ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Διάβαζε ανάποδα

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Ισχυε χτες, ισχύει περισσότερο σήμερα. Οσο τα αδιέξοδα του συστήματος αυξάνουν, τόσο οι πληροφορίες που εισπράττεις θα είναι έτσι φιλτραρισμένες, που είτε να αντιστρέφουν την πραγματικότητα, είτε να τη θολώνουν.

-- Το 10% του πληθυσμού κατέχει το 80% του πλούτου. Οι καπιταλιστές είναι πολύ λιγότεροι. Αλλά και 10% να είναι, πάλι λίγοι είναι. Μπορούν να ανατραπούν. Κράτα μόνο ότι «της κοινωνίας η διαφορά φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά»...

Κράτα, επίσης, ότι αυτοί που διαπιστώνουν τη διαφορά πλούτου - φτώχειας στις διάφορες διεθνείς διασκέψεις ανήκουν στην τάξη που προκαλεί αυτή τη διαφορά. Γιατί συζητάνε για τη διαφορά; Για να προλάβουν τα χειρότερα. Την ανατροπή τους.

-- Καμιά ΓΣΕΕ δεν πονάει, επειδή οι εργάτες δε συνδικαλίζονται. Ισα ίσα, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να μένουν φοβισμένοι οι εργάτες.

-- Οταν ένας τραπεζίτης καρφώνει τους άλλους, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, αλλά γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Εχει κάθε λόγο να βουλιάξουν οι άλλοι, όπως ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάθε λόγο να βουλιάξουν άλλες. Ετσι προχωρά και γίνεται πιο ισχυρός ο καπιταλισμός. Κι όποιος ισχυρίζεται ότι σηκώνει ρύθμιση, κοροϊδεύει τον εαυτό του.

-- Η δημοκρατία δε διαλύθηκε με ευθύνη όλων των κομμάτων. Αυτοί που κλαίνε για τη διάλυση της δημοκρατίας είναι οι ίδιοι που κρατάγανε 27 χρόνια το ΚΚΕ στην παρανομία. Η δημοκρατία τους δε διαλύθηκε, γιατί ποτέ ουσιαστικά δεν υπήρξε. Για τη μορφή της μιλούν και όχι για την ταξική της ουσία. Για να μην πάμε πιο μακριά, το '36 η αστική τάξη επέβαλε δικτατορία, το '40-'45 γευτήκαμε τα καλά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το '45-'49 τα όπλα των αστών στράφηκαν κατά του λαού, το '50-'52 η δημοκρατία επικράτησε στις μάντρες των εκτελεστικών αποσπασμάτων, όλα αυτά τα χρόνια εξορίες, φυλακές και δολοφονίες στη μέση του δρόμου, είναι το πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας. Ποια δημοκρατία διαλύθηκε; Η χούντα στάθηκε, γιατί είχε την πλήρη στήριξη της αστικής τάξης. Αλλού τα περί συνολικής ευθύνης. Δική τους η χούντα, δικά τους και τα αποτελέσματά της.

-- Η σκανδαλολογία είναι, επίσης, κατασκευή των αστών. Τη χρειάζονται για να μη γίνεται συζήτηση για το βασικό πρόβλημα: Οτι οι πολλοί παράγουν και οι λίγοι καρπώνονται τον πλούτο της κοινωνικής παραγωγής.

-- Τα ΜΜΕ δεν υπεξαιρούν κανένα ρόλο. Μαγαζιά του κεφαλαίου είναι και παίρνουν μέρος στον ανταγωνισμό.

-- Τα θεσμικά όργανα είναι, επίσης, εργαλεία της αστικής τάξης, στη βάση ενός συσχετισμού που προς το παρόν την ευνοεί. Υπηρετούν την αστική τάξη, άρα δεν μπορούν να βρουν καμιά αλήθεια που να συμφέρει τους εργάτες. Το «λάδωμα» δεν το ανακάλυψαν οι εργάτες, αλλά αυτοί που κρατάνε και έτσι υποταγμένους τους εργάτες.

-- Ο κοινωνικός ιστός δε χαλαρώνει γενικώς, και είναι καλό όταν οι εργάτες αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως η δική τους πατρίδα είναι διαφορετική από την πατρίδα του αφεντικού τους. Αυτού του τύπου η διάλυση του κοινωνικού ιστού είναι για καλό.

-- Οι ειδήσεις λένε ότι οι πρώτοι που θα τραβήξουν κουπί και σ' αυτήν την κρίση είναι οι εργάτες στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κι απ' τη σκοπιά του καπιταλισμού αυτό είναι νόμιμο, με την έννοια ότι υπακούει στους σιδερένιους νόμους γέννησης - κίνησης και αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Που οδηγείται σε κρίση εξαιτίας της αναρχίας στην παραγωγή, που δηλώνει, επίσης, πως χωρίς γιατρειά εκεί, λύση δεν υπάρχει. Οσοι ζητάνε μέτρα για τις τράπεζες χωρίς να θίγουν την ιδιοκτησία στην παραγωγή και στις τράπεζες πουλάνε παραμύθια.

-- Ο εργάτης πρέπει να ζητήσει τα πάντα απ' αυτόν που προκαλεί την κρίση. Κι αυτός είναι το μονοπώλιο. Εκεί στρέφοντας τον αγώνα του έχει ελπίδα να βρει λύση. Αυτό δεν είναι παραπομπή των πάντων στο σοσιαλισμό. Ισα ίσα, παραπέμπει τα πάντα στο εδώ και τώρα. Εδώ και τώρα είναι το αίτημα για τη λαϊκή εξουσία, εδώ και τώρα για τη λαϊκή οικονομία. Κι επειδή αυτό δε γίνεται αυτόματα, γι' αυτό κι όλη η προσπάθεια στη συγκέντρωση δυνάμεων. Τι δυνάμεων; Κοινωνικών. Ποιων; Των εργατών, των φτωχομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Ολων όσοι, αργά η γρήγορα, καλούνται πραγματικά να πληρώσουν την κρίση. Και που δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συμμαχία τους για διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας για τον εαυτό τους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: «Επιφανείς ομιλητές στη διάσκεψη για τις "Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης 2008" αναδείκνυαν ως μείζον πρόβλημα την τεράστια απόσταση που, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχει μεταξύ πλούτου και ανέχειας (...) το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα έχει το 80% του παγκόσμιου πλούτου» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: «Τα χρήματα και οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνον για νέα δάνεια αλλά και για την αντιμετώπιση υφισταμένων προβλημάτων ρευστότητας, τα επιτόκια των δανείων δε θα μειωθούν ουσιαστικά και οι Ελληνες καταθέτες και φορολογούμενοι θα στηρίξουν τον δανεισμό και την ανάπτυξη των Βαλκανίων με την αναβίωση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου!» (από την επιστολή του Α. Βγενόπουλου στον Γ. Αλογοσκούφη / Η ΧΩΡΑ).

ΠΟΙΑΝΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; «Η δικτατορία είχε καταλύσει μια ήδη διαλυμένη Δημοκρατία με ευθύνη των τότε κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος. Αλλιώς δε θα μπορούσε να σταθεί. Σήμερα η Δημοκρατία μας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των περασμένων δεκαετιών (...) σήμερα η Δημοκρατία κινδυνεύει: από την άκριτη και αποσταθεροποιητική σκανδαλολογία, που δεν έχει στόχο την κατανομή πραγματικών ευθυνών, αλλά την υπεξαίρεση από τα ΜΜΕ του ρόλου θεσμικών οργάνων που μπορούν να βρουν την αλήθεια (...) από τη χαλάρωση του κοινωνικού ιστού στη λογική "όλοι ίδιοι είναι" ή "όλα επιτρέπονται αν λαδώσεις ή αν έχεις μέσον"» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υστατες προσπάθειες της κυβέρνησης Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ακάλυπτες επιταγές 1,1 δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερανος για γάζες

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιασμοί, ψέματα και βιντεοταινίες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασφυκτιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Η ΑΥΓΗ: Απελπισία στις φυλακές

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΙΓΩΝΟ Πανοράματος

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Η ΧΩΡΑ: Τα λεφτά πάνε στις τσέπες τους

ΑΥΡΙΑΝΗ: 5 ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ 5 ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΕΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ μετράει ο εκβιαστής δικηγόρος

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΒΙΝΤΕΟ ζητάει η εξεταστική επιτροπή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με άτομα του υποκόσμου και εκβιασμούς κάνουν αντιπολίτευση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εστησαν εταιρεία για το ιερό πλιάτσικο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενας ένας στον πάγκο

«Σε ύφεση, την πρώτη ύστερα από 7 χρόνια, εισήλθε και η Ιαπωνία (...) Η συρρίκνωση της οικονομίας είναι κυρίως αποτέλεσμα της δραματικής πτώσης των εξαγωγών (...) καθώς η πτώση των εξαγωγών θα χτυπά τα επιχειρηματικά κέρδη, λένε, αρκετές μικρές επιχειρήσεις, θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία, οι περικοπές των επιχειρηματικών δαπανών θα αυξηθούν, προκαλώντας μείωση μισθών και αύξηση της ανεργίας, που με τη σειρά τους θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Για όσο οι από κάτω δεν τους παίρνουν με τις πέτρες

«Ακόμη και δεξιοί σαν τον Σαρκοζί καβαλούν σήμερα το οπορτουνιστικό κύμα της εποχής, προκειμένου να διασωθούν από τα απόνερα της κρίσης. Δε διστάζουν να κλείσουν το μάτι στο λαό, παρουσιάζοντας σαν σχεδόν σοσιαλιστική την κρατική παρέμβαση για τη σωτηρία των τραπεζιτών. Για πόσο ένας που θέλει να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ μπορεί να τα καταφέρει να ξεγελάει τον λαό;» (η απορία του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

... αρχίζοντας από τους εργατοπατέρες

«Η έρευνα καταγράφει την απόλυτη ερημιά του μέσου μισθωτού που όταν ερωτάται "αν θα ήθελε να γίνει μέλος κάποιου σωματείου ή συλλόγου εργαζομένων" απαντά μάλλον αρνητικά. Μόλις το 27% των εργαζομένων δίνει καταφατική απάντηση. Ποσοστό 43% δίνει αρνητική απάντηση, ενώ ένας στους τρεις αρνείται να απαντήσει. Το ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο στο 48% όταν διερευνάται η συμμετοχή των εργαζομένων σε απεργίες. Μόλις ένας στους τέσσερις φαίνεται να συμμετέχει με κάποια συχνότητα, ενώ περισσότεροι από τους 6 στους 10 συμμετέχουν σπάνια ή ποτέ (...) φταίνε τα πρόσωπα, η κομματικοποίηση των συνδικάτων με τη μορφή παρατάξεων, η τακτική τους; Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που μάλλον πονάνε αρκετά την ηγεσία της ΓΣΕΕ» (η Χρ. Κοψίνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ