ρώσους ηγέτες.

Οπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος, είναι «μια ευκαιρία να πω στο ρωσικό λαό ένα μεγάλο "ευχαριστώ" γιατί με είχε προετοιμάσει θεωρητικά για να μπορέσω να ακολουθήσω το δρόμο που έχω ακολουθήσει και βεβαίως και τα κόμματα, και το δικό μου το κόμμα και το κόμμα της τέως Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία συνέβαλαν σ' αυτό», ενώ επεσήμανε ότι «αυτή η επίσκεψη, θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα συμβάλει στην παραπέρα ενίσχυση και το βάθεμα των ήδη παραδοσιακών φιλικών σχέσεων εκατέρωθεν, αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των λαών μας».

Σχολιάζοντας το ταξίδι του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερκασιτζά, υποστήριξε ότι «η διεθνής εκστρατεία των Ελληνοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού συνεχίζεται», υπενθυμίζοντας στο Δ. Χριστόφια ότι «ο συνομιλητής του για μια κυπριακή λύση δε βρίσκεται στη Μόσχα, βρίσκεται στη Λευκωσία και είναι ο Ταλάτ».

Στο μεταξύ επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εξέλιξη της πορείας των διαπραγματεύσεων πραγματοποίησε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, με μία επιστολή «αγωνίας» προς το Δ. Χριστόφια, ζητώντας ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για παρεκκλίσεις και απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος απαντώντας υπογράμμισε: «οι θέσεις που καθημερινώς και χωρίς σταματημό εκφράζει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ εμπεριέχουν επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έπρεπε να καταδέχεται να τις διατυπώνει, ένας άνθρωπος που ασχολείται τόσα χρόνια με την πολιτική», προσθέτοντας: «θα κριθώ από τις θέσεις και πράξεις μου και εκείνος από τα λόγια του».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Προσπάθεια «ξηλώματος» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας

Η ΠΓΔΜ επιχειρεί να δημιουργήσει τα περιθώρια, ώστε να διεκδικήσει την αναγνώριση ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τον ΟΗΕ

Η Αθήνα θα προσέλθει στη Χάγη, προκειμένου να αντικρούσει τη σε βάρος της προσφυγή από την ΠΓΔΜ για αθέτηση της «ενδιάμεσης συμφωνίας», που από το 1995 ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κατηγορεί την Ελλάδα ότι, κατά παράβαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, αρνήθηκε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τα περί της ελληνικής τακτικής για την αντιμετώπιση των κινήσεων της ΠΓΔΜ συζήτησαν χτες σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βεβαίως θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τη δύναμη των επιχειρημάτων της, τα οποία είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα για το θέμα της μη τήρησης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια». Σε άλλο σημείο της δήλωσής της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε της προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη «τακτικισμό του κ. Γκρούεφσκι στην ουσιαστική προσπάθειά του να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση, για να οδηγήσει σε λύση στο θέμα του ονόματος».

Η εκτίμηση, στην οποία καταλήγει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη, έχει δύο σκέλη:

  • Τα Σκόπια επιλέγουν τακτική «ρήξης», πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται ακόμη περισσότερο τα περιθώρια υιοθέτησης μιας συμβιβαστικής λύσης.
  • Τα Σκόπια μεθοδεύουν την υπονόμευση της ενδιάμεσης συμφωνίας, έτσι ώστε να αποκτήσουν το περιθώριο να διεκδικήσουν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την αναγνώρισή τους με τη συνταγματική τους (Δημοκρατία της Μακεδονίας) ονομασία.
Ο Νίμιτς

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν ενημερωμένος για την κίνηση και πως έχει διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

«Είχα ενημερωθεί επίσημα από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ότι είχε κινήσει διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία της 13ς Σεπτεμβρίου 1995, μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι η ενέργεια αυτή δε μειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνεχιστεί η διαδικασία υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της "ονομασίας", και ότι η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να ορίσει νέο εκπρόσωπο στις συνομιλίες του ΟΗΕ», δήλωσε ο διαμεσολαβητής.

  • Την κυβέρνηση, γιατί με την τακτική που ακολούθησε «άνοιξε την πόρτα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στη Χάγη» κατηγόρησε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ